Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Βολές των Green 10 προς Μανιάτη και την απόφαση του για τα μεταλλαγμένα

Έκθετο αφήνει τον έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και προεδρεύοντα της ΕΕ, Γιάννη Μανιάτη, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου της Greenpeace, Jorgo Riss...

Όπως γράφει topontiki.gr, πριν από λίγες ημέρες ο Γιάννης Μανιάτης σε άτυπη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους υποστήριξε ότι την πρότασή του για τα μεταλλαγμένα στηρίζουν οι 10 μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις (Green 10) με τις οποίες συναντήθηκε στις Βρυξέλλες. Στην ερώτηση, μάλιστα, πώς είναι τότε δυνατόν το ελληνικό γραφείο  της Greenpeace να τον χαρακτηρίζει «υπουργό των μεταλλαγμένων», υπαινίχθηκε ότι  υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ελληνικού και του ευρωπαϊκού γραφείου της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης.
Στους ισχυρισμούς του Γιάννη Μανιάτη απάντησε με επιστολή του ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου της Greenpeace. Ο Jorgo Riss επισημαίνει ότι οι  Green 10, διαφωνούν  με  την ελληνική πρόταση της Προεδρίας, όπως παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος στις 3 Μαρτίου και δεν θεωρούν ότι είναι μια καλή βάση για συζήτηση.  Συγκεκριμένα αναφέρει: «Όπως έχουν τα πράγματα, η πρόταση της Προεδρίας είναι πολύ κοντά στην αρχική πρόταση της Επιτροπής και, ως εκ τούτου φέρει πολλές από τις νομικές και πολιτικές αδυναμίες της, όπως προσδιορίζονται από τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου το 2010 και όπως προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση το 2011».

Να θυμίσουμε πως ο υπουργός ΠΕΚΑ έχει προτείνει συμβιβαστική πρόταση για τη δυνατότητα κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ να επιτρέπει ή να απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων καρπών στο έδαφός του, στο πλαίσιο της συζήτησης των ευρωπαίων υπουργών Περιβάλλοντος στις 3 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ Greenpeace, Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία και Εταιρία Προστασίας της Φύσης ζητούν από τον κ. Μανιάτη να ανταποκριθεί στο αίτημα της πλειοψηφίας των κρατών-μελών που δεν θέλουν να καλλιεργούν μεταλλαγμένα και να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα μετατρέψουν την Ελληνική πρόταση σε αυστηρό Κανονισμό για την απαγόρευσή τους, προστατεύοντας πραγματικά τη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...