Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Eγκατέλειψαν σπουδαίο οικολογικό πάρκο στο Καλοχώρι Ιωαννίνων!

Σπουδαίο οικολογικό πάρκο, που παλαιότερα συγκέντρωνε τουρίστες και κατασκηνωτές, εγκαταλείφθηκε στο Καλοχώρι Ιωαννίνων. Δίπλα στον ποταμό Καλαμά, αποτελούσε... έναν εξαιρετικό χώρο αναψυχής. Εδώ και δύο περίπου χρόνια, όμως, έχει αφεθεί στην τύχη του. Το χειμώνα του 2010 ξεχείλισαν τα νερά του Καλαμά και προκάλεσαν καταστροφικές ζημιές στο χώρο. Έκτοτε παραμένει σε άθλια κατάσταση. Έχουμε εξαιρετικά όμορφα τοπία στη χώρα μας, αλλά, δυστυχώς, όχι μόνο δεν τα εκμεταλλευόμαστε, αλλά και τα αφήνουμε να καταστρέφονται. Παλιαότερα εκεί γίνονταν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και πανηγύρια. Δίπλα ακριβώς από αυτό το σημείο, υπάρχει το μοναδικό στην Ελλάδα μνημείο της αγρότισσας. Ας ασχοληθούν οι αρμόδιοι με την αποκατάσταση του οικολογικού αυτού πάρκου, γιατί είναι φρικτή η εικόνα εγκατάλειψής του.katoci.com

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Σαλαμίνα: Ερώτηση της Μαρίας Γιαννακάκη για τη θαλάσσια ρύπανση

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής της Β’ Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρίας Γιαννακάκη σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή της Σαλαμίνας

 Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Στις 10 Ιουλίου και στις 23 Αυγούστου υπήρξαν δυο περιστατικά ρύπανσης με πετρελαιοειδή στην θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, στις 10 Ιουλίου διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Λιμενικού Τμήματος Σαλαμίνας και από κλιμάκιο του τμήματος προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ότι στην θαλάσσια περιοχή «Τύμβου» Σαλαμίνας υπήρχε ρύπανση περίπου 200 τ.μ αποτελούμενη από μαύρα πετρελαιοειδή και 500 τ.μ περίπου από ελαφρά πετρελαιοειδή.

Επίσης, στις 23 Αυγούστου μετά από καταγγελία διερχομένων, το προσωπικό του Λιμεναρχείου Σαλαμίνας διαπίστωσε ότι κοντά στην ακτή του Αγ. Γεωργίου Σαλαμίνας υπήρχε ρύπανση από διάσπαρτα πετρελαιοειδή στερεάς μορφής μήκους περίπου 100 μέτρων.

Και στις δυο περιπτώσεις δεν έγιναν αντιληπτοί όσοι προκάλεσαν τη ρύπανση.

Ερωτώνται ο αρμόδιοι Υπουργοί:
  1. Διενεργείται η σχετική έρευνα για να βρεθούν οι δράσεις των δύο περιστατικών και ποια τα αποτελέσματα της, ώστε να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία (επιβολή προστίμων και απορρύπανση);
  2. Έχει προχωρήσει η διαδικασία απορρύπανσης της περιοχής μέχρι να βρεθούν οι υπαίτιοι της ρύπανσης;
  3. Τι προτίθεται να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών;

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Greenpeace: Παγώνει η αγορά φωτοβολταϊκών

Με αφορμή τα νέα μέτρα του ΥΠΕΚΑ που, όπως αναφέρει, ουσιαστικά παγώνουν την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, η Greenpeace έκανε την ακόλουθη δήλωση.«Στο όνομα της διάσωσης της αγοράς ενέργειας και με πρόσχημα την προστασία των καταναλωτών ο υφυπουργός ανακοίνωσε το πάγωμα της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα!»

«Αποτελεί ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία ότι, ενώ στο δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζονται οι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας ως η αιτία των προβλημάτων ρευστότητας και επιβάρυνσης των καταναλωτών, ακολουθούν συγκεκριμένα μέτρα που ουδεμία σχέση έχουν με την επίλυση αυτού του προβλήματος, αλλά απλά τερματίζουν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών».

«Η “λύση” του υφυπουργού οδηγεί την Ελλάδα σε ακριβές μονάδες ορυκτών καυσίμων και αυξημένη εξάρτηση από ενεργειακές εισαγωγές. Με αυτά τα μέτρα, απειλείται με κατάρρευση ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες πυλώνες ανάπτυξης της χώρας, με μία αγορά 25.000 θέσεων εργασίας και επιστρέφουμε σε αναπτυξιακές νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών. Τις νοοτροπίες εκείνες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση».

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΑΡ: Aστοχη η "επιστροφή" της ειδικής γραμματείας Δασών από το ΥΠΕΚΑ στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ, για την μετακίνηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το ΥΠΕΚΑ στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Η άλλοτε Γενική Γραμματεία Δασών, στην οποία ανήκε και η ευθύνη της δασοπυρόσβεσης, εποπτεύονταν πολιτικά από το τ. Υπουργείο Γεωργίας. Σε πρώτη φάση, αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα αυτή από τη ΓΓ Δασών και δόθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, με το σκεπτικό ότι ήταν καλύτερα οργανωμένη -και ήταν. Όμως, το δάσος δεν είναι ένα "αντικείμενο" προς κατάσβεση, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, του οποίου η "ζωή" είναι αντικείμενο της δασολογικής επιστήμης, κυρίως. Η γνώση αυτή, είναι κρίσιμος παράγοντας και για την οργάνωση της δασοπυρόσβεσης. Η επιλογή, λοιπόν, να δοθεί η ευθύνη της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, πιστεύουμε ότι, πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή προς επανεξέταση.

Αντίθετα, η μεταφορά της αρμοδιότητας των δασών, ως ειδικής γραμματείας, στο ΥΠΕΚΑ, θεωρούμε ότι ήταν μια σωστή επιλογή, αφού έτσι το δάσος υπόκειται σε μια ευρύτερη θεώρηση και αντιμετώπιση και όχι ως στενά "παραγωγικός πόρος".

Η συνολική αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ για το φυσικό περιβάλλον, ήταν μια ευνοϊκότερη ομπρέλα για μια ενιαία αντιμετώπιση όλου του φυσικού μας χώρου, τμήμα του οποίου είναι και το δάσος. Η αποκοπή και ξεχωριστή αντιμετώπιση του δάσους από το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον και μια ενιαία χαρασσόμενη περιβαλλοντική πολιτική, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη διαχείρισή του. Τα δασικά οικοσυστήματα θα "λειτουργούν" έξω από το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον, ενώ ένας τρίτος, η Πυροσβεστική, θα έχει την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης!

Πέραν των ανωτέρω η διοικητική αναστάτωση που θα προκαλέσει αυτη η αναιτιολόγητη μετακίνηση σε μια φάση που η χώρα οφείλει να επικεντρωθεί στην διοκητική ανόρθωση και εκσυγχρονισμό των δομών της διοίκησης, συνιστά πολιτικό ατόπημα με αρνητικές συνέπειες ακόμα και στον τομεα επιτάχυνσης των επενδύσεων,

Η ΔΗΜΑΡ είχε εκφράσει εγκαίρως της διαφωνία της σε μια τέτοια προοπτική.

Θεωρούμε άστοχη, λοιπόν, την "επιστροφή" της ειδικής γραμματείας Δασών από το ΥΠΕΚΑ στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητούμε την ακύρωση αυτής της απόφασης.

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Το πρώτο «πράσινο» βιοκλιματικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο «πράσινο» βιοκλιματικό σχολείο αποκτά η Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το 8ο Δημοτικό Σχολείο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, το οποίο παραδόθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) την Δευτέρα, 6 Αυγούστου.

Το σχολείο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 4.550.000 ευρώ και καλύπτει όλα τα σύγχρονα παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά κριτήρια, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με βάση τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, για τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες στα δύο ολοήμερα νηπιαγωγεία (8ο και 15ο), στον τομέα Τειχών. Πρόκειται για ένα επιπλέον βιοκλιματικό πολυδύναμο νηπιαγωγείο, συνολικού προϋπολογισμού 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με δυνατότητα φιλοξενίας 100 παιδιών.

Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται,εξάλλου, και το 16ο νηπιαγωγείο, στην περιοχή Κρυονερίου, το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο. Το ολοήμερο, πολυθέσιο και βιοκλιματικό κτίριο, προϋπολογισμού 2,72 εκατ. ευρώ, είναι ικανό να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, καταργώντας τη φιλοξενία των νηπιαγωγείων σε ενοικιαζόμενους χώρους, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, έντονα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά αποκτά και το 1ο Λύκειο Νεάπολης, όπου οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικού προϋπολογισμού 744.000 ευρώ, ακολουθούν γρήγορους ρυθμούς, ώστε το σχολείο να είναι έτοιμο με την έναρξη της σχολικής περιόδου. Το κόστος του έργου καλύφθηκε από δημοτικούς πόρους.

«Το ενδιαφέρον μας για την παιδεία και την εκπαίδευση των νέων βρίσκεται σταθερά στις πρώτες προτεραιότητές μας, κάτι που αποδεικνύεται με έργα σε βάθος χρόνου, χωρίς λαϊκισμούς και συμβιβασμούς», τονίζει-μεταξύ άλλων-ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος δικαίως αποκτά τον τίτλο «του πλέον ευαίσθητου και πρωτοπόρου δήμου σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και τη γνώση».

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

Φωτοβολταϊκά: Προβλήματα αδειοδότησης στην Αιτωλοακαρνανία

Πρόβλημα στην έκδοση αδειών για εργασίας μικρής κλίμακας, μεταξύ των οποίων η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, έχει προκύψει στην Αιτωλοακαρνανία λόγω της...
εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.), όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πειφερειακού Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας του Τ.Ε.Ε. κ. Ρόκος Κωνσταντίνος.

Η επιστολή έχει ως εξής:

"Είναι γνωστό ότι από τις 4/7/2011 βρίσκεται σε εφαρμογή ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (Ν.Ο.Κ. – Ν. 4067/9-4-2012). Είχε προβλεφθεί ότι θα ανακύψουν προβλήματα με την εφαρμογή του, για τα οποία αρχικά υπήρχε η ελπίδα να υπερκεραστούν, είτε με την παράλληλη εφαρμογή Ν.Ο.Κ. και Γ.Ο.Κ. είτε με την αναβολή ισχύος του Ν.Ο.Κ. κατά ικανό χρονικό διάστημα. Μετά την απομάκρυνση των δύο αυτών ενδεχομένων έχει παρέλθει ένας μήνας και πλέον και η έκδοση είτε Υπουργικών Αποφάσεων είτε Εγκυκλίων είτε Κανονιστικών διατάξεων οι οποίες θα επιλύσουν προβλήματα που δημιουργούνται γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Είναι αναγκαίο όμως να επισημανθεί ότι περαιτέρω, το πρόβλημα της αδυναμίας Έκδοσης Αδειών Εργασιών Μικρής Κλίμακας από τις Υπηρεσίες Δόμησης.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει δημιουργήσει δυστοκία υλοποίησης ενός πλήθους εργασιών για τις οποίες προβλέπεται να εκτελούνται με αυτόν τον τρόπο αδειοδότησης.

Μια τέτοια εργασία είναι και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων (όχι οικιακών) η οποία συναρτάται εκτός των άλλων, σε πολλές των περιπτώσεων, με καταληκτικές ημερομηνίες. Συνεπώς η συγκεκριμένη έκφανση του προβλήματος συνοδεύεται από αυξανόμενη όχληση τόσο από πλευράς επενδυτών-πολιτών όσο και από πλευράς συναδέλφων Μηχανικών, η οποία είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ
Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Είναι αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να επιλυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, ειδικότερα ως προς το ζήτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων, το οποίο στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας λόγω των πολλών αιτήσεων είναι καίριο και πιεστικό.

Παρακαλούμε όπως προβείτε σε ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει θεραπεία του ζητήματος.

Με εκτίμηση, Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.,του ΤΕΕ/ Τμήμα Ν. Αιτωλ/νίας,

Ρόκος Κωνσταντίνος

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΗΜ.ΑΡ. με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

Συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΕΦ κ.κ. Παναγιώτη Σαρρή και Στέλιο Ψωμά είχε χθες αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ με επικεφαλής τον Σταύρο Λιβαδά, μέλος της ΕΕ και υπεύθυνο του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας, ενόψει επικείμενων κυβερνητικών αποφάσεων που αφορούν τον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Είναι πάγια η θέση της ΔΗΜΑΡ υπέρ της ανάπτυξης όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο για την επίτευξη του στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ σε ποσοστό 40% επί της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2020 και την αλλαγή για μια οικονομία χαμηλής ενέργειας (ει δυνατόν μηδενικού άνθρακα).

Αυτή την κρίσιμη ώρα της οικονομικής κρίσης, τυχόν λανθασμένες αποφάσεις μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, έναν από τους ελάχιστους σήμερα τομείς που συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίες σε ολόκληρη την επικράτεια, φορολογικά έσοδα και δυνατότητες νέων επενδύσεων.

Η ΔΗΜΑΡ καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που θα λύσουν τα προβλήματα ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ, χωρίς να επιβαρύνουν μονομερώς τον κλάδο των φωτοβολταϊκών και να υπονομεύεται η αναπτυξιακή διάσταση του κλάδου. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα που θα εξορθολογίσουν το κόστος ανάπτυξης εφαρμογών εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, θα εξυγιάνουν και θα αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά της ενέργειας, χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες και ειδικά τα πιο αδύναμα στρώματα με δυσβάσταχτες αυξήσεις.

Αποφασίστηκε να γίνει νέα συνάντηση μεταξύ του ΣΕΦ και των αρμόδιων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, όταν ξεκινήσει το νομοθετικό έργο της Βουλής τέλος Αυγούστου.

Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Νέα οικολογικά πάρκα στο Καρπενήσι

Τη χρηματοδότηση πιλοτικής μελέτης για τη δημιουργία τεσσάρων Οικολογικών Πάρκων στο δήμο Καρπενησίου, ύψους 50.000 ευρώ, ενέκρινε το Πράσινο Ταμείο.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση αφορά στη δημιουργία τεσσάρων οικολογικών πάρκων εντός των ορίων του Νέου Δήμου Καρπενησίου, τα οποία θα συνδέονται με μονοπάτια με τις γειτονικές Τοπικές Κοινότητες.

Τα μονοπάτια θα χαρτογραφηθούν και θα σηματοδοτηθούν με πινακίδες που θα πληροφορούν τους επισκέπτες για τις διαδρομές και τον χρόνο πεζοπορίας.

Τα πάρκα θα αποτελέσουν επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο για την ανάδειξη των φυσικών χαρακτηριστικών των περιοχών και την συντήρηση και προβολή των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Θα παρέχουν τη δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες όπως: αναψυχή – ανάπαυση, περίπατο, βόλτες με άλογα, τρέξιμο, ράφτινγκ και άλλα αθλήματα εναλλακτικού τουρισμού, εκδηλώσεις, φωτογράφιση, αναρρίχηση, εκπαιδευτικές δράσεις σε θέματα χλωρίδας και πανίδας, προσελκύοντας ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες.

Η προτεινόμενη χωροθέτηση των οικολογικών πάρκων γίνεται με επίκεντρο τέσσερις περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους:

• Την κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη (Δημοτικές Ενότητες Καρπενησίου και Ποταμιάς)
• Την «παραλία» της Αγίας Βλαχέρνας (Δημοτικές Ενότητες Καρπενησίου και Προυσού)
• Το «Δάσος Φουρνάς» (Δημοτικές Ενότητες Φουρνάς και Κτημενίων)
• Το φαράγγι «Πανταβρέχει» (Δημοτική Ενότητα Δομνίστας)

Η εν λόγω πρόταση αποτελεί ένα ευέλικτο εργαλείο ανάπτυξης που με τη σωστή διαχείριση θα μπορέσει να τονώσει την τοπική οικονομία και με σωστό σχεδιασμό να αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη.

Όπως αναφέρει σχετικά ο δήμος Καρπενησίου, η μετουσίωση της πρότασης σε πράξη κινείται σε ένα σύστημα τριών αξόνων που είναι η σύνταξη μελετών με σεβασμό στη φύση, στο περιβάλλον, στην ιστορία και στον πολιτισμό, από εξειδικευμένους μελετητές, η δημιουργία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα υποστηρίζει τέτοιου είδους παρεμβάσεις και η οικονομική στήριξη της πολιτείας για την κατασκευή των πάρκων, καθώς ο δήμος δεν δύναται να χρηματοδοτήσει το έργο από ίδιους πόρους.

Σημειώνει επίσης, ότι η αποκέντρωση και η έμπρακτη στήριξη της επαρχίας, ειδικά σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή με χαμηλό βιοτικό επίπεδο όπως ο Δήμος Καρπενησίου, αποτελεί κατ’ ουσία επένδυση στο μέλλον, αφού οι συνθήκες διαβίωσης στα αστικά κέντρα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες.Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κεντρική ορεινή πολιτική με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές και να υπολείπονται των λοιπών περιοχών. Η λειτουργία των πάρκων θα είναι πιλοτική και με τον κατάλληλο σχεδιασμό καταλήγει ο δήμος μπορεί να αποτελέσει και πρότυπο έργο για ολόκληρη την χώρα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...