Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

"Επικίνδυνη και περιβαλλοντικά καταστροφική «επένδυση» ο χρυσός στον Πολύγυρο"

chalkidiki sunsetImage by johnnysam via Flickr
Πόσο κινδυνεύει το περιβάλλον από την εξόρυξη χρυσού
"Αύριο, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, στις 10:00, στο επιμελητήριο Πολυγύρου, σε μια εσπευσμένα οργανωμένη, ανοιχτή, δημόσια διαβούλευση θα παρουσιαστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός. Με τη συγκεκριμένη μελέτη η Ελληνικός Χρυσός επιχειρεί να επιβάλει μια επικίνδυνη και περιβαλλοντικά καταστροφική «επένδυση», με αποικιοκρατικούς όρους, σε μια τραγική οικονομικά συγκυρία για την Ελλάδα".

Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι - Πράσινοι και τονίζουν: "Είναι γνωστές οι προθέσεις της Εταιρείας για επανέναρξη της εξόρυξης χρυσού στην Ολυμπιάδα και επέκταση των εκμεταλλεύσεων στο Στρατώνι, όπως και για έναρξη νέας εξορυκτικής εκμετάλλευσης στην τοποθεσία «Σκουριές», όπου θα εξορυχθεί μια ολόκληρη κορυφή βουνού, η οποία επενδύεται τον μανδύα της «αειφόρου ανάπτυξης»! Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η αποτυχία της μελέτης να πείσει για τη συμβατότητα όλων αυτών των σχεδίων με το περιβάλλον της περιοχής.

Έχουμε δηλώσει και σε άλλες περιπτώσεις την αντίθεσή μας στα καταστροφικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός, η οποία επιχειρεί να βγάλει κέρδη εις βάρος του περιβάλλοντος και του μέλλοντος της περιοχής. Είναι γνωστές οι εφιαλτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ανάλογες δραστηριότητες σε άλλες περιοχές του κόσμου. Εξίσου γνωστές είναι και οι συνθήκες μέσω των οποίων η Ελληνικός Χρυσός εξασφάλισε με εξευτελιστικό τίμημα μεταλλευτικά δικαιώματα στην περιοχή.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν την αίσθηση ότι η αυριανή διαβούλευση είναι προσχηματική. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει περίπτωση να προκριθεί μια διαφορετική οδός οικονομικής δραστηριότητας για την περιοχή, με έμφαση στον τουρισμό, στην οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία, στη βιώσιμη υλοτομία και δασική διαχείριση, στις ήπιες μορφές ενέργειας. Ωστόσο, επειδή είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τη διαδικασία που επιλέχθηκε και για το Fast Track, δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που διαμαρτύρονται για τα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε για το δίκαιο αίτημα να αποκτήσει η περιοχή μια διαφορετική προοπτική".
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...