Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Στην Κλίνη του Προκρούστη οι επενδύσεις στα αιολικά πάρκα – μαμούθ

Του Σωτήρη Μεταξά / prismanews.gr

Από την ... Προκρούστεια Κλίνη φαίνεται πως θα περάσεις τρεις επενδύσεις – μαμούθ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα δύο αιολικά πάρκα και ο ένας ηλιοθερμικός σταθμός που περιλαμβάνονται στον ογκώδη φάκελο με τις fast track επενδύσεις στην ενέργεια, στην Κρήτη μπαίνουν σε περιπέτειες και κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε μία δικαστική διαμάχη με άγνωστο χρονικό ορίζοντα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο αλυσίδες αιολικών σταθμών, η μια σε 33 κι η άλλη σε 36 βουνοκορφές της Κρήτης και στους 4 νομούς κι ένα ηλιοθερμικό σταθμό σε έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων σε οροπέδιο της Σητείας. Ο σχεδιασμός υλοποίησης των έργων ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί καθώς ο φάκελος παραπέμφθηκε, με πολλούς αστερίσκους, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χιλιάδες πολίτες, 10 δημοτικά συμβούλια, και δεκάδες επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι υψώνουν τείχος στις επενδύσεις Fast Track που προορίζονται στην Κρήτη, σε μία προσπάθεια να μπει μπλόκο στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τις μεγάλες μονάδες αιολικών πάρκων. Η κινητοποίηση του δικτύου κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και ο φάκελος των βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πλέον, το ανώτατο ακυρωτικό όργανο της χώρας καλείται να ανάψει το πράσινο φως ή να μπλοκάρει την αδειοδότηση εφτά στρατηγικών επενδύσεων στο νησί. Η εκστρατεία συσπείρωσης των πολιτών και η συγκέντρωση υπογραφών, με τελικό στόχο της προσφυγή στη δικαιοσύνη είχε μεγάλη ανταπόκριση και πλέον οι συγκεκριμένες επενδύσεις μπαίνουν σε ... περιπέτειες. Πρόκειται μάλιστα για τις πολυπληθέστερες προσφυγές που έχουν ποτέ κατατεθεί στην Ελλάδα και έχουν επίκεντρο τα τρία έργα βιομηχανικών ΑΠΕ που εντάσσονται στις fast track επενδύσεις στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...