Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η Θέση του Σ.Π.Ε.Φ. για το «Πρόγραμμα Ήλιος»

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (Σ.Π.Ε.Φ.) κ. Στυλιανός Λουμάκης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κατέθεσε την άποψη του Συνδέσμου αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ – Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ) – Κριτήρια Αειφορίας Βιοκαυσίμων και Βιορευστών (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/30/ΕΚ)».

Προς: Βουλή των Ελλήνων
Υπ’ όψη Προέδρου Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου
Κο Αθανάσιο Παπαγεωργίου
Κοινοπ.: Υπουργού κου Γ. Παπακωνσταντίνου
Γεν. Γραμματέα κου Κ. Μαθιουδάκη

Θέμα: Συζήτηση για το «Πρόγραμμα Ήλιος» στην επιτροπή της Βουλής.

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,
Με την παρούσα επιστολή καταρχήν σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και συμμετοχή μας στην συζήτηση του σ/ν για το «Πρόγραμμα Ήλιος» στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπως αυτή πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 7 Μαρτίου. Σε συνέχεια του γόνιμου διαλόγου που έλαβε χώρα έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι συμπληρωματικά στην από 27/2/12 σχετική επιστολή – τοποθέτηση μας στον κο Υπουργό για το εν λόγω σ/ν:

1. Προστασία της ορθής σειράς εξέτασης για σύνδεση στο δίκτυο βάσει πρωτοκόλλου των υφιστάμενων αιτημάτων Φωτοβολταϊκών

Προτείνουμε το άρθρο 13, παράγραφος 4 να τροποποιηθεί κατάλληλα ούτως ώστε να προστατεύεται η υφιστάμενη σειρά πρωτοκόλλου των ήδη κατατεθειμένων πριν το Πρόγραμμα Ήλιος αιτημάτων Φ/Β για σύνδεση στο δίκτυο. Η διατύπωση ως έχει αναφέρεται μόνο στην διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού του διαχειριστή όσον αφορά την ταχεία έκδοση προσφορών σύνδεσης τόσο για το Ήλιος όσο και για τα λοιπά αιτήματα παράλληλα. Στην πλειονότητα όμως των περιπτώσεων όπου υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς διαχειριστή, τούτο δεν οφείλεται στο έμψυχο υλικό του αλλά στην περιορισμένη χωρητικότητα του δικτύου να υποδεχθεί όλα τα αιτήματα οπότε και χρήζει να γίνουν ενισχύσεις ή νέες γραμμές. Περί αυτού ωστόσο δεν αναφέρει τίποτα το άρθρο για την διατήρηση της σειράς προτεραιότητας βάσει ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος. Θίγεται λοιπόν το αίσθημα δικαίου των ημεδαπών επενδυτών που στωικά αναμένουν να λάβουν όρους σύνδεσης ακόμη και πάνω από έτος.

Επιπλέον το μέγεθος του Προγράμματος Ήλιος είναι τέτοιο που του επιτρέπει ως project να συμπεριλάβει και τις απαιτούμενες επεκτάσεις-ενισχύσεις δικτύου εκεί 2 που η χωρητικότητα δεν επαρκεί. Αντίθετα η πλειάδα των ημεδαπών αιτημάτων λόγω σημαντικά μικρότερου μεγέθους δεν έχει την δυνατότητα χρηματοδότησης νέων γραμμών δικτύου οπότε αυτόματα ακυρώνονται εφ’ όσον η σειρά τους και το ενδεχόμενο δικαίωμα τους σε υπάρχουσα υφιστάμενη χωρητικότητα παρακαμφθεί.

Παρακαλούμε λοιπόν να συμπεριληφθεί στο άρθρο 13 στο τέλος της παραγράφου 4 η φράση «Τα υφιστάμενα κάθε φορά προς τον διαχειριστή αιτήματα φωτοβολταϊκών για χορήγηση προσφορών σύνδεσης που είναι προγενέστερα των αιτήσεων του Προγράμματος Ήλιος διατηρούν την προτεραιότητα στην σειρά εξέτασης τους βάσει του πρωτοκόλλου που έχουν λάβει».

2. Υπέρ της φυσικής εξαγωγής ενέργειας έναντι της στατιστικής

Ο ΣΠΕΦ είναι σαφώς υπέρ της φυσικής εξαγωγής ενέργειας αντί της στατιστικής, η οποία και θα παρεμποδίσει άμεσα την υλοποίηση των εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ στα πλαίσια του 20-20-20, αφού οι δυνατότητες απορρόφησης του υφιστάμενου δικτύου αλλά και της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι περιορισμένες. Οι ζητούμενες ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις με άλλα ευρωπαϊκά κράτη (για φυσική εξαγωγή) είναι ούτως ή άλλως το ζητούμενο της πολιτικής της ΕΕ περί ενοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οπότε είναι τώρα η ευκαιρία να ενταχθεί αυτός ο σχεδιασμός σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επαναλάβουμε την θέση μας πως ο ΣΠΕΦ παραμένει θετικός για το Πρόγραμμα Ήλιος, στην βάση που αυτό προάγει την ελληνική παραγωγή και τις εξαγωγές σε ομάδα Κρατών υπό ένα δίκαιο και συμφέρον για όλους οικονομικό πλαίσιο, μακριά από υποτιμητικές στρεβλώσεις όσον αφορά την πραγματική αξία του εξαγόμενου «πράσινου» προϊόντος.

Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση,

Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Κώστας Δανιηλίδης – Αντιπρόεδρος Όλγα Αγγελοπούλου – Γ. Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...