Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Διευκρινίσεις Μπιρμπίλη για τη δόμηση στις περιοχές Natura

Η ουσία της διάταξης του νομοσχεδίου για τη Βιοποικιλότητα για τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές, που εντάσσονται στο
δίκτυο Natura, βρίσκεται στην κατάργηση της κατάτμησης και των παρεκκλίσεων και όχι στην αρτιότητα, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

«Η τόλμη στη συγκεκριμένη διάταξη για την εκτός σχεδίου δόμηση στις περιοχές Natura βρίσκεται στην κατάργηση των κατατμήσεων και των παρεκκλίσεων και όχι στα τέσσερα ή στα δέκα στρέμματα», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η κατάτμηση εξυπηρετούσε πάντα «αλισβερίσια» μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ για αύξηση του ορίου δόμησης, η τελική ρύθμιση για τις 422 περιοχές του δικτύου Natura, που καλύπτουν το 25% της ελληνικής επικράτειας, θα επιτρέπει τη δόμηση σε όσους έχουν οικόπεδα τεσσάρων στρεμμάτων μέχρι τη ψήφιση του νόμου.

Δηλαδή, το νέο όριο των 10 στρεμμάτων θα ισχύσει για τις νέες κατατμήσεις μετά την εφαρμογή του νόμου.

Ακριβώς γι αυτές τις αντιδράσεις η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι «καμία ομάδα δεν είναι ομαδοποιημένη και είναι σημαντικό να ανοίγουμε συζήτηση γι αυτά τα θέματα».

Ειδικότερα, για τις επικρίσεις που δέχτηκε η εν λόγω ρύθμιση ως μη αναπτυξιακό μέτρο, η υπουργός σημείωσε: «Η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη στασιμότητα και τη διατήρηση πραγμάτων που θεωρούνται κακώς κείμενα».

Πρόσθεσε δε ότι «αν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας μείνει από τη δύσκολη κατάσταση, την οποία περνάει η χώρα μας, είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Αυτό σε ό,τι αφορά το περιβάλλον σημαίνει ότι πρέπει να αγγίξουμε ζητήματα, που δεν αγγίζαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...