Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

«Καμπάνα» €450.000 στη ΔΕΗ για περιβαλλοντικές παραβάσεις


Πρόστιμο ύψους 449.100 ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις προηγούμενων ετών επέβαλαν στη ΔΕΗ ΑΕ οι επιθεωρητές του Τομέα Βορείου Ελλάδας της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.
Οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο που διενήργησαν οι επιθεωρητές το Νοέμβριο του 2009 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και αφορούν τη διάχυση εκπομπών αερίων ρύπων, την έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, καθώς και την ελλιπή παρακολούθηση εκπομπών αερίων ρύπων.
Προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον, το ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΗ αποφάσισαν από κοινού να καταρτιστεί πενταετές Περιβαλλοντικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα προβλέπει την εξειδίκευση των περιβαλλοντικών επενδύσεων- βελτιώσεων, με στόχο την πλήρη συμμόρφωση των υφιστάμενων Σταθμών Παραγωγής με την υφιστάμενη και κυρίως την υπό έκδοση νέα περιβαλλοντική νομοθεσία. Με την κατάρτιση του σχεδίου αυτού, θα οριστικοποιηθούν και όλα τα περαιτέρω μέτρα που θα αφορούν στη λειτουργία των υφιστάμενων Σταθμών Παραγωγής και των Ορυχείων και θα προσδιοριστεί και ο απαιτούμενος χρόνος για την υλοποίησή τους.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, είχε επιβάλει στην επιχείρηση πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ.
Το πρόστιμο επεβλήθη για καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας σε σχέση με τη διαχείριση 61,8 εκατ. τόνων τέφρας ετησίως, που παράγονται από την καύση του λιγνίτη στους ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, Καρδιάς και Πτολεμαΐδας, καθώς και τη διάθεσή τους στα Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας.
Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Δακής έκανε λόγο για συνεχείς παραβάσεις, εκ μέρους της ΔΕΗ, των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και της ισχύουσας ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας σχετικά με την καθημερινή διαχείριση των τεράστιων ποσοτήτων τέφρας, που παράγεται ως απόβλητο της καύσης λιγνίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...