Κυριακή 17 Απριλίου 2011

«Πράσινο φως» για αιολικό πάρκο στο νομό Ιωαννίνων

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή αιολικού πάρκου στα όρη Κουρέντων του πρώην Δήμου Μολοσσών μετά την απόφαση που πήρε το απόγευμα της Πέμπτης το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας.
 
Το Σώμα αποφάσισε να εγκρίνει κατά πλειοψηφία και με κάποιες επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή αιολικού πάρκου, που θα περιλαμβάνει 17 ανεμογεννήτριες δυναμικότητας 2,1 MW η κάθε μία.
 
Όπως έγινε γνωστό από τις 17 ανεμογεννήτριες οι 12 θα εγκατασταθούν στα διοικητικά όρια της τοπικής ενότητας Χίνκας του Δήμου Ζίτσας και οι υπόλοιπες 5 στα όρια της τοπικής κοινότητας Δραγοψάς του Δήμου Δωδώνης.
 
Κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκαν διάφορες απόψεις για το θέμα αυτό και όπως τονίστηκε σε ετήσια βάση οι Δήμοι Ζίτσας και Δωδώνης θα έχουν ένα όφελος που θα αγγίζει τις 245.000 ευρώ με το 70% να πηγαίνει στον Δήμο Ζίτσας και το υπόλοιπο 30% στον Δήμο Δωδώνης.
 
Ο Δήμος Ζίτσας βρίσκεται στο επίκεντρο των προτάσεων για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφού υπενθυμίζουμε πως υπάρχουν και άλλες αιτήσεις – δύο ακόμη – για αιολικά πάρκα στον Κασιδιάρη και στα όρη πάνω από τα χωριά Ζάλογγο και Βερενίκη. Ακόμη υπενθυμίζουμε πως εκκρεμούν επίσης και για δύο νέα υδροηλεκτρικά έργα.
 
Σε ότι τώρα αφορά το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο στην αρχική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σάκης Βλέτσας αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία της επένδυσης αλλά και στα αρνητικά που έχουν να κάνουν με το αιολικό πάρκο.
 
Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» Χρυσόστομος Βούζας ανέφερε πως η δημοτική αρχή Ζίτσας έπρεπε ήδη να έχει ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες ενώ σημείωσε ότι είναι απαραίτητος σε κάθε περίπτωση ένας συγκεκριμένος στρατηγικός, ενεργειακός σχεδιασμός στον Δήμο Ζίτσας. Παράλληλα όπως είπε ο κ. Βούζας, ο Δήμος Ζίτσας θα πρέπει να διεκδικήσει από το έργο αυτό τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη και έσοδα αλλά και να καλύψει ενεργειακά τις δικές του ανάγκες.Με την σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάκης Τζίμας εμφανίστηκε αντίθετος στην πρόταση για εγκατάσταση αιολικού πάρκου, ενώ και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν ενστάσεις λέγοντας πως θα υπάρξει αλλοίωση του περιβάλλοντος.
 
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης τόνισε πως ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των επενδυτικών προτάσεων που θα φέρουν έσοδα στον Δήμο σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο.Τέλος, στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση ο κ. Βλέτσας έδωσε στο προεδρείο του Σώματος την προκαταρκτική μελέτη της παράταξής του για τη σύνδεση της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας στο ύψος του Βουτσαρά με την Εγνατία Οδό.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...