Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Πώς να χτίσετε μέσα στη λίμνη!

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Κι όμως, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ετοιμάζεται να χτίσει μέσα στη λίμνη!
 
Μέσω του έργου της τουριστικής αξιοποίησης και ανάδειξης παραλίμνιας περιοχής του Περάματος, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με 2,8 εκατ. ευρώ, ξεκίνησαν να γίνονται παρεμβάσεις σε μια παραλίμνια περιοχή, μπαζωμένη σε σημαντικό βαθμό, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες
 
.Ο κίνδυνος να σταματήσει το αυθαίρετο έργο ή ακόμα και να απενταχθεί είναι μεγάλος. Κι όλα αυτά επειδή οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν έργα χωρίς να έχουν κάνει οριοθέτηση της λίμνης στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να επιδείξουν πολιτική, κοινωνική και περιβαλλοντική συνέπεια -ούτε καν ευαισθησία δηλαδή. 
 
Το αξιοπερίεργο στην όλη ιστορία είναι πώς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όχι μόνο ενέταξε στον προγραμματισμό των έργων του για το ΕΣΠΑ αλλά και δημοπράτησε ένα παραλίμνιο έργο άνευ απόφασης οριοθέτησης της λίμνης.Απόφαση οριοθέτησης της λίμνης θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς να χρειαστεί ο πρώην δήμος Περάματος, που έκανε και τη μελέτη για το έργο, να περιμένει το αποτέλεσμα της επιτροπής καθορισμού των ορίων της λίμνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
 
Θα μπορούσε να ζητήσει μεμονωμένη οριοθέτηση. Δεν το έκανε ποτέ όμως, παρόλο που υπήρχαν οι σχετικές συστάσεις από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. «Ως φορέας εγκρίναμε τη μελέτη για τα έργα, με τον όρο όμως ότι θα πρέπει να προηγηθεί οριοθέτηση στην περιοχή των παρεμβάσεων. Ο Δήμος δεν το έκανε.Δεν μας άκουσε. Και τώρα το έργο είναι παράνομο» τονίζει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Πέτρος Τσουμάνης.
 
Το άρθρο 8 του νόμου 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας είναι σαφές: «Με την επιφύλαξη του άρθρου 17 (σ.σ. περί εθνικής άμυνας και ασφάλειας), πριν από την έγκριση ή την επέκταση του σχεδίου πόλης ή από οποιαδήποτε εκποίηση ή παραχώρηση δημοσίου κτήματος ή από την εκτέλεση λιμενικών, βιομηχανικών, τουριστικών και συγκοινωνιακών έργων ή από την έκδοση άδειας για οικοδομικές εργασίες, εφόσον οι πράξεις αυτές αναφέρονται σε ακίνητα, που απέχουν μέχρι 100 μέτρα από την ακτογραμμή, απαιτείται να γίνει, με ποινή ακυρότητας των πράξεων αυτών, ο καθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας στην περιοχή αυτή». 
 
Οι κρίσιμες λέξεις είναι «ποινή ακυρότητας», λέξεις που ανοίγουν το παράθυρο για την ακύρωση του έργου.Την ίδια ώρα, η αρμόδια επιτροπή τελείωσε τη δουλειά της οριοθέτησης από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κοπάνων μέχρι το Πέραμα, και το αποτέλεσμά της έρχεται να εξηγήσει για ποιο λόγο οι αρμόδιοι φορείς απέφυγαν να ζητήσουν μεμονωμένη οριοθέτηση και να επισπεύσουν την ένταξη στο ΕΣΠΑ. 
 
Ο πρώην δήμαρχος Περάματος και νυν περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Κασσής, υποστήριξε ότι «ξέραμε πού θα πάει η ‘κόκκινη γραμμή’ γι’ αυτό και στην πλευρά του εκθεσιακού χώρου προς τη λίμνη, προβλέψαμε πράσινο». Δεν ζήτησε όμως να γίνει μεμονωμένη οριοθέτηση.
 
Με τον καθορισμό της περίφημης «κόκκινης γραμμής», η όχθη της λίμνης Παμβώτιδας πηγαίνει προς τα παλιά της τα λημέρια στο Πέραμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η όχθη ορίζεται στη μέση περίπου του μπαζωμένου εκθεσιακού χώρου του Περάματος, σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
 
Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον ότι στο μισό μπάζωμα δεν μπορεί να κάνει κανείς καμία παρέμβαση γιατί είναι λίμνη (ούτε καν πράσινο, όπως υποστηρίζει ο κ. Κασσής) και δεύτερον ότι αρκετές από τις σχεδιασμένες τουριστικές δράσεις του υπουργείου στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορούν να γίνουν.
 
Για την περιοχή πίσω από την «κόκκινη γραμμή» μέχρι τον δρόμο μπορούν να γίνουν έργα αλλά μόνο μετά από έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που επίσης δεν υπάρχει. Το πρακτικό της επιτροπής οριοθέτησης για το Πέραμα επρόκειτο να φτάσει αυτές τις ημέρες στα χέρια της γενικής γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα προκειμένου να το υπογράψει.
 
Η οριοθέτηση βρίσκεται λοιπόν προ των πυλών και έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα.Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, στην περιοχή προβλέπονται γήπεδα, κατασκευές, τουριστικά περίπτερα, διαδρομές, πεζόδρομοι, πάρκινγκ, περιοχές πρασίνου κ.λπ.
 
Εκ των πραγμάτων, η μελέτη πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα όρια της λίμνης, αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Διαφορετικά, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα χτίσει μέσα στη λίμνη! Κάθε άλλο παρά αποκλείεται να χρειαστεί νέα μελέτη, που θα οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση σε επαναπροκήρυξη του έργου με άλλο περιεχόμενο και άλλο προϋπολογισμό και στη χειρότερη περίπτωση στη ματαίωσή του.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...