Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ.: "Η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» δεν πρέπει να πάει χαμένη από λάθη και παραλείψεις

Σε ανακοίνωση του ο Τομέας για τις Πράσινες Πολιτικές και την Οικολογία , της ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ τονίζει:

"Η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ»: μια απαραίτητη παρέμβαση για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που δεν πρέπει να πάει χαμένη από λάθη και παραλείψεις στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της.

Ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα είναι ενεργοβόρος, ασυντήρητος και βαρύνεται με ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση ασφαλώς δεν αρκεί να ληφθούν μέτρα για τα νεοανεγειρόμενα κτίρια μόνο. Το υπάρχον κτιριακό απόθεμα, μεγάλο μέρος του οποίου έχει χτιστεί χωρίς κανέναν κανονισμό ούτε καν θερμομόνωσης, χρειάζεται γενναίες επεμβάσεις για να βελτιωθεί η ενεργειακή του κατάσταση και απόδοση. Οι επεμβάσεις αυτές δεν μπορεί να περιοριστούν σε μια απλή επιβεβαίωση της σημερινής του κατάστασης, αλλά απαιτούν ουσιαστικές βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διαδικασίας, ουσιαστικό μέρος της οποίας θα είναι η ενθάρρυνση και στήριξη εργασιών βελτίωσης της απόδοσής τους. Η έκδοση του πιστοποιητικού δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια ακόμη οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Χρειάζεται πρόσθετη δημόσια συμβολή με τη μορφή συγκεκριμένων οικονομικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών σε ιδιοκτήτες που θα επιχειρήσουν την αναγκαία βελτίωση των ιδιοκτησιών τους. Το όφελος από τις ενισχύσεις αυτές θα είναι πολλαπλό και μακροπρόθεσμο. Διαφορετικά θα έχουμε απλώς μια …πιστοποιημένη εικόνα από μια πραγματικότητα που ήδη γνωρίζουμε.

Το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων στη χώρα μας και η θέσπιση αυστηρών ενεργειακών προτύπων για τα νεόδμητα ακίνητα, έχει ήδη καθυστερήσει απελπιστικά. Γι’ αυτό, κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνεται με τη δέουσα προσοχή και αφού πρώτα ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι της σοβούσας οικονομικής, και ταυτόχρονα οικολογικής, κρίσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...