Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αντίποινα των ΗΠΑ στην Ε.Ε. για τα μεταλλαγμένα

Η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι, συμβούλευσε την Ουάσιγκτον να ξεκινήσει έναν στρατιωτικού τύπου εμπορικό πόλεμο εναντίον οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντιτίθετο στα γενετικά τροποποιημένα (ΓΤ) προϊόντα, αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύει το Wikileaks και η βρετανική εφημερίδα Guardian....
 
Απαντώντας στις κινήσεις της Γαλλίας να απαγορεύσει την ΓΤ ποικιλία καλαμποκιού της Monsanto στα τέλη του 2007, ο πρέσβης, Craig Stapleton, φίλος και επιχειρηματικός συνεργάτης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις της ΕΕ και κυρίως στις χώρες που δεν υποστηρίζουν τη χρήση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

«Η Ομάδα μας του Παρισιού συστήνει να συστήσετε μια λίστα στόχων αντιποίνων που θα προκαλέσει ορισμένη οδύνη σε ολόκληρη την ΕΕ δεδομένου ότι πρόκειται για συλλογική ευθύνη, αλλά που επίσης να επικεντρώνεται εν μέρει στους χειρότερους ενόχους. Ο κατάλογος θα πρέπει να είναι μετρημένος όχι φαύλος και πρέπει να είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα, καθώς δεν πρέπει να περιμένουμε μια πρώιμη νίκη. Με το να προχωρήσουμε σε αντίποινα, θα καταστήσει σαφές ότι η σημερινή πορεία έχει πραγματικό κόστος για τα συμφέροντα της ΕΕ ενώ θα βοηθήσει να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της βιοτεχνολογίας» έγραψε ο Stapleton, ο οποίος μαζί με τον Μπους ήταν συνιδιοκτήτες της ομάδας μπέιζμπολ Τέξας Ρέιντζερς στη δεκαετία του 1990.

Σε τηλεγραφήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται να έχουν επιβάλλει τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ως μια στρατηγική κυβερνητική και εμπορική επιταγή.

Καθώς πολλοί καθολικοί επίσκοποι στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει τεθεί κατηγορηματικά αντίθετοι με τις αμφιλεγόμενες καλλιέργειες, οι ΗΠΑ άσκησαν ιδιαίτερη πίεση προς τους συμβούλους του Πάπα.

Τηλεγραφήματα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βατικανό δείχνουν ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως ο Πάπας σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τις ΓΤ καλλιέργειες μετά από συνεχείς πιέσεις των ανωτέρων συμβούλων της Αγίας Έδρας, αλλά εκφράζει τη λύπη του που δεν έχει εκδηλώσει ακόμη την υποστήριξή του. Ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα βιοτεχνολογίας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και οι κρατικοί σύμβουλοι βιοτεχνολογίας με έδρα την Κένυα πίεσαν αξιωαματούχους του Βατικανού προκειμένου να πείσουν τον Πάπα να εκδηλώσει την υποστήριξή του. «Ο ... συναντήθηκε με [τον σεβασμιότατος των ΗΠΑ] π. Michael Osborn του Ποντιφικού Συμβουλίου Cor Unum,, προσφέροντας μια ευκαιρία πίεσης στο Βατικανό για θέματα βιοτεχνολογίας, καθώς και μια ευκαιρία για ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη βιοτεχνολογία στο Βατικανό γενικά», λέει ένα τηλεγράφημα του 2008.

«Υπάρχουν ευκαιρίες για να προωθήσουμε το ζήτημα στο Βατικανό, το οποίο με τη τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει ένα ευρύ τμήμα του πληθυσμού στην Ευρώπη και στον αναπτυσσόμενο κόσμο», λέει ένα άλλο τηλεγράφημα.
tvxs.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...