Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Στη Βρετανία το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον πλανήτη εγκαινιάστηκε σήμερα ανοιχτά του Κεντ, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Το πάρκο βρίσκεται στην περιοχή του Θάνετ και σταδιακά θα διαθέτει 341 ανεμογεννήτριες.
Αυτή τη στιγμή, οι 100 γεννήτριες του πάρκου μπορούν να παράξουν ηλεκτρισμό αρκετό για τις ανάγκες 240.000 νοικοκυριών. Οι ανεμογεννήτριες έχουν ύψος 115 μ. και απλώνονται σε μια έκταση 35 τετρ.χλμ. Το πάρκο του Θάνετ στοίχισε 918 εκατ. ευρώ. Την κατασκευή του, που διήρκεσε δύο χρόνια, ανέλαβε ο σουηδικός κρατικός ενεργειακός όμιλος Vattenfall.
Η συνολική παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Βρετανία φτάνει τα πέντε γιγαβάτ. Τόση είναι περίπου η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκωτία. Σήμερα υπάρχουν ήδη 250 αιολικά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, 12 από τα οποία είναι θαλάσσια, με συνολική δύναμη 3.000 ανεμογεννητριών.
"Βρισκόμαστε στην εξέχουσα θέση να μπορούμε να ηγηθούμε παγκοσμίως αυτής της βιομηχανίας. Πιστεύω πως, ως νησί, θα έπρεπε να επωφεληθούμε στο μέγιστο των αιολικών, θαλάσσιων και παλιρροιακών ενεργειακών μας δυνάμεων", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών Κρις Χαν, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του πάρκου.
Ωστόσο, η οργάνωση "Φίλοι της Γης" χαρακτήρισε ως αξιοθρήνητες τις επιδόσεις της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιώνοντας σημαντικότερες επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...