Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

500 τόνοι πλαστικά απορρίμματα απειλούν την θαλάσσια ζωή στην Μεσόγειο

Οι Γάλλοι και Βέλγοι υδροβιολόγοι προειδοποιούν για τα 250 δισεκατομμύρια μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, που επιπλέουν στη Μεσόγειο Θάλασσα συνιστούν απειλή για τη θαλάσσια ζωή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας από τη βάση μέχρι την κορυφή της.

Οι υπολογισμοί τους βασίζονται στη λήψη δειγμάτων νερού ανοιχτά των ακτών της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Βόρειας Ιταλίας σε βάθος 10 με 15 εκατοστών. Μετά από αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε ολόκληρη τη Μεσόγειο υπάρχουν περίπου 500 τόνοι «μικρο-απορριμμάτων» πλαστικού.

Σύμφωνα με την Expedition MED, τα απορρίμματα αυτά αποτελούν κίνδυνο διαρκείας για τη θαλάσσια ζωή καθώς αναμειγνύονται με το πλαγκτόν, το οποίο καταναλώνεται από τα μικρά ψάρια που με τη σειρά τους τρώγονται από τα μεγάλα.

«Η μόνη λύση είναι να σταματήσουμε την απόρριψή τους στην...
πηγή», λέει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Μπρυνό Ντυμοντέ. Για το λόγο αυτό, η Expedition MED άρχισε διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη λήψη μέτρων για την απόρριψη και την κατασκευή καταναλωτικών αγαθών από βιοδιασπώμενα υλικά.

Μέσα στο 2011, οι ερευνητές της οργάνωσης σχεδιάζουν να αναλύσουν δείγματα από τη θαλάσσια περιοχή του Γιβραλτάρ, του Μαρόκο, της Αλγερίας, της Τυνισίας και της Ν. Ιταλίας προκειμένου να έχουν μια σαφέστερη εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...