Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

Τρίκαλα: Νεκρά ψαριά στον Πηνειό

Δεκάδες νεκρά ψάρια έκαναν την εμφάνιση τους στον Πηνειό, σε ακτίνα 2χλμ στο δημοτικό διαμέρισμα Νομής του Δήμο Φαρκαδόνας στα Φάρσαλα.

Η αιτία του φαινομένου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, αλλά όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρ. Μιχαλάκης, τρείς μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες: είτε το γεγονός ότι κατέβηκε σημαντικά η στάθμη του νερού, είτε κάποιος ασυνείδητος αγρότης «ξέπλυνε» το ψεκαστικό του μηχάνημα από φυτοφάρμακα στο συγκεκριμένο σημείο, είτε έπεσαν λήμματα στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων προέβη σε δειγματοληψία, τόσων των νερών όσο και των ψαριών, τα οποία έχει στείλει για ανάλυση και βρίσκεται σε αναμονή των αποτελεσμάτων προκειμένου να αποφασίσει για τις περεταίρω ενέργειες της.

Όσο για τα ψόφια ψάρια, ακολουθείται μία «φυσική» διαδικασία καθαρισμού, καθώς πτηνά της περιοχής έχουν αναλάβει να απαλλάξουν το ποτάμι.

Δυναμική παρέμβαση της Πανηπειρωτικής για τον Καλαμά.

Στις 23 και 24 Ιουνίου 2011, με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα, διημερίδα αφιερωμένη στον ποταμό Καλαμά , στην οποία συμμετείχαν, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης , ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας , εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ, εκπρόσωποι της Τ.Α., η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και πολλοί φορείς και ειδικοί επιστήμονες.
Δυναμική ήταν η παρέμβαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας Ηπειρωτικής αποδημικής οργάνωσης, που εκπροσωπεί πέραν των 400 πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Ηπειρωτικών αδελφοτήτων και συλλόγων , μέσω του προέδρου της, Γιώργου Οικονόμου , ο οποίος τόνισε ότι:

''Εθελοτυφλούμε αν υποστηρίζουμε ότι το πρόβλημα του Καλαμά , που χρονολογείται από το 1988 δημιουργήθηκε από αμάθεια ή ημιμάθεια'' και επεσήμανε ότι ''το πρόβλημα του Καλαμά δημιουργήθηκε από ένα συγκεκριμένο μοντέλλο ανάπτυξης που εφαρμόσθηκε επί 10ετίες ολόκληρες , με κύριο ρυθμιστικό παράγοντα τις αγορές και με μόνιμη και σταθερή επιδίωξη την χωρίς όρους και κανόνες αύξηση των κερδών''.

Υπεραμύνθηκε ''της εφαρμογής ενός άλλου μοντέλλου ανάπτυξης , αυτού της αξιοβίωτης ανάπτυξης , που θα σέβεται τον άνθρωπο, το φυσικό και πολιτισμικό του περιβάλλον , για την εφαρμογή του οποίου απαιτούνται συγκρούσεις και ρήξεις με τα κατεστημένα'' .

Υπεραμύνθηκε επίσης ''της εφαρμογής ενός ελάχιστου παρεμβάσεων που έχει προτείνει το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ως πρός τον καθαρισμό της τάφρου Λαψίστας'',  αρκεί όπως τόνισε, ''να προσδιοριστεί ο φορέας , τα τακτά χρονικά διαστήματα καθαρισμού , η εξασφάλιση των πιστώσεων και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων''.

Αναφέρθηκε επίσης και ''ως πρός την υπηρεσία φύλαξης , της οποίας πρέπει να προσδιορισθεί ο φορέας και οι πηγές χρηματοδότησης , καθώς και στον έλεγχο των βιομηχανιών , για το πόσες από αυτές έχουν συνδεθεί με το βιολογικό καθαρισμό , πόσες πραγματοποιούν ορθά τον βιολογικό καθαρισμό και ως πρός το τι θα πρέπει να προβλεφθεί για εκείνες που δεν συμμορφώνονται''.

Τέλος αναφέρθηκε και ''στην επέκταση του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού της πόλεως των Ιωαννίνων καθώς και στα μέτρα στήριξης της γεωργίας,
της κτηνοτροφίας ,και των βιοτεχνιών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστούν και να μετεγκατασταθούν , για να μη συνεχίσουν να ρυπαίνουν τον Καλαμά''.

Και κατέληξε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής :''Αν  θέλουμε πράγματι να γίνει ο Καλαμάς ξανά το ποτάμι με τα γάργαρα και δροσερά νερά που ξέραμε , αν θέλουμε να απολαμβάνουμε τις σπάνιες εναλασσόμενες ομορφιές με τα εντυπωσιακά όμορφα τοπία, αν θέλουμε τα συλλογικά αγαθά της ζωής , του περιβάλλοντος και του πολιτισμού , να τεθούν πάνω από την εμπορευματοποίηση , τότε θα πρέπει να συνενοηθούμε μεταξύ μας , ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν από μόνες τους , αλλά θα πρέπει να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις , έτσι ώστε η απορρύπανση και η προστασία του Καλαμά να εξελιχθεί σε πράξη'' και δήλωσε ότι, ''πρός αυτή την κατεύθυνση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και το Ηπειρωτικό αποδημικό κίνημα, θα τεθούν συμπαραστάτες πρός όλους τους φορείς''.

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

«Εφαρμοστικό» του Μεσοπρόθεσμου ή «Εκτελεστικό» του Περιβάλλοντος και της Χωροταξίας το Σχέδιο Νόμου;

Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς για τον εκτελεστικό νόμο σε σχέση με το περιβάλλον και τη χωροταξία :

Η ΔΗΜΑΡ καταγγέλλει τον απαράδεκτο αυτό νόμο που τινάζει στον αέρα τις κατακτήσεις του κράτους δικαίου, αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος που απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο και ανοίγει τον δρόμο για τη νομιμοποίηση της τσιμεντοποίησης των πάντων, της διάλυσης της ελληνικής φύσης και των μοναδικών τοπίων που έχουν απομείνει και την κατάλυση των διαδικασιών δημοκρατικού ελέγχου των κατασκευών και χωροθετήσεων.

Αναλυτικά:

Η έως σήμερα πρακτική διαχείρισης της δημόσιας γης χαρακτηρίζεται από αδράνεια, αποσπασματικότητα, αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και γενικότερα αντανακλά τις δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα. Η συγκεκριμένη παθογένεια δεν επιτρέπει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ούτε με οικονομικούς όρους αλλά ούτε και με όρους χρησιμοποίησής της για κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς σκοπούς. Τυπικό δείγμα διαιώνισης αυτής της κατάστασης αποτελεί το «εφαρμοστικό» του Μεσοπρόθεσμου Σχέδιο Νόμου, που κατατίθεται προς κατεπείγουσα ψήφιση στη Βουλή.

Στο υπόψη Ν/Σ προτείνεται η ίδρυση ενός νέου φορέα με τη μορφή Ταμείου Ιδιωτικού Δικαίου (κεφ. Α), στο οποίο μεταβιβάζεται η περιουσία φορέων διαχείρισης δημόσιας περιουσίας (ΕΤΑ, ΚΕΔ κλπ) και το οποίο εμφανίζεται ως από μηχανής θεός που θα επιλύσει κάθε πρόβλημα. Τέτοιες λύσεις, όμως –όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα– αρνούνται να αντιμετωπίσουν σε βάθος τις αιτίες της κακοδαιμονίας και δεν οδηγούν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα και κυρίως, όμως, εισάγεται η έννοια της «πολεοδομικής ωρίμανσης» των δημοσίων ακινήτων (κεφ. Β), με βάση την οποία ξεχαρβαλώνεται πλήρως κάθε δυνατότητα υιοθέτησης μιας ορθολογικής και ολοκληρωμένης πολιτικής για την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας.

Συγκεκριμένα:


- Αγνοείται η συνταγματική υποχρέωση του κράτους για χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, ισοπεδώνεται η έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος, αφού κατατάσσεται στην ίδια μοίρα με τη δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική (αρθ. 11). Στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν εμπλέκεται καν ο Υπουργός ΠΕΚΑ, παρά αποκλειστικά ο Υπουργός Οικονομικών (αρθ.12, παρ. 3), με προφανή στόχο την παράκαμψη του Ε τμήματος του ΣτΕ και της νομολογίας του.

- Καταργούνται τα τοπικά ή περιφερειακά καθεστώτα ρύθμισης των χρήσεων γης και δόμησης –διάταξη που ούτε ο περίφημος νόμος “fast track” δεν τόλμησε να επιβάλει– και «λαμβάνονται υπόψη» μόνο τα αόριστα και επιδεχόμενα πολλαπλών ερμηνειών και ρυθμίσεων «υφιστάμενα χωροταξικά πλαίσια εθνικού επιπέδου» (αρθ.11, παρ.1) δηλαδή το Εθνικό Χωροταξικό πλαίσιο και τα Ειδικά για τον Τουρισμό και τη Βιομηχανία, εκ των οποίων ιδίως το δεύτερο υποτίθεται ότι είναι υπό αναθεώρηση.

- Εισάγονται με οριζόντιο και ισοπεδωτικό τρόπο και με αναιτιολόγητα κριτήρια (σχεδόν στην τύχη) «γενικοί κανόνες χωροθέτησης», αλλοιώνοντας βασικές αρχές του χωροταξικού και πολεοδομικού δικαίου όπως ισχύει ως σήμερα («κατηγορίες χρήσεων γης», τα όρια ΣΔ ανά χρήση, ποσοστά κάλυψης κλπ). Αντί βελτιώσεων στις αρκετές δυσκαμψίες αυτού του πλαισίου, η «διαδικασία χωροθέτησης» και «επενδυτικής ταυτότητας» ανάγεται απλώς σε διαδικασία σχεδιασμού και καταργείται η έννοια της «πολεοδόμησης», με την παροχή προνομιακών όρων δόμησης για «αξιοποίηση» της δημόσιας γης με όρους «εκτός σχεδίου». Έτσι, διευρύνεται αντί να περιορίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση, σε αντίθεση προς το εθνικό χωροταξικό πλαίσιο και τις μέχρι σήμερα διακηρύξεις και καθιερώνεται μια πρακτική με αμφίβολη συνταγματική νομιμότητα,.

- Δεν διερευνάται ούτε στο ελάχιστο η δυνατότητα ενσωμάτωσης της προκύπτουσας από την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων ανάπτυξης, στην περιοχή που την περιβάλλει, τόσο από πλευράς υπέρβασης της φυσικής φέρουσας ικανότητας του τόπου, όσο και από πλευράς αναπτυξιακής ώθησης (απασχόληση, επιχειρηματικές ευκαιρίες κλπ). Δεν εισάγεται κανένα πραγματικά αναπτυξιακό κριτήριο για την αξιοποίηση των ακινήτων. Η όλη λογική του ΣΝ διαπνέεται από μια μονεταριστικού τύπου αντίληψη για την «αξιοποίηση».

- Δεν προβλέπεται καμία διαδικασία διαφάνειας, διαβούλευσης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με αναμενόμενο αποτέλεσμα τη διαιώνιση των φαινομένων αντιπαλότητας μεταξύ κρατικών και τοπικών επιλογών, και εν τέλει την αδρανοποίηση των όποιων επενδυτικών σχεδίων. Οι αυταρχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικές, όπως έχει αποδειχθεί και με τα ολυμπιακά ακίνητα, όπου οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις έχουν αδρανοποιήσει κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των εγκαταστάσεων που κόστισαν δισεκατομμύρια στον δημόσιο προϋπολογισμό και τον ελληνικό λαό.

- Παρέχονται ανεξέλεγκτες ελευθερίες για τις ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές, όπως τα δάση και ο αιγιαλός, που απολαμβάνουν ειδικής περιβαλλοντικής προστασίας ακόμα και από το σύνταγμα, χωρίς να θεσπίζονται –έστω– κάποια κριτήρια βάσει των οποίων κρίνεται ότι η «έγκριση χωροθέτησης» ενός επενδυτικού σχεδίου δικαιολογεί αυτού του τύπου την απορρύθμιση.

- Ειδικά για τον παράκτιο χώρο και τον αιγιαλό, όπου είναι γνωστό ότι οι μέχρι σήμερα ιδιωτικοποιήσεις της περιουσίας του ΕΟΤ έχουν συνοδευτεί από πλήθος αυθαιρεσιών των ιδιωτών «επενδυτών», επιτρέπεται όχι μόνο η ιδιοποίησή του από τον «επενδυτή» και ο αποκλεισμός της χρήσης του από το κοινό (αρθ. 14), αλλά ακόμα και η «νομιμοποίηση» των αυθαιρέτων που έχουν γίνει μετά το 1993, μέσω νέων διαπιστωτικών πράξεων του ΕΟΤ (αρθ. 17, παρ. 1).

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για εφαρμοστικό του Μεσοπρόθεσμου, αλλά για σχέδιο εκτέλεσης εν ψυχρώ του Περιβάλλοντος και της Χωροταξίας.

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον της Ηπείρου

Η Ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου. Για τον λόγο αυτό, από το 2007 πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα 6 Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου, όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενημερωτικές προβολές για την προστατευόμενη περιοχή, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στους χώρους των Κέντρων, καθώς και σε επετειακές εκδηλώσεις που υλοποιούνται κάθε χρόνο, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού κ.ά.Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος υλοποιήθηκε, πιλοτικά, Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης με στόχο την προβολή της προστατευόμενης περιοχής, αλλά και την περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση των μικρών μαθητών, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50 επισκέψεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων και Γρεβενών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό από το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών, περιελάμβανε:
• Επισκέψεις στους χώρους των σχολείων των συμβούλων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης καθώς και των ξεναγών υπαλλήλων των Κέντρων Πληροφόρησης.
• Παρουσίαση της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
• Προβολή - παρουσίαση των σημαντικότερων ειδών χλωρίδας και πανίδας του πάρκου.
• Περιβαλλοντικά παιχνίδια.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου σχεδιάζει τη συνέχιση του συγκεκριμένου έργου με ανάλογες δράσεις και για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2011-12.

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Διεθνές Περιβαλλοντικό Συνέδριο στα Ιωάννινα

Mια σημαντική διοργάνωση θα φιλοξενήσει η πόλη των Ιωαννίνων το διάστημα 29 Ιουνίου με 1η Ιουλίου.Ο λόγος για το Διεθνές Περιβαλλοντικό Συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Βαλκανική Περιβαλλοντική Ενωση (την Β.Ε.Ν.Α).Στο συγκεκριμένο συνέδριο μετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Γεωργία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ελλάδα.

Το βάρος στον Αμβρακικό
Ειδική ενότητα θα αποτελέσει η παρουσίαση εισήγησης με θέμα «Αναφορά στην Διαχείριση και Ανάπτυξη του Αμβρακικού Κόλπου» η οποία θα γίνει στην Πρέβεζα την Παρασκευή 1η Ιουλίου στην Θεοφάνειο Αιθουσα Τέχνης ώρες 11.30 με 13.30 το μεσημέρι.Στην Πρέβεζα αναμένεται να βρεθούν περίπου 70 επιστήμονες( με επικεφαλής τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τον πρόεδρο της Β.Ε.Ν.Α Φωκίωνα Βοσνιάκο) οι οποίοι θα συζητήσουν για την Ανάπτυξη και την Διαχείριση του Αμβρακικού Κόλπου με βάση τις εισηγήσεις των καθηγητών κυρίων Ζαχαρία και Λεονάρδου και τον συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κ.Μπαρέλο.

ΔΗΜΑΡ: «Το Περιβάλλον στο απόσπασμα».

Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις εξαγγελίες του νέου υπουργού ΠΕΚΑ

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να προχωρήσουμε πιο ενεργά σε αυτό που περιγράφουμε ως Πράσινη Ανάπτυξη. Να δείξουμε ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι πρώτα από όλα –και πάνω από όλα– ανάπτυξη. Με κεφαλαίο Α».

Τάδε έφη Γ.Παπακωνσταντίνου, νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

…Με κεφαλαίο Α και με μικρό «πι» – αυτό ακριβώς φοβόμαστε! Ουδόλως Πράσινη, δηλαδή! Γιατί κάτι τέτοιο προκύπτει από τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις του τέως υπουργού Οικονομικών που μοιάζει να προσέρχεται στο καινούριο του υπουργείο με τις ίδιες εισπρακτικού χαρακτήρα και αδιέξοδες περιβαλλοντικά αντιλήψεις που τον χαρακτήριζαν ως «τσάρο» της Οικονομίας.

Η επίσημη προαναγγελία για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων («Στη χώρα μας στρουθοκαμηλίζουμε. Δεν είναι δυνατόν να "γκρεμίσεις" ένα εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα…» ), σε βάρος του περιβάλλοντος και όλων όσων επέλεξαν –ή δεν είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν…– να μην αυθαιρετήσουν, για χάρη κάποιων εκατομμυρίων ευρώ στο κρατικό ταμείο, λύση στην οποία αντιτάχθηκε σθεναρά η τέως υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, πατώντας και σε συνταγματικά ερείσματα, είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής του νέου υπουργού.

Στο όνομα ενός «περιβαλλοντικού πραγματισμού», ανοίγει πολλά θέματα: «Επανεξέταση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», «εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού», «πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», «εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης», «καύση απορριμμάτων», «δραστηριότητες που θα εξαιρούνται από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», «όχι μόνο για το τι είναι δάσος, αλλά και το τι θέλουμε να είναι δάσος» κλπ.

Να υποθέσουμε ότι στην έννοια «ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους», δεν περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος των τεράστιων ποσών που η ΔΕΗ θα καταβάλει από το 2013, για αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης λόγω των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς απαιτεί την επείγουσα θέσπιση πράσινων πολιτικών ως τον κατ’ εξοχήν δρόμο για διέξοδο από την οικονομική-και όχι μόνο- κρίση που μαστίζει τη χώρα, με βάση τις ενδεδειγμένες περιβαλλοντικά λύσεις –πάντα με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο– που έχει καταθέσει κατά καιρούς στις προτάσεις του.

Η κοινωνία των πολιτών που ευαισθητοποιείται όλο και περισσότερο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της εφαρμογής συγκεκριμένων πράσινων πολιτικών και όχι βέβαια μιας νεφελώδους, υπονομευμένης εξαρχής και αφερέγγυας «Πράσινης Ανάπτυξης», διαπιστώνει καθημερινά ότι η οικονομική κρίση οδηγεί ταυτόχρονα σε κοινωνική και περιβαλλοντική εξαθλίωση.

Και είναι βέβαιο ότι θα αντιταχθεί στο αντιπεριβαλλοντικό Μνημόνιο που φέρνει στην ατζέντα του ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ.
Η χώρα δεν έχει ανάγκη για ένα συνεχιστή της οπτικής του Γιώργου Σουφλιά που θα "αξιοποιεί" το περιβάλλον, αλλά για πραγματικές πράσινες λύσεις, λύσεις που αποτελούν μονόδρομο για την ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης ελληνικής οικονομίας.

Καθαρίζουν τα σήματα του ΚΟΚ στη Νέα Σμύρνη

Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθήνας και οι Δήμοι σε συνεργασία με το ΒΗΜΑ FM 99,5 συνεχίζουν τη δράση καθαρισμού των σημάτων του Κ.Ο.Κ.

Αυτό το Σάββατο 25 Ιουνίου καθαρίζουμε τα σήματα της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νέα Σμύρνη από κάθε λογής αυτοκόλλητα και διαφημιστικά.

Συχνά παρατηρούμε τα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τους στύλους στις μεγάλες οδικές αρτηρίες αλλά και τις στάσεις των Αστικών Συγκοινωνιών, να είναι καλυμμένα με αυτοκόλλητα. Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι προκαλεί την αισθητική των πολιτών, δημιουργεί προβλήματα στην καλύτερη πληροφόρηση των κατοίκων που κινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ ευνοεί την αύξηση των ατυχημάτων με τις συνθήκες περιορισμένης οδικής ασφάλειας που προκαλεί.

Στόχος της δράσης μας είναι να ευαισθητοποιηθούμε όλοι τόσο στα θέματα οδικής ασφάλειας όσο και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την αισθητική της πόλης.

Η νέα δράση θα εξελιχθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου και θα έχει ως στόχο τον καθαρισμό των σημάτων κυκλοφορίας της λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου .

Το ραντεβού μας είναι στις 9.30 π.μ. στη διασταύρωση της λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου με την 2ας Μαΐου, στην πλατεία Ν. Σμύρνης, σε χώρο που θα έχει σημανθεί για την εκδήλωση και από όπου ο ΒΗΜΑFM 99,5 θα εκπέμψει ζωντανά.

Περιμένουμε όλους τους ενεργούς δημότες μας ως αρωγούς σε αυτή τη δράση
Ποιοι κινητοποιούμαστε: Πολίτες της περιοχής, εθελοντικές οργανώσεις και κάθε φορέας που θα μπορούσε να προσφέρει.

Υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σας περιμένουμε όλους!

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
2132100151
email: id.nta@patt.gov.gr
ant.nta@patt.gov.gr mkaraklioumi@gmail.com

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Καθαρές Ακτές -Μεσόγειος SOS - Από το Δημοτικό Σχολείο Ροβιών Εύβοιας

Για 5η συνεχόμενη χρονιά οι μαθητές του Δημ. Σχολείου και του
Νηπιαγωγείου Ροβιών Εύβοιας, συμμετείχαν στην πανελλαδική εκστρατεία τουδικτύου «Μεσόγειος SOS» εθελοντικών καθαρισμών ακτών και άλλων  φυσικών περιοχών.
 
Φέτος η εθελοντική αυτή δράση είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς το 2011
έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού.
 
Το δίκτυο «Μεσόγειος SOS» μας προμήθευσε σακούλες, ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες και φέτος ξεχωριστά φύλλα καταγραφής απορριμμάτων και παρατήρησης φυσικών περιοχών. 
Σκοπός είναι να συλλεχθούν πολύτιμεςπληροφορίες σχετικά με το είδος και τις πηγές απορριμμάτων και ναγίνει ο καθορισμός της ταυτότητας των σκουπιδιών.
Από την καταγραφή των μαθητών μας, το μεγαλύτερο ποσοστό των
σκουπιδιών, πάνω από 60% ήταν πλαστικά. 
Μαζεύτηκαν δεκάδες πλαστικά
μπουκάλια, ποτήρια, καλαμάκια, σακούλες. Βρέθηκαν επίσης σαγιονάρες,κομμάτια από πλαστικές καρέκλες, κουβαδάκια και άλλα πλαστικά παιχνίδια. Το 30% ήταν χαρτιά, πακέτα τσιγάρων, εκατοντάδεςαποτσίγαρα, χαρτόκουτα, συσκευασίες χυμών. Ακόμα βρέθηκαν σπασμένα μπουκάλια, κονσέρβες, δίχτυα, μέχρι κι ένα ζευγάρι γυναικείες μπότες.
Η εθελοντική συμμετοχή των μαθητών ήταν πολύ μεγάλη. Τα παιδιά συγκέντρωσαν 20 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών σε μια απόσταση περίπου 5χλμ. από το εξοχικό κέντρο Μουριές ως τον Ηράκλη. Στη δράση μας αυτήείχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ο Σύλλογος Γονέων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, εκπρόσωποι του Δήμου και αρκετοί άλλοι εθελοντές.
Πρέπει να συγχαρούμε ιδιαιτέρως τους μικρούς μαθητές τουνηπιαγωγείου, καθώς και τους μαθητές μας που μένουν στη Δρυμώνα, σταΔαμιά, το Παλιοχώρι και ξεκίνησαν με το λεωφορείο για να έρθουν νακαθαρίσουν την παραλία των Ροβιών. Ελπίζουμε του χρόνου να υπάρξει
ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή, και να διαλυθούν και οι αμφιβολίες κάποιων γονέων για τη σημασία και την αξία αυτής της δράσης.

Πιστεύουμε πως ηεθελοντική δράση των μαθητών είναι το καλύτερο μάθημα που θαευαισθητοποιήσει τα παιδιά στα περιβαλλοντικά προβλήματα και θα
αναπτύξει την οικολογική τους συνείδηση. Έτσι η καθαριότητα δε θαγίνεται μόνο τη μέρα του περιβάλλοντος, αλλά θα γίνει τρόπος ζωής και συμπεριφοράς.
Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές προβληματιζόμαστε για το πώς να
μιλήσουμε στα παιδιά για την προστασία του περιβάλλοντος, όταν κάθετόσο βλέπουν στον ορίζοντα το καράβι της ΛΑΡΚΟ να αδειάζει τη σκουριάμέσα στη θάλασσά μας. Όταν οι μεγάλες βιομηχανίες για τα κέρδη τους,
υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών καταστρέφοντας το περιβάλλον που θαζήσουν. Πώς αυτές οι μικρές δράσεις, με τους καθαρισμούς ακτών και
δασών, με τα περιβαλλοντικά προγράμματα , που εφαρμόζονται στο σχολείο, μπορούν να παλέψουν αυτές τις κολοσσιαίες καταστροφές πουπροκαλεί η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της γης από τις μεγάλεςβιομηχανίες;
Σίγουρα γονείς και δάσκαλοι δεν πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια για την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης των μικρών μαθητών, που θα γίνουν οι αυριανοί πολίτες και ελπίζουμε να είναι πιοσυνειδητοποιημένοι και πιο δυναμικοί στη διεκδίκηση όλων αυτών που
δικαιούνται.
Μαμούχα Κατερίνα
Δασκάλα στο Δημ. Σχολ. Ροβιών
http://limniotika.blogspot.com/

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Μολυσμένο νερό στην Αλεξανδρούπολη

Ρύπανση από λύματα παρατηρήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στη θαλάσσια περιοχή Μαΐστρου Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα μπροστά από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.

Όπως προέκυψε, η ρύπανση είχε προέλθει από υπερχείλιση του συστήματος του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, με αποτέλεσμα μέρος των λυμάτων να καταλήξει στη θάλασσα χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η επέμβαση ειδικών συνεργείων καθαρισμού.

Από τη Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης, που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος και θα κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες απόδοσης ευθυνών.
piazza del popolo

Oι κάτοικοι της Μυρσίνης Πρέβεζας, αντιδρούν στην δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμάτων(ΣΜΑ)

Συγκέντρωση των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Μυρσίνης, του νέου Καλλικρατρικού Δήμου Πρέβεζας (πριν ανήκε στον Καπποδιστριακό Δήμο Ζαλόγγου), πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14.06.2011.

Αφορμή οι σχετικές δημοσιεύσεις στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο, που αφορούσαν το έργο της δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε χώρο δημιουργίας της κτηματικής περιφέρειας του τοπικού διαμερίσματος. Το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί ότι η ΜΠΕ είναι έτοιμη χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου και των κατοίκων, δημιουργεί προβληματισμό για τόσο για την νομιμότητα όσο την ορθότητα της δημιουργίας του έργου αυτού.Οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Μυρσίνης εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους για την κατασκευή του έργου.

Την σχετική επιτροπή που δημιούργησαν , εξουσιοδότησαν όπως κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την μη κατασκευή του ΣΜΑ.

Η επιτροπή αποτελείται από τους : Κώστα Βασιλαποστόλη, Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Κώστα Ζήση και Γεώργο Ζήση μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, Κώστα Κωτσαντή Περιφερειακό Σύμβουλο της Περιφέρειας Ηπείρου και τους δημότες Γεώργο Φανάρα αγρότη ,Κώστα Τσαβαλά αγρότη και Δημήτρη Κωνή δικηγόρο, πρώην Περιφερειακό Συμβουλο Πρέβεζας και πρώην Δημοτικό Σύμβουλο Πρέβεζας.

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Εκδήλωση βράβευσης Οικουμενικού Πατριάρχη από ΕΕΠΦ

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) έχει την τιμή να βραβεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τις κεφαλαιώδους σημασίας και διεθνούς εμβέλειας οικολογικές πρωτοβουλίες Του.


Η τελετή βράβευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη θα αποτελέσει την κορυφαία εκδήλωση της ΕΕΠΦ στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων αδιάλειπτης δράσης της για την ελληνική φύση. Στον υψηλό καλεσμένο θα απονεμηθεί το βραβείο «Βύρων Αντίπας», με το οποίο η ΕΕΠΦ τιμά πρόσωπα ή μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνέβαλαν αποτελεσματικά, διαχρονικά και με ανιδιοτέλεια στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 19:00.
Επικοινωνία: κα Λένα Χατζηβασιλείου, τηλ. 210 322 4944
www.eepf.gr

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας

Το Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών και... μελών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο Υβριδικό Ενεργειακό Έργο της Ικαρίας που κατασκευάζεται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.
Τους φοιτητές συνόδεψαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Καθηγητής Χαράλαμπος Μπανιωτόπουλος και η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών, Καθηγήτρια Ιωάννα Παπαγιάννη.

Η παρουσίαση και η ξενάγηση στο Έργο έγινε από εκπροσώπους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και τον Πρόεδρο της Αναδόχου Εταιρίας οι οποίοι τόνισαν την πρωτοτυπία του τεχνικού αυτού έργου και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του νησιού. Χαιρετισμό και παρουσίαση του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος του νησιού απεύθυνε και ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Χ. Σταυρινάδης.
Το Υβριδικό Ενεργειακό έργο Ικαρίας κατασκευάζεται στις περιοχές Πέζι, Προεσπέρα και κάτω Προεσπέρα του Δήμου Ραχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012. Είναι καινοτόμο τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς συνδυάζει δύο τύπους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) (υδατόπτωση, αιολική ενέργεια). Συγκεκριμένα αποτελείται από δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς που μέσω δύο δεξαμενών (συνολικού όγκου 160.000m3) εκμεταλλεύονται ανακυκλώνοντας το νερό του Φράγματος στο Πέζι και ένα αιολικό πάρκο που τροφοδοτεί με ρεύμα τα αντλητικά συγκροτήματα που εξασφαλίζουν τον κύκλο του νερού.
Το έργο έχει σχεδιαστεί με βάση τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού κατά τη χειμερινή και θερινή περίοδο, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς και το σεβασμό στο ευρύτερο περιβάλλον του νησιού και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του. Αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών του, μετατρέποντας την Ικαρία στο πρώτο νησί με τόσο μεγάλο ποσοστό ενεργειακής αυτονομίας. Η επιτυχία του έργου θα αποτελέσει τη βάση για την εφαρμογή αντίστοιχων συστημάτων και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.
http://news.travelling.gr/

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Καλοκαιρινές διακοπές με εισιτήριο τον εθελοντισμό

Κρήτη, Ζάκυνθος, Κερκίνη και Ζαγόρι!
Τέσσερα οικολογικά διαμάντια της Ελλάδας περιμένουν και φέτος τους εθελοντές να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, στο πλαίσιο των θερινών εθελοντικών προγραμμάτων του WWF Ελλάς.
Οι συμμετέχοντες στα Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά των τόπων και των ανθρώπων τους, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίσουν από κοντά το έργο της οργάνωσης, συμβάλλοντας ενεργά σε αυτό. Μια μοναδική ευκαιρία να βιώσει κανείς την απόλαυση που προσφέρει η επαφή με τη φύση σε συνδυασμό με τη χαρά της εθελοντικής προσφοράς, την ικανοποίηση για την ουσιαστική προστασία του φυσικού μας πλούτου και το κλίμα της παρέας!
Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από την πρωινή εργασία, συζητήσεις και περιηγήσεις με τους επιστημονικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς, εκδρομές στη γύρω περιοχή και συμμετοχή σε τοπικά πολιτισμικά δρώμενα. Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, ενώ το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 105 Ευρώ (για τους υποστηρικτές του WWF Ελλάς διαμορφώνεται στα 80 Ευρώ) και καλύπτει διαμονή, διατροφή, ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Το κόστος για το πρόγραμμα της Βωβούσας ανέρχεται στα 50 ευρώ, καθώς θα είναι μικρότερης διάρκειας (1 εβδομάδα).
Τα θερινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω περιοχές και ημερομηνίες:

Αλμυρός Ηρακλείου, Κρήτη, 17 - 30 Ιουλίου 2011
Η ξεχωριστή σημασία που έχουν οι νησιωτικοί υγρότοποι για τη γεωγραφική συνέχεια, την ποικιλία και τη συντήρηση της ζωής στα ελληνικά νησιά, το κενό σχετικής επιστημονικής γνώσης αλλά και οι αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζουν, οδήγησαν το WWF Ελλάς να αναλάβει το 2004 την πρωτοβουλία να δώσει ταυτότητα σε όλους τους νησιωτικούς υγρότοπους της χώρας, μέσα από το πρόγραμμα «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας». Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί και απογραφεί συνολικά 782 υγρότοποι - 672 σε 65 νησιά του Αιγαίου και 110 σε 10 νησιά του Ιονίου. Παράλληλα, δρομολογήθηκε και μία σειρά δράσεων για την προστασία τους. Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο την αποκατάσταση και διαχείριση ενός σημαντικού υγρότοπου της Κρήτης, του Αλμυρού (περιοχή Γαζίου), οργανώνεται για πρώτη φορά στην περιοχή θερινό πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς και τον Δήμο Μαλεβιζίου.
Εργασία: Εργασίες καθαρισμού υγρότοπου & λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου.
Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες).
Διαμονή: Σε σχολείο της περιοχής.

Καλαμιώνας Μαλίων, Κρήτη, 24 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2011
Ίδιος παραμένει κι ο στόχος του δεύτερου προγράμματος που θα λάβει χώρα στην Κρήτη και αφορά στην αποκατάσταση και διαχείριση ενός ακόμα σημαντικού υγρότοπου του νησιού, του Καλαμιώνα Μαλίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα οργανώνεται κι αυτό για πρώτη φορά στην περιοχή των Μαλίων, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς και τον Δήμο Χερσονήσου.
Εργασία: Εργασίες καθαρισμού υγρότοπου & λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου.
Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες).
Διαμονή: Σε σχολείο της περιοχής.

Λίμνη Κερκίνη, 31 Ιουλίου – 13 Αυγούστου 2011
Η ορνιθοπανίδα της λίμνης Κερκίνης θεωρείται από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Στρυμόνα ποταμού και απέχει περίπου 80 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 35 χλμ. από τις Σέρρες. Η κατασκευή πλωτών ξύλινων βάσεων για φώλιασμα σπάνιων πουλιών, καθώς και η δημιουργία και συντήρηση υποδομών από τους εθελοντές του WWF Ελλάς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, θα ενισχύσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση αυτού του σπάνιου βιότοπου.
Εργασία: Δημιουργία και συντήρηση υποδομών (θέσεις παρατήρησης και σταθμοί ξεκούρασης), ενημέρωση επισκεπτών, συμμετοχή σε μετρήσεις πανίδας (αρπακτικά πουλιά, βίδρες) κ.ά.
Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες).
Διαμονή: Σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας της περιοχής.

Παραλία Σεκανίων, Ζάκυνθος, 16 – 27 Αυγούστου 2011
Η ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Λαγανά, θεωρείται εξαιρετικής οικολογικής σημασίας για τη διατήρηση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Το WWF Ελλάς, το 1994, αγόρασε την έκταση που περιβάλλει τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, τα Σεκάνια, η οποία αποτελεί και τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
Εργασία: Η εργασία περιλαμβάνει συντήρηση μονοπατιών, αυλακιών, πασσάλων, καθώς και του φυλακίου που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής των Σεκανίων.
Αριθμός εθελοντών: 15 (2 ομαδάρχες, 13 εθελοντές).
Διαμονή: Σε δημόσιο κτήριο της περιοχής.

Βωβούσα, Ανατολικό Ζαγόρι, Πίνδος, 31 Ιουλίου – 28 Αυγούστου 2011
H Βωβούσα βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μετσόβου, στα διοικητικά όρια του Ν. Ιωαννίνων. Το χωριό χωρίζουν στα δύο, τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Αώου, ενώ γειτνιάζει με τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, γνωστό για τις μοναδικές του φυσικές αξίες. Στην περιοχή συναντάμε επίσης σπάνια και μεγάλα θηλαστικά, όπως είναι η αρκούδα, ο λύκος και το αγριόγιδο, καθώς και ενδημικά φυτά και λουλούδια. Η Βωβούσα βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση, η προστασία των οποίων θα είναι και το αντικείμενο του προγράμματος που οργανώνεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Πίνδος Περιβαλλοντική και WWF Ελλάς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.
Κάθε ομάδα θα είναι εφοδιασμένη με τον κατάλληλο εξοπλισμό και θα συνεργάζεται επίσης στενά με τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών Βωβούσας και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μετσόβου και Μηλιωτάδων. Κάθε ομάδα θα αντικαθίσταται ανά εβδομάδα, οπότε συνολικά θα συγκροτηθούν τέσσερις ομάδες.
Εργασία: (α) Περιπολίες σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου & στελέχωση πυροφυλακίων, (β) συντήρηση, καθαρισμοί, σήμανση και διάνοιξη πεζοπορικών διαδρομών.
Αριθμός εθελοντών: Οκτώ εθελοντές ανά περίοδο (συνολικά 32 εθελοντές)
Περίοδοι: Τέσσερις:
(α) 31 Ιουλίου - 7 Αυγούστου,
(β) 7 Αυγούστου - 14 Αυγούστου,
(γ) 14 Αυγούστου -21 Αυγούστου,
(δ) 21 Αυγούστου – 28 Αυγούστου.

Διαμονή: Στο καταφύγιο της Βωβούσας «Βάλια Κάλντα» με πρόσβαση σε οργανωμένη κουζίνα και εγκαταστάσεις υγιεινής.

www.wwf.gr.
Enhanced by Zemanta

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει κυρώσεις αν δεν κλείσει οριστικά η χωματερή της Άνδρου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ 
Αναμένοντας το οριστικό κλείσιμο της χωματερής της Άνδρου έως το τέλος Ιουνίου 2011 καθώς και την αποκατάσταση του χώρου έως τον Ιούνιο του 2012 (στο πλαίσιο σχεδίου δράσης για το κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών της Ελλάδας), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο που σημειώνεται στο θέμα και δεν θα διστάσει να παραπέμψει την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να απαιτήσει την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.

Αυτό τονίζει ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Επίτροπος κ. J. Potocnik απαντώντας στην ερώτηση που είχε υποβάλλει προς την Επιτροπή -μετά την κατολίσθηση της χωματερής και τις περιβαλλοντικές καταστροφές που προκλήθηκαν στην περιοχή- ο Θόδωρος Σκυλακάκης, Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Στην απάντηση του Επιτρόπου αναφέρεται επίσης ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για το θέμα και ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με σχετική απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου σε ότι αφορά τις παράνομες χωματερές στη χώρα. Για τον λόγο αυτό έλαβε προειδοποιητικές επιστολές, αναγκαζόμενη τελικώς να υποβάλει αναγκαστικό σχέδιο δράσης για το κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών έως το τέλος Ιουνίου 2011, συμπεριλαμβανομένης και της χωματερής της Άνδρου (σημειώνεται ότι ενώπιον του Δικαστηρίου οι ελληνικές αρχές είχαν παραδεχθεί τη λειτουργία τουλάχιστον 1.125 παράνομων ή μη ελεγχόμενων χωματερών).

Αναλυτικά στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:

Η Επιτροπή είναι ενήμερη σχετικά με τα γεγονότα που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου και επιθυμεί να το ενημερώσει για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει όσον αφορά τη λειτουργία των παράνομων χωματερών στην Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην απόφασή του της 6ης Οκτωβρίου 2005 (C-502/03), αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει των άρθρων 4, 8 και 9 της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ1 για τα στερεά απόβλητα, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 91/156/ΕΟΚ2. Η εν λόγω απόφαση αφορά όλες τις παράνομες ή μη ελεγχόμενες χωματερές που λειτουργούν στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι, ενώπιον του Δικαστηρίου, οι ελληνικές αρχές παραδέχθηκαν τη λειτουργία τουλάχιστον 1.125 παράνομων ή μη ελεγχόμενων χωματερών στη χώρα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι ελληνικές αρχές αναθεώρησαν τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης των αποβλήτων, με στόχο μέχρι το τέλος του 2008 να έχουν κλείσει οι παράνομες ή μη ελεγχόμενες χωματερές και αντ' αυτών να δημιουργηθούν κατάλληλες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, και συγκεκριμένα χώροι υγειονομικής ταφής.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε πλήρως με την απόφαση του Δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι της εστάλη προειδοποιητική επιστολή (βάσει του άρθρου 260 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), και δεν έκλεισε όλες τις παράνομες χωματερές στη χώρα, η Επιτροπή αποφάσισε να της αποστείλει συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή, στις 29 Οκτωβρίου 2010. Οι ελληνικές αρχές, ανταποκρινόμενες στην εν λόγω επιστολή, υπέβαλαν αναλυτικό σχέδιο δράσης για το κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών έως το τέλος Ιουνίου του 2011, καθώς και για την αποκατάστασή τους έως τον Ιούνιο του 2012. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο που σημειώνεται και δεν θα διστάσει να παραπέμψει την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να απαιτήσει την επιβολή χρηματικών κυρώσεων. Όσον αφορά ειδικότερα τη χωματερή της Άνδρου, υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι η λειτουργία της δεν έχει ακόμα διακοπεί. Η εν λόγω χωματερή περιλαμβάνεται συνεπώς στον κατάλογο των χωματερών που πρέπει να έχουν κλείσει έως το τέλος Ιουνίου του 2011 και στη συνέχεια να ακολουθήσει η πλήρης αποκατάστασή τους.

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Τα αποτελέσματα των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011

Σταθερά προσηλωμένος στην ανάγκη ανάδειξης των πρωτοβουλιών που αφορούν στο περιβάλλον, ο ετήσιος θεσμός των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 του ECOCITY κορυφώθηκε με την διοργάνωση της Τελετής Απονομής τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η δημόσια αναγνώριση στοχευμένων δράσεων και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στα  πλαίσια  αξιών όπως η ευγενής άμιλλα, για το παραπάνω από το καθήκον έργο προσπάθεια για το άριστον προάγουν το ευ πράττειν.
Η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της αλλά και κάθε μέλος της ξεχωριστά έχει χρέος να προλάβει και να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις στο περιβάλλον και την καταχρήση της Φύσης,  είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν τα 7α Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011.
Κοινή εκτίμηση όλων των συμμετεχόντων στα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 είναι  ότι η εγρήγορση όλων μας στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων χρήζει εντατικοποίησης και ενίσχυσης κυρίως μέσα από τη συνεργασία της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα αποφάσεων και διοίκησης, των θεσμικών παραγόντων του περιβάλλοντος, των εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικής αγοράς.
Τα φετινά βραβεία ΟΙΚOΠΟΛΙΣ 2011, για την οργάνωση των οποίων εργάζονται εξ ολοκλήρου από εθελοντές, αναφέρονται σε έργα, δράσεις και ενέργειες που ολοκληρώθηκαν ή υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. 
Την Εκδήλωση χαιρέτησαν η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπύρος Βούγιας, η Υπουργός Εργασίας κα Άννα Νταλάρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την  Προστασία Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης και ο πρ. Υφυπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Νεράτζης, Βουλευτής Πειραιά.
 Οι νικητές των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 αναδείχθηκαν μέσα από έγκυρη διαδικασία με κριτήρια γνωστά σε όλους τους διαγωνιζομένους εξ αρχής, Στον καθένα διακεκριμένο απονεμήθηκε το αγαλματίδιο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο γυαλί, δημιουργία του καλλιτέχνη κ. Χρήστου Μιχαήλ Παπανδρόπουλου.
Την σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Νίκος Κροντηράς που με έμπνευση δημιούργησε την εικόνα που αρμόζει στον θεσμό των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, με επίκεντρο τους βραβευόμενους σεβόμενος απόλυτα τις παραδοχές του χώρου του Μουσείου.
Την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος κ. Κατερίνα Λάσπα

Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 έλαβαν:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 - ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γέροντας ΓΑΒΡΙΗΛ ΚΟΒΙΛΙΑΤΗΣ, Ιερό Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Δολοί Μάνης
  
ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
 
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Εργασία : Μοντέλα διακίνησης και εναπόθεσης στερεών σωματιδίων ιπτάμενης τέφρας στο Περιβάλλον και συνακόλουθες ραδιολογικές επιπτώσεις στη Λεκάνη της Μεγαλόπολης

Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΟΥΛΙΚΙΔΗΣ
Εργασία : Βιογεωχημεία των μεγαλύτερων ποταμών της Ελλάδας
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
 
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Μαρία Χρισταντώνη, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών, στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ "Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων".
Eπιβλέπων Δ. Δαμίγος Επ. Καθηγητής EMΠ
Εργασία «Εκτίμηση της ποιότητας και της οικονομικής αξίας των υπόγειων ερών της ευρύτερης περιοχής των Θηβών».
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Κωνσταντίνος Γκιοτσαλίτης, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών
Eπιβλέπων : Σταθόπουλος Αντώνης Καθηγητής Γ. EMΠ
Εργασία «Συστήματα Πλοήγησης στα Συγκοινωνιακά Δίκτυα».
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ
Έλλη Καλοκαιρινού, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών
Eπιβλέποντες : Ε. Παναγιώτου Καθηγήτρια ΕΜΠ – Ι. Σαγιάς Επ. Καθηγητής ΕΜΠ
Εργασία «Εναλλακτικές Προσεγγίσεις Αναπλάσεων για την πόλη του σήμερα. Μια Οικο-γειτονιά στον Βοτανικό».

ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΕΤΕΚ ΟΑΕΔ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ενέργεια : Ηλιακό Σχολείο

ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 – ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στους Δημοσιογράφους Δημήτρη Γρηγοριάδη – Παν. Αυγερινού και Νικ. Κασέρη για το έργο τους στα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΡΟΔΙΑΚΑ
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ
WWW.PRASINIZO.GR
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
ECONEWS
Εκπομπή στoν ΣΚΑΙ
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκπομπή στον FLASH
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ                   
ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΝΤΙΝΙ
   
ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
VODAFONE
Υβριδική Λειτουργία Σταθμών Βάσης μέσω μπαταριών
Βραβείο Οικόπολις 2011 : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
GREEN STORE στη Σταμάτα Αττικής.

Bραβείο Οικόπολις 2011 : ΧΟΡΗΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ALPHA BANK
Πρόγραμμα «Το μάζεμα της Ελιάς».
Bραβείο Οικόπολις 2011 : ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
ΓΕΦΥΡΑ
Ένα Ποτήρι Νερό στον Διπλανό

ΕΠΑΙΝΟΙ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011

Έπαινος Οικόπολις 2011 : ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΩΝ
ΛΕΛΟΒΑΣ ΛΟΥΚΑΣ, Μαθητής Γυμνασίου – Πρέβεζα
Για το video που δημιούργησε με θέμα «Κάνε άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά»

Έπαινος Οικόπολις 2011 : ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ για τη συνεργασία και καλύτερη διοργάνωση πόλης σε Εκστρατεία ECOMOBILITY 2010-11

"Το δέντρο που έδινε και άλλα θαυμαστά οικοπαραμύθια..."

Παράσταση δραματοποιημένης αφήγησης παραμυθιών από την παραμυθού Ζωή Νικητάκη για μικρούς και μεγάλους  στην ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ, "ΕΝ ΟΙΚΩ", μια ετήσια συνάντηση οικο-καλλιεργητών και οικοχειροτεχνών, μια γιορτή για την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση στο Ηράκλειο Κρήτης
Πάρκο Γεωργιάδη την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011ώρα: 20:30

Mια φορά κι έναν καιρό, όταν οι άνθρωποι πίστευαν στο Απίστευτο και έλπιζαν το Ανέλπιστο, τότε θαύματα μπορούσαν να συμβούν... Αλλά θαύματα συμβαίνουν και ως τις ημέρες μας στις οικοπολιτείες και στις οικογιορτές...

Ένα αφηγηματικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών για να μεταδώσουμε στα παιδιά τον αέρα μιας άλλης εποχής, όταν οι άνθρωποι δεν είχαν χάσει την σύνδεσή τους με τη φύση, αλλά συνομιλούσαν με τα δέντρα, τα ζώα και τα πουλιά. Όταν τις κρύες νύχτες του χειμώνα μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά στο τζάκι και τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού στους δρόμους που μοσχομύριζαν γιασεμί, στις γειτονιές και στις πλατείες αφηγούνταν ιστορίες και παραμύθια. Όταν οι άνθρωποι δεν είχαν χάσει ακόμα την σύνδεση με τον πυρήνα της ύπαρξής τους, με την ίδια τους τη ψυχή.

Παραμύθια από την προφορική παράδοση (Αϊβαλί), από τη λογοτεχνία (Silverstein), μια παλιά κινέζικη ιστορία Ζεν, μια ξεχασμένη εβραϊκή ιστορία που έχει χρησιμοποιηθεί από τον ψυχοθεραπευτή Χόρχε Μπουκάϊ στο πλαίσιο της θεραπευτικής διαδικασίας και άλλα... Παραμύθια που λένε για τα θαύματα που μπορεί να συμβούν, αν ενεργοποιήσουμε τον Σπόρο της Αγάπης μέσα μας... Ιστορίες που μιλάνε για τη δύναμη της μεταμόρφωσης μέσα μας, αλλά και για την μεταμόρφωση της πραγματικότητας που μας περιβάλλει...

Με την συνοδεία ενός αφρικάνικου μουσικού οργάνου...

Περισσότερες πληροφορίες για την οικογιορτή «εν οίκω» (ετήσια συνάντηση οικο-καλλιεργητών και οικο-χειροτεχνών) που στόχο έχει την οικολογία στην πράξη, την άμεση επαφή με τους παραγωγούς, την ενημέρωση σε θέματα περιβάλλοντος και γεωργίας, την ανταλλαγή προϊόντων και το δίκαιο εμπόριο και κυρίως το «χτίσιμο» ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στην αυτάρκεια, στην τοπικότητα, στη συντροφικότητα, στον αλληλοσεβασμό και στο μοίρασμα στο ιστολόγιο του «εν οίκω» http://www.facebook.com/l/00c20ogzTvI8j1bkOajKU8TsAHA/en-oiko.blogspot.com/

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προγραμμάτων οικιακών στεγών από την Εργον-Ενέργεια

Η Έργον – Ενέργεια, πρωτοπόρος εταιρεία στον ενεργειακό κλάδο και την παροχή εγγυημένων λύσεων για εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ολοκλήρωσε την κατασκευή φωτοβολταϊκών προγραμμάτων οικιακών στεγών στη Δυτική Μακεδονία κατασκευάζοντας στο σύνολο 18 στεγών των 10 κιλοβάτ. Οι εγκαταστάσεις αναμένετε να παράγουν σε ετήσια βάση τουλάχιστον 133.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την έκλυση τουλάχιστον 117000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, ετησίως.

Επίσης, η Έργον – Ενέργεια, έχει υπογράψει σύμβαση για την παράδοση εγκατάστασης σταθμού εδάφους στο νομό Κοζάνης. Ο σταθμός θα έχει ισχύ 500 kWp. Το έργο θα ολοκληρωθεί πότε 30/08/2011.

Ο κ. Μάνος Τσιρέκας, Γενικός Διευθυντής της Έργον – Ενέργεια, δήλωσε: «Παρά την μακροοικονομική αστάθεια, υπάρχουν ενδείξεις που μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία, δεδομένου ότι ο ενεργειακός κλάδος μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε στην οικονομία μας. Η επιτυχία της επιχείρησης μας εξαρτάται από την ικανότητα βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών μας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μας στην αγορά, δύο στόχοι οι οποίοι καθορίζονται από το τριετές σχέδιο ανάπτυξης της Έργον – Ενέργεια, ενώ η επίτευξη τους στηρίζεται στην ζωτικής σημασίας υποστήριξη των στελεχών και συνεργατών της εταιρείας. Είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε που εκπορεύεται από την εμπειρία της εταιρείας μας στον ενεργειακό κλάδο, το έμπειρο προσωπικό και την αξιοπιστία των έργων μας που είναι αποτελεσματικά και προς όφελος του καταναλωτή.

Με άξονα το τριετές επιχειρηματικό πλάνο η στρατηγική της εταιρείας για τα προσεχή χρόνια θα στηρίζεται στους εξής άξονες: ενδυνάμωση της στρατηγικής θέσης της στον περιβαλλοντικό και ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα, παρουσία σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, αύξηση της παρουσίας μας σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και εκπροσώπησης στην ελληνική αγορά διεθνών εταιρικών προϊόντων και υπηρεσιών.

«Αυθαίρετο» στην πλατεία Συντάγματος από τους Οικολόγους Πράσινους

Ένα αυθαίρετο κτίσμα από χαρτόνια έχτισαν σήμερα, συμβολικά, στην -κατειλημμένη από τους "Αγανακτισμένους"- πλατεία Συντάγματος οι Οικολόγοι Πράσινοι. "Τίμησαν", έτσι, την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον, μια ημέρα όχι μόνο γιορτής, αλλά και διαμαρτυρίας για τους ίδιους, οι οποίοι δήλωσαν και εκείνοι «αγανακτισμένοι» με την επικείμενη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων.
«Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων είναι ένα από τα λίγα θέματα που συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Τα δύο μεγάλα κόμματα, με τις “ευλογίες” της τρόικας και με αφορμή τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τη δανειακή σύμβαση, νομιμοποιούν τα αυθαίρετα. Νομιμοποιούν ένα έγκλημα από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, με ολέθριες συνέπειες, επιβαρύνοντας έτσι και τις επόμενες γενιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελεάννα Ιωαννίδου, εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων.

Συμπλήρωσε δε, ότι «τα αυθαίρετα στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν όλα όσα επειγόντως πρέπει να σβήσουμε: την πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά, την ανομία, το δίκαιο του ισχυροτέρου».

«Στην Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια, ρίξαμε όλο το βάρος στην οικοδομή, χωρίς καμία οικολογική, πολεοδομική ή κοινωνική μέριμνα και, απ΄ ό,τι φαίνεται, δεν αλλάζει ούτε σήμερα η νοοτροπία μας», δήλωσε απ την πλευρά του ο Φίλιππος Δραγούμης, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.

«Τα αυθαίρετο της πλατείας Συντάγματος είναι το πρώτο που θα γκρεμιστεί», κατέληξαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, γκρεμίζοντάς το.
Enhanced by Zemanta

Χιλιάδες κτήρια θα βουλιάξουν στην Αυστραλία λόγω της κλιματικής αλλαγής

Χιλιάδες κτίρια της παράκτιας Αυστραλίας θα εξαφανιστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη τα πορίσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος.Η μελέτη αυτή...
με τίτλο «Κίνδυνοι για τις παραθαλάσσιες περιοχές» προβλέπει πως ως το τέλος του αιώνα η στάθμη των υδάτων θα ανέλθει ένα μέτρο και δέκα πόντους και θα εξαφανίσει 35.000 χιλιόμετρα δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών, 274.000 σπίτια και 8.000 εμπορικά κτίρια.

Το κόστος από τις αλλαγές αυτές θα ανέλθει στα 226 δισεκατομμύρια δολάρια (σημερινά χρήματα).

Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν.

Ήδη τα φαινόμενα αυτά προκαλούν ζημιές ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων αν και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι ζημιές από τον τις πλημμύρες και τον κυκλώνα που έπληξαν το Κουϊνσλαντ ανήλθαν στα 6.8 δις. Δηλαδή ένα δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Ο υπουργός Κλιματικών Αλλαγών, Γκρεγκ Κόμπατ, δήλωσε ότι η μελέτη αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα για να βοηθήσει τον κόσμο να προσαρμοσθεί μπροστά στους επερχόμενους κινδύνους αλλά και για να πεισθεί για την αναγκαιότητα να φορολογηθούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον.

Την Κυριακή οικολογικές οργανώσεις και συνδικάτα οργάνωσαν συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, για να εκφράσουν την υποστήριξη τους στην απόφαση της κυβέρνησης Γκίλαρντ να επιβάλει φόρο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Στις συγκεντρώσεις έλαβαν μέρος πολλές χιλιάδες πολίτες.
enimerwsi.com/

Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΗΜΈΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Γράφει η Ιωάννα Μελάκη*

  Επειδή ως Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , στους καταστατικούς της   σκοπούς, μεταξύ των άλλων προβλέπεται ,η προστασία. η διαφύλαξη, η βελτίωση και η υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και  η υπεράσπιση ,η προβολή,η προώθηση,η διερεύνηση  και ενίσχυση της αντιρρυπαντικής παραγωγικής διαδικασίας της ανακύκλωσης των υλικών,ώστε τα υπολείμματα από τα προϊόντα που καταναλώνουμε ΄η χρησιμοποιούμε να μη το επιβαρύνουν, επειδή το Περιβάλλον ανήκει σε όλους μας, και επειδή   ως κοινωνία ,έχουμε ηθική υποχρέωση να το  διαφυλάξουμε, ή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών, συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 του Ιούνη,με Δ.Τ και άλλες εκδηλώσεις.

  1. Είναι αλήθεια,ότι την  5 Ιουνίου," ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ",τα περασμένα χρόνια, ως Κοινωνική Οργάνωση . της ημέρας αυτής  ,της δίναμε γιορταστικό χαρακτήρα, για να επισημάνουμε ουσιώδης συμβουλές στους καταναλωτές, στους χρήστες των αγαθών του περιβάλλοντος, με προτεραιότητα, πως να το αξιοποιούν και την υποχρέωσή τους , να το σέβονται.Σήμερα , η λέξη γιορτή, πέρασε στην λέξη " πένθος", σε όλο τον πλανήτη και ειδικά στην Χώρα μας.Κάποιοι από το χθες, σπέρνοντας ηθελημένες  πολιτικές της καρέκλας και της μίζας, μιλάνε  για το χρώμα " πράσινο", όλα τα υποτιθέμενα ουσιαστικά στο λεξιλόγιο τους ,  έχουν  το συνοδευτικό του "Πράσινου". Πράσινο περιβάλλον ,πράσινη ανάπτυξη ,πράσινη ενέργεια , εκείνο που ξέχασαν  ή μάλλον τεχνηέντως το  απέφυγαν, είναι η πράσινη  η οικονομία της Χώρας μας, ποτέ σαυτήν στην ουσίας λέξη ,  δεν αναφέρθηκαν ,χάθηκε από το λεξιλόγιο τους  ,δεν αναφέρθηκαν ποτέ, διότι το πράσινο είναι συνυφασμένο με την ζωή, με την  ευεξία,με την  δημιουργία, με την ανάπτυξη.Στην "μαύρη Οικονομία" μια και μιλάμε με χρώματα, που βρίσκεται σήμερα η Χώρα μας, δεν ταίριαζε η λέξη ,γιατί εξακολουθούν να μας εμπαίζουν, εξακολουθούν στις πλάτες των πολιτών να παίζουν και επιμένουν να  παραμένει  στα αυτιά μας, και να στριφογυρίζει η ίδια  η λέξη ,"του πρασίνου" ώστε μαγικά, να μας καθησυχάζει, ώστε να παρατείνουνε  την παραμονή μας στον καναπέ και να αφήνουμε τις τύχες τόσο τις δικές μας, όσο και των παιδιών μας ,σαυτούς που η μοναδική τους έγνοια  είναι , να αποφασίσουν τι ακόμα θα ξεπουλήσουν και πως περισσότερο θα χρεώσουν τις επόμενες γενιές, τις γενιές που ίσως ,δεν δουν ποτέ το Πράσινο και το δικό τους Περιβάλλον.
  2. Η κρίση,   που μαστίζει σήμερα τη χώρα  μας , είναι πολυδιάστατη , τα περιβαλλοντικά αδιέξοδα εντείνονται ακόμη περισσότερο που απασχολούν εμάς τους πολίτες ,  που οφείλουμε να είμαστε παρόντες  και να επαγρυπνούμε .
  3. Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, διαθέτει Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας,  θεωρεί ανάγκη της χρονικής συγκυρίας που βιώνουμε , την ύπαρξή της, για την στήριξη του Περιβάλλοντος, σαυτές τις δύσκολες στιγμές,που τα περιβαλλοντικά ζητήματα, παρότι σπουδαία και επείγοντα μένουνε σε σχέδια, από τους εκπροσώπους της πολιτείας.Σαφή δείγματα είναι η κωλυσιεργία αντικατάστασης των επαγγελματιών πυροσβεστών ,αφού το 50% της πυροσβεστικής  δύναμης, έχει συνταξιοδοτηθεί,και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες όλο και ανεβαίνουν. .Σαφή δείγματα είναι ο νόμος για τη βιοποικιλότητα, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η υιοθέτηση των χείριστων λύσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων, τα διαρκή περιβαλλοντικά εγκλήματα στους διάφορους ποταμούς της χώρας,  η έλλειψη πολιτικής στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής κτλ.
  4.   Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, προτείνει δίκτυα εθελοντισμού, με σχεδιασμό και προτροπή των πολιτών στην συμμετοχή, η σιωπή, η αναλήθεια ,δεν βγάζουν  την πολιτεία από τα περιβαλλοντολογικά αδιέξοδα, που δημιούργησαν κρίσεις, στο παρελθόν (πυρκαγιές ), με ανθρώπινες απώλειες ,αλλά και καταστροφή περιουσιών πολιτών, και έξοδα για την ίδια την πολιτείας.
  5. ΄Όλοι γνωρίζουμε ότι η Χώρα μας ,βρίσκεται  σε οικονομική κρίση, είναι αδύναμη να διαθέσει τα απαραίτητα χρηματικά ποσά, για την διαφύλαξη περαιτέρω του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη έγκειται πλέον στην εθελοντική προσπάθεια, στην δική μας προσπάθεια . μην αφήσουμε να εξαπλωθεί σε περιβαλλοντολογικό αδιέξοδο στο χέρι μας είναι!!!                                                                                                                                                 

                                *  Η Πρόεδρος της ΄Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών                                                                                                                      Ιωάννα   Μελάκη

H WIND ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΞΗ

Συμμετέχοντας ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθώς και με σειρά οικολογικών δράσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής Εταιρικής Υπευθυνότητας «Στην Πράξη», η WIND επιβεβαιώνει ότι η προστασία και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι βασική της αρχή.

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στη προστασία των δασών, η WIND ενημέρωσε όλους τους εργαζομένους για την αξία της ανακύκλωσης και τους διένειμε την ειδική τσάντα ανακύκλωσης συσκευασιών από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης μαζί με οδηγίες για το τι ρίχνουμε και τι δεν ρίχνουμε στους κάδους Ανακύκλωσης των Δήμων.

Η WIND εφαρμόζει ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος στην καθημερινή της λειτουργία μέσα από: ηλεκτρονική διαχείριση εταιρικών εγγράφων, ανακύκλωση, αντικατάσταση εξοπλισμών εκτύπωσης και φωτοτυπίας, εφαρμογή προγράμματος ψηφιοποίησης υπογραφών πελατών, e-services (e-bill, e-shop, κ.λπ.). Έχει επίσης υλοποιήσει το οικολογικό πρόγραμμα GreenLight στις κτιριακές της εγκαταστάσεις, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από συστήματα φωτισμού. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι μετρήσιμα, σημειώνεται μάλιστα ότι η εξοικονόμηση του χαρτιού το 2010 ξεπέρασε τους 52 τόνους, που ισοδυναμεί με 114 τόνους ξυλείας ή κατά προσέγγιση 880 δέντρα.

Η πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος της WIND επεκτείνεται και στην αλυσίδα καταστημάτων της σε όλη την Ελλάδα, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στον στόχο της ανακύκλωσης φιλοξενώντας ειδικούς κάδους συλλογής μπαταριών, κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ της ΑΦΗΣ.

Πέρα από τις εσωτερικές δράσεις της, η WIND Ελλάς υποστηρίζει ενέργειες για την διάχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία. Για την περίοδο 2010-11 η WIND στηρίζει την πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού “Βραβείο Αειφόρου Σχολείου”. Ο θεσμός αυτός απευθύνεται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την ενσωμάτωση της ιδέας της αειφορίας σε κάθε πλευρά της ζωής του σχολείου και την ανάπτυξη συμπεριφορών από τους μαθητές που συνάδουν με την αειφόρο ανάπτυξη. Επιπλέον, από το 2008 η WIND στηρίζει οικονομικά καθώς με προσφορά τεχνικού εξοπλισμού το Σωματείο Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης Αττικής.
Από φέτος η WIND είναι μέλος του Athens Green 360, το πρώτο πράσινο δίκτυο επιχειρήσεων στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στις προσπάθειες για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στο Αττικό κλίμα και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Δράσεις της INTERAMERICAN με αίσθημα ευθύνης για το περιβάλλον

Με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης για το περιβάλλον, η INTERAMERICAN αναπτύσσει το σχέδιο ενεργού εμπλοκής της τόσο στα ασφαλιστικά ζητήματα περιβάλλοντος στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αστικής ευθύνης (Κοινοτική Οδηγία 2004/35/ΕΚ στην οποία έχει εναρμονιστεί η Ελλάδα) όσο και στα θέματα έμπρακτης περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Έτσι, η εταιρεία στήριξε ως χορηγός ασφάλισης την Ecolife, έκθεση οικολογικών και βιολογικών προϊόντων, που οργανώθηκε πριν λίγες ημέρες (26-29 Μαΐου) στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με τη συμμετοχή της, η INTERAMERICAN υπογράμμισε το ενδιαφέρον της για την πράσινη αγορά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προωθεί την προϊοντική γραμμή ασφάλισης «Energy Line».

Εξάλλου, στο πλαίσιο των δράσεων εθελοντισμού των εργαζομένων, η ομάδα «Εθελοντών Ζωής» της εταιρείας θα συμμετάσχει την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στον καθαρισμό του λόφου Φιλοπάππου που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων. Η συμμετοχή αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας της INTERAMERICAN για τη φύτευση δενδρυλλίων ελιάς στον λόφο πρόσφατα, που πραγματοποιήθηκε σε συνέργεια με τον Δήμο Αθηναίων και την ΜΚΟ «Ελλάδα Καθαρή».

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι η μοναδική ασφαλιστική της χώρας που έχει δεσμευτεί για την τήρηση του πλαισίου αρχών του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ για τα τραπεζοασφαλιστικά ιδρύματα (United Nations Environment Programme Finance Initiative - UNEPFI) από το 2006 και δραστηριοποιείται σχετικά τόσο στην Παγκόσμια Επιτροπή Ασφάλισης όσο και στην Ομάδα Εργασίας του UNEPFI της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την προώθηση των στόχων της αειφορίας. Για την ασφαλιστική συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη, η προϊοντική γραμμή «Green Line» της INTERAMERICAN έχει βραβευθεί στο θεσμό «Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το πρώτο βραβείο οικολογικού προϊόντος.

Αυστραλία: Απειλές θανάτου σε πανεπιστημιακούς που θέλουν λήψη μέτρων για το περιβάλλον

Απειλές θανάτου δέχονται Αυστραλοί επιστήμονες που τόλμησαν να μιλήσουν για τις κλιματικές αλλαγές και την ανάγκη να φορολογηθούν οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Αυτό αποκάλυψε ο καθηγητής Ντέιβιντ Κόρολι, από το πανεπιστήμιο Μελβούρνης, που είπε ότι δέχεται απειλές «ακόμα και θανατικές» κάθε φορά που μιλά στα μέσα ενημέρωσης για την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους συναδέλφους μου αλλά αυτό δεν πρέπει να μας πτοήσει. Οι επιστήμονες έχουν υποχρέωση να διαφωτίζουν με στοιχεία την κοινή γνώμη», τόνισε ο καθηγητής Κόρολι.

Τα περί θανατικών και άλλων απειλών επιβεβαίωσε και ο πρύτανης του Εθνικού Πανεπιστημίου της Καμπέρας: «Προφανώς το θέμα των κλιματικών αλλαγών είναι κάτι που αγγίζει όλους μας και υπάρχει πολύ πάθος. Η συντριπτική πλειοψηφία των Αυστραλών εξοργίζεται με τις ενέργειες κάποιων ακραίων στοιχείων να επιδιώκουν τη φίμωση επιστημόνων, επειδή δεν τους αρέσει αυτά που λένε».

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι γνωρίζει τα περί απειλών που δέχονται οι πανεπιστημιακοί.

Στο μεταξύ το θρύλο του Εργατικού Κόμματος, πρώην πρωθυπουργό Μπομπ Χοκ, επιστράτευσε η κυβέρνηση Γκίλαρντ για την προώθηση του φόρου ρύπανσης (carbon tax).

Ο πλέον επιτυχημένος Εργατικός πρωθυπουργός της μεταπολεμικής περιόδου εμφανίστηκε στην Καμπέρα με την ιδιότητα του «πωλητή» του σχεδίου της κυβέρνησης Γκίλαρντ να φορολογεί, από την 1η Ιουλίου 2012, τις αυστραλιανές βιομηχανίες που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Ο χαρισματικός Μπομπ Χοκ, άδραξε την ευκαιρία και εντυπωσίασε με την επίθεσή του στην αντιπολίτευση για την αρνητική στάση της στη φορολόγηση των ρυπογόνων βιομηχανιών.

Ο κ. Χοκ υπενθύμισε, ότι πριν είκοσι χρόνια δέχθηκε καταιγιστικά πυρά από την αντιπολίτευση για την απόφασή του να επεκτείνει τα όρια του Εθνικού Πάρκου Kakadu στην Κεντρική Αυστραλία.

Κρατώντας απόσπασμα δημοσιεύματος αυστραλιανής εφημερίδας εκείνης της περιόδου, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι πριν είκοσι χρόνια δέχθηκε τις ίδιες επιθέσεις που δέχεται σήμερα η Τζούλια Γκίλαρντ, για δήθεν «διάλυση» της εθνικής οικονομίας με την επέκταση των ορίων του εθνικού πάρκου.

«Οι ίδιες κουταμάρες επαναλαμβάνονται σήμερα», τόνισε ο Μπομπ Χοκ. «Οι Λίμπεραλς επιδίδονται και σήμερα στην ίδια κινδυνολογία», πρόσθεσε, παρά τις διαβεβαιώσεις της επιστήμης ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και απειλεί τον πλανήτη.

Ο κ. Χοκ επέλεξε το εγκώμιο της πρωθυπουργού και των συνεργατών της για την απόφασή τους να λάβουν δραστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Ως πρωθυπουργός, δεν ήμουν αλάνθαστος. Δηλώνω, όμως, ότι η Τζούλια Γκίλαρντ και οι συνεργάτες της χειρίζονται το θέμα του περιβάλλοντος θαυμάσια. Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε πρώτα τα αρνητικά στοιχεία του σχεδίου της και τα καλά έπονται.

«Η απόφαση της Τζούλια Γκίλαρντ και του υπουργικού της συμβουλίου να δράσουν σήμερα κατά της κλιματικής αλλαγής, αντί να αδρανήσουν ή να υποκύψουν στην κινδυνολογία της αντιπολίτευσης είναι απόλυτα σωστή. Κάθε κυβέρνηση οφείλει να είναι έτοιμη να λαμβάνει σκληρές και συχνά δυσάρεστες αποφάσεις», τόνισε ο κ. Χοκ.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η κ. Γκίλαρντ νομιμοποιείται να επιβάλει το φόρο ρύπανσης, που είχε αποκλείσει προεκλογικά, ο κ. Χοκ είπε: «Αν οι κυβερνήσεις δεσμεύονταν από υποσχέσεις τους, που οι διαφοροποιούμενες συνθήκες αναιρούν, δεν θα παρήγαγαν έργο. Υποβαθμίζουμε τη σημασία της κυβερνητικής απόφασης, καλώντας την πρωθυπουργό να τιμήσει μία υπόσχεση που έδωσε υπό διαφορετικές συνθήκες. Η υπόσχεση αυτή δεν πρέπει να δεσμεύει την πρωθυπουργό εσαεί».

Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ, ο κ. Χοκ είπε ότι «είναι τόσο τρελός όσο ένα αφηνιασμένο φίδι».

Ο κ. Άμποτ αντεπιτέθηκε χαρακτηρίζοντας το δίδυμο Γκίλαρντ-Χοκ «ανέντιμους Εργατικούς πρωθυπουργούς».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «η προεκλογική υπόσχεση της κ. Γκίλαρντ για μη επιβολή φόρου ρύπανσης ήταν τόσο έντιμη όσο η υπόσχεση του Μπομπ, πριν είκοσι χρόνια, ότι κανένα παιδί της Αυστραλίας δεν θα ζει σε συνθήκες φτώχειας».

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το Kakadu απειλείται από την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας.

Η μελέτη προειδοποιεί ότι η ανερχόμενη θερμοκρασία θα καταστρέψει το οικοσύστημα του πάρκου που, εκτός των άλλων, αποτελεί και τουριστικό αξιοθέατο.

Η κ. Γκίλαρντ επιτέθηκε εκ νέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι η αρνητική τακτική του κ. Άμποτ συνιστά απειλή για τη χώρα.

Εξάλλου, μέλη πολλών θρησκειών, που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος επισκέφθηκαν την Καμπέρα και είχαν συνομιλίες με στελέχη όλων των πολιτικών κομμάτων. Τα δόγματα που συμμετέχουν στην Επιτροπή Κατά της Κλιματικής Αλλαγής δήλωσαν μετά τις επαφές τους με τους πολιτικούς ότι στηρίζουν το φόρο ρύπανσης.

Ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες ανάφεραν ότι η κυβέρνηση μάλλον θα επιβάλει φόρο 20 δολαρίων ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ.: 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Τι ακριβώς γιορτάζουμε στη χώρα μας;

Με την πολυδιάστατη κρίση που μαστίζει σήμερα τη χώρα, τα περιβαλλοντικά αδιέξοδα εντείνονται ακόμη περισσότερο. Μπροστά στις αδυσώπητες οικονομικές προτεραιότητες και τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, τα περιβαλλοντικά ζητήματα αποτελούν πλέον μια ενοχλητική λεπτομέρεια από την οποία επιζητούν να απαλλαγούν. Σαφή δείγματα αυτής της πολιτικής είναι η fast-track ανάπτυξη, ο νόμος για τη βιοποικιλότητα, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η υιοθέτηση των χείριστων λύσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων, τα διαρκή περιβαλλοντικά εγκλήματα στον Ασωπό, τη Μεσσαπία ή στον Αχελώο, η έλλειψη πολιτικής στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής κτλ.

Τα πολιτικά κόμματα που άσκησαν κατά καιρούς κυβερνητική πολιτική –αν και όχι μόνον αυτά– φέρουν την κύρια ευθύνη για τα σημερινά περιβαλλοντικά αδιέξοδα της χώρας. Ευθύνες έχουν βέβαια και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που, σε αρκετές περιπτώσεις, σιωπούν μπροστά σε περιβαλλοντικά εγκλήματα ή εμπλέκονται σε αυτά.

Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικολογικής κρίσης, προϋποθέτουν και συνεπάγονται ριζικές αλλαγές στην πολιτική οργάνωση των κοινωνιών και στην ιεράρχηση αξιών και προτύπων. Οι αντιδράσεις απέναντι σε μια τέτοια προοπτική, αναδύονται με διάφορες προφάσεις και ιδεολογικές κατασκευές, σε κάθε ευκαιρία, όπου γίνεται απόπειρα να συγκεκριμενοποιηθούν επί μέρους πολιτικές τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

Η στροφή στην οικοανάπτυξη είναι η μοναδική πολιτική που μπορεί να μας οδηγήσει σε έξοδο από την κοινωνικοοικονομική και οικολογική κρίση. Συγκεκριμένες λύσεις μπορούν να αναζητηθούν μέσα από ένα δημοκρατικό σχεδιασμό για ένα διαφορετικό τύπο ανάπτυξης με άξονες στοχευμένα περιβαλλοντικά προγράμματα και πράσινα δίκτυα κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης, τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, την ορθολογική εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενίσχυση των βιολογικών καλλιεργειών, τις τόσο αναγκαίες αστικές αναπλάσεις.

Ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜ.ΑΡ προγραμματίζει μια σειρά από συναντήσεις προβληματισμού και παρεμβάσεων στα σχετικά ζητήματα. Θεωρεί ότι θα πρέπει, και με τη συμβολή και άλλων, να αρχίσει να διαμορφώνεται ένα νέο πεδίο διαλόγου ιστορικών σχεδίων για το μέλλον, με προοπτική την οικοδόμηση ουσιαστικών και ευρύτερων προγραμματικών πολιτικών συγκλίσεων και την ιδεολογικοπολιτική ώσμωση Αριστεράς και Οικολογίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...