Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ένα «πράσινο» σπίτι από τον πρίγκιπα Κάρολο

HRH Prince Charles.Image via WikipediaΗ έκθεση «Ιδανικό Σπίτι» είναι μεγάλη υπόθεση για τη Βρετανία. Αλλωστε φέτος είναι η 103η χρονιά που διεξάγεται! Εκεί, το 1935, ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε' άνοιξε τις πόρτες του δικού του «ιδανικού σπιτιού». Σήμερα, 76 χρόνια αργότερα, ο εγγονός του Πρίγκιπας Κάρολος, παρουσιάζει και εκείνος την εναλλακτική πρότασή του: το «Φυσικό Σπίτι».
Πρόκειται για ένα φιλικότερο προς το περιβάλλον οίκημα, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν πολλά φυσικά υλικά, όπως τούβλα από πηλό, ασβεστόλιθος ή μαλλί αρνιού για τη θερμομόνωση, ώστε να μην απαιτείται κεντρική θέρμανση. Τα παράθυρα είναι φτιαγμένα από ξύλο με πιστοποίηση του βρετανικού Συμβουλίου Διαχείρισης Δασών. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, «η χρήση φυσικών, μη τοξικών υλικών έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον, ενώ το σχέδιο διευκολύνει τη διοχέτευση του αέρα, καθιστώντας περιττό το κλιματιστικό».
Όσο για το εσωτερικό του, το σπίτι-μοντέλο είναι διακοσμημένο με κεραμικά, υαλικά και αντίκες από τις δεκαετίες του 1940 και του '50, ενώ όλα τα υφάσματα και τα χαλιά είναι χειροποίητα. Ένα πανομοιότυπο σπίτι θα κατασκευαστεί για ερευνητικούς σκοπούς, με απώτερο στόχο να αρχίσει κάποια στιγμή να διατίθεται προς πώληση.
Κατά το διάδοχο του βρετανικού θρόνου, το «Φυσικό Σπίτι» προωθεί έναν «πράσινο», βιώσιμο τρόπο ζωής χωρίς να καθιστά απαραίτητη τη χρήση υλικών υψηλής τεχνολογίας. «Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο, με τον οποίο σχεδιάζουμε τα σπίτια, τα καταστήματα και τα σχολεία μας, καθώς και τη σχέση μεταξύ των κτηρίων αυτών», έγραψε την περασμένη εβδομάδα σε άρθρο του ο Πρίγκιπας Κάρολος. «Αυτού του είδους η οικολογική μηχανική μπορεί να αντλήσει μαθήματα από τη Φύση, από τις παραδοσιακές κοινότητες και από όσα έχει να προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία».
«Πράσινα» δώρα για το βασιλικό γάμο
Εν τω μεταξύ, περίπου ένα μήνα πριν από την πολυαναμενόμενη «ένωση» του Πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλτον, δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα γάμου. Αντί... σερβίτσιων και αποχυμωτών, περιλαμβάνει 26 φιλανθρωπικές και άλλες οργανώσεις που, αντί δώρων για το ζεύγος, θα δέχονται δωρεές στο όνομα του.
Οι οργανώσεις είναι χωρισμένες σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με τον τομέα, στον οποίο δραστηριοποιούνται. Καθώς οι μελλόνυμφοι είναι ευαισθητοποιημένοι και σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, στη λίστα περιλαμβάνονται οικολογικές οργανώσεις και ιδρύματα. Μεταξύ άλλων, η Ζωολογική Εταιρία του Λονδίνου, η οποία διαχειρίζεται το Ζωολογικό Κήπο της βρετανικής πρωτεύουσας, θα δέχεται δωρεές υπέρ της προστασίας της τίγρης της Σουμάτρας, του ρινόκερου της Κένυας και του ελέφαντα στην Ταϊλάνδη.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...