Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Τα ξυλάκια μιας χρήσης «τρώνε» χιλιάδες δέντρα στην Κίνα

Φρένο στην παραγωγή των chopsticks προσπαθεί να θέσει η κυβέρνηση της Κίνας, μιας και τα ξυλάκια με τα οποία τρέφονται καθημερινά 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζοι αποδεκατίζουν κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Οι αριθμοί «μιλάνε» από μόνοι τους καθώς σύμφωνα με έρευνες του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, καθημερινά οι Κινέζοι χρησιμοποιούν 300 εκατομμύρια ξυλάκια μιας χρήσης. Αυτό σημαίνει πως κάθε 24ωρο χάνονται 50 εκτάρια δάσους, εξαφανίζοντας κάθε χρόνο μια δασική έκταση σχεδόν ίση με το ένα δέκατο της δασικής έκτασης της Γαλλίας.

Με τα 300 εργοστάσια παραγωγής chopsticks να απασχολούν πάνω από 100.000 εργαζομένους και τα ανακυκλώσιμα ξυλάκια να κινούνται σε απαγορευτικές τιμές, το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση της Κίνας είναι να θέσει ένα πλαφόν στην παραγωγή. ‘Έτσι τα εργοστάσια δεν θα μπορούν να παράγουν πέρα από ένα καθορισμένο αριθμό και όσα απ΄αυτά δεν σεβαστούν το όριο θα μπαίνει λουκέτο.

Το μέτρο πάντως δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα αφού καμιά λύση δεν φαντάζει ιδανική: τα συνθετικά ξυλάκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φορμαδεϋλδη, ενώ τα μαχαιροπίρουνα από μέταλλο ή επεξεργασμένο ξύλο θα ήταν μια λύση , αλλά το νερό δεν υπάρχει σε αφθονία σε όλες τις περιοχές της Κίνας.

Είτε πετύχει είτε όχι η «επανάσταση» της Κινεζικής κυβέρνησης το βέβαιο είναι ένα: για τους Κινέζους τα ξυλάκια είναι κάτι περισσότερο από τρόπος κατανάλωσης αφού ανήκουν σε μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...