Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ρωσία: Υπό κράτηση άλλοι επτά ακτιβιστές της Greenpeace

Υπό κράτηση στη Ρωσία οκτώ μέλη της Greenpeace που επιχείρησαν να καταλάβουν εξέδρα πετρελαίου 


Ρωσικό δικαστήριο διέταξε την προσωρινή κράτηση για δύο μήνες επτά ακόμη μελών του πληρώματος του παγοθραυστικού της Greenpeace Arctic Sunrise, οι οποίοι επιχείρησαν να καταλάβουν μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου κατά τη διαμαρτυρία τους ανοικτά των ρωσικών ακτών στην Αρκτική.

Το ρωσικό λιμενικό κατέλαβε στις 19 Σεπτεμβρίου το Arctic Sunrise, το οποίο και οδήγησε στο λιμάνι του Μούρμανσκ. Οι ακτιβιστές αρνούνται τις κατηγορίες για πειρατεία και καταγγέλλουν τις ρωσικές αρχές ότι κατέλαβαν το πλοίο τους την ώρα που έπλεε σε διεθνή ύδατα.

Μεταξύ των 30 μελών του πληρώματος του παγοθραυστικού της Greenpeace, με σημαία Ολλανδίας, βρίσκονταν υπήκοοι 18 χωρών, ανάμεσά τους 6 Βρετανοί, δύο Καναδοί και ένας Γάλλος.

Το δικαστήριο του Μούρμανσκ είχε ήδη διατάξει την Πέμπτη την κράτηση επί δύο μήνες 22 ακτιβιστών της μη κυβερνητικής οργάνωσης στο πλαίσιο της έρευνας για «πειρατεία», ένα αδίκημα που στη Ρωσία επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών, επειδή αποπειράθηκαν να ανεβούν σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου του ρωσικού κολοσσού Gazprom στην Αρκτική προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια πετρελαϊκής εκμετάλλευσης σε αυτή την περιοχή.

Οι υπόλοιποι οκτώ επιβαίνοντες στο Arctic Sunrise είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση 72 ωρών και η ακροαματική διαδικασία είχε αναβληθεί για την Κυριακή εξαιτίας της έλλειψης επαρκών πληροφοριών ή επειδή δεν είχαν βρεθεί διερμηνείς.

Τελικά, το δικαστήριο του Μούρμανσκ αποφάσισε να θέσει υπό κράτηση ως τις 24 Νοεμβρίου επτά ακόμη ακτιβιστές: έναν Αμερικανο-σουηδό ρωσικής καταγωγής, έναν Ουκρανό, δύο Ολλανδούς, δύο Βρετανούς και μία Φινλανδή.

Ένα ακόμη μέλος του Arctic Sunrise αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...