Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: «Αναγκαιότητα λήψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας».

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μουτσινάς Πάρης, Ξηροτύρη Ασημίνα, Τσούκαλης Νίκος και Φούντα Νίκη για την «Αναγκαιότητα λήψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, εκτιμάται ότι κατά τη φετινή θερινή περίοδο κάηκαν περισσότερα από 500.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής γης.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), ο απολογισμός του φετινού καλοκαιριού επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας.

Στις φετινές καταστροφές εκτιμάται ότι 15 μεγάλες πυρκαγιές ανά τη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα 407.000 στρέμματα καμμένων εκτάσεων, ενώ μόνον η πυρκαγιά της Χίου είχε ως αποτέλεσμα 152.000 στρέμματα καμμένων εκτάσεων.

Σύμφωνα δε με την έρευνα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων και του WWF Ελλάς, το 47% των καμμένων εκτάσεων στη χώρα μας έχει προέλθει από πυρκαγιές αγνώστων αιτίων, ενώ το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από κακόβουλο εμπρησμό (εξακριβωμένο ή πιθανό). Επισημαίνεται δε ότι η αμέλεια και η άγνοια των πολιτών σε θέματα πρόληψης ευθύνονται για το 42% των πυρκαγιών ετησίως.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη φετινή θερινή περίοδο αναφέρεται ότι μέχρι τα τέλη του μηνός Αυγούστου, σε σύνολο 250 δικογραφιών για πρόκληση εμπρησμού, οι 224 αφορούσαν σε αμέλεια και μόλις οι 26 σε πρόθεση.

Οι προξενούμενες καταστροφές στα δάση της χώρας δύσκολα αποκαθίστανται, ενώ το φαινόμενο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που διαχειριστικές μελέτες δεν ανανεώνονται, ούτε υλοποιούνται όπου υπάρχουν.

Τα δάση χρήζουν άμεσης προστασίας, καθώς ζητήματα που αφορούν στα δασικά οικοσυστήματα αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες Αρχές αποσπασματικά. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται η αναγκαιότητα κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος δασοπροστασίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Δεδομένων των μεγάλων καταστροφών που σημειώθηκαν κατά τη φετινή θερινή περίοδο, ποια μέτρα αντιπυρικής προστασίας προτίθεται να λάβει με σκοπό την προστασία, την αειφορική διαχείριση και την ανάπτυξη των δασών ανά τη χώρα;
  2. Προτίθεται να προβεί στη σύσταση Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης και Δασοπροστασίας σύμφωνα και με το ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες αναδάσωσης ή φυσικής αναγέννησης των πληγεισών περιοχών ώστε να αποδοθούν οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;
  4. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων -μετά και τη διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του «Καλλικράτη»- στον τομέα της πρόληψης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών;
  5. Προτίθεται να μεριμνήσει για την αναδιάρθρωση του ωραρίου των δασικών υπαλλήλων και την αύξηση των χορηγούμενων πόρων για την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών ώστε τα δάση να προστατεύονται σε εικοσιτετράωρη βάση και να διασφαλίζεται η αρτιότερη φύλαξή τους;

                                 
                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...