Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Νέο περιβαλλον​τικό έγκλημα στην Εύβοια!

Στον προαύλιο χώρο της εταιρίας Μελιγγώνης στον Βατώντα Αρτάκης.Επανέρχεται στο προσκήνιο το ανεξέλεγκτο πέταγμα τοξικών αποβλήτων σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας.

Χθες βράδυ "έσκασε" νέα χοντρή υπόθεση στην εταιρία «Μελιγγώνης» στο Βατώντα.

Κλιμάκιο της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με κλιμάκιο της Αστυνομίας συνέλαβαν επ' αυτοφώρω στον προαύλιο χώρο της εταιρίας έναν χειριστή μπουλντόζας και έναν οδηγό φορτηγού. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η POSITIVE ENERGY στην Έκθεση ECOTEC

Η POSITIVE ENERGY θα συμμετάσχει στην Έκθεση ECOTEC 2011 που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 10 Απριλίου 2011 στο Εκθεσιακό Κέντρο EXPO Athens.

Την POSITIVE ENERGY  θα βρείτε στην Αίθουσα 3, Περίπτερο Γ2. 


Η «Ecotec - Τεχνολογίες Περιβάλλοντος & Φωτοβολταϊκά Συστήματα» διοργανώνεται από την «T Expo» και πλαισιώνεται από το «Ecoforum», ένα τετραήμερο συνέδριο πάνω σε θέματα τεχνολογιών περιβάλλοντος στο οποίο συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό και το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα τώρα στην εποχή του «Καλλικράτη».
Χορηγοί  της έκθεσης είναι οι εταιρίες ALEO, RenApps και ΤΕΝΟΡΑ ΤΕΧΝΙΚΗ, ενώ μεγάλος χορηγός επικοινωνίας είναι το περιοδικό «Ecotec».

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η INTERAMERICAN ανταποκρίνεται στη «Ώρα της Γης»

Για τρίτη συνεχή χρονιά η INTERAMERICAN συμμετέχει ενεργά στη δράση “Hearth Hour 2011” (Ώρα της Γης). Η Εταιρεία, με δεδομένη την ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα και με οργανωμένες πρωτοβουλίες εξοικονόμησης φυσικών πόρων, ανάπλασης φυσικού περιβάλλοντος, περιορισμού του εταιρικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ανάπτυξης περιβαλλοντικής κουλτούρας μεταξύ των εργαζομένων και συνεργατών της, εντάσσει και φέτος τη συμμετοχή της στην “Ώρα της Γης” στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “Πράξεις Ζωής”.

Η INTERAMERICAN, το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ, θα σβήσει τα φώτα στα κτήρια των διοικητικών κέντρων της για μια ώρα, συστήνοντας σε όλους τους εργαζόμενους και συνεργάτες της να πράξουν το ίδιο στα σπίτια και τα γραφεία τους.

Η “Ώρα της Γης”, πρωτοβουλία παγκόσμιας απήχησης και δράσης που ξεκίνησε από το Σίδνεϋ της Αυστραλίας το 2007, απευθύνεται σε κάθε πολίτη, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε ανθρώπινη κοινότητα σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάσχεση της αλόγιστης σπατάλης των φυσικών πόρων, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των κινδύνων που ενέχει η κλιματική αλλαγή.
Αυτό το Σάββατο, σβήστε τα φώτα στον χώρο σας και ανάψτε ένα φως ελπίδας για το μέλλον του Πλανήτη μας.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Πράσινες Τεχνολογίες: Ενέργεια, Μεταφορές, Αγροτική Παραγωγή

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια μιας από κοινού προσπάθειας για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών, ερευνητικών, επιχειρηματικών, επενδυτικών και βιομηχανικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνδιοργανώνουν το 4ο Συνέδριο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Το 4o συνέδριο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας στοχεύει να αναδείξει τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στα θέματα παραγωγής καθαρής ενέργειας, «πράσινης» αστικής κινητικότητας, καθώς και της γεωργικής παραγωγής και τροφίμων, και να προωθήσει τη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα.
http://greekinnovation.blogspot.com/2011/03/4o.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Να δράσουμε άμεσα για τις Πρέσπες

Πρέσπες, PrespesImage by notiX via Flickr
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα ομόφωνα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του πάρκου των Πρεσπών, που εκτείνεται στην Ελλάδα, στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ.

Η πρόταση που εγκρίθηκε, προωθεί και αναβαθμίζει τη συνεργασία όλων των πλευρών, με στόχο την επίτευξη δράσεων για τη διαχείριση των λιμνών με σύνεση, προλαμβάνοντας τη ρύπανση, προστατεύοντας και διατηρώντας τη βιοποικιλότητα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις αρχές της αειφορίας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η ROKAS RENEWABLES ολοκλήρωσε το Αιολικό Πάρκο Αραχναίο

Η IBERDROLA RENOVABLES, μέσω της θυγατρικής της ROKAS RENEWABLES, ολοκλήρωσε την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου Αραχναίο II, δυναμικότητας 38MW, στο Όρος Αραχναίο κοντά στο Ναύπλιο στην Πελοπόννησο. Το Αιολικό Πάρκο βρίσκεται σήμερα σε δοκιμαστική λειτουργία, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την περίοδο ελέγχου της λειτουργίας του, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας στην Ελλάδα στα 257,5 MW.

To Αιολικό Πάρκο Αραχναίο II διαθέτει 19 ανεμογεννήτριες τύπου Gamesa G80 & G87 δυναμικότητας 2MW έκαστη. Οι εργασίες εγκατάστασής του συμπεριλαμβάνουν την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής, μεταξύ των οποίων την κατασκευή ενός υποσταθμού και οδών πρόσβασης μήκους 12χλμ, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση του τοπικού οδικού δικτύου και την επέκταση της υπόγειας σύνδεσης Μέσης Τάσης με τον υποσταθμό. Η εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου Αραχναίο II έχει πρόσθετα πλεονεκτήματα για την κοινωνία, καθώς υπολογίζεται ότι οι τοπικοί καταναλωτές θα ωφεληθούν από συνολική μείωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης των €67.830 ανά έτος, ενώ οι τοπικές κοινωνίες θα λαμβάνουν περίπου €115.000 ετησίως, μέσω του μηχανισμού στήριξης που προβλέπει ο νόμος. Επιπλέον, το «Πράσινο Ταμείο» της χώρας για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων θα ενισχυθεί με €20.350 ετησίως ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του έργου.

Το Αιολικό Πάρκο Αραχναίο II αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 77.220 τόνους/έτος*, που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές περίπου 30.000 αυτοκινήτων μέσης κατανάλωσης. Όπως δείχνουν και τα στοιχεία, το Αιολικό Πάρκο που εγκατέστησε η ROKAS RENEWABLES θα παίξει ζωτικό ρόλο στις προσπάθειες της χώρας να υλοποιήσει τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της στα πλαίσια της Ε.Ε. και θα συνεισφέρει στα στρατηγικά της σχέδια στον τομέα της ενέργειας.

Η ROKAS RENEWABLES είναι ηγέτης στην ελληνική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με 17 Αιολικά Πάρκα σε λειτουργία και συνολική εγκατεστημένη ισχύ 257,5 MW. Από το 2004, η εταιρεία είναι μέλος του ομίλου IBERDROLA RENOVABLES, του παγκόσμιου ηγέτη στην Αιολική Ενέργεια**, τόσο σε επίπεδο εγκατεστημένης ισχύος με 12.532 MW όσο και σε επίπεδο παραγωγής με 25.405 εκατ. kWh το 2010.

Η IBERDROLA RENOVABLES έχει παρουσία σε 23 χώρες και εγκαταστάσεις σε 12 αγορές: Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία, Μεξικό, Γερμανία, Βραζιλία και Ουγγαρία.

Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ένα «πράσινο» σπίτι από τον πρίγκιπα Κάρολο

HRH Prince Charles.Image via WikipediaΗ έκθεση «Ιδανικό Σπίτι» είναι μεγάλη υπόθεση για τη Βρετανία. Αλλωστε φέτος είναι η 103η χρονιά που διεξάγεται! Εκεί, το 1935, ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε' άνοιξε τις πόρτες του δικού του «ιδανικού σπιτιού». Σήμερα, 76 χρόνια αργότερα, ο εγγονός του Πρίγκιπας Κάρολος, παρουσιάζει και εκείνος την εναλλακτική πρότασή του: το «Φυσικό Σπίτι».
Πρόκειται για ένα φιλικότερο προς το περιβάλλον οίκημα, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν πολλά φυσικά υλικά, όπως τούβλα από πηλό, ασβεστόλιθος ή μαλλί αρνιού για τη θερμομόνωση, ώστε να μην απαιτείται κεντρική θέρμανση. Τα παράθυρα είναι φτιαγμένα από ξύλο με πιστοποίηση του βρετανικού Συμβουλίου Διαχείρισης Δασών. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, «η χρήση φυσικών, μη τοξικών υλικών έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον, ενώ το σχέδιο διευκολύνει τη διοχέτευση του αέρα, καθιστώντας περιττό το κλιματιστικό».
Όσο για το εσωτερικό του, το σπίτι-μοντέλο είναι διακοσμημένο με κεραμικά, υαλικά και αντίκες από τις δεκαετίες του 1940 και του '50, ενώ όλα τα υφάσματα και τα χαλιά είναι χειροποίητα. Ένα πανομοιότυπο σπίτι θα κατασκευαστεί για ερευνητικούς σκοπούς, με απώτερο στόχο να αρχίσει κάποια στιγμή να διατίθεται προς πώληση.
Κατά το διάδοχο του βρετανικού θρόνου, το «Φυσικό Σπίτι» προωθεί έναν «πράσινο», βιώσιμο τρόπο ζωής χωρίς να καθιστά απαραίτητη τη χρήση υλικών υψηλής τεχνολογίας. «Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο, με τον οποίο σχεδιάζουμε τα σπίτια, τα καταστήματα και τα σχολεία μας, καθώς και τη σχέση μεταξύ των κτηρίων αυτών», έγραψε την περασμένη εβδομάδα σε άρθρο του ο Πρίγκιπας Κάρολος. «Αυτού του είδους η οικολογική μηχανική μπορεί να αντλήσει μαθήματα από τη Φύση, από τις παραδοσιακές κοινότητες και από όσα έχει να προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία».
«Πράσινα» δώρα για το βασιλικό γάμο
Εν τω μεταξύ, περίπου ένα μήνα πριν από την πολυαναμενόμενη «ένωση» του Πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλτον, δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα γάμου. Αντί... σερβίτσιων και αποχυμωτών, περιλαμβάνει 26 φιλανθρωπικές και άλλες οργανώσεις που, αντί δώρων για το ζεύγος, θα δέχονται δωρεές στο όνομα του.
Οι οργανώσεις είναι χωρισμένες σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με τον τομέα, στον οποίο δραστηριοποιούνται. Καθώς οι μελλόνυμφοι είναι ευαισθητοποιημένοι και σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, στη λίστα περιλαμβάνονται οικολογικές οργανώσεις και ιδρύματα. Μεταξύ άλλων, η Ζωολογική Εταιρία του Λονδίνου, η οποία διαχειρίζεται το Ζωολογικό Κήπο της βρετανικής πρωτεύουσας, θα δέχεται δωρεές υπέρ της προστασίας της τίγρης της Σουμάτρας, του ρινόκερου της Κένυας και του ελέφαντα στην Ταϊλάνδη.
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

«Ζωσμένη» από πυρηνικές εγκαταστάσεις η Ελλάδα, ενεργοποιείται υπερκομματικά...

Η πυρηνική απειλή, ενεργοποιεί και ενώνει σε κοινή δράση και λήψη μέτρων, βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων.

Το κυριότερο, σημαντικές πληροφορίες που δείχνουν τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχει η Ελλάδα από την εγκατάσταση πυρηνικών σε γειτονικές χώρες ή από σχεδιαζόμενες νέες εγκαταστάσεις, δίνονται στη δημοσιότητα. Και παρ΄ ότι δεν είναι καινούργιες, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά όλων των πολιτών, καθώς ο μύθος της μη επικινδυνότητας σε χώρες που παίρνουν όλα τα μέτρα ασφαλείας, καταρρέει, μαζί με τις εκρήξεις στα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας.

Στο ΠΑΣΟΚ, την ανησυχία τους για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων σε γειτονικές χώρες εκφράζουν με ερώτηση τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος ο εισηγητής του ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης. Επίσης, άμεσα βήματα για την αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης ζητά με επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εξωτερικών με θέμα την επικινδυνότητα πυρηνικών εργοστασίων κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ το κόμμα του προανήγγειλε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα πυρηνικά την προσεχή Πέμπτη, στην Αθήνα.

Το θέμα της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου επισημαίνεται ότι καταστροφή αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση και για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τη σεισμογενή περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου Τουρκία και Βουλγαρία σχεδιάζουν νέα πυρηνικά εργοστάσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται στις ερωτήσεις και επερωτήσεις τους οι βουλευτές και ευρωβουλευτές και τα οποία δείχνουν και τα αίτια της εύλογης ανησυχίας προκύπτουν τα εξής:

Οι Μ. Κατρίνης- Κ. Καρτάλης
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης και Κ. Καρτάλης ερωτούν αν η Ελληνική Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει:
1) Την αυστηροποίηση του κοινοτικού κεκτημένου στην κατεύθυνση της ασφάλειας της χρήσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων και της μεταφοράς των πυρηνικών αποβλήτων;
2) Την επιθεώρηση - λ.χ. από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας - των αντιδραστήρων που λειτουργούν στις γείτονες χώρες;
3) Την ανάληψη πρωτοβουλίας προτείνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναν νέο οδικό χάρτη (roadmap) που θα προτάσσει τις πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την ενίσχυσητων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , πολιτικές προς τις οποίες και θα πρέπει να κατευθυνθούν οι αντίστοιχοι πόροι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κατά το πρότυπο του «οδικού χάρτη για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα 2050 (roadmap for moving to a low carbon economy 2050)»;
Τέλος τίθεται το ερώτημα ως προς τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή προτίθεται να κάνει η Ελλάδα, στο μέτρο των θεσμικών δυνατοτήτων της, σε διμερές αλλά και ενωσιακό επίπεδο σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων πυρηνικών σταθμών στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως σε ζώνες υψηλής σεισμικότητας.

Στην ίδια ερώτηση υπογραμμίζεται ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας, κα Angela Merkel ζήτησε την επιθεώρηση όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Γερμανία δηλώνοντας ότι «αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία είναι σημείο καμπής για όλον τον κόσμο». Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία η απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων προσέκρουσε σε οξύτατες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις και θα συνοδευθεί από προσφυγές στη Γερμανική Δικαιοσύνη.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι η «ελληνική Κυβέρνηση, απολύτως ορθά και σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του προηγούμενου Υπουργού Περιβάλλοντος οι οποίες χαρακτήριζαν την πυρηνική ενέργεια «πράσινη», έχει ταχθεί κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια σχεδιάζεται η κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων σε γειτονικές της Ελλάδας χώρες.

Η Βουλγαρία σκοπεύει να συνεχίσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειανατολικά της Σόφιας.
Λίγες ημέρες πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία, η Βουλγαρική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι έως το 2030. Το έργο του Μπέλενε προβλέπει τη δημιουργία δύο αντιδραστήρων των 1.000 μεγαβάτ. Η κατασκευή του πρώτου θα ολοκληρωθεί το 2011 και του δεύτερου το 2013.

Στη Ρουμανία η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος θα διπλασιαστεί, καθώς στο μοναδικό πυρηνικό σταθμό της χώρας «Τσέρνα Βόντα» θα προστεθεί ένας ακόμη αντιδραστήρας ισχύος 706 μεγαβάτ. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγονται 54 δις κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και η παραγωγή ηλεκτρισμού με χρήση πυρηνικής ενέργειας ανέρχεται στο 10 - 12 %. Η ρουμανική κυβέρνηση , εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής τρίτου και τέταρτου αντιδραστήρα.

Στη Σλοβενία, η κυβέρνηση ανήγγειλε επίσημα ότι θα αυξήσει τα αποθέματα πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ότι στα σχέδιά της εντάσσεται η κατασκευή νέας μονάδας ισχύος 1.000 μεγαβάτ στο πυρηνικό εργοστάσιο «Κιρσκο». Η κατασκευή του νέου αντιδραστήρα θα αρχίσει το 2013 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μια τετραετία.

Στην Τουρκία, που εκτός από γειτονική είναι και ιδιαίτερα σεισμογενής, ο σχεδιασμός αφορά 12 μονάδες ως το 2032, σε συνεργασία με ρωσικές και ιαπωνικές εταιρείες, ενώ ειδικότερη αναφορά γίνεται στην πρόθεση κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Νότιας Τουρκίας , στην άμεση δηλαδή εγγύτητα της Κύπρου.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Αιγαίου (1998) που είχε εκπονηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Καρτάλης Κ.), τα σενάρια διασποράς και διάχυσης ενός ραδιενεργού νέφους προς την Ελλάδα σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος στο Ακουγιού ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικά.
Τέλος, υπάρχουν επίσης εκπεφρασμένα σχέδια για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Αλβανία, τα Σκόπια και την Κροατία.

Ο Κρ. Αρσένης
Στην επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης ζητά μέτρα προστασίας των ευρωπαίων πολιτών από την κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε σεισμογενείς περιοχές χωρών όπως η Ιταλία και η Τουρκία Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία τα συστήματα ασφαλείας των πυρηνικών μονάδων που έως πρότινος θεωρούνταν απρόσβλητα αποδείχθηκαν επισφαλή, ενώ επιβάλλεται η αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στη χρήση και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας.

Ο Δημ. Παπαδημούλης
Στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή «στην σεισμογενή περιοχή των Βαλκανίων και της Ν.Α. Μεσόγειου, γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία), σχεδιάζουν την επέκταση ή/και την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστάσιων. Ένα πυρηνικό ατύχημα στην περιοχή μας, θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε «πέρασμα» πυρηνικών αποβλήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ερωτά τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εξωτερικών εάν προτίθενται να θέσουν το ζήτημα της επικινδυνότητας της πυρηνικής ενέργειας στα αρμόδια όργανα της ΕΕ προκειμένου να αναθεωρηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική για παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια;
Τι είδους μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι πυρηνικοί σταθμοί που βρίσκονται σε λειτουργία στην Βουλγαρία; Τα μέτρα ασφαλείας αν και από ποια ευρωπαικά ή διεθνή αρμόδια όργανα έχουν ελεγχθεί; Κρίνονται επαρκή να διασφαλίσουν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή από ένα ενδεχόμενο ατύχημα;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην βρεθεί η Ελλάδα σε κλοιό πυρηνικών εργοστασίων;»
Ο Μ. Τρεμόπουλος
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ρωτά την Κομισιόν αν σκοπεύει να αναθεωρήσει θέσεις της για υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας, τόσο στις χώρες μέλη της Ε.Ε., όσο και σε τρίτες χώρες, όπου ένα πυρηνικό ατύχημα θα είχε συνέπειες στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Ζητά, τέλος, στοιχεία για τις άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις προς την πυρηνική βιομηχανία σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προεκτείνει όμως το θέμα και σε επίπεδο οικονομικών συμφερόντων: «Νιώθουμε οργή για το αδιανόητο ρίσκο που μας επιβάλλει το πυρηνικό λόμπυ και για τη σαθρή και υπεροπτική προπαγάνδα ότι η τεχνολογία είναι δήθεν σε θέση να διασφαλίσει τα πάντα. Για να μη βρεθούμε, λοιπόν, κάποια στιγμή ραδιενεργοί, είναι η ώρα να ξαναγίνουμε ενεργοί, διεκδικώντας έναν οδικό χάρτη που να δρομολογήσει σταδιακά για όλη την Ευρώπη το τέλος της πυρηνικής ενέργειας και των απειλών που τη συνοδεύουν. Πρώτο όμως και επείγον βήμα, καθώς η ραδιενέργεια δε γνωρίζει σύνορα, είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία με τα αντιπυρηνικά κινήματα των γειτονικών μας χωρών και να δώσουμε μαζί τη μάχη να μην προχωρήσει ούτε ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή».

http://www.eklogika.gr/news/4303

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ε.Ε.: Σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια με το βλέμμα στραμμένο στην Ιαπωνία

Ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ενέργειας από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, στη σκιά της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία, μετά το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής, και εν μέσω φόβων για επιπτώσεις και στην Ευρώπη.

Συναντήσεις με εκπροσώπους των αρμοδίων αρχών των «27» θα έχει και ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ - υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας- προκειμένου «να αξιολογηθούν οι συνέπειες του ατυχήματος» στο σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα και να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ: «Να αγωνιστούμε για το τέλος της πυρηνικής εποχής»

«Να αγωνιστούμε για το τέλος της πυρηνικής εποχής» τονίζεται σε ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις παρενέργειες του σεισμού στην Ιαπωνία




Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Συγκλονισμένη η ανθρωπότητα παρακολουθεί την εναγώνια προσπάθεια των Ιαπώνων να αποσοβήσουν την ολέθρια τήξη των πυρηνικών αντιδραστήρων στο εργοστάσιο Φουκουσίμα που επλήγησαν από τον κολοσσιαίο σεισμό που έπληξε την χώρα.

Ο μύθος των ασφαλών εγκαταστάσεων των πυρηνικών εργοστασίων της σεισμογενούς Ιαπωνίας, οι οποίες άντεχαν ακόμη και σε σεισμό 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, αποδεικνύοντας ότι καμία πυρηνική εγκατάσταση και ιδιαίτερα σε σεισμογενείς ζώνες, δεν είναι ασφαλής.

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει απορρίψει την πυρηνική ενέργεια ως «εναλλακτική» πηγή ενέργειας. Η λύση στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα και την κλιματική αλλαγή είναι η εκμετάλλευση του ανεξάντλητου πλούτου των φυσικών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ειδικότερα για την περιοχή μας, όπου το διεθνές κατασκευαστικό πυρηνικό λόμπυ έχει σχεδιάσει την κατασκευή πολλών πυρηνικών σταθμών στις γειτονικές μας χώρες, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ε.Ε. με σκοπό την ακύρωση των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ορισμένες από τις οποίες –όπως οι σχεδιαζόμενες στην Τουρκία- έχουν χωροθετηθεί σε εξαιρετικά σεισμογενείς περιοχές. Μετά την υπόθεση του εργοστασίου Φουκουσίμα, η πλήρης αποδέσμευση από την πυρηνική ενέργεια οφείλει να είναι κεντρικός στόχος της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Είναι πλέον ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και την επιβίωση του πλανήτη".

«Πράσινη» επένδυση – μαμούθ στην Ξάνθη!

Μια επένδυση που είναι δυνατόν να αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής και να την εκτινάξει αναπτυξιακά αλλά, ταυτόχρονα, να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ξάνθη.

Όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» πρόκειται για μια επένδυση που θα καταστήσει βιομηχανικό προϊόν μια επαναστατική ανακάλυψη Ιταλών επιστημόνων.
Την πατέντα έχει αγοράσει η εταιρία Defcalion Green Technologies ώστε να κατασκευάζει μονάδες που θα παράγουν ηλεκτρική και θερμική ενέργεια από τη σύντηξη υδρογόνου και νικελίου και θα ονομάζονται Hyperion.

Επένδυση 200 εκατ. ευρώ για τη μονάδα στην Ξάνθη
Η επένδυση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ ξεκινά το επόμενο διάστημα καθώς οι υπεύθυνοι της Εταιρίας έχουν αγοράσει ήδη παλαιό εργοστάσιο στην περιοχή της Ξάνθης (δεν πρόκειται για τη ΣΕΒΑΘ φυσικά) και προχωρούν άμεσα στην υλοποίηση της επένδυσης, υπολογίζοντας ότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία, με στόχο τις 300.000 συσκευές το χρόνο που θα απορροφηθούν από την ελληνική και τη βαλκανική αγορά.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2012 θα δημιουργηθούν 215 άμεσες μόνιμες θέσεις εργασίας στην Ξάνθη ενώ 2.500 άτομα θα απασχοληθούν στο συνολικό δίκτυο πωλήσεων και υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα. Μέσα στη μονάδα που θα γίνει στην Ξάνθη θα δημιουργηθεί ερευνητικό κέντρο με 25 εξειδικευμένους επιστήμονες.

Για τη λειτουργία του εργοστασίου, αναφέρεται ότι είναι σε εξέλιξη η κατασκευή μιας γιγαντιαίας συσκευής Hyperion που θα καλύπτει με 1 μεγαβάτ τις ανάγκες του εργοστασίου σε ενέργεια.
Όπως αναφέρεται στον Κόσμο του Επενδυτή, μέσα στο Μάρτιο είναι πολύ πιθανό οι υπεύθυνοι της εταιρίας να προχωρήσουν στην επίσημη παρουσίαση της εφεύρεσης και των σχεδίων τους .
Υπολογίζουν ότι αν κυλήσουν όλα ομαλά θα ανατραπεί το ενεργειακό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής με την Ελλάδα και την Ξάνθη, να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο σε αυτό το νέο τοπίο.

Επιβεβαιώνουν από το γραφείο του Σωκράτη Ξυνίδη
Σύμφωνα με πληροφορίες του XanthiPress.gr και, όπως φαίνεται και από το δημοσίευμα, η υπόθεση αυτή έχει αρκετή προεργασία και η επιλογή της Ξάνθης δεν είναι τυχαία.

Όμως από το Γραφείο του καθύλην αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού και Βουλευτή Ξάνθης Σωκράτη Ξυνίδη αρκέστηκαν να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια του δημοσιεύματος, αλλά απέφυγαν να παράσχουν οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Αναμένεται πάντως, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα από την πλευρά του Σωκράτη Ξυνίδη θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα της επένδυσης που είναι δυνατόν να αντιστρέψει εντυπωσιακά το οικονομικό τοπίο της περιοχής και τις ενεργειακές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Άλλωστε το είδος της επένδυσης παραπέμπει αρκετά στις προσδοκίες που κατά καιρούς έχει εκδηλώσει ο Αναπληρωτής Υπουργός.
XanthiPress

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Εθελοντική δενδροφύτευση της ΟΝΝΕΔ

Ο Τομέας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής της ΟΝΝΕΔ σε συνεργασία με την Γραμματεία Εθελοντισμού και Μ.Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, διοργανώνει την Κυριακή 13 Μαρτίου, εθελοντική Δενδροφύτευση σε τέσσερις περιοχές που έχουν χτυπηθεί στο παρελθόν από την πύρινη λαίλαπα.
Δράσεις που στόχο έχουν την εθελοντική προσφορά στον φυσικό πλούτο που μας περιβάλλει και κυρίως σε περιοχές όπου έχουν πληγεί από καταστροφικές ενέργειες είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες μας. Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στην εθελοντική δενδροφύτευση μαζί με τους τοπικούς φορείς που θα συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο στο Περιβάλλον, στηρίζοντας μαζί με εμάς τη ζωή.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν :
1) Αθήνα: Πεντέλη. Σημείο συνάντησης: Είσοδος Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Ωρα συνάντησης 11:00
2) Χαλκίδα: Ιδιωτικό δάσος Βαθεως. Σημείο Συνάντησης: Μνημείο Ριτσώνας. Ωρα συνάντησης: 9:00
3) Θεσσαλονικη: Κέδρινος Λόφος (Σειχ Σου). Σημείο συνάντησης: Κτήριο Δασαρχείου-στην έξοδο του Περιφερειακού απο την οδό Απ.Παύλο. Ωρα συνάντησης: 10:00
4) Αίγιο: Άνω Διακοπτό. Σημείο Συνάντησης: Πλατεία Σιδηροδρομικού σταθμού Διακοπτού. Ωρα συνάντησης· 10:00

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής

Εισήγηση του Λευτέρη Αυγενάκη σε ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής ως υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Τις συγκεκριμένες προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου,Λευτέρης Αυγενάκης, ως υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του κινήματος, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, με τίτλο «Για μια βιώσιμη, οικονομική και φιλική στο περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Αν μειωθεί η ρύπανση οι Αθηναίοι θα ζουν ένα χρόνο παραπάνω

Σχεδόν δεκατρείς μήνες περισσότερο θα μπορούσε να ζήσει ο άνω των 30 χρονών Αθηναίος αν η μακρόχρονη έκθεση του στην ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Αυτό προκύπτει από την ολοκλήρωση του τριετούς διευρωπαϊκού προγράμματος Aphekom για τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Επί τρία χρόνια, 60 επιστήμονες από 13 ευρωπαϊκές χώρες μελέτησαν τις...
επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα σχεδόν 39 εκ. κατοίκων 25 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Η Αθήνα πρωτοστατεί για μία ακόμη φορά, καθώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι σε αυτήν ανέρχονται σε 29,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση, πίσω από το Βουκουρέστι και τη Βουδαπέστη.

Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Βουκουρέστι (38,2 μικρογραμμάρια) και στη Βουδαπέστη (33,7 μικρογραμμάρια). Την Αθήνα ακολουθεί στην τέταρτη θέση της κατάταξης η Βαρκελώνη (27 μικρογραμμάρια). Στην ένατη θέση φιγουράρουν η Ρώμη και Γρανάδα, στην Ισπανία (21,4 μικρογραμμάρια), στη δέκατη οι Βρυξέλλες (19 μικρογραμμάρια), στη δέκατη τέταρτη το Παρίσι (16,4 μικρογραμμάρια) και στη δέκατη ένατη το Λονδίνο (13,1 μικρογραμμάρια). Η Στοκχόλμη ήταν η μόνη από τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, που μελετήθηκαν, στην οποία οι ατμοσφαιρικοί ρύποι -9,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο- ήταν κάτω από τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Σε μία περίοδο που η Ευρώπη προετοιμάζεται τόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χωρών-μελών για την εφαρμογή των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την ατμοσφαιρική ρύπανση και για την αναθεώρησή τους το 2013, οι επιστήμονες, που εργάστηκαν στο πρόγραμμα Aphekom, συμπεραίνουν ότι η μείωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στα 10 μικρογραμμάρια, θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής για τους 30ηδες και άνω έως και κατά 22 μήνες (περίπτωση Βουκουρεστίου). Καταλήγουν επίσης στο ότι η υπέρβαση του ορίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οδηγεί σε 19.000 θανάτους, ετησίως, εκ των οποίων περισσότεροι από 15.000 οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, η συμμόρφωση με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση συνολικά 31,5 δισ. ευρώ ετησίως από δαπάνες υγείας, περιορισμό της απουσίας από την εργασία λόγω προβλημάτων υγείας και μη μετρίσιμων μεγεθών, όπως ευζωία, προσδόκιμο ζωής και ποιότητα ζωής.

«Ειδικά, σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις εκτιμήσαμε ότι το να ζούμε κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους μπορεί να ευθύνεται για το 15% των περιπτώσεων άσθματος στα παιδιά και πιθανά για αντίστοιχα ή υψηλότερα ποσοστά άλλων συνηθισμένων χρόνιων ασθενειών σε ενήλικες άνω των εξήντα πέντε, όπως η στεφανιαία νόσος ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», αναφέρουν οι επιστήμονες που εργάστηκαν στο πρόγραμμα Aphekom
enimerwsi.com

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στην "Ώρα της Γης"

Συμμετοχή στην συμβολική Ώρα της Γης, την διεθνή δράση ευαισθητοποίησης κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών.

Έτσι το Σάββατο 26 Μαρτίου, στις οκτώ και μισή το βράδυ και για μία ώρα ο δημοτικός φωτισμός θα σβήσει, σε όσα σημεία είναι τεχνικά εφικτό και στα δημοτικά κτίρια.

Ο Δήμος απευθύνεται στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής ζητώντας την συμμετοχή τους στην «Ώρα της Γης». 

Η γη είναι το σπίτι όλων μας και αξίζει να αφιερώσουμε όλοι μία ώρα για το σπίτι μας.

Δέσμευση ΥΠΕΚΑ για 24ΜW σε φωτοβολταϊκά στην Εύβοια

Επίκαιρη ερώτηση της κ. Περλεπέ 

Συζητήθηκε την Πέμπτη 3/3/2011 στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρίας Κατερίνας Περλεπέ-Σηφουνάκη σχετικά με την αδικία και τον αποκλεισμό σε βάρος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών του Νομού μας, για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η κυρία Περλεπέ αναπτύσσοντας την ερώτησή της, ανέφερε ότι η κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων των επαγγελματιών αγροτών για φωτοβολταϊκά όπως όριζε ο νόμος 3851/2010 δεν ίσχυσε ποτέ για τους Ευβοείς αγρότες, αφού η Δ.Ε.Η με τις ανακοινώσεις της, είχε αποκλείσει τα διασυνδεδεμένα νησιά.

Όταν άνοιξε το δίκτυο για την Εύβοια την 1.2.2011 με την ελάχιστη ισχύ των 12 ΜW που δόθηκε, δεν υπήρξε προτεραιότητα για τους αγρότες.

Αντίθετα, επικράτησε αλαλούμ , από τον τρόπο που άρχισε να δέχεται η ΔΕΗ στη Χαλκίδα και στο Αλιβέρι τις αιτήσεις και δημιουργήθηκαν απαράδεκτες καταστάσεις για τους υποψήφιους επενδυτές, ενώ υπήρξε πληθώρα καταγγελιών, τόσο από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας όσο και από μεμονωμένους ιδιώτες, για παρατυπίες για τις οποίες η βουλευτής ανέφερε:

«Υπάρχει άρωμα διαπλοκής με τον τρόπο που έγιναν δεκτές οι αιτήσεις από τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ και στη Χαλκίδα και στο Αλιβέρι. Η κατάθεση των αιτήσεων έγινε αντικείμενο εμπορίας. Έδιναν από την προηγούμενη μέρα νούμερα, λες και είμαστε στην τράπεζα. Την άλλη μέρα έδιναν άλλα νούμερα. Ήταν απαράδεκτη όλη η διαδικασία!

Θεωρώ ότι όλες αυτές οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί -και των ιδιωτών και των αγροτών- δεν θα πρέπει να πάνε με τη σειρά που δίνουν τα διευθυντικά στελέχη. Θα πρέπει να καταργηθεί η αρίθμηση. Θα πρέπει να αξιολογηθούν οι φάκελοι του κάθε επενδυτή και του κάθε αγρότη και, βέβαια, όχι από τα συγκεκριμένα διευθυντικά στελέχη, που θεωρώ ότι θα πρέπει να απολογηθούν για την όλη διαδικασία».

Η βουλευτής αφού ανέφερε ότι υπάρχουν ευθύνες στο ΥΠΕΚΑ που δεν προστατεύθηκαν οι αγρότες από τον αυθαίρετο τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ σ’ αυτό το ζήτημα ζήτησε, αφ’ ενός να αποδοθούν ευθύνες και αφ’ ετέρου να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των αγροτών και να εξετασθούν κατά προτεραιότητα. Επίσης να αυξηθεί η ισχύς σε πάνω από 20 ΜW για την Εύβοια, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν και οι αγρότες και οι μεμονωμένοι επενδυτές, να ανοίξει το δίκτυο για τη Νότια Καρυστία και να καλυφθούν οι αιτήσεις και στη Σκύρο.

Απαντώντας εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, αφού ευχαρίστησε τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του την κυρία Περλεπέ για την ευαισθησία της να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του, ανέφερε:

«Κυρία συνάδελφε, θέλω να σας πω ότι εμείς έχουμε ζητήσει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο από τη ΔΕΗ να αυξήσει την ικανότητα της ισχύος στη συγκεκριμένη περιοχή και να φτάσει τα 24 MW, να δεχτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε να διπλασιαστεί η ισχύς την οποία μπορεί να υποδεχτεί, έτσι ώστε με πολιτική παρέμβαση, που έχει γίνει ήδη, να πάμε σε αυτό που έχουμε ζητήσει να γίνει, δηλαδή να γίνουν αποδεκτά όλα τα αιτήματα των αγροτών της Εύβοιας, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτημα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά».

Όσον αφορά τέλος το θέμα των καταγγελιών για παρατυπίες και διαπλοκή, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ τη διερεύνηση της υπόθεσης και ότι θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση με πλήρη διαφάνεια.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, η κυρία Περλεπέ δήλωσε ικανοποιημένη από τις δεσμεύσεις του κ. Υφυπουργού και υπογράμμισε ότι αυτές πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στους επενδυτές και ιδιαίτερα στους αγρότες του πυρόπληκτου και πλημμυροπαθούς νομού μας, οι οποίοι έχουν χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους τα τελευταία χρόνια και με τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά προσπαθούν να καλύψουν κάποιες απ’ αυτές τις απώλειες.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Οικολογική καταστροφή στη Σητεία Κρήτης

Οικολογική ζημιά άνευ προηγουμένου στον ποταμό Παντέλη από τοξικά υγρά απόβλητα (κατσίγαρος) που προέρχονται από την επεξεργασία του ελαιοκάρπου.
Ανάχωμα από λάκκο απόθεσης υγρών αποβλήτων (κατσίγαρος) ελαιουργείου στην περιοχή Παπαγιαννάδες, υποχώρησε και μόλυνε τον ποταμό Παντέλη του οποίου οι εκβολές είναι στον κόλπο της Σητείας, όπου και κατέληξε το σύνολο της ποσότητας του υγρού αποβλήτου.

Αιτία υποχώρησης του αναχώματος φαίνεται να είναι οι πρόσφατες βροχοπτώσεις των ημερών, μολονότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνεταιρισμός που έχει την ευθύνη λειτουργίας του ελαιουργείου, διαθέτει όλες τις εγκρίσεις για το συγκεκριμένο αλλά και ακόμα πέντε αναχώματα διάθεσης υγρών αποβλήτων που χωροθετούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Η τεχνική υπηρεσία του δήμου Σητείας έχει ξεκινήσει τη σύνταξη μελέτης επιδιόρθωσης του αναχώματος που υποχώρησε όπως επίσης και τη σύνταξη μελέτης ενίσχυσης των υπολοίπων αναχωμάτων για την αποφυγή ανάλογου περιστατικού.

Βέβαια, μόνο η ποσότητα του ενός αναχώματος είναι αρκετή για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη χλωρίδα της περιοχής. Να σημειωθεί ότι μόνο στο νομό Λασιθίου, υπάρχουν δεκάδες ελαιοτριβεία, οπότε κατ’ επέκταση, υπάρχουν και εκατοντάδες χώροι απόθεσης των υγρών αποβλήτων τους (κατσίγαρου). Ωστόσο, ο σχεδιασμός ενιαίας διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων παραμένει ακόμα ζητούμενο.

Το υψηλό οργανικό φορτίο του κατσίγαρου σε συνάρτηση με την παρουσία των πολυφαινολών δεν επιτρέπει την απευθείας διάθεση του στο περιβάλλον, αλλά καθιστά αναγκαία την πρότερη επεξεργασία του. Για την επεξεργασία και διάθεση του κατσίγαρου έχουν δοκιμαστεί διάφορες μέθοδοι σε εργαστηριακή και πραγματική κλίμακα. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει προταθεί μία ολοκληρωμένη λύση, αλλά έχουν εφαρμοστεί διάφορες τεχνικές κατά περίπτωση που παρουσιάζουν μειονεκτήματα τεχνικής ή οικονομικής φύσεως και δεν έχουν επιλύσει ικανοποιητικά το πρόβλημα.
www. lasithinews.gr

Πώς να χτίσετε μέσα στη λίμνη!

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Κι όμως, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ετοιμάζεται να χτίσει μέσα στη λίμνη!
 
Μέσω του έργου της τουριστικής αξιοποίησης και ανάδειξης παραλίμνιας περιοχής του Περάματος, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με 2,8 εκατ. ευρώ, ξεκίνησαν να γίνονται παρεμβάσεις σε μια παραλίμνια περιοχή, μπαζωμένη σε σημαντικό βαθμό, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες
 
.Ο κίνδυνος να σταματήσει το αυθαίρετο έργο ή ακόμα και να απενταχθεί είναι μεγάλος. Κι όλα αυτά επειδή οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν έργα χωρίς να έχουν κάνει οριοθέτηση της λίμνης στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να επιδείξουν πολιτική, κοινωνική και περιβαλλοντική συνέπεια -ούτε καν ευαισθησία δηλαδή. 
 
Το αξιοπερίεργο στην όλη ιστορία είναι πώς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όχι μόνο ενέταξε στον προγραμματισμό των έργων του για το ΕΣΠΑ αλλά και δημοπράτησε ένα παραλίμνιο έργο άνευ απόφασης οριοθέτησης της λίμνης.Απόφαση οριοθέτησης της λίμνης θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς να χρειαστεί ο πρώην δήμος Περάματος, που έκανε και τη μελέτη για το έργο, να περιμένει το αποτέλεσμα της επιτροπής καθορισμού των ορίων της λίμνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
 
Θα μπορούσε να ζητήσει μεμονωμένη οριοθέτηση. Δεν το έκανε ποτέ όμως, παρόλο που υπήρχαν οι σχετικές συστάσεις από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. «Ως φορέας εγκρίναμε τη μελέτη για τα έργα, με τον όρο όμως ότι θα πρέπει να προηγηθεί οριοθέτηση στην περιοχή των παρεμβάσεων. Ο Δήμος δεν το έκανε.Δεν μας άκουσε. Και τώρα το έργο είναι παράνομο» τονίζει ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Πέτρος Τσουμάνης.
 
Το άρθρο 8 του νόμου 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας είναι σαφές: «Με την επιφύλαξη του άρθρου 17 (σ.σ. περί εθνικής άμυνας και ασφάλειας), πριν από την έγκριση ή την επέκταση του σχεδίου πόλης ή από οποιαδήποτε εκποίηση ή παραχώρηση δημοσίου κτήματος ή από την εκτέλεση λιμενικών, βιομηχανικών, τουριστικών και συγκοινωνιακών έργων ή από την έκδοση άδειας για οικοδομικές εργασίες, εφόσον οι πράξεις αυτές αναφέρονται σε ακίνητα, που απέχουν μέχρι 100 μέτρα από την ακτογραμμή, απαιτείται να γίνει, με ποινή ακυρότητας των πράξεων αυτών, ο καθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας στην περιοχή αυτή». 
 
Οι κρίσιμες λέξεις είναι «ποινή ακυρότητας», λέξεις που ανοίγουν το παράθυρο για την ακύρωση του έργου.Την ίδια ώρα, η αρμόδια επιτροπή τελείωσε τη δουλειά της οριοθέτησης από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κοπάνων μέχρι το Πέραμα, και το αποτέλεσμά της έρχεται να εξηγήσει για ποιο λόγο οι αρμόδιοι φορείς απέφυγαν να ζητήσουν μεμονωμένη οριοθέτηση και να επισπεύσουν την ένταξη στο ΕΣΠΑ. 
 
Ο πρώην δήμαρχος Περάματος και νυν περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Κασσής, υποστήριξε ότι «ξέραμε πού θα πάει η ‘κόκκινη γραμμή’ γι’ αυτό και στην πλευρά του εκθεσιακού χώρου προς τη λίμνη, προβλέψαμε πράσινο». Δεν ζήτησε όμως να γίνει μεμονωμένη οριοθέτηση.
 
Με τον καθορισμό της περίφημης «κόκκινης γραμμής», η όχθη της λίμνης Παμβώτιδας πηγαίνει προς τα παλιά της τα λημέρια στο Πέραμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η όχθη ορίζεται στη μέση περίπου του μπαζωμένου εκθεσιακού χώρου του Περάματος, σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
 
Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον ότι στο μισό μπάζωμα δεν μπορεί να κάνει κανείς καμία παρέμβαση γιατί είναι λίμνη (ούτε καν πράσινο, όπως υποστηρίζει ο κ. Κασσής) και δεύτερον ότι αρκετές από τις σχεδιασμένες τουριστικές δράσεις του υπουργείου στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορούν να γίνουν.
 
Για την περιοχή πίσω από την «κόκκινη γραμμή» μέχρι τον δρόμο μπορούν να γίνουν έργα αλλά μόνο μετά από έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που επίσης δεν υπάρχει. Το πρακτικό της επιτροπής οριοθέτησης για το Πέραμα επρόκειτο να φτάσει αυτές τις ημέρες στα χέρια της γενικής γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα προκειμένου να το υπογράψει.
 
Η οριοθέτηση βρίσκεται λοιπόν προ των πυλών και έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα.Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, στην περιοχή προβλέπονται γήπεδα, κατασκευές, τουριστικά περίπτερα, διαδρομές, πεζόδρομοι, πάρκινγκ, περιοχές πρασίνου κ.λπ.
 
Εκ των πραγμάτων, η μελέτη πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα όρια της λίμνης, αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Διαφορετικά, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα χτίσει μέσα στη λίμνη! Κάθε άλλο παρά αποκλείεται να χρειαστεί νέα μελέτη, που θα οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση σε επαναπροκήρυξη του έργου με άλλο περιεχόμενο και άλλο προϋπολογισμό και στη χειρότερη περίπτωση στη ματαίωσή του.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Στο έλεος του εξασθενούς χρωμίου και ο Ασπρόπυργος

Μετά από δειγματοληψίες του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην περιοχή του Ασπρόπυργου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ενημέρωσε επί του θέματος τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ΘεόδωροΠάγκαλο, και την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ζητώντας και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών φορέων με την Περιφέρεια Αττικής για να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία της τοπικής κοινωνίας.

Μετά τον εντοπισμό του εξασθενούς χρωμίου ακολούθησαν νέες δειγματοληψίες και αυτοψίες σε δραστηριότητες δίπλα στον αγωγό για να διαπιστωθεί από που προέρχονται τα ακατάλληλα απόβλητα που καταλήγουν εκεί.

Από την ΕΥΔΑΠ διατέθηκε ειδικό όχημα εφοδιασμένο με κάμερα που εισέρχεται στον αγωγό και φωτογραφίζει όλες τις συνδέσεις. Πραγματοποίησε μάλιστα τρεις αυτοψίες, παρουσία υπαλλήλων της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας και του Δήμου Ασπρόπυργου σε τρεις αγωγούς που καταλήγουν στον αγωγό, χωρίς όμως να μπορέσει να εντοπίσει τον προβληματικό αγωγό που διοχετεύει τα απόβλητα με το εξασθενές χρώμιο.

Οι αυτοψίες από την ΕΥΔΑΠ σταμάτησαν όταν κατά τη διάρκεια του τελευταίου ελέγχου διαπιστώθηκε η ύπαρξη υπόγειου φρεατίου πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρίας, το οποίο δεν ήταν προσβάσιμο. Ακολούθησε γραπτό αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, το οποίο και έγινε αποδεκτό από τους υπευθύνους της εταιρείας, προκειμένου να συνεχιστούν οι αυτοψίες.

Συνολικά έγιναν 11 δειγματοληψίες και ελήφθησαν 25 δείγματα υγρών και λάσπης τόσο στο επίμαχο σημείο όσο και σε παρακείμενες τοποθεσίες και σε εταιρείες. Από τις ίδιες εταιρείες ελήφθησαν δείγματα υγρών αποβλήτων και χώματος τα οποία διαβιβάστηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους και στο Γενικό Χημείο Λειβαδιάς.



Από τη δειγματοληψία στις εγκαταστάσεις εταιρίας στον Ασπρόπυργο, διαπιστώθηκε πώς το νερό του πηγαδιού που χρησιμοποιούν περιέχει εξασθενές χρώμιο σε ποσοστά που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το Περιβάλλον (συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των 450mg/lt, τιμή που υπερβαίνει το όριο των 50mg/lt). Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν από δύο πρόσθετες δειγματοληψίες στο ίδιο σημείο.

Στο μεταξύ, δύο δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν και σε γαλβανιστήριο εταιρίας, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το πηγάδι αυτό. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν την ύπαρξη ολικού χρωμίου σε συγκεντρώσεις της τάξης των 9-10mg/Kg και συγκέντρωση Νικελίου ίση με 78,2mg/Kg.

Βάσει αυτών των δεδομένων, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Αττικής προχώρησε στην έγγραφη εντολή άμεσης διακοπής χρήσης της εν λόγω γεώτρησης προς την εταιρία, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου στην εταιρία που λειτουργεί το γαλβανιστήριο.

Οι δειγματοληψίες και οι αυτοψίες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η ενημέρωση όλων των εταιριών για την άμεση παύση χρήσης νερού δεν θα σταματήσουν, αν δεν εκτιμηθεί το μέγεθος και η έκταση του προβλήματος και αν δεν υπάρξει η εγγύηση πως διασφαλίζονται τόσο η δημόσια υγεία όσο και η Προστασία του Περιβάλλοντος

Συνεχίζεται η ρύπανση του Καλαμά, στο κόκκινο οι μετρήσεις

Δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο ποτάμι της Ηπείρου αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα από τα πλέον επιβαρυμένα. 

«Αν ο Καλαμάς είχε φωνή, θα καλούσε σε βοήθεια», αναφέρουν οι κάτοικοι, δήλωση η οποία επιβεβαιώνεται τόσο από τις μετρήσεις όσο και από τη συνεχώς αυξανόμενη πίεση των πολιτών προς τους αρμόδιους για την εξεύρεση μιας σωτήριας λύσης για το πολύτιμο οικοσύστημα.

Με το θέμα της ρύπανσης του ποταμού Καλαμά ασχολείται σε εκτενές ρεπορτάζ η Κυριακάτικη «Real News», με στοιχεία και δηλώσεις φορέων και ανθρώπων που γνωρίζουν την εικόνα του ποταμού, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Στο «κόκκινο» οι μετρήσεις

Τα νερά της ήδη επιβαρυμένης λίμνης Παμβώτιδας αλλά και τα νερά της τάφρου Λαψίστας, όπου καταλήγει ο βιολογικός καθαρισμός των Ιωαννίνων, αποτελούν μια από τις βασικές πηγές ρύπανσης του Καλαμά. Αν και μόλις τον τελευταίο χρόνο η Διεύθυνση Υδάτων Ηπείρου της νέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας διενεργεί μετρήσεις στον ποταμό, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μόνο ενθαρρυντικά δεν μπορούν να θεωρηθούν.

«Οι πιέσεις που δέχεται το ποτάμι μεταξύ αυτών και από διάφορες βιομηχανίες είναι πολλές. Τα επίπεδα των αμμωνιακών και των νιτρικών είναι σαφώς αυξημένα και ξεπερνούν τα όρια που έχουν τεθεί για τη διαβίωση των ψαριών. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλά ειδικά για την τάφρο της Λαψίστας όπου καταλήγει ο βιολογικός καθαρισμός των Ιωαννίνων. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, το πρόβλημα διογκώνεται», σημειώνει η προϊσταμένη της διεύθυνσης υδάτων Βασιλική Πουλιάνου, σε δηλώσεις της στην αθηναϊκή εφημερίδα.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια προς το καλύτερο. Αντίθετα ορισμένα μέτρα που είχαν ληφθεί σήμερα έχουν ατονήσει. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι και πρέπει να έρθουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος», σχολιάζει από την πλευρά του ο Πάνος Παππάς, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς».

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Δεκεμβρίου, στην είσοδο και την έξοδο της τάφρου της Λαψίστας, η οποία τροφοδοτεί τον Καλαμά με νερό, οι δείκτες στα νιτρώδη παρουσίασαν υπέρβαση κατά 1.030%.Το καλοκαίρι μάλιστα, όπως τονίζει ο Π. Παππάς, η υπέρβαση μπορεί να φτάσει και στο 14.000%. Παράλληλα στην έξοδο του νερού από τη λίμνη της Παμβώτιδας τα νιτρώδη σημειώνουν υπέρβαση της τάξεως του 1.100%, ενώ το αμμώνιο κατά 725%.

«Υποτίθεται πως οι εγκαταστάσεις της Βιομηχανικής Περιοχής διοχετεύουν τα λύματά τους επεξεργασμένα στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης. Όμως δεν γνωρίζουμε με σιγουριά αν τελικά έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία».

Καταγγελίες

«Οι καταγγελίες από πολίτες για ρύπανση του Καλαμά είναι καθημερινές, όμως κανείς δεν έχει πιαστεί επ' αυτοφώρω και όλοι εμείς βλέπουμε απλώς τις συνέπειες», αναφέρει ο Π. Παππάς και προσθέτει πως δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εντοπιστεί ακόμη και στο σύστημα όμβριων υδάτων βοθρολύματα.

«Για να ξέρουμε τι καταλήγει μέσα στο ποτάμι πρέπει να ξεκινήσουν έλεγχοι στις εκροές όλων των εγκαταστάσεων πράγμα που τώρα δεν συμβαίνει και η εικόνα που έχουμε αφορά μόνο τον τελικό αποδέκτη.

Στόχος μας είναι μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες να τοποθετηθούν φρεάτια για συλλογή δειγμάτων στην έξοδο κάθε μονάδας», τονίζει ο ίδιος.Στην άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Καλαμάς σήμερα, όπως επισημαίνει ο Π. Παππάς, έχει συμβάλει και η κατά περιόδους κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, στον οποίο επιβλήθηκε πέρυσι πρόστιμο 110.000 ευρώ για πλημμελή λειτουργία κατόπιν αυτοψίας από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Θέμα έχει τεθεί και για την «αντοχή» του, καθώς κατασκευάστηκε με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής μέχρι το 2020 όμως σήμερα επεξεργάζεται 35.000 κυβικά την ημέρα έχοντας ήδη ξεπεράσει τις προδιαγραφές του.

Πάντως, σύμφωνα με τον δήμο Ιωαννιτών, έχει ήδη κατατεθεί στο ΕΣΠΑ σχέδιο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του μαζί με την κατασκευή αποχετευτικών έργων στους οικισμούς περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο όταν γίνει πραγματικότητα θα συμβάλει στη βελτίωση της οικολογικής κατάστασης τόσο της λίμνης όσο και του Καλαμά. 

Μάλιστα αυτήν την περίοδο βρίσκεται υπό εκπόνηση το σχέδιο διαχείρισης απορροής του ποταμού και όπως αναφέρει η Β. Πουλιάνου μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία τόσο από το ΥΠΕΚΑ, όσο και από την Περιφέρεια και άλλους φορείς, η εικόνα σχετικά με την κατάσταση του ποταμού θα ξεκαθαρίσει.

Εκχερσώσεις και καταπατήσεις

Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν εντοπίζονται μόνο στην ποιότητα των υδάτων του ποταμού. Όπως επισημαίνει η Ευδοξία Κώνστα από τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, η παρόχθια βλάστηση εκχερσώνεται και τα φαινόμενα καταπατήσεων είναι πολύ συχνά.

«Ο μεγαλύτερος κάμπος της περιοχής βρίσκεται δίπλα από τις εκβολές του ποταμού. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι αγρότες προσπαθούν να επεκτείνουν τα χωράφια τους καταστρέφοντας την βλάστηση της περιοχής», αναφέρει η Ε. Κώνστα.Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία της σε περίπτωση που κατασκευαστεί ο μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός κοντά στο χωριό Πέντε Εκκλησιές. «Η κατασκευή και λειτουργία ενός υδροηλεκτρικού θα επηρεάσει άσχημα τα είδη που ζουν εκεί και θα καταστρέψει τον χαρακτήρα της περιοχής, η οποία εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000», εξηγεί η ίδια.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

«Πράσινος Τουρισμός»

Η Πράξη «Πράσινος Τουρισμός» αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως ξενοδοχειακά ή λοιπά τουριστικά καταλύματα και λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας, ενώ δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του ΕΚ1998/20061.

Στόχος της είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων των επιλέξιμων επιχειρήσεων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η σωστή και υπεύθυνη διαχείριση του ύδατος και των απορριμμάτων, καθώς και η υλοποίηση διαδικασιών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον ενώ παράλληλα προωθούν την ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων σε περιβαλλοντικά θέματα.

Ηλεκτρονική υποβολή έως της 31/03/2011 (δόθηκε παράταση!).
http://greekinnovation.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...