Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Άμεσα αναδασωτέο κηρύχθηκε το φοινικόδασος της Πρέβελης

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ρεθύμνης για την αποκατάσταση του φοινικοδάσους της Πρέβελης. Η έκταση κηρύσσεται άμεσα αναδασωτέα και απαγορεύεται η βόσκηση, καθώς αρχίζουν τα έργα φύλαξης της πληγείσας περιοχής και οι μελέτες που θα αναδείξουν τον βέλτιστο τρόπο διαχείρισής της.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης και τη συμμετοχή εκπροσώπων αρμόδιων και τοπικών φορέων, καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Τα άμεσα μέτρα αφορούν, συγκεκριμένα, στην άμεση αναδάσωση της καμένης έκτασης, στη φύλαξη του χώρου, στην οριοθέτηση χρήσης τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στην απαγόρευση της βόσκησης σε ακτίνα άνω των 700 μέτρων και σε παρεμβάσεις από ειδικούς ώστε όπου υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει θεραπεία και περιποίηση όσων εκ των φοινίκων μπορούν να «ξαναζωντανέψουν».

Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της απόδοσης ευθυνών για την καταστροφική πυρκαγιά, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Αθανάσιο Καρούτζος δήλωσε ότι έχει ήδη αποστείλει έγγραφο στο γενικό επιθεωρητή Περιβάλλοντος, προκειμένου να διερευνήσει ποιες Υπηρεσίες οφείλουν να λογοδοτήσουν για τυχόν παραλείψεις ή ολιγωρία.

Ο νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργης Παπαδάκης, διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για τυχόν αυθαίρετες κατασκευές στη διπλανή από την καμένη έκταση παραλία και θα απομακρυνθούν ποδήλατα και παράνομες υπηρεσίες.

Στη διευρυμένη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο τομεάρχης περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, και ο εκπρόσωπος της WWF Καλούστ Παραγκαμιάν.

Η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε για ακόμη μία φορά το πόσο επλήγη ο νομός από τη συγκεκριμένη καταστροφή και κάλεσε όλες τις αρμόδιες τοπικές και κρατικές υπηρεσίες να προβούν σε ουσιαστικά μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής, τη λελογισμένη και ισορροπημένη τουριστική της εκμετάλλευση και την εφαρμογή σχεδίου πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών στα νότια παράλια του νομού.

Ο εκπρόσωπος του WWF τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί άριστο καταφύγιο άγριας χλωρίδας και πανίδας, ένα οικοσύστημα που πρέπει να προσεχθεί και να διαφυλαχθεί άμεσα. «Ύστερα από δύο χρόνια θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για χρήσεις τουριστικές ή άλλες. Μέχρι τότε όμως πρέπει να γίνουν όλα όσα αποφασισθούν άμεσα και όποιοι παραβούν τις αποφάσεις ή τα μέτρα προστασίας θα π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...