Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Πλανήτης χωρίς μεθάνιο;


Σαν κάτι να λείπει από τον γιγάντιο πλανήτη GJ 436b που βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα. Δεν είναι τίποτε άλλο από το αέριο έλους ή, αλλιώς, μεθάνιο.

Προς μεγάλη έκπληξη των αστρονόμων που μελετούν τον πλανήτη –μεγέθους αντίστοιχου του Ποσειδώνα– με τη βοήθεια του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Σπίτζερ, στον πλανήτη υπάρχει ελάχιστο μεθάνιο, το οποίο για τους πλανήτες του δικού μας ηλιακού συστήματος θεωρείται κοινό αέριο.

Σε αυτή την καλλιτεχνική απεικόνιση φαίνεται ένας ασυνήθιστος πλανήτης χωρίς μεθάνιο, ο οποίος επισκιάζεται εν μέρει από τον αστέρα του.

Σύμφωνα με τα μοντέλα για τις ατμόσφαιρες των πλανητών, όποιος πλανήτης διαθέτει το κοινό μείγμα υδρογόνου, άνθρακα και οξυγόνου και η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά τους 1.000 βαθμούς Κέλβιν θα πρέπει να διαθέτει μεγάλες ποσότητες μεθανίου και μικρή ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα.

Παρότι, όμως, η θερμοκρασία στον πλανήτη GJ ισούται με 800 βαθμούς Κέλβιν, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το εν λόγω εύρημα αποδεικνύει την τεράστια ποικιλία των εξωπλανητών, καθώς ότι το σύμπαν θα κρύβει πάντοτε εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...