Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση της Βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜ.ΑΡ, Νίκης Φούντα και του Υπουργού ΠΕΚΑ, Ευάγγελου Λιβιεράτου.


Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κύριο Ευάγγελο Λιβιεράτο, είχαν χθες στην Αθήνα η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκη Φούντα και ο Σταύρος Λειβαδάς, Υπεύθυνος Τομέα Οικολογίας του κόμματος.

Κατά την διάρκειά της, η οποία ήταν μακρά, συζητήθηκαν ενδελεχώς όλα τα θέματα της ατζέντας που είχε υποβάλλει η Βουλευτής, ενώ τον Υπουργό συνόδευσε κλιμάκιο του Υπουργείου, αποτελούμενο από την κυρία Μάρω Ευαγγελίδου, Γενική Γραμματέα ΥΠΕΚΑ, τον κύριο Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη, Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον Κύριο Κωνσταντίνο Τριάντη, Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, και τον κύριο Μωησή Κουρουζίδη, Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλευτού, χαρακτηρίστηκε ως «ιδιαίτερα εποικοδομητική» και εκφράστηκε η ειλικρινής επιθυμία και από τις δύο πλευρές για «σταθερή και ουσιαστική συνεργασία», ενώ για επιμέρους θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, ορίστηκαν ήδη συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Η εκτροπή του Αχελώου αποτέλεσε μεγάλο κομμάτι της συζήτησης, με τους συνομιλητές να συμφωνούν ως προς την ανάγκη στήριξης της συνολικής μελέτης που έχει εκπονηθεί, σε συνδυασμό με τις μελέτες των κοινών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε έργου. Η κα Φούντα, τόνισε την αναγκαιότητα του διαχωρισμού του έργου στο φράγμα Μεσοχώρας, ώστε «να προχωρήσει ανεξάρτητα ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την Θεσσαλία και την χρήση των υδάτινων πόρων για την άρδευση στον Θεσσαλικό κάμπο».

Η Βουλευτής, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και για το θέμα του Κτηματολογίου, των Δασικών Χαρτών & των Χαρτών Χρήσης Γης, θέμα για το οποίο θα οριστεί εκ νέου συνάντηση.

Στην Βουλευτή παραδόθηκε από τον κύριο Τριάντη αναλυτικό Διαχειριστικό Σχέδιο Υδατίνων Πόρων Δυτικής Ελλάδας, το οποίο θα συζητηθεί αναλυτικά σε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, η κα Φούντα παρέλαβε ανάλυση του οργανογράμματος του ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση απορριμμάτων σε όλες της περιφέρειες της χώρας και ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της συνάντηση της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με τον επικεφαλής της TaskForce, Horst Reichenbach.

Για τα προβλήματα στην Τριχωνίδα και την Λυσιμαχία και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, παραδόθηκε στην Βουλευτή ειδικό εκπόνημα του Υπουργείου, επισφραγίζοντας την στενή συνεργασία των δύο μερών για ένα θέμα ιδιαιτέρως σημαντικό για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Αναλυτικά συζητήθηκε και η αντιμετώπιση της ακρίβειας της ενέργειας, με ιδιαίτερες αναφορές στα φωτοβολταϊκά συστήματα και τους φωτοβολταϊκούς αγρότες. Η κα Φούντα ζήτησε τα ακριβή αριθμητικά στοιχεία των αιτήσεων των αδειούχων, και υπογράμμισε «την ανάγκη για στήριξη της τόσο σημαντικής για την Ελλάδα αγροτικής παραγωγής, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το ξεπάγωμα των έργων και την απόδοση εγγυήσεων τουλάχιστον σε όσους έχουν ήδη δεσμεύσει τις παραγωγικές τους μονάδες».

Η ηγεσία του Υπουργείου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις 2 επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει η Βουλευτής σχετικές με την Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (1.8.2012, αρ. 616) & τη Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Αμβρακικού, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου & Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα σε ένα ενιαίο Φορέα (11.9.2012, αρ. 240)), η οποία και επανέλαβε τη θέση της υπέρ της συγχωνεύσεως, αλλά μόνο εφόσον θεσπιστούν παραγωγικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια αξιολόγησης.

Η Βουλευτής τέλος, έκανε μία σύντομη παρουσίαση της Ημερίδας για τον Αμβρακικό που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της στις 3 Νοεμβρίου στην Βόνιτσα, και απηύθυνε πρόσκληση στην αντιπροσωπεία του Υπουργείου η οποία και έγινε αποδεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...