Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΑΡ: Aστοχη η "επιστροφή" της ειδικής γραμματείας Δασών από το ΥΠΕΚΑ στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ, για την μετακίνηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το ΥΠΕΚΑ στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Η άλλοτε Γενική Γραμματεία Δασών, στην οποία ανήκε και η ευθύνη της δασοπυρόσβεσης, εποπτεύονταν πολιτικά από το τ. Υπουργείο Γεωργίας. Σε πρώτη φάση, αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα αυτή από τη ΓΓ Δασών και δόθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, με το σκεπτικό ότι ήταν καλύτερα οργανωμένη -και ήταν. Όμως, το δάσος δεν είναι ένα "αντικείμενο" προς κατάσβεση, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, του οποίου η "ζωή" είναι αντικείμενο της δασολογικής επιστήμης, κυρίως. Η γνώση αυτή, είναι κρίσιμος παράγοντας και για την οργάνωση της δασοπυρόσβεσης. Η επιλογή, λοιπόν, να δοθεί η ευθύνη της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, πιστεύουμε ότι, πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή προς επανεξέταση.

Αντίθετα, η μεταφορά της αρμοδιότητας των δασών, ως ειδικής γραμματείας, στο ΥΠΕΚΑ, θεωρούμε ότι ήταν μια σωστή επιλογή, αφού έτσι το δάσος υπόκειται σε μια ευρύτερη θεώρηση και αντιμετώπιση και όχι ως στενά "παραγωγικός πόρος".

Η συνολική αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ για το φυσικό περιβάλλον, ήταν μια ευνοϊκότερη ομπρέλα για μια ενιαία αντιμετώπιση όλου του φυσικού μας χώρου, τμήμα του οποίου είναι και το δάσος. Η αποκοπή και ξεχωριστή αντιμετώπιση του δάσους από το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον και μια ενιαία χαρασσόμενη περιβαλλοντική πολιτική, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη διαχείρισή του. Τα δασικά οικοσυστήματα θα "λειτουργούν" έξω από το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον, ενώ ένας τρίτος, η Πυροσβεστική, θα έχει την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης!

Πέραν των ανωτέρω η διοικητική αναστάτωση που θα προκαλέσει αυτη η αναιτιολόγητη μετακίνηση σε μια φάση που η χώρα οφείλει να επικεντρωθεί στην διοκητική ανόρθωση και εκσυγχρονισμό των δομών της διοίκησης, συνιστά πολιτικό ατόπημα με αρνητικές συνέπειες ακόμα και στον τομεα επιτάχυνσης των επενδύσεων,

Η ΔΗΜΑΡ είχε εκφράσει εγκαίρως της διαφωνία της σε μια τέτοια προοπτική.

Θεωρούμε άστοχη, λοιπόν, την "επιστροφή" της ειδικής γραμματείας Δασών από το ΥΠΕΚΑ στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητούμε την ακύρωση αυτής της απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...