Μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο από την κατανάλωση ψαριών ή αγροτικών προϊόντων που αρδεύονται από αυτήν...
ΨΑΡΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΤΟΞΙΝΕΣ
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τόσο στην Παμβώτιδα όσο και στις λίμνες της Καστοριάς, της Μικρής Πρέσπας και της Κορώνειας η συγκέντρωση τοξινών στη σάρκα των ψαριών που μελετήθηκαν, ξεπερνά την τιμή της επιτρεπόμενης συγκέντρωσης που μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά από έναν ενήλικα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας! Πιθανώς η ύπαρξη τοξινών στα ψάρια να συνδέεται και με το γεγονός ότι συχνά τα τελευταία χρόνια ξεβράζονται στις ακτές της λίμνης μας μεγάλες ή μικρότερες ποσότητες νεκρών ψαριών.
…ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Παράλληλα, οι τοξίνες μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες και με διαφορετικό τρόπο για τον άνθρωπο. Όπως αναφέρει η βιολόγος κ. Θεοδότη Παπαδημητρίου, η οποία διεξήγαγε την εν λόγω έρευνα στα πλαίσια εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι μικροκυστίνες (όπως ονομάζονται επιστημονικά οι τοξίνες) που υπάρχουν στο νερό το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες για να ποτίσουν, μπορεί να περάσουν στα αγροτικά προϊόντα που προορίζονται για κατανάλωση από ζώα και ανθρώπους και από κει να βρεθούν κατευθείαν στο πιάτο μας!
ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΤΟΠΛΑΓΚΤΟΝ
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα της κ. Παπαδημητρίου, οι τοξίνες παράγονται από φυτοπλαγκτονικούς οργανισμούς (κυανοβακτήρια), η παρουσία των οποίων είναι συνυφασμένη με το φαινόμενο του ευτροφισμού στα νερά των λιμνών που μελετήθηκαν. Ένα φαινόμενο που, ως γνωστόν, παρατηρείται συχνά τα τελευταία χρόνια στην Παμβώτιδα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξαιρείται βέβαια το φετινό καλοκαίρι, που, λόγω των συχνών βροχών, η στάθμη της λίμνης παραμένει αρκετά ψηλά και το φυτοπλαγκτόν στα νερά της δεν φαίνεται να είναι τόσο έντονο όπως παλιότερα.
ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΚΥΠΡΙΝΟΥΣ
Η Βιολόγος του Παν/μίου Ιωαννίνων, στα πλαίσια της έρευνάς της μελέτησε 10 αγριοκυπρίνους (ή πεταλούδες - Carassius gibelio) από κάθε λίμνη, καθώς, όπως η ίδια ανέφερε, πρόκειται για πολύ ανθεκτικό είδος ψαριού, που υπάρχει στο σύνολο των εσωτερικών ελληνικών υδάτων, γεγονός που το καθιστά οργανισμό - μέτρο σύγκρισης.Όπως αποδείχθηκε, όλα τα ψάρια συσσωρεύουν ποσότητες μικροκυστινών κυρίως στο συκώτι, διαμέσου της διατροφής τους και δευτερευόντως παθητικά, μέσα από τα βράγχιά τους. Στα ψάρια της Παμβώτιδας, της Κορώνειας, της λίμνης της Καστοριάς και της Δοϊράνης εντοπίστηκαν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟ
Ο ευτροφισμός, δηλαδή η υπερβολική παραγωγή φυτοπλαγκτού σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες προέρχεται με τη σειρά της από ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, γεωργικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα και σκουπίδια από ανεξέλεγκτες χωματερές, τα οποία διοχετεύονται στα νερά και συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των θρεπτικών αλάτων τους. Όσον αφορά την Παμβώτιδα, στην έρευνα της κ. Παπαδημητρίου σημειώνεται ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες το τροφικό της επίπεδο έχει αλλάξει λόγω της έντονης ανθρωπογενούς δραστηριότητας (άρδευση, απόθεση αστικών λυμάτων), αν και αποτελεί διεθνώς ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα με μεγάλη βιοποικιλότητα.Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι τα δείγματα για την έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συλλέχθηκαν το 2007. Γεγονός που αφήνει κάποια περιθώρια ελπίδας ότι σήμερα η κατάσταση των νερών της Παμβώτιδας είναι ίσως καλύτερη, λόγω παρεμβάσεων που έχουν γίνει σ’ αυτήν τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα ο εμπλουτισμός της από πηγές της περιοχής κ.α..
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Αναρτήθηκε από epirusgate
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!