Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Χανιά: Οικολογικό ελαιουργείο λειτουργεί με ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα

OlivesImage by jurvetson via FlickrΈνα σύγχρονο οικολογικό ελαιουργείο, λειτουργεί στα Χανιά αφού η ενέργεια που καταναλώνει παράγεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Πρόκειται για το ελαιουργείο του κ.Γιώργου Κανιαδάκη που βρίσκεται στην περιοχή Νέας Κυδωνίας και λειτουργεί εφαρμόζοντας μια τεχνολογία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχοντας πετύχει να διαχειριστεί, με φιλικό για το περιβάλλον τρόπο, τα στερεά παραπροϊόντα του αλλά κυρίως τα υγρά απόβλητα (κατσίγαροι).

    "Το όφελος για μένα είναι συνειδησιακό. Ότι δηλαδή μπορώ να λειτουργώ το ελαιουργείο χωρίς να μολύνω το περιβάλλον" δήλωσε στην τοπική εφημερίδα των Χανίων "Χανιώτικα Νέα" ο ιδιοκτήτης κ. Γιώργος Κανιαδάκης.

    Όλο το ελαιουργείο, ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά συστήματα δυναμικότητας 80 KW. Η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας του ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα και η ενέργεια που παράγει, τροφοδοτεί το δίκτυο της ΔΕΗ. Το ρεύμα που παράγεται, καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα του ελαιουργείου, του τυποποιητηρίου και της μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων.

    Ο τρόπος επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων είναι απλός: Από τη στιγμή που θα γίνει η έκθλιψη της ελιάς, τα υγρά απόβλητα οδηγούνται στη μονάδα οξείδωσης όπου υπόκεινται σε επεξεργασία. Το επεξεργασμένο απόβλητο απορροφάται στο σύνολό του σε μια διαδικασία έντονα αερόβιας συγκομποστοποίησης με τα υπόλοιπα παραπροϊόντα του ελαιουργείου (ελαιοπυρήνα, φύλλα) αποδίδοντας ένα άριστης ποιότητας compost, ιδανικό και για βιολογικές καλλιέργειες.

    Από τη διαδικασία παράγεται εδαφοβελτιωτικό (compost), το οποίο ήδη, έχει εισαχθεί στην αγορά σε συσκευασία των 30 κιλών.

    Πρόκειται για compost χωρίς παθογόνους σπόρους ζιζανίων, ορμόνες, αντιβιοτικά και ξένες ύλες.

    Η καθαρότητά του επιτρέπει και διαφορετικές χρήσεις, όπως την παραγωγή compost tea, που είναι πολύ αποδοτικό στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών με πολύ χαμηλό κόστος. Σε όποια καλλιέργεια έχει χρησιμοποιηθεί έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Στόχος των ανθρώπων του ελαιουργείου είναι το κόστος της επεξεργασίας των αποβλήτων να καλύπτεται από την πώληση του compost.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...