Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Στο έλεος του εξασθενούς χρωμίου και ο Ασπρόπυργος

Μετά από δειγματοληψίες του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην περιοχή του Ασπρόπυργου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ενημέρωσε επί του θέματος τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ΘεόδωροΠάγκαλο, και την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ζητώντας και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών φορέων με την Περιφέρεια Αττικής για να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία της τοπικής κοινωνίας.

Μετά τον εντοπισμό του εξασθενούς χρωμίου ακολούθησαν νέες δειγματοληψίες και αυτοψίες σε δραστηριότητες δίπλα στον αγωγό για να διαπιστωθεί από που προέρχονται τα ακατάλληλα απόβλητα που καταλήγουν εκεί.

Από την ΕΥΔΑΠ διατέθηκε ειδικό όχημα εφοδιασμένο με κάμερα που εισέρχεται στον αγωγό και φωτογραφίζει όλες τις συνδέσεις. Πραγματοποίησε μάλιστα τρεις αυτοψίες, παρουσία υπαλλήλων της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας και του Δήμου Ασπρόπυργου σε τρεις αγωγούς που καταλήγουν στον αγωγό, χωρίς όμως να μπορέσει να εντοπίσει τον προβληματικό αγωγό που διοχετεύει τα απόβλητα με το εξασθενές χρώμιο.

Οι αυτοψίες από την ΕΥΔΑΠ σταμάτησαν όταν κατά τη διάρκεια του τελευταίου ελέγχου διαπιστώθηκε η ύπαρξη υπόγειου φρεατίου πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρίας, το οποίο δεν ήταν προσβάσιμο. Ακολούθησε γραπτό αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, το οποίο και έγινε αποδεκτό από τους υπευθύνους της εταιρείας, προκειμένου να συνεχιστούν οι αυτοψίες.

Συνολικά έγιναν 11 δειγματοληψίες και ελήφθησαν 25 δείγματα υγρών και λάσπης τόσο στο επίμαχο σημείο όσο και σε παρακείμενες τοποθεσίες και σε εταιρείες. Από τις ίδιες εταιρείες ελήφθησαν δείγματα υγρών αποβλήτων και χώματος τα οποία διαβιβάστηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους και στο Γενικό Χημείο Λειβαδιάς.



Από τη δειγματοληψία στις εγκαταστάσεις εταιρίας στον Ασπρόπυργο, διαπιστώθηκε πώς το νερό του πηγαδιού που χρησιμοποιούν περιέχει εξασθενές χρώμιο σε ποσοστά που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το Περιβάλλον (συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των 450mg/lt, τιμή που υπερβαίνει το όριο των 50mg/lt). Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν από δύο πρόσθετες δειγματοληψίες στο ίδιο σημείο.

Στο μεταξύ, δύο δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν και σε γαλβανιστήριο εταιρίας, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το πηγάδι αυτό. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν την ύπαρξη ολικού χρωμίου σε συγκεντρώσεις της τάξης των 9-10mg/Kg και συγκέντρωση Νικελίου ίση με 78,2mg/Kg.

Βάσει αυτών των δεδομένων, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Αττικής προχώρησε στην έγγραφη εντολή άμεσης διακοπής χρήσης της εν λόγω γεώτρησης προς την εταιρία, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου στην εταιρία που λειτουργεί το γαλβανιστήριο.

Οι δειγματοληψίες και οι αυτοψίες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η ενημέρωση όλων των εταιριών για την άμεση παύση χρήσης νερού δεν θα σταματήσουν, αν δεν εκτιμηθεί το μέγεθος και η έκταση του προβλήματος και αν δεν υπάρξει η εγγύηση πως διασφαλίζονται τόσο η δημόσια υγεία όσο και η Προστασία του Περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...