Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Αυστραλία: Απειλές θανάτου σε πανεπιστημιακούς που θέλουν λήψη μέτρων για το περιβάλλον

Απειλές θανάτου δέχονται Αυστραλοί επιστήμονες που τόλμησαν να μιλήσουν για τις κλιματικές αλλαγές και την ανάγκη να φορολογηθούν οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Αυτό αποκάλυψε ο καθηγητής Ντέιβιντ Κόρολι, από το πανεπιστήμιο Μελβούρνης, που είπε ότι δέχεται απειλές «ακόμα και θανατικές» κάθε φορά που μιλά στα μέσα ενημέρωσης για την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους συναδέλφους μου αλλά αυτό δεν πρέπει να μας πτοήσει. Οι επιστήμονες έχουν υποχρέωση να διαφωτίζουν με στοιχεία την κοινή γνώμη», τόνισε ο καθηγητής Κόρολι.

Τα περί θανατικών και άλλων απειλών επιβεβαίωσε και ο πρύτανης του Εθνικού Πανεπιστημίου της Καμπέρας: «Προφανώς το θέμα των κλιματικών αλλαγών είναι κάτι που αγγίζει όλους μας και υπάρχει πολύ πάθος. Η συντριπτική πλειοψηφία των Αυστραλών εξοργίζεται με τις ενέργειες κάποιων ακραίων στοιχείων να επιδιώκουν τη φίμωση επιστημόνων, επειδή δεν τους αρέσει αυτά που λένε».

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι γνωρίζει τα περί απειλών που δέχονται οι πανεπιστημιακοί.

Στο μεταξύ το θρύλο του Εργατικού Κόμματος, πρώην πρωθυπουργό Μπομπ Χοκ, επιστράτευσε η κυβέρνηση Γκίλαρντ για την προώθηση του φόρου ρύπανσης (carbon tax).

Ο πλέον επιτυχημένος Εργατικός πρωθυπουργός της μεταπολεμικής περιόδου εμφανίστηκε στην Καμπέρα με την ιδιότητα του «πωλητή» του σχεδίου της κυβέρνησης Γκίλαρντ να φορολογεί, από την 1η Ιουλίου 2012, τις αυστραλιανές βιομηχανίες που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Ο χαρισματικός Μπομπ Χοκ, άδραξε την ευκαιρία και εντυπωσίασε με την επίθεσή του στην αντιπολίτευση για την αρνητική στάση της στη φορολόγηση των ρυπογόνων βιομηχανιών.

Ο κ. Χοκ υπενθύμισε, ότι πριν είκοσι χρόνια δέχθηκε καταιγιστικά πυρά από την αντιπολίτευση για την απόφασή του να επεκτείνει τα όρια του Εθνικού Πάρκου Kakadu στην Κεντρική Αυστραλία.

Κρατώντας απόσπασμα δημοσιεύματος αυστραλιανής εφημερίδας εκείνης της περιόδου, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι πριν είκοσι χρόνια δέχθηκε τις ίδιες επιθέσεις που δέχεται σήμερα η Τζούλια Γκίλαρντ, για δήθεν «διάλυση» της εθνικής οικονομίας με την επέκταση των ορίων του εθνικού πάρκου.

«Οι ίδιες κουταμάρες επαναλαμβάνονται σήμερα», τόνισε ο Μπομπ Χοκ. «Οι Λίμπεραλς επιδίδονται και σήμερα στην ίδια κινδυνολογία», πρόσθεσε, παρά τις διαβεβαιώσεις της επιστήμης ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και απειλεί τον πλανήτη.

Ο κ. Χοκ επέλεξε το εγκώμιο της πρωθυπουργού και των συνεργατών της για την απόφασή τους να λάβουν δραστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Ως πρωθυπουργός, δεν ήμουν αλάνθαστος. Δηλώνω, όμως, ότι η Τζούλια Γκίλαρντ και οι συνεργάτες της χειρίζονται το θέμα του περιβάλλοντος θαυμάσια. Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε πρώτα τα αρνητικά στοιχεία του σχεδίου της και τα καλά έπονται.

«Η απόφαση της Τζούλια Γκίλαρντ και του υπουργικού της συμβουλίου να δράσουν σήμερα κατά της κλιματικής αλλαγής, αντί να αδρανήσουν ή να υποκύψουν στην κινδυνολογία της αντιπολίτευσης είναι απόλυτα σωστή. Κάθε κυβέρνηση οφείλει να είναι έτοιμη να λαμβάνει σκληρές και συχνά δυσάρεστες αποφάσεις», τόνισε ο κ. Χοκ.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η κ. Γκίλαρντ νομιμοποιείται να επιβάλει το φόρο ρύπανσης, που είχε αποκλείσει προεκλογικά, ο κ. Χοκ είπε: «Αν οι κυβερνήσεις δεσμεύονταν από υποσχέσεις τους, που οι διαφοροποιούμενες συνθήκες αναιρούν, δεν θα παρήγαγαν έργο. Υποβαθμίζουμε τη σημασία της κυβερνητικής απόφασης, καλώντας την πρωθυπουργό να τιμήσει μία υπόσχεση που έδωσε υπό διαφορετικές συνθήκες. Η υπόσχεση αυτή δεν πρέπει να δεσμεύει την πρωθυπουργό εσαεί».

Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ, ο κ. Χοκ είπε ότι «είναι τόσο τρελός όσο ένα αφηνιασμένο φίδι».

Ο κ. Άμποτ αντεπιτέθηκε χαρακτηρίζοντας το δίδυμο Γκίλαρντ-Χοκ «ανέντιμους Εργατικούς πρωθυπουργούς».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «η προεκλογική υπόσχεση της κ. Γκίλαρντ για μη επιβολή φόρου ρύπανσης ήταν τόσο έντιμη όσο η υπόσχεση του Μπομπ, πριν είκοσι χρόνια, ότι κανένα παιδί της Αυστραλίας δεν θα ζει σε συνθήκες φτώχειας».

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το Kakadu απειλείται από την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας.

Η μελέτη προειδοποιεί ότι η ανερχόμενη θερμοκρασία θα καταστρέψει το οικοσύστημα του πάρκου που, εκτός των άλλων, αποτελεί και τουριστικό αξιοθέατο.

Η κ. Γκίλαρντ επιτέθηκε εκ νέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι η αρνητική τακτική του κ. Άμποτ συνιστά απειλή για τη χώρα.

Εξάλλου, μέλη πολλών θρησκειών, που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος επισκέφθηκαν την Καμπέρα και είχαν συνομιλίες με στελέχη όλων των πολιτικών κομμάτων. Τα δόγματα που συμμετέχουν στην Επιτροπή Κατά της Κλιματικής Αλλαγής δήλωσαν μετά τις επαφές τους με τους πολιτικούς ότι στηρίζουν το φόρο ρύπανσης.

Ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες ανάφεραν ότι η κυβέρνηση μάλλον θα επιβάλει φόρο 20 δολαρίων ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...