Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Φλώρινα και Πτολεμαΐδα αναπνέουν την "κάπνα" της ΔΕΗ

Επιβαρυντικά για την ΔΕΗ στοιχεία έφερε στη δημοσιότητα έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αφορά στην ατμοσφαιρική ρύπανση της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας. Σύμφωνα με τα στοιχεία...
που παρουσίασαν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Φυσικής οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών αναπνέουν την «κάπνα» του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού και των ορυχείων της ΔΕΗ. Το φαινόμενο μάλιστα λαμβάνει ανησυχητικές για την υγεία των κατοίκων διαστάσεις καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση για το 2010 μετρήθηκε να υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια το 20% των ημερών του χρόνου, τη στιγμή που η σχετική νομοθεσία ορίζει ότι τα όρια αυτά δεν πρέπει να ξεπερνώνται για ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των ημερών ετησίως.

Ο υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος, αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς επισημαίνει ότι η ρύπανση οφείλεται κατά 55 με 60% στη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή και συγκεκριμένα στη λειτουργία των ορυχείων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ). Τονίζει μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο και αν δεν υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες επιβάρυνσης, η ευρύτερη περιοχή θα είχε ίδια ποσοστά ρύπανσης με άλλες «καθαρές» πόλεις της Ελλάδας.

Βασικός παράγοντας ρύπανσης το φαινόμενο του «καπνισμού», ενός φαινομένου που παρατηρείται τις πρώτες πρωινές ώρες όταν συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες νέφους στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέφος που σκεπάζει την περιοχή δημιουργείται το πρωί γιατί τότε αλλάζουν οι συνθήκες της ατμόσφαιρας. Ενώ τις βραδινές ώρες η ατμόσφαιρα είναι ευσταθής και οι ρύποι πέφτουν κατακόρυφα στο έδαφος, το πρωί η αστάθεια της ατμόσφαιρας παρεμποδίζει τις κατακόρυφες κινήσεις και έτσι διατηρεί στον αέρα τους ρύπους, με αποτέλεσμα για πολλές ώρες τις ημέρας οι κάτοικοι των δύο περιοχών να αναπνέουν την «κάπνα» της ΔΕΗ.

Τα στοιχεία της έρευνας θα πρέπει να αξιοποιηθούν τόσο από τη ΔΕΗ, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση στην Πτολεμαίδα και την Φλώρινα, ώστε να γίνουν συστάσεις προς τους υπεύθυνους λειτουργίας των ΑΗΣ, προκειμένου να ρυθμίζουν τη λειτουργία τους με τέτοιο τρόπο ώστε η παραγωγή τους να μειώνεται την ώρα κορύφωσης του φαινομένου και να αυξάνεται στη συνέχεια. Παράλληλα, μπορούν να δοθούν οδηγίες στους πολίτες που ανήκουν στις κατηγορίες των ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων προκειμένου να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους την ώρα του φαινομένου του «καπνισμού».
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...