Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

«Ζωσμένη» από πυρηνικές εγκαταστάσεις η Ελλάδα, ενεργοποιείται υπερκομματικά...

Η πυρηνική απειλή, ενεργοποιεί και ενώνει σε κοινή δράση και λήψη μέτρων, βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων.

Το κυριότερο, σημαντικές πληροφορίες που δείχνουν τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχει η Ελλάδα από την εγκατάσταση πυρηνικών σε γειτονικές χώρες ή από σχεδιαζόμενες νέες εγκαταστάσεις, δίνονται στη δημοσιότητα. Και παρ΄ ότι δεν είναι καινούργιες, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά όλων των πολιτών, καθώς ο μύθος της μη επικινδυνότητας σε χώρες που παίρνουν όλα τα μέτρα ασφαλείας, καταρρέει, μαζί με τις εκρήξεις στα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας.

Στο ΠΑΣΟΚ, την ανησυχία τους για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων σε γειτονικές χώρες εκφράζουν με ερώτηση τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος ο εισηγητής του ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης. Επίσης, άμεσα βήματα για την αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης ζητά με επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εξωτερικών με θέμα την επικινδυνότητα πυρηνικών εργοστασίων κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ το κόμμα του προανήγγειλε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα πυρηνικά την προσεχή Πέμπτη, στην Αθήνα.

Το θέμα της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου επισημαίνεται ότι καταστροφή αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση και για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τη σεισμογενή περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου Τουρκία και Βουλγαρία σχεδιάζουν νέα πυρηνικά εργοστάσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται στις ερωτήσεις και επερωτήσεις τους οι βουλευτές και ευρωβουλευτές και τα οποία δείχνουν και τα αίτια της εύλογης ανησυχίας προκύπτουν τα εξής:

Οι Μ. Κατρίνης- Κ. Καρτάλης
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης και Κ. Καρτάλης ερωτούν αν η Ελληνική Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει:
1) Την αυστηροποίηση του κοινοτικού κεκτημένου στην κατεύθυνση της ασφάλειας της χρήσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων και της μεταφοράς των πυρηνικών αποβλήτων;
2) Την επιθεώρηση - λ.χ. από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας - των αντιδραστήρων που λειτουργούν στις γείτονες χώρες;
3) Την ανάληψη πρωτοβουλίας προτείνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναν νέο οδικό χάρτη (roadmap) που θα προτάσσει τις πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την ενίσχυσητων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , πολιτικές προς τις οποίες και θα πρέπει να κατευθυνθούν οι αντίστοιχοι πόροι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κατά το πρότυπο του «οδικού χάρτη για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα 2050 (roadmap for moving to a low carbon economy 2050)»;
Τέλος τίθεται το ερώτημα ως προς τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή προτίθεται να κάνει η Ελλάδα, στο μέτρο των θεσμικών δυνατοτήτων της, σε διμερές αλλά και ενωσιακό επίπεδο σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων πυρηνικών σταθμών στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως σε ζώνες υψηλής σεισμικότητας.

Στην ίδια ερώτηση υπογραμμίζεται ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας, κα Angela Merkel ζήτησε την επιθεώρηση όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Γερμανία δηλώνοντας ότι «αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία είναι σημείο καμπής για όλον τον κόσμο». Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία η απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων προσέκρουσε σε οξύτατες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις και θα συνοδευθεί από προσφυγές στη Γερμανική Δικαιοσύνη.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι η «ελληνική Κυβέρνηση, απολύτως ορθά και σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του προηγούμενου Υπουργού Περιβάλλοντος οι οποίες χαρακτήριζαν την πυρηνική ενέργεια «πράσινη», έχει ταχθεί κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια σχεδιάζεται η κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων σε γειτονικές της Ελλάδας χώρες.

Η Βουλγαρία σκοπεύει να συνεχίσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειανατολικά της Σόφιας.
Λίγες ημέρες πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία, η Βουλγαρική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι έως το 2030. Το έργο του Μπέλενε προβλέπει τη δημιουργία δύο αντιδραστήρων των 1.000 μεγαβάτ. Η κατασκευή του πρώτου θα ολοκληρωθεί το 2011 και του δεύτερου το 2013.

Στη Ρουμανία η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος θα διπλασιαστεί, καθώς στο μοναδικό πυρηνικό σταθμό της χώρας «Τσέρνα Βόντα» θα προστεθεί ένας ακόμη αντιδραστήρας ισχύος 706 μεγαβάτ. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγονται 54 δις κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και η παραγωγή ηλεκτρισμού με χρήση πυρηνικής ενέργειας ανέρχεται στο 10 - 12 %. Η ρουμανική κυβέρνηση , εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής τρίτου και τέταρτου αντιδραστήρα.

Στη Σλοβενία, η κυβέρνηση ανήγγειλε επίσημα ότι θα αυξήσει τα αποθέματα πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ότι στα σχέδιά της εντάσσεται η κατασκευή νέας μονάδας ισχύος 1.000 μεγαβάτ στο πυρηνικό εργοστάσιο «Κιρσκο». Η κατασκευή του νέου αντιδραστήρα θα αρχίσει το 2013 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μια τετραετία.

Στην Τουρκία, που εκτός από γειτονική είναι και ιδιαίτερα σεισμογενής, ο σχεδιασμός αφορά 12 μονάδες ως το 2032, σε συνεργασία με ρωσικές και ιαπωνικές εταιρείες, ενώ ειδικότερη αναφορά γίνεται στην πρόθεση κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Νότιας Τουρκίας , στην άμεση δηλαδή εγγύτητα της Κύπρου.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Αιγαίου (1998) που είχε εκπονηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Καρτάλης Κ.), τα σενάρια διασποράς και διάχυσης ενός ραδιενεργού νέφους προς την Ελλάδα σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος στο Ακουγιού ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικά.
Τέλος, υπάρχουν επίσης εκπεφρασμένα σχέδια για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Αλβανία, τα Σκόπια και την Κροατία.

Ο Κρ. Αρσένης
Στην επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης ζητά μέτρα προστασίας των ευρωπαίων πολιτών από την κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε σεισμογενείς περιοχές χωρών όπως η Ιταλία και η Τουρκία Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία τα συστήματα ασφαλείας των πυρηνικών μονάδων που έως πρότινος θεωρούνταν απρόσβλητα αποδείχθηκαν επισφαλή, ενώ επιβάλλεται η αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στη χρήση και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας.

Ο Δημ. Παπαδημούλης
Στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή «στην σεισμογενή περιοχή των Βαλκανίων και της Ν.Α. Μεσόγειου, γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία), σχεδιάζουν την επέκταση ή/και την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστάσιων. Ένα πυρηνικό ατύχημα στην περιοχή μας, θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε «πέρασμα» πυρηνικών αποβλήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ερωτά τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εξωτερικών εάν προτίθενται να θέσουν το ζήτημα της επικινδυνότητας της πυρηνικής ενέργειας στα αρμόδια όργανα της ΕΕ προκειμένου να αναθεωρηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική για παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια;
Τι είδους μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι πυρηνικοί σταθμοί που βρίσκονται σε λειτουργία στην Βουλγαρία; Τα μέτρα ασφαλείας αν και από ποια ευρωπαικά ή διεθνή αρμόδια όργανα έχουν ελεγχθεί; Κρίνονται επαρκή να διασφαλίσουν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή από ένα ενδεχόμενο ατύχημα;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην βρεθεί η Ελλάδα σε κλοιό πυρηνικών εργοστασίων;»
Ο Μ. Τρεμόπουλος
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ρωτά την Κομισιόν αν σκοπεύει να αναθεωρήσει θέσεις της για υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας, τόσο στις χώρες μέλη της Ε.Ε., όσο και σε τρίτες χώρες, όπου ένα πυρηνικό ατύχημα θα είχε συνέπειες στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Ζητά, τέλος, στοιχεία για τις άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις προς την πυρηνική βιομηχανία σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προεκτείνει όμως το θέμα και σε επίπεδο οικονομικών συμφερόντων: «Νιώθουμε οργή για το αδιανόητο ρίσκο που μας επιβάλλει το πυρηνικό λόμπυ και για τη σαθρή και υπεροπτική προπαγάνδα ότι η τεχνολογία είναι δήθεν σε θέση να διασφαλίσει τα πάντα. Για να μη βρεθούμε, λοιπόν, κάποια στιγμή ραδιενεργοί, είναι η ώρα να ξαναγίνουμε ενεργοί, διεκδικώντας έναν οδικό χάρτη που να δρομολογήσει σταδιακά για όλη την Ευρώπη το τέλος της πυρηνικής ενέργειας και των απειλών που τη συνοδεύουν. Πρώτο όμως και επείγον βήμα, καθώς η ραδιενέργεια δε γνωρίζει σύνορα, είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία με τα αντιπυρηνικά κινήματα των γειτονικών μας χωρών και να δώσουμε μαζί τη μάχη να μην προχωρήσει ούτε ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή».

http://www.eklogika.gr/news/4303

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...