Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος για την υλοτόμηση του δάσους στις Σκουριές

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ


Στον απόηχο των επεισοδίων της Κυριακής στις Σκουριές της Χαλκιδικής και τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας στους κατοίκους που αντιτίθενται στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», οι Οικολόγοι Πράσινοι συναντήθηκαν με τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Δασούλα. Κεντρικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τήρηση της νομιμότητας γύρω από την υλοτόμηση του δάσους που έχει ήδη ξεκινήσει προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξορυκτικές δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός».
 Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων που αποτελούνταν από το συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας, Γιώργο Τσέκο, τον επιστημονικό συνεργάτη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκο Μάντζαρη, και το νομικό σύμβουλο του κόμματος Λευτέρη Παπαγιαννάκη, ζήτησαν από τον Κ. Δασούλα να διερευνήσει επειγόντως καταγγελίες σχετικές με την νομιμότητα της απόφασης του Δασαρχείου Αρναίας να υπογράψει με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» “Πρωτόκολλο Εγκατάστασης και Υλοτόμησης” για την υλοτόμηση των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή αφορά 3.273 στρέμματα αρχέγονου δάσους στις Σκουριές και 857 στρέμματα στον Κοκκινόλακκα για την κατασκευή χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων. Όμως η έναρξη της υλοτόμησης προϋποθέτει την ύπαρξη Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης για όλα τα σχεδιαζόμενα υποέργα. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης που διευκρινίζει προς το αρμόδιο Δασαρχείο Αρναίας ότι «η υπηρεσία σας θα επιτρέψει τις επεμβάσεις που αφορούν, τόσο τους χώρους που καταλαμβάνουν αυτά καθ’ αυτά τα έργα, όσον και τους χώρους επεμβάσεων που εξαρτώνται άμεσα από αυτά (πχ δρόμοι προσπέλασης σε αυτά κλπ) και θα εκδώσει τα ανάλογα πρωτόκολλα εγκατάστασης υλοτομικών εργασιών μόνο μετά την προσκόμιση των εγκεκριμένων μελετών των προσαρτημάτων 3,4 και 5 του υποέργου “Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών”», που όμως δεν υπάρχουν.

Παρόλα αυτά μετά από μεσολάβηση του ΥΠΕΚΑ το δασαρχείο Αρναίας υποχρεώθηκε να επιτρέψει την εκτέλεση των υλοτομικών εργασιών, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Για το ίδιο ζήτημα κατατέθηκε και επείγουσα ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο , η οποία συμπεριλήφθηκε στα έγγραφα που παραδόθηκαν στον κ. Δασούλα.
Επίσης, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα Περιβάλλοντος για τη διερεύνηση του ζητήματος της παραβίασης προηγούμενων Περιβαλλοντικών Όρων από την «Ελληνικός Χρυσός». Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΙΤΗΡΩ), από τους 121 περιβαλλοντικούς όρους, που αφορούν στο συγκεκριμένο έργο και που περιλαμβάνουν οι ΕΠΟ του 1999 και του 2005, τηρούνται χωρίς αποκλίσεις οι 99, οι 11 τηρούνται μερικώς και 11 δεν τηρούνται καθόλου.
Ο Εισαγγελέας Περιβάλλοντος υποσχέθηκε να διερευνήσει και τα 2 ζητήματα σε συνεργασία με τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πολυγύρου.
Πέρα από την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη τήρησης της νομιμότητας, επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε ότι η προώθηση επενδύσεων που καταστρέψουν μια περιοχή μακροχρόνια δε βοηθά τη χώρα ακόμα και αυτή την περίοδο της κρίσης. Η εξόρυξη και επεξεργασία χρυσοφόρων μεταλλευμάτων αποτελεί παράδειγμα μη αειφορικής δραστηριότητας με (τουλάχιστον) αμφίβολα οφέλη για την εθνική οικονομία. Ζητούμε την άμεση απόρριψη των ληστρικών για έδαφος και περιβάλλον σχεδίων εξόρυξης χρυσοφόρου μεταλλεύματος και την προώθηση εναλλακτικού βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδίου για την Β. Χαλκιδική βασισμένου στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...