Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Επέμβαση των ρωσικών αρχών σε πλοίο της Greenpeace-Συνέλαβαν 25 ακτιβιστές

H περιβαλλοντική οργάνωση δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες ύστερα από την έφοδο των ανδρών του ρωσικού λιμενικού στο πλοίο της Atctic Sunrise

 
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα διαμαρτυρίες ύστερα από την έφοδο ανδρών του ρωσικού λιμενικού σε ένα από τα πλοία της, στο Arctic Sunrise, και τη σύλληψη 25 ακτιβιστών της οργάνωσης που διαμαρτύρονταν ενάντια στις γεωτρήσεις στην Αρκτική Θάλασσα από τον πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών που κατάφεραν να παραμείνουν κλειδωμένοι στο δωμάτιο τηλεπικοινωνιών, οι ακτιβιστές στην εξέδρα υποχρεώθηκαν να παραμείνουν γονατιστοί, καθώς οι άνδρες του ρωσικού λιμενικού τους σημάδευαν με τα όπλα τους.

"Κινητοποιήσεις σε ένδειξη συμπαράστασης θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της Gazprom και στα κτίρια της ρωσικής πρεσβείας σε όλο τον κόσμο", πρόσθεσε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της στη ρωσική γλώσσα.

Περίπου 15 ένοπλοι επιβιβάστηκαν χθες στο πλοίο από ελικόπτερο γύρω στις 1600 GMT, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Κανένας από τους 25 ακτιβιστές της οργάνωσης, περιλαμβανομένων τεσσάρων Ρώσων, δεν τραυματίστηκε.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης το Arctic Sunrise έπλεε στη Θάλασσα της Πεκόρα σε απόσταση τριών μιλίων γύρω από την εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnaya της Gazprom, εντός της ρωσικής ΑΟΖ, αλλά και εντός διεθνών υδάτων.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της ειρηνικής διαμαρτυρίας ενάντια στην εξέδρα Prirazlomnaya, οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν δύο ακτιβιστές--έναν Ελβετό και έναν Φινλανδό-- ενώ έριξαν προειδοποιητικά πυρά προς την κατεύθυνση του Arctic Sunrise.

Σύμφωνα με την Greenpeace, οι γεωτρήσεις πραγματοποιούνται με επικίνδυνο, απαρχαιωμένο τεχνικό εξοπλισμό σε μία περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή. Η οργάνωση κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τους ακτιβιστές και το Arctic Sunrise.

Στην προσπάθειά τους να αναρριχηθούν στην εξέδρα, οι ακτιβιστές έδρασαν με έναν "προκλητικό κι επικίνδυνο για τη ζωή τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε μία οικολογική καταστροφή", αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε νότα διαμαρτυρίας που επέδωσε στον ολλανδό πρεσβευτή στη Μόσχα την Τετάρτη.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...