Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Επεισόδια στη Γερμανία για τα πυρηνικά απόβλητα

Demonstration against nuclear weapons in Germa...Image via WikipediaΣυγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και ακτιβιστές σημειώθηκαν την Κυριακή στη Γερμανία, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την διέλευση ενός τρένου που μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα.

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι δέχτηκε επίθεση από περίπου 4.000 διαδηλωτές που επιχείρησαν να πλησιάσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές σε δασώδη περιοχή κοντά στο Γκορλέμπεν στην Κάτω Σαξονία, όπου πρόκειται να αποθηκευτούν τα πυρηνικά απόβλητα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι 250 διαδηλωτές επιχείρησαν να αφαιρέσουν το χαλικόστρωμα των σιδηροτροχιών από τις ράγες, ώστε να μην μπορέσει να προχωρήσει το τρένο. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ για να τους απωθήσουν, ενώ οι ακτιβιστές απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών σπρέι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές κάλυψαν με πίσσα ένα θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας και του έβαλαν φωτιά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. «Η κατάσταση δεν βρίσκεται ακόμα υπό έλεγχο», δήλωσε αστυνομικός στο Ντάνενμπεργκ.

Οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια. Το τρένο, το οποίο μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα συνέχισε την πορεία του προς το Γκορλέμπεν, μετά την προγραμματισμένη δίωρη στάση κοντά στο Ανόβερο.

Νωρίτερα την Κυριακή, το τρένο με το εξαιρετικά ραδιενεργό φορτίο καθυστέρησε επί περίπου δύο ώρες όταν δύο ακτιβιστές σκαρφάλωσαν σε γέφυρα προσπαθώντας να παρεμποδίσουν τη διέλευσή του.

Στη διάρκεια της νύχτας οι αστυνομικοί συνέλαβαν 16 ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν πάνω τους εξαρτήματα με τα οποία θα δένονταν στις ράγες.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στο Γκορλέμπεν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο στις διαδηλώσεις, τις μεγαλύτερες αυτού του είδους. Το τρένο μεταφέρει 123 τόνους αποβλήτων σε 308 κοντέινερ. Το Σάββατο έφθασε στη Γερμανία, όπου περισσότεροι από 16.000 αστυνομικοί είχαν επιστρατευθεί για να προστατεύσουν το φορτίο κατά την μεταφορά του - μία απόσταση 600 χιλιομέτρων-προς το Γκορλέμπεν.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...