Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η ανακύκλωση απάντηση στις ελλείψεις σπανίων γαιών

Reinhard Bütikofer auf einem Parteitag der Grü...Image via Wikipedia
Από το iPad μέχρι τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα, σχεδόν κάθε σύγχρονο τεχνολογικό θαύμα απαιτεί υλικά από τις λεγόμενες "σπάνιες γαίες", μια σειρά ορυκτών τεράστιας στρατηγικής και οικονομικής σημασίας των οποίων μεγαλύτερη εξαγωγέας παγκοσμίως είναι σήμερα η Κίνα. Η πρόσφατη απόφαση του Πεκίνου να περιορίσει τις εξαγωγές προκάλεσε όπως είναι φυσικό αναταραχή, όμως σύμφωνα με τον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Reinhard Bütikofer, η λύση είναι προφανής: η ανακύκλωση.
Το θέμα των "σπανίων γαιών" (rare earths στα αγγλικά)  ετέθη σε ειδική ακρόαση που οργανώθηκε στο ΕΚ στις 26 Ιανουαρίου, με τον πρόεδρο της επιτροπής Βιομηχανίας, Herbert Reul (Γερμανία, ΕΛΚ) να σημειώνει ότι οι πρώτες ύλες παραμένουν κεντρικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Reinhard Bütikofer (ΦΩΤΌ), ο οποίος ετοιμάζει έκθεση μη νομοθετικού χαρακτήρα για το θέμα, σημείωσε ότι "στην καλύτερη περίπτωση, η λήψη μέτρων προστασίας των εισαγωγών σπανίων πρώτων υλών δεν μπορεί να αποτελέσει παρά προσωρινή λύση. Στην πράξη, η ανακύκλωση και η βελτίωση της χρήσης των πρώτων υλών θα δώσουν την απάντηση και αυτό απαιτεί φιλόδοξη στρατηγική". ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...