Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Έκοψαν ακόμη και το ηλεκτρικό από τον Φορέα της Λίμνης Παμβώτιδας!

Απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες οι εργαζόμενοι !
Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί ουσιαστικά από χθες ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων καθώς στο ταμείο δεν υπάρχει ούτε ευρώ. Έτσι, βυθίστηκε στο σκοτάδι!

Η διακοπή ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων η οποία αποστέλλεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, είναι αποκορύφωμα της πλήρους εγκατάλειψης των Φορέων Διαχείρισης (Φ.Δ.) των Προστατευόμενων Περιοχών.

Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι για έξι μήνες, ενώ μέχρι και την Παρασκευή εργάζονταν κανονικά. Από χθες όμως «ούτε αυτό είναι εφικτό καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, τηλεφώνου, θέρμανσης κλπ».

Στην ανακοίνωσή του,οι αργαζόμενοι αναρωτιούνται «πώς θα επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, όταν οι Φορείς Διαχείρισης, το εργαλείο που επιλέχθηκε από την πολιτεία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως; Ποιός ο σκοπός ίδρυσής τους, όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο που καλούνται να επιτελέσουν;».Να σημειωθεί ότι προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Φορέας Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Βίκου, Αώου και Πίνδου.
Αναρτήθηκε από epirusgate

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Αγρότες, Δάση & Κλιματική Αλλαγή

Κρίτωνας ΑρσένηςImage by karpidis via Flickr
Επίσκεψη Μελέτης οργανώνει ο Ευρωβουλευτής κ. Κρίτων Αρσένης, 1-3 Δεκ 2010, στις Βρυξέλλες, για την παρακολούθηση ημερίδας σχετικά με την Πράσινη Βίβλο για την Προστασία των δασών στην Κλιματική Αλλαγή.

Η Κλιματική Αλλαγή είχε και θα έχει αντίκτυπο και στα δάση. Είναι σκόπιμο να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία ώστε τα ευρωπαϊκά δάση να μπορούν να συνεχίσουν να επιτελούν, υπό μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, όλες τις λειτουργίες τους (παραγωγικές, κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές).

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρ. Επιτροπή έχουν υπογράψει αποφάσεις, όπου επιβεβαιώνεται ότι η αειφόρος διαχείριση των δασών και η πολυλειτουργικότητά τους αποτελούν τη βασική προσέγγιση της δασοκομίας.

Φέτος που είναι το Έτος Βιοποικιλότητας, θα ήταν ενδιαφέρουσα η οπτική, να αντιμετωπισθεί ως κομμάτι της βιοποικιλότητας και η παρουσία των κτηνοτρόφων στα δάση. Φαίνεται ότι η απομάκρυνση των φυσικών «φροντιστών» τους, των αγροτών, κατέστησε τα δάση ποιο ευάλωτα, μέχρι σημείου να μην παρεμβαίνει κανείς όταν καίγονται.

Στα Συστήματα Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΤQΜ) έχει αναγνωρισθεί ότι πετυχαίνουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα όταν η ευθύνη και αρμοδιότητα της ποιότητας κατανεμηθεί και «περάσει» στους πρώτους διαχειριστές της, στους εργαζόμενους στην παραγωγή. Είναι διοικητικό παράδοξο η ευθύνη και αρμοδιότητα της φροντίδας τω δασών να μην έχει «περάσει» στους εργαζόμενους μέσα στα δάση, μεταξύ των οποίων και στους κτηνοτρόφους. Εν όσο διαχωρίζεται τεχνητά η ευθύνη σε «καλούς» δασάρχες και «κακούς» κτηνοτρόφους τα προβλήματα με τα δάση θα συνεχίζουν διογκούμενα. Όταν τα τσελιγκάτα είχαν την ευθύνη ολόκληρων περιοχών με δάση, τα δάση ήταν ακμαία και συντηρούντο κανονικά. Από τότε που διαχωρίστηκαν οι ευθύνες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζονται σχεδόν ως «εχθροί» του δάσους, τα δάση καταπατούνται συνεχώς, τα δάση κοστίζουν πολλά χρήματα για την φροντίδα τους, τα μεσογειακά δάση γίνονται «βόμβες καυσίμων» από την υπερπροστασία, τα δάση καίγονται.

Στην ΕΕ βρίσκεται σήμερα το 5% των δασών του πλανήτη, τα δάση δε της ΕΕ επεκτείνονται συνεχώς τα τελευταία 60 έτη, αν και πρόσφατα με πιο αργούς ρυθμούς. Τα δάση και άλλες δασικές εκτάσεις στην ΕΕ καλύπτουν σήμερα 1550 εκ. στρέμματα και 210 εκ. στρ., αντίστοιχα. Συνολικά καλύπτουν το 42% της χερσαίας επιφάνειας της ΕΕ15. Τα περισσότερα δάση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπό συνεχή διαχείριση, έχουν επίσης αυξηθεί από άποψη όγκου ξυλείας και αποθέματος άνθρακα, αφαιρώντας έτσι αποτελεσματικά CO2 από την ατμόσφαιρα.

Η προστασία της βιολογικής ποικιλότητας, η αναψυχή, η παγίδευση του άνθρακα και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τα ύδατα είναι οι σημαντικότερες μη εμπορικές υπηρεσίες, συνήθως όμως δεν αποδίδουν εκχρηματισμένα, διότι συχνά θεωρούνται δημόσια αγαθά. Στην ημερίδα στην Ευρωβουλή στις Βρυξέλλες οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη που οργανώνει ο Ευρωβουλευτής κ. Κρίτων Αρσένης, 1-3/12/2010, θα μπορούν να συμβάλλουν στην διαβούλευση για τα Δάση και την Κλιματική Αλλαγή.
Enhanced by Zemanta

Η INTERAMERICAN προσυπογράφει παγκόσμια Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

vector version of this imageImage via WikipediaΟ Όμιλος INTERAMERICAN, με την ιδιότητα του ενεργού μέλους της παγκόσμιας πρωτοβουλίας UNEP Finance Initiative, υπέγραψε, μαζί με 258 από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές, Διακήρυξη για την Κλιματική Αλλαγή.

Με την υπογραφή της Διακήρυξης για την Κλιματική Αλλαγή οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί καλούνται να συμβάλλουν στην εφαρμογή και ενδυνάμωση μιας μακροχρόνιας, σαφούς και σταθερής πολιτικής αλλά και οικονομικών εργαλείων, τα οποία είναι αναγκαία για την απελευθέρωση των αναγκαίων επενδύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εξελισσόμενο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Με στόχο την επιτακτική ανάγκη διευκόλυνσης της ροής κεφαλαίων προς επενδύσεις που υποστηρίζουν τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι οι επενδύσεις αυτές μέχρι σήμερα υπολείπονται από τον στόχο οριοθέτησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από το όριο των 2οC, η διακήρυξη επισημαίνει την υφιστάμενη έλλειψη εμπιστοσύνης από τους ιδιώτες επενδυτές σε αυτόν τον ανερχόμενο επενδυτικό τομέα.

Η INTERAMERICAN αποτελεί τον μόνο ασφαλιστικό οργανισμό από την Ελλάδα ο οποίος έχει συμπράξει με την πρωτοβουλία UNEP Finance Initiative από το 2006, συμμετέχοντας ως ενεργό μέλος, τόσο στην παγκόσμια Επιτροπή Ασφάλισης όσο και στην Ομάδα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η INTERAMERICAN αποτελεί, επίσης, τον μόνο ελληνικό ασφαλιστικό οργανισμό ο οποίος εκδίδει ετήσιο απολογισμό εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με μετρήσιμους δείκτες βάσει του διεθνούς προτύπου GRI.

Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

"Επικίνδυνη και περιβαλλοντικά καταστροφική «επένδυση» ο χρυσός στον Πολύγυρο"

chalkidiki sunsetImage by johnnysam via Flickr
Πόσο κινδυνεύει το περιβάλλον από την εξόρυξη χρυσού
"Αύριο, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, στις 10:00, στο επιμελητήριο Πολυγύρου, σε μια εσπευσμένα οργανωμένη, ανοιχτή, δημόσια διαβούλευση θα παρουσιαστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός. Με τη συγκεκριμένη μελέτη η Ελληνικός Χρυσός επιχειρεί να επιβάλει μια επικίνδυνη και περιβαλλοντικά καταστροφική «επένδυση», με αποικιοκρατικούς όρους, σε μια τραγική οικονομικά συγκυρία για την Ελλάδα".

Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι - Πράσινοι και τονίζουν: "Είναι γνωστές οι προθέσεις της Εταιρείας για επανέναρξη της εξόρυξης χρυσού στην Ολυμπιάδα και επέκταση των εκμεταλλεύσεων στο Στρατώνι, όπως και για έναρξη νέας εξορυκτικής εκμετάλλευσης στην τοποθεσία «Σκουριές», όπου θα εξορυχθεί μια ολόκληρη κορυφή βουνού, η οποία επενδύεται τον μανδύα της «αειφόρου ανάπτυξης»! Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η αποτυχία της μελέτης να πείσει για τη συμβατότητα όλων αυτών των σχεδίων με το περιβάλλον της περιοχής.

Έχουμε δηλώσει και σε άλλες περιπτώσεις την αντίθεσή μας στα καταστροφικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός, η οποία επιχειρεί να βγάλει κέρδη εις βάρος του περιβάλλοντος και του μέλλοντος της περιοχής. Είναι γνωστές οι εφιαλτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ανάλογες δραστηριότητες σε άλλες περιοχές του κόσμου. Εξίσου γνωστές είναι και οι συνθήκες μέσω των οποίων η Ελληνικός Χρυσός εξασφάλισε με εξευτελιστικό τίμημα μεταλλευτικά δικαιώματα στην περιοχή.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν την αίσθηση ότι η αυριανή διαβούλευση είναι προσχηματική. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει περίπτωση να προκριθεί μια διαφορετική οδός οικονομικής δραστηριότητας για την περιοχή, με έμφαση στον τουρισμό, στην οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία, στη βιώσιμη υλοτομία και δασική διαχείριση, στις ήπιες μορφές ενέργειας. Ωστόσο, επειδή είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τη διαδικασία που επιλέχθηκε και για το Fast Track, δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που διαμαρτύρονται για τα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε για το δίκαιο αίτημα να αποκτήσει η περιοχή μια διαφορετική προοπτική".
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Και στο νομό Χανίων το κόκκινο σκαθάρι που καταστρέφει φοίνικες

Rhynchophorus ferrugineus en AlmeríaImage by alcedofoto via FlickrΕνάμισι χρόνο μετά την εμφάνισή του στο νομό Χανίων, ο κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος, μεγάλος εχθρός των φοινικόδεντρων, έχει εξαπλωθεί ανησυχητικά σε όλο το νομό.

Στην πόλη των Χανίων, το σκαθάρι έχει ξεράνει φοίνικες στη συνοικία Νέα Χώρα, στην Πλατεία 1866, έξω από το ωδείο, στην Πλατεία Δικαστηρίων και σε διάσπαρτες συστάδες. Από την περιοχή του Πλατανιά όπου πρωτοεμφανίστηκε, έχει πλέον φτάσει στις Καλύβες και στα δυτικά του νομού έως τον Δραπανιά. Τα φοινικόδεντρα ξεραίνονται και στους Δήμους Κολυμβαρίου, Βουκολιών, Ακρωτηρίου και Μουσούρων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος Παντελής Βογιατζάκης, οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ξενόφερτου εντόμου δεν υπάρχει. Όπως εξήγησε, η ευθύνη και η δαπάνη για την εξολόθρευσή του -όπου αυτό είναι εφικτό- βαραίνει τους ιδιοκτήτες των φοινικόδεντρων.

Οι περισσότεροι όμως ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος αυτό. Οι ψεκασμοί, το κλάδεμα και η χρήση καλαθοφόρου οχήματος, τα μόνα μέσα που μπορούν να σώσουν τα δέντρα, κοστίζουν τουλάχιστον 300 ευρώ ανά φοίνικα.

Στο νομό Αττικής, το ξενόφερτο έντομο έχει καταστρέψει δεκάδες φοίνικες στη Βουλιαγμένη, τη Γλυφάδα, το Ελληνικό, το δήμο Αθηναίων, ακόμα και στον Ωρωπό.

Το σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus, ένα κόκκινο-καφέ έντομο μήκους περίπου 3 εκατοστών, κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει όμως εξαπλωθεί στην Αφρική και την Ευρώπη και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων.

Στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε φοίνικες Washingtonia που εισήχθησαν στο Ηράκλειο τον Μάιο του 2005 από την Αίγυπτο, καθώς και σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis στη χερσόνησο του νομού Ηρακλείου.

Τα θηλυκά του εντόμου γεννούν εκατοντάδες αβγά σε οπές ή πληγές του φοίνικα. Όταν εκκολαφθούν, οι προνύμφες (ένθετη αριστερά) ανοίγουν στοές στο εσωτερικό του φοίνικα, οι οποίες φτάνουν σε μήκος ακόμα και το ένα μέτρο και προκαλούν τελικά το θάνατο του δέντρου.

Οι βλάβες δεν γίνονται ορατές παρά μόνο στα τελικά στάδια της προσβολής, όταν τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν. Ωστόσο οι ήχοι που παράγουν οι κάμπιες καθώς καταστρέφουν το ξύλο μπορεί να γίνουν αντιληπτοί αν κανείς ακουμπήσει το αφτί του στο δέντρο.

Για την καταπολέμηση του σκαθαριού χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις εντομοκτόνα που τοποθετούνται στη βάση του φοίνικα, ή ακόμα και συσκευές που θερμαίνουν το δέντρο με μικροκύματα χωρίς να το βλάπτουν.

Συχνά, όμως, απαιτείται η προσεκτική καταστροφή όλων των προσβεβλημένων δέντρων.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το ενδιαφέρον μαθητών & καθηγητών προσέλκυσε ο Διαγωνισμός για την ανάδειξη του «Αειφόρου Σχολείου»

Το ενδιαφέρον καθηγητών και μαθητών έχει προσελκύσει ο Διαγωνισμός «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου», μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Οι συμμετοχές ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρίας, έχοντας ήδη ξεπεράσει τις 100 μέχρι στιγμής, κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, των Δωδεκανήσων, της Θεσσαλονίκης και Κορινθίας.

Η WIND στηρίζοντας αυτό το νέο θεσμό περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, προσπαθεί να συμβάλει στην ανάπτυξη συμπεριφορών από την πλευρά των μαθητών που συνάδουν με την αειφόρο ανάπτυξη και τη μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος, μέσα από την στρατηγική εταιρικής υπευθυνότητας «ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, κος Δημήτρης Καλαϊτζίδης, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που η προσπάθειά μας βρίσκει ανταπόκριση στα σχολεία της χώρας. Ο στόχος είναι μεγάλος και περιμένουμε σαφώς περισσότερες συμμετοχές, ακόμη και από τους πιο απομακρυσμένους Δήμους. Βασική μας επιδίωξη αποτελεί η ευαισθητοποίηση των μαθητών στην αειφόρο ανάπτυξη και η ανάδειξη απλών και καθημερινών πρακτικών, που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος».

Το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και απευθύνεται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την ενσωμάτωση της ιδέας της αειφορίας σε κάθε πλευρά της ζωής του σχολείου, δηλαδή στη διοίκηση, στη μαθησιακή διαδικασία, στη διαχείριση των κτηρίων, στις μετακινήσεις από και προς το σχολείο, στις σχέσεις του σχολείου με τη σχολική κοινότητα, στον τρόπο που καταναλώνεται η ενέργεια, το χαρτί κ.α

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Βραβείου www.aeiforosxoleio.gr μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Στο τέλος Μαΐου τα σχολεία εισάγουν τα στοιχεία-αποδείξεις των δράσεων. Το πρώτο βραβείο είναι η χρηματοδότηση περιβαλλοντικής επίσκεψης με το ποσό των 4,5 για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 3,5 χιλ. ευρώ, για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και χίλια ευρώ για τα Νηπιαγωγεία.

Το Wi-Fi «σκοτώνει» τα δέντρα

My favorite treeImage by blmiers2 via FlickrΤο ασύρματο Ίντερνετ «αρρωσταίνει» τα δέντρα, προκαλώντας σημαντικές ανωμαλίες στην ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi) είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα δέντρα και τα φυτά που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία απέδειξαν ότι η «ασθένεια του Wi-Fi» πλήττει όλα τα φυλλοβόλα δέντρα στον δυτικό κόσμο, προκαλώντας αιμορραγία και ρωγμές στο φλοιό τους.

«Ανεξήγητες ανωμαλίες»

Την έρευνα είχε παραγγείλει ο δήμαρχος της πόλης Alphen aan den Rijn, μετά τον εντοπισμό «ανεξήγητων ανωμαλιών» στα δέντρα της περιοχής.

Οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα δέντρα να έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια και διαπίστωσαν, έπειτα από συστηματική παρατήρηση, ότι τα ασύρματα δίκτυα «ενοχοποιούνται» για την κατάσταση.

Πλήττει όλο το δυτικό κόσμο

Πρόσθετες έρευνες διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Στην Ολλανδία, περίπου το 70% των δέντρων στις αστικές περιοχές παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα, σε σύγκριση με το 10% που είχε καταγραφεί πριν από πέντε χρόνια. Αντιθέτως, τα δέντρα που βρίσκονται στα δάση -όπου δεν υπάρχει κάλυψη Wi-Fi- επηρεάζονται ελάχιστα ή καθόλου.

Εκτός από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν τα ασύρματα δίκτυα LAN και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, την κατάσταση επιβαρύνουν και οι ρύποι που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.

Οι επιπτώσεις

Οι επιστήμονες εξέτασαν 20 δέντρα (μελίες) τα οποία εξέθεσαν επί τρεις μήνες σε διάφορες πηγές ακτινοβολίας.

Όσα βρίσκονταν εντός εμβέλειας δικτύου Wi-Fi υπέστησαν χρωματικές αλλοιώσεις στα φύλλα τους, οι οποίες προκλήθηκαν από τη νέκρωση της άνω και κάτω επιδερμίδας τους. «Αυτό οδηγεί σταδιακά στο θάνατο των συγκεκριμένων τμημάτων των φύλλων», διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Παράλληλά, η έρευνα κατέδειξε ότι η ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καλαμποκιών.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας και να καθοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασύρματης ακτινοβολίας στα δέντρα.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Aρχαίες βαλανιδιές, μετατρέπονται σε καυσόξυλα για το τζάκι

A deciduous broadleaf (Beech) forest in Slovenia.Image via WikipediaΑνεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας στην Ελλάδα, ειδικά φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης. Λόγω της παράνομης υλοτομίας τα ελληνικά δάση χάνουν μέχρι και το 30% της έκτασής τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δάσους της Φολόης και του Ξηρομέρου, όπου πολύτιμα δέντρα όπως οι αρχαίες βαλανιδιές, μετατρέπονται σε καυσόξυλα για το τζάκι.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες μελών τοπικών περιβαλλοντικών ομάδων, πολλοί νέοι από χωριά που βρίσκονται πέριξ των δασών στρέφονται για τον βιοπορισμό τους σ’ αυτή την ιδιαίτερη επικερδή αλλά, φυσικά, παράνομη δραστηριότητα.  newsplus.gr
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη : Μαθητικός διαγωνισμός για "περιβαλλοντικούς ανταποκριτές"

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», σε συνεργασία με την ηλεκτρονική εφημερίδα Kidpress, καλεί όλα τα παιδιά να συμμετάσχουν σε έναν «πρωτότυπο» και «δημιουργικό» διαγωνισμό.
Τα παιδιά καλούνται να γράψουν ένα μικρό άρθρο για τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα, την αρκούδα ή τον λύκο και μέσω αυτής της διαδικασίας να μάθουν και τα ίδια, ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα άγρια ζώα που ζουν στα ελληνικά βουνά.
Η πρόσκληση αφορά σε μαθητές κάθε ηλικίας (δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου), οι οποίοι θα γίνουν για λίγο «περιβαλλοντικοί ανταποκριτές» και θα γράψουν ένα άρθρο για την αρκούδα ή τον λύκο στην Ελλάδα.
Για να γίνεις και εσύ «περιβαλλοντικός ανταποκριτής» στέλνεις mail στην «Καλλιστώ», με θέμα «Τα άγρια ζώα μέσα από τα μάτια των παιδιών» και συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου (ονοματεπώνυμο, ηλικία, διαμονή και τηλέφωνο).
Ο διαγωνισμός ξεκινάει αύριο (Δευτέρα) 22 Νοεμβρίου και θα λήξει στο τέλος του 2010. Οι νικητές θα κερδίσουν ένα αναμνηστικό από την «Καλλιστώ», καθώς και την ετήσια συνδρομή τους ως επίτιμοι υποστηρικτές της οργάνωσης.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ρέθυμνο: 8.500 στρέμματα καμένης γης άφησαν πίσω τους οι 147 πυρκαγιές το 2010

Οκτώ χιλιάδες πεντακόσια στρέμματα καμένης γης άφησαν πίσω τους οι 147 πυρκαγιές που ξέσπασαν το 2010, σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Χρήστο Μπουραντά.
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου με θέμα τον σχεδιασμό των δράσεων Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα, τονίστηκε από τον προίστάμενο πολιτικής προστασίας του νομού, Αντώνη Μπαγιαρτάκη, πως «φέτος ήταν γενικά λίγες οι πυρκαγιές. Όμως, η καταστροφή του Φοινικοδάσους του Πρέβελη ήταν το γεγονός που σημάδεψε τη χρονιά».
Αποτέλεσμα της καταστροφής στο Φοινικόδασος ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν, από την έντονη βροχόπτωση, στο χωριό Γιαννιού, όπου τα αντιπλημμυρικά έργα άργησαν να ολοκληρωθούν με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι να δουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τα ορμητικά νερά που «κατέβασε» το βουνό.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαγιαρτάκη, «ήδη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πλημμυρών, ο νομός βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο και το αντιπλημμυρικό έργο στο χωριό Γιαννιού, έχει προχωρήσει».
Αξίζει να σημειωθεί, σχετικά με το φοινικόδασος στην Πρέβελη, ότι ήδη η Περιφέρεια Κρήτης, έχει λάβει μέτρα για την περίφραξή του και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων που γίνονται εκεί είτε σε τουριστικό, είτε σε κτηνοτροφικό και αγροτικό επίπεδο.
www.kathimerini.gr

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Έσπασε το φράγμα των 1000 μεγαβάτ η ισχύς των αιολικών πάρκων

Photo of the RES wind turbineImage via WikipediaΈσπασε το φράγμα των 1000 μεγαβάτα η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ). Συγκεκριμένα, η ισχύς των ανεμογεννητριών που λειτουργούν ανά την Ελλάδα έφθασε τον περασμένο μήνα στα 1003,19 MW, από 983,19 τον προηγούμενο μήνα. 

Από την αρχή του χρόνου έχουν προστεθεί συνολικά 81 αιολικά μεγαβάτ - πάντως ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο και της προσπάθειας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι το 2014 να λειτουργούν 4000 MW αιολικών πάρκων και το 2020 να φθάσουν στα 7.500 MW.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, στον τομέα των φωτοβολταϊκών προστέθηκαν τον Οκτώβριο 14 MW ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ στα 127. Η εγκατεστημένη ισχύς όλων των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα, φωτοβολταϊκά) τον περασμένο μήνα έφθασε στα 1364,07 MW, έναντι 1199,71 τον Ιανουάριο.

www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΦΟΡΕΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ:Ανοιχτή συζήτηση για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας

Μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και στη συνέχεια ανοιχτή συζήτηση για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 13:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Arta Palace στην Άρτα.

Όπως αναγράφεται στην ανακοίνωση – πρόσκληση του προέδρου του Φ.Δ. Υγροτόπων Αμβρακικού Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η συζήτηση θα έχει σαν θέματα: την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με τα κρούσματα λαθροθηρίας που παρατηρούνται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, τα προβλήματα και οι αντιξοότητες που εμποδίζουν την εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Εθνικού Πάρκου (ΚΥΑ 11989/08), την εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικής αντιμετώπισης της λαθροθηρίας εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού καθώς και προτάσεις για τη ρύθμιση της θήρας μετά την 20η Μαρτίου 2011, ημερομηνία που λήγει η καθολική απαγόρευση της δραστηριότητας.

Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν Υπουργοί, Κυνηγετικές Ομοσπονδίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αρμόδιοι φορείς. Στην πρόσκληση προς τους φορείς ο κ. Αλμπάνης τονίζοντας τη σημασία της συνάντησης αναφέρει: «Λόγω του ότι τα ανωτέρω θέματα είναι μείζονος σημασίας τόσο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού όσο και γενικότερα της αειφορικής διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου (συμπεριλαμβανομένης της ορθής θηραματοπονικής διαχείρισης της περιοχής), πιστεύουμε ότι η παρουσία σας στη συνάντηση θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και εποικοδομητική. Προσδοκώντας σε μια αρμονική συνεργασία».
Αναρτήθηκε από epirusgate

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

«Εδώ και τώρα» ρύθμιση για τις ανεξέλεγκτες χωματερές

ΣE καθολική ρύθμιση, προσωρινού χαρακτήρα, των ανεξέλεγκτων χωματερών, θα πρέπει να προβούν οι αρμόδιες αρχές της χώρας, έως ότου οργανωθούν για τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής των Αποβλήτων (ΧΥΤΑ), προκειμένου να αποφύγουν νέες επιβαρύνσεις του προϋπολογισμού από πρόστιμο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Eνωσης (ΔΕΕ).
Αυτό επισημαίνουν έγκυροι κύκλοι, υπενθυμίζοντας ότι στις 28 Δεκεμβρίου 2010 λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία απειλεί με νέα προσφυγή στο ΔΕΕ για μη εκτέλεση απόφασης, με την οποία το Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Ελλάδα για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο θέμα των στερεών αποβλήτων.
Σημειώνεται πως μια νέα προσφυγή στο ΔΕΕ θα συνοδεύεται και από προσδιορισμό του ύψος τού κατ'Α αποκοπή προστίμου που πρέπει να επιβληθεί στην Ελλάδα, είτε συμμορφωθεί η χώρα είτε όχι, έως την έκδοση της απόφασης από το Δικαστήριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως από τους 54 νομούς της χώρας, οι 14 δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ και άλλοι 14 εξυπηρετούνται μόνο μερικώς από ΧΥΤΑ. Ολόκληρες περιφέρειες, επισημαίνει, όπως είναι για παράδειγμα η Πελοπόννησος, δεν διαθέτουν κατάλληλους χώρους διάθεσης των αποβλήτων. ΕΞΠΡΕΣ

Χανιά: Οικολογικό ελαιουργείο λειτουργεί με ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα

OlivesImage by jurvetson via FlickrΈνα σύγχρονο οικολογικό ελαιουργείο, λειτουργεί στα Χανιά αφού η ενέργεια που καταναλώνει παράγεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Πρόκειται για το ελαιουργείο του κ.Γιώργου Κανιαδάκη που βρίσκεται στην περιοχή Νέας Κυδωνίας και λειτουργεί εφαρμόζοντας μια τεχνολογία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχοντας πετύχει να διαχειριστεί, με φιλικό για το περιβάλλον τρόπο, τα στερεά παραπροϊόντα του αλλά κυρίως τα υγρά απόβλητα (κατσίγαροι).

    "Το όφελος για μένα είναι συνειδησιακό. Ότι δηλαδή μπορώ να λειτουργώ το ελαιουργείο χωρίς να μολύνω το περιβάλλον" δήλωσε στην τοπική εφημερίδα των Χανίων "Χανιώτικα Νέα" ο ιδιοκτήτης κ. Γιώργος Κανιαδάκης.

    Όλο το ελαιουργείο, ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά συστήματα δυναμικότητας 80 KW. Η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας του ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα και η ενέργεια που παράγει, τροφοδοτεί το δίκτυο της ΔΕΗ. Το ρεύμα που παράγεται, καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα του ελαιουργείου, του τυποποιητηρίου και της μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων.

    Ο τρόπος επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων είναι απλός: Από τη στιγμή που θα γίνει η έκθλιψη της ελιάς, τα υγρά απόβλητα οδηγούνται στη μονάδα οξείδωσης όπου υπόκεινται σε επεξεργασία. Το επεξεργασμένο απόβλητο απορροφάται στο σύνολό του σε μια διαδικασία έντονα αερόβιας συγκομποστοποίησης με τα υπόλοιπα παραπροϊόντα του ελαιουργείου (ελαιοπυρήνα, φύλλα) αποδίδοντας ένα άριστης ποιότητας compost, ιδανικό και για βιολογικές καλλιέργειες.

    Από τη διαδικασία παράγεται εδαφοβελτιωτικό (compost), το οποίο ήδη, έχει εισαχθεί στην αγορά σε συσκευασία των 30 κιλών.

    Πρόκειται για compost χωρίς παθογόνους σπόρους ζιζανίων, ορμόνες, αντιβιοτικά και ξένες ύλες.

    Η καθαρότητά του επιτρέπει και διαφορετικές χρήσεις, όπως την παραγωγή compost tea, που είναι πολύ αποδοτικό στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών με πολύ χαμηλό κόστος. Σε όποια καλλιέργεια έχει χρησιμοποιηθεί έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Στόχος των ανθρώπων του ελαιουργείου είναι το κόστος της επεξεργασίας των αποβλήτων να καλύπτεται από την πώληση του compost.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Μύκονος: Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος

Windmills at Mykonos IslandImage via WikipediaΚαμπάνια ευαισθητοποίησης των κατοίκων και των τουριστών της Μυκόνου σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου, αναφορικά με την εφαρμογή του έργου ΧΥΤΑ, σε συνδυασμό με την ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Το έργο της προβολής της κατασκευής και λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων - που συγχρηματοδοτείται και αυτό από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά ποσοστό 75% και από Εθνικούς Πόρους κατά ποσοστό 25% - έχει ως κεντρικό θέμα «Ανακύκλωση & ΧΥΤΑ... Για τη Μύκονο... φυσικά!» καιστόχο έχει όχι μόνο να ενημερώσει για τη νέα μέθοδο ταφής των απορριμμάτων, αλλά κυρίως να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της Μυκόνου με έμφαση την ανακύκλωση ως την καλύτερη μέθοδο προστασίας του περιβάλλοντος και λειτουργίας του ΧΥΤΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκτός από διαφημιστικές καταχωρήσεις στον τοπικό Τύπο και ραδιοφωνικά μηνύματα που ήδη εκπέμπονται στο νησί, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην προσέγγιση και ενημέρωση των νεότερων Μυκονιατών, αφού το έργο της καμπάνιας περιλαμβάνει τη διανομή t-shirts και καπέλων στους μαθητές των σχολείων της Μυκόνου, ταυτόχρονα με ειδικά φυλλάδια, τα οποία ενημερώνουν για τη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών σε κατανοητή και για τα πολύ μικρά παιδιά γλώσσα.

Το συγκεκριμένο έργο της προβολής της προστασίας του περιβάλλοντος, με τη δημοσιοποίηση του έργου του ΧΥΤΑ και της Ανακύκλωσης, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ στόχος του Δήμου είναι και η μελλοντική συντήρηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη του έργου.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Επικίνδυνα χημικά στο Βοτανικό από διαρροή σε εργοστάσιο

Την απομάκρυνση χημικών ουσιών που προέρχονται από το χώρο παλαιού εργοστασίου στο Βοτανικό, την αντιμετώπιση της διαρροής και την περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου ζητούν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόκειται για διαρροή χημικών ουσιών από εργοστάσιο πλαστικών (HELLASFOAM επί της πάροδος οδού Ορφέως 164) η οποία δεν λειτουργεί πλέον και βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης

Διαπιστώθηκε επίσης ότι στο εργοστάσιο υπάρχουν εγκαταλελειμμένα βαρέλια και δεξαμενές με μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών, που έχουν παραμείνει αποθηκευμένες επί μακρόν

Η Υπηρεσία θα ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής να αναλάβει την άμεση απομάκρυνση των ουσιών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία για τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων και την αποκατάσταση του χώρου, εφαρμόζοντας παράλληλα τις διατάξεις του Π.Δ. 148/2009 για την Περιβαλλοντική Ευθύνη σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία είναι και οικονομικά υπεύθυνη και θα πρέπει να αναζητηθεί η καταβολή του κόστους δικαστικά

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο ρυπογόνες χώρες του πλανήτη

The sunset factoryImage by kevindooley via FlickrΔόθηκαν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία της ΙΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας), στα οποία καταγράφονται οι πιο ρυπογόνες χώρες στον πλανήτη.

Μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο «μερίδιο» περιβαλλοντικής επιβάρυνσης είναι η Κίνα, που θεωρείται υπεύθυνη για το 1/5 της συνολικής εκπομπής CO2 σε όλο τον πλανήτη.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των χωρών που ρυπαίνουν αρκετά τον πλανήτη είναι και η Ελλάδα. Με πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους καταναλώνει 62,99 terawatt ωρών ενέργειας και εκπέμπει 97,84 εκατομμύρια τόνους CO2. Αυτό σημαίνει ότι εκπέμπει 8,74 τόνους CO2 ανά εκατομμύριο.

Από την άλλη από τις πιο καθαρές χώρες που διαθέτουν βιομηχανία και βρίσκονται σε ρυθμό ανάπτυξης είναι η Τουρκία, που με 73,90 εκατομμύρια κατοίκους καταναλώνει 163,35 terawatt ωρών ενέργειας, εκπέμπει 265 εκατομμύρια τόνους CO2, δηλαδή 3,59 τόνους ανά εκατομμύριο, η Σουηδία που με 9,15 εκατομμύρια κατοίκους καταναλώνει 139,40 terawatt ωρών ενέργειας, εκπέμπει 46,20 εκατομμύρια τόνους CO2, δηλαδή 5,05 τόνους ανά εκατομμύριο και η Ελβετία που με 7,51 εκατομμύρια κατοίκους καταναλώνει 61,64 terawatt ωρών ενέργειας, εκπέμπει 42,18 εκατομμύρια τόνους CO2, δηλαδή 5,62 τόνους ανά εκατομμύριο.
Enhanced by Zemanta

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει το πρόγραμμα του ΟΗΕ για τα δάση

New beech leaves, Grib Forest in the northern ...Image via WikipediaΟ ρόλος των δασών στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι κρίσιμος: απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα αλλά ταυτόχρονα η καταστροφή τους ευθύνεται για το 20% των παγκόσμιων εκπομπών. Όμως τα δάση είναι ίσως το ένα σημείο στο οποίο υπάρχουν ελπίδες ουσιαστικής προόδου στη διάσκεψη του Cancun για το κλίμα και η διάσωσή τους περιλαμβάνεται στο ψήφισμα του ΕΚ εν όψει της διάσκεψης.

Η καταστροφή των δασών απελευθερώνει το διοξείδιο του άνθρακα που αποθηκεύουν τα δέντρα και, παγκοσμίως, αυτό προκαλεί μέχρι και το 20% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό κατατάσσει την καταστροφή των δασών στη δεύτερη θέση των παραγόντων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μετά την παραγωγή ενέργειας και σε υψηλότερη θέση από ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

«Οχι ράλι στα καμένα» της Πάρνηθας

Athens from mount ParnithaImage by gterez via Flickr«Ιεροσυλία» στα καμένα, αποκαλύπτει το Δίκτυο Πολιτών για την προστασία της Πάρνηθας και ζητεί την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για να μην πραγματοποιηθεί η ειδική ανάβαση που έχει ανακοινωθεί για τις 21 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 6ου φθινοπωρινού ράλι της ΕΛΠΑ.

Το Δασαρχείο Πάρνηθας επιβεβαίωσε στην «Ε» ότι έχει δώσει άδεια, αλλά επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός. «Δώσαμε έγκριση για παρέλαση ιστορικών αυτοκινήτων, με χαμηλές ταχύτητες, στη διαδρομή των 10 χλμ. από την είσοδο του τελεφερίκ ώς το χώρο του "Ξενία", σε ένα δρόμο όπου ήδη υπάρχει κυκλοφορία», υποστήριξε ο δασάρχης Γ. Ζιάζιαρης και μας διαβεβαίωσε ότι αν διαπιστωθεί πως οργανώνονται αγώνες, δεν θα τους επιτρέψουν. Δεν είχε όμως καμιά απάντηση σε παρατήρησή μας σχετικά με τη σκοπιμότητα πραγματοποίησης αυτής της εκδήλωσης σε ένα οικοσύστημα που, τρία χρόνια μετά τις πυρκαγιές οι οποίες αφάνισαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ελατόδασους, προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του.

Στον κανονισμό της ΕΛΠΑ γίνεται λόγος για ανάβαση της Πάρνηθας και διευκρινίζεται ότι στον αγώνα μπορούν να πάρουν μέρος οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει ώς το 1981. Προβλέπεται χρονομέτρηση σε πέντε σημεία και θα γίνει κατάταξη των οχημάτων, τα οποία θα κινηθούν με ταχύτητα που θα τους δοθεί και θα διαφοροποιείται σε διάφορα σημεία της διαδρομής. Σημειώνεται πάντως ότι θα είναι μεγαλύτερη των 50 χλμ.

«Ζητάμε να ανακληθεί οποιαδήποτε άδεια έχει χορηγηθεί από το δασαρχείο», δήλωσε ο Κώστας Φωτεινάκης από το Δίκτυο Πολιτών και προανήγειλε προσφυγή στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Υπενθυμίζει ότι ο κανονισμός λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, που χρονολογείται από το 1985, ορίζει σαφώς ότι «απαγορεύεται η χρησιμοποίηση του οδικού δικτύου για κάθε είδους δοκιμές και αγώνες αυτοκινήτων ή δικύκλων, πλην ποδηλάτων, καθώς και η ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας και η εκπομπή εκκωφαντικών θορύβων». Με παρέμβαση του Δικτύου έχουν ακυρωθεί από το 2007 ανάλογες διοργανώσεις, που είναι ασύμβατες με τον προστατευόμενο δρυμό και μάλιστα πριν από τις μεγάλες πυρκαγιές.
Enhanced by Zemanta

Το τρένο με τα ραδιενεργά απόβλητα έφθασε στο τέρμα...

LEITSTADE, GERMANY - NOVEMBER 07:  Anti-nuclea...Image by Getty Images via @daylifeΈφθασε τη Δευτέρα στον τερματικό σταθμό του του Ντάνενμπεργκ στη βόρεια Γερμανία, το τρένο με τα ραδιενεργά απόβλητα, ύστερα από διαδρομή τριών ημερών, η οποία παρεμποδίστηκε από διαδηλωτές.

Το τρένο εισήλθε σε σταθμό εκφόρτωσης απ΄ όπου στη συνέχεια τα πυρηνικά απόβλητα θα μεταφερθούν με φορτηγά ως το χώρο αποθήκευσής τους στο Γκορλέμπεν, σε απόσταση 20 χλμ.

Περίπου 3000 αντιπυρηνικοί διαδηλωτές είχαν αποκλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές αναγκάζοντας το τρένο να διανυκτερεύσει 25χλμ από το Ντάνενμπεργκ. Η αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των διαδηλωτών που διήρκεσε όλη τη νύχτα, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το πρωί.

Οι 123 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων θα μεταφορτωθούν στο Ντάνενμπεργκ σε φορτηγά, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει ως το βράδυ, για να διανύσουν στη συνέχεια μια απόσταση 20 χλμ ως το χώρο αποθήκευσής τους στο Γκορλέμπεν της Κάτω Σαξωνίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο χώρος εκφόρτωσης περιβάλλεται από συρματόπλεγμα και δεν αναμένονται επεισόδια.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Επεισόδια στη Γερμανία για τα πυρηνικά απόβλητα

Demonstration against nuclear weapons in Germa...Image via WikipediaΣυγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και ακτιβιστές σημειώθηκαν την Κυριακή στη Γερμανία, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την διέλευση ενός τρένου που μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα.

Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι δέχτηκε επίθεση από περίπου 4.000 διαδηλωτές που επιχείρησαν να πλησιάσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές σε δασώδη περιοχή κοντά στο Γκορλέμπεν στην Κάτω Σαξονία, όπου πρόκειται να αποθηκευτούν τα πυρηνικά απόβλητα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι 250 διαδηλωτές επιχείρησαν να αφαιρέσουν το χαλικόστρωμα των σιδηροτροχιών από τις ράγες, ώστε να μην μπορέσει να προχωρήσει το τρένο. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ για να τους απωθήσουν, ενώ οι ακτιβιστές απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών σπρέι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές κάλυψαν με πίσσα ένα θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας και του έβαλαν φωτιά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. «Η κατάσταση δεν βρίσκεται ακόμα υπό έλεγχο», δήλωσε αστυνομικός στο Ντάνενμπεργκ.

Οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια. Το τρένο, το οποίο μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα συνέχισε την πορεία του προς το Γκορλέμπεν, μετά την προγραμματισμένη δίωρη στάση κοντά στο Ανόβερο.

Νωρίτερα την Κυριακή, το τρένο με το εξαιρετικά ραδιενεργό φορτίο καθυστέρησε επί περίπου δύο ώρες όταν δύο ακτιβιστές σκαρφάλωσαν σε γέφυρα προσπαθώντας να παρεμποδίσουν τη διέλευσή του.

Στη διάρκεια της νύχτας οι αστυνομικοί συνέλαβαν 16 ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν πάνω τους εξαρτήματα με τα οποία θα δένονταν στις ράγες.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στο Γκορλέμπεν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο στις διαδηλώσεις, τις μεγαλύτερες αυτού του είδους. Το τρένο μεταφέρει 123 τόνους αποβλήτων σε 308 κοντέινερ. Το Σάββατο έφθασε στη Γερμανία, όπου περισσότεροι από 16.000 αστυνομικοί είχαν επιστρατευθεί για να προστατεύσουν το φορτίο κατά την μεταφορά του - μία απόσταση 600 χιλιομέτρων-προς το Γκορλέμπεν.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Greenpeace: Αλλαγή σελίδας στον κτιριακό τομέα;

Ως ίσως το πιο φιλόδοξο σε όλη την ΕΕ, καλωσορίζει η Greenpeace το πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ως το 2020, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Για να γίνει πραγματικότητα όμως», συμπληρώνει «και να μην παραμείνει μία ακόμα προεκλογική εξαγγελία, η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στο πρόγραμμα και να το στηρίξει ουσιαστικά με φορολογικά κίνητρα προς τους πολίτες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Κερδίζουν έδαφος τα «πράσινα» τζην

Boys Levi jeans 92_web Φορώντας το νέο, άνετο τζην σας, το τελευταίο ίσως που σκέπτεστε είναι οι επιπτώσεις που έχει για το περιβάλλον η διαδικασία της κατασκευής του. Μιλάμε άλλωστε για… ένα κομμάτι ύφασμα. Και όμως, για την κατασκευή ενός τέτοιου παντελονιού καταναλώνονται μεταξύ άλλων περισσότερα από 40 λίτρα νερό, καθώς για να αποκτήσει τη μαλακή του υφή, το τζην πρέπει να πλυθεί από τρεις έως και δέκα φορές! Πολλαπλασιάστε τώρα αυτήν την ποσότητα επί 800 εκατομμύρια: τόσα τεμάχια πωλούνται κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη- κι αυτό κατά τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη χρήση νερού κατά τη διαδικασία παραγωγής, η Levis ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου τύπου τζην με το όνομα Waterless. Σύμφωνα νε τον αμερικανικό όμιλο, για την κατασκευή τους θα απαιτείται κατά μέσο όρο 28% λιγότερο νερό, ενώ σε κάποια προϊόντα το ποσοστό αυτό θα αγγίζει το 96%, χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στην εμφάνιση ή στην τιμή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ανταποδοτική ανακύκλωση από το νερό ΖΑΓΟΡΙ

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, με επίκεντρο της φιλοσοφίας της το σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον αναλαμβάνει δράση για ακόμη μια φορά. Στόχος της εταιρείας είναι τόσο η ευαισθητοποίηση για τη φροντίδα του περιβάλλοντος όσο και η εκπαίδευση και συμμετοχή των πολιτών προς αυτόν το σκοπό.
 
Το νερό ΖΑΓΟΡΙ αποτελεί πλέον μέλος του εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής και Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων «Ανταποδοτική Ανακύκλωση». 
 
Το συγκεκριμένο σύστημα, που είναι εγκεκριμένο από του Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είναι υπεύθυνο για την οργάνωση και λειτουργία της ανακύκλωσής με ανταποδοτικό χαρακτήρα, ανά την Ελλάδα.Μέσω αυτής της συνεργασίας, το νερό Ζαγόρι στήνει το δικό του περίπτερο ανταποδοτικής ανακύκλωσης, ξεκινώντας από τον τόπο του, την πόλη των Ιωαννίνων. 
 
Δίνει, έτσι, τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να φέρουν προς ανακύκλωση τις συσκευασίες τους, αφήνοντας ο καθένας ξεχωριστά το δικό του «πράσινο» αποτύπωμα. Στο περίπτερο ανταποδοτικής ανακύκλωσης της ΧΗΤΟΣ, το κοινό μπορεί να ανακυκλώνει πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, χάρτινες συσκευασίες, αλουμινένια κουτιά, καθώς και μπαταρίες.
 
Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί ένα ακόμα δείγμα περιβαλλοντικής συνείδησης της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, καθώς εδώ και χρόνια έχει θέσει τις βάσεις για μία φιλικότερη προς το περιβάλλον λειτουργία στις εγκαταστάσεις της. 
 
Συγκεκριμένα, από το 2004 έχει τοποθετήσει συστήματα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, έχει επενδύσει σε συστήματα ανακύκλωσης πλαστικού, ξύλου και χαρτιού, ενώ προχώρησε και στην κατάργηση της χρήσης φρέον στα συστήματα κλιματισμού και στα κυκλώματα ψύξης.Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, αποτελεί βασικό μέλημα για το νερό ΖΑΓΟΡΙ, γι’ αυτό και συνεχίζει, με τα μέσα που διαθέτει, να υλοποιεί δράσεις που συμβάλουν σε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Πρωτοβουλία καθαρισμού του Σχοινιά Μαραθώνα

Aπό την INTERAMERICAN και την Ελλάδα Καθαρή

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Καθαρίστε τον Πλανήτη” (Clean up the World), το οποίο υποστηρίζεται από το United Nations Environmental Program μέλος του οποίου είναι η INTERAMERICAN, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 24 Οκτωβρίου δράση καθαρισμού στην παραλία και το άλσος του Σχοινιά στον Μαραθώνα με τη συμμετοχή εργαζομένων της εταιρείας.

Η δράση οργανώθηκε από την INTERAMERICAN σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση "ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΑΡΗ" και την υποστήριξη του Δήμου Μαραθώνα.

Από την επεξεργασία και στατιστική ανάλυση των απορριμμάτων που συνελέγησαν, προέκυψε ότι ο κύριος όγκος του υλικού ήταν πλαστικό σε ποσοστό 66%, 14% μέταλλο, 11,55% χαρτί, το 3% γυαλί ενώ το υπόλοιπο υλικό αποτελείτο από φελιζόλ, λάστιχο, ξύλο, ύφασμα κ.ά.

Η INTERAMERICAN έχει εντάξει τη συνεργασία της και με την “Ελλάδα Καθαρή” στο σχέδιο ενεργειών ανάπλασης του περιβάλλοντος που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “Πράξεις Ζωής”.

Γ. Παπανδρέου: Πράσινη ανάπτυξη η μόνη επιλογή

Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν την μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη, σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΥΠΕΚΑ για την παρουσίαση του προγράμματος "Χτίζοντας το μέλλον".
«Ενώ έχουμε το ίδιο κλίμα έχουμε σχεδόν 30% μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από την Ισπανία ή 50% σε σχέση με την Πορτογαλία και διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Σκανδιναβίας», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Παπανδρέου.
Όπως επεσήμανε, το ενεργειακό κόστος είναι μεγαλύτερο για τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς μόνο το 8% των φτωχών νοικοκυριών ζουν σε κτίρια με μόνωση, έναντι 64% στα υψηλότερα εισοδήματα. Τα φτωχά νοικοκυριά πληρώνουν 127% παραπάνω για θέρμανση (κόστος θέρμανσης ανά μονάδα επιφάνειας) σε σχέση με τα υψηλότερα εισοδήματα.
«Χώρες όπως η Ελλάδα, δεν έχουν άλλη επιλογή από το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Συνδυάζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με άλλη αναπτυξιακή λογική, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας».
Οπως είπε, ο τομέας των κατασκευών και των κτιρίων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση καθώς αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας, και είναι υπεύθυνος για πάνω από το 50% των επενδύσεων στη χώρα. «Οι επενδύσεις στην κατασκευή νέων κτιρίων είναι σε πολύ περιορισμένο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, στόχος είναι να αναβαθμίσουμε την υπάρχουσα υποδομή», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον», σημείωσε πως είναι το μεγαλύτερο και το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα επέμβασης στα κτίρια σε ολόκληρη την Ευρώπη, με δυνατότητα συμμετοχής όλων των πολιτών και με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να μειωθεί το κόστος διαβίωσης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η Samsung ανάμεσα στις πέντε πρώτες εταιρείες στον κόσμο που ανταποκρίνονται στις κλιματικές αλλαγές

Samsung LogoImage via Wikipedia
Η Samsung κατέλαβε την 1η θέση στον τομέα της Πληροφορικής και την 4η θέση  γενικότερα στη λίστα του οργανισμού Carbon Disclosure Leadership  
Η Samsung Electronics κατέλαβε την 4η θέση παγκοσμίως στη λίστα του Carbon Disclosure Leadership. Στη λίστα CDLI εντάσσονται εταιρείες της FTSE Global Equity (Global 500) που επιδεικνύουν την πιο επαγγελματική προσέγγιση όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση και τις πρακτικές που εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. 
Η εταιρεία βρέθηκε στην υψηλότερη θέση ανάμεσα στις Ασιατικές εταιρείες στην κατάταξη της CDLI και στην υψηλότερη θέση στην κατηγορία της Πληροφορικής, ανάμεσα σε τέσσερις εταιρείες. Παράλληλα, η Samsung αξιολογήθηκε με βαθμό επίδοσης ‘Α’ ανάμεσα σε επιλεγμένες εταιρίες που πληρούσαν τις προδιαγραφές για να ενταχθούν τόσο στη λίστα CDLI όσο και στη νέα λίστα της CDP, CPLI (Carbon Performance Leadership Index). Η CPLI βοηθά στην αξιολόγηση των εταιρειών που λαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο και επιδεικνύουν στρατηγική προσέγγιση, διακυβέρνηση και επικοινωνία με τα κοινά τους σύμφωνα με τις επιταγές του Carbon Disclosure Project (CDP).

Η υπεροχή  της Samsung και στις δύο αξιολογήσεις αντικατοπτρίζει την επιτυχία της πρωτοβουλίας PlanetFirst™, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2009 και αποτελεί τη δέσμευση της εταιρείας να καθιερωθει ως η πιο φιλική προς το περιβάλλον εταιρεία στον κόσμο μέχρι το 2013. Στο πλαίσιο του PlanetFirst™, η Samsung επένδυσε 1,01 τρις γουόν Κορέας (περίπου 865 εκατομμύρια δολάρια) το περασμένο έτος, σε ενέργειες που στόχο είχαν την προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων της κατασκευής φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, της δημιουργία "πρασίνων" μονάδων παραγωγής, της ανάπτυξης ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών και της χρήσης οικολογικών υλικών.

 
Από το πρώτο  εξάμηνο του 2010, η Samsung έχει μειώσει κατά 31% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της σε σχέση με το 2008. Ως εκ τούτου, η Samsung αναμένεται να ξεπεράσει το δεδηλωμένο στόχο του PlanetFirst™, τη μείωση δηλαδή κατά 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2013. Παράλληλα, η εταιρεία υποβλήθηκε σε έλεγχο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε 39 μονάδες παραγωγής της, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο από την Samil-PricewaterhouseCoopers. Επιπλέον, τα νέα προϊόντα της Samsung καταναλώνουν κατά 16% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008, μια μείωση 9,6 εκ. τόνων έμμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Ιούνιο 2010. 
 «Είμαστε ικανοποιημένοι που η δέσμευση της Samsung για τη βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίζει να αναγνωρίζεται από την αξιολόγηση της CDP και η φετινή μας βελτίωση είναι μια απόδειξη της δέσμευσής μας. Οι επενδύσεις και οι στόχοι μας για το 2013 αποτελούν τους πιο φιλόδοξους του κλάδου και προσπαθούμε καθημερινά να προσεγγίσουμε το στόχο μας, να αποτελέσουμε μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον εταιρείες του κόσμου σε τρία χρόνια», δήλωσε ο Park Sangbum, Senior Vice President και επικεφαλής του CS & Environment Center της Samsung.

Enhanced by Zemanta

ΣτΕ: Συνταγματικό το Π.Δ. του 2007 για την προστασία της Πάρνηθας

Συνταγματικό έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα του 2007 με το οποίο καθορίζονται οι ζώνες προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας.
Με τις υπ' αριθμόν 3497,3501 και 3506/2010 απέρριψε τις αιτήσεις της Νομαρχίας Νοτιοανατολικής Αττικής, της Κοινότητας και κατοίκων των Αφιδνών που ζητούσαν την ακύρωση του Π.Δ..
Οι κάτοικοι ισχυρίστηκαν ότι το Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 17 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επειδή δεν προβλέπει την πλήρη αποζημίωσή τους.   ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...