Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

7 χωματερές φέρνουν πρόστιμα στο νομό Ιωαννίνων

Ασφυκτικό είναι το χρονοδιάγραμμα για την δρομολόγηση λύσεων στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο αλλά και στο νομό Ιωαννίνων, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επιβολή προστίμων στους Δήμους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου υπό την προεδρεία της Γ.Γ. Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα και με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιου και του αντιδημάρχου Θ. Μπέγκα, του Δημάρχου Ζίτσας Δ. Ρογκότη, του αντιπροέδρου του ΦΟΣΔΑ Σ. Βλέτσα και εκπροσώπων των Δήμων της Ηπείρου και υπηρεσιακών παραγόντων τέθηκαν για μια ακόμη φορά επί τάπητος τα ζητήματα που αφορούν στην διαχείριση των απορριμμάτων.Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην περιοχή, με την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό αλλά και την δρομολόγηση της κατασκευής εργοστασίου ΧΥΤΥ στην Ήπειρο, ωστόσο εκκρεμούν πολλά ζητήματα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή το κλείσιμο όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Γεωργακοπούλου, τα πρόστιμα στην χώρα μας θα ξεκινήσουν από τις αρχές Ιουλίου του 2011 και θα ανέρχονται σε περισσότερα από 4 δις ευρώ τα οποία θα επωμισθούν οι Δήμοι.«Αμείλικτος» εμφανίστηκε και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος τόνισε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν λήξει το ζήτημα, διαφορετικά θα επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα.Ζητούμενο βέβαια είναι αν οι Δήμοι θα προλάβουν να αποκαταστήσουν ή τουλάχιστον να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών. Και αυτό γιατί πέρα από την χωματερή της Δουρούτης, η αποκατάσταση της οποίας έχει δρομολογηθεί αν και υπάρχουν προβλήματα, παραμένουν 40 «ανοιχτοί» ΧΑΔΑ σε ολόκληρη την Ήπειρο.Τα στοιχεία αυτά που προκάλεσαν ακόμη και έκπληξη στους παρευρισκόμενους Δημάρχους ανέφερε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών του ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Παπαγιάννης.Στην Ήπειρο είχαν καταγραφεί 266 ΧΑΔΑ εκ των οποίων έχουν αποκατασταθεί οι 208, ενώ έχει ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης για άλλους 18. Όμως απομένουν 17 ΧΑΔΑ στο νομό Ιωαννίνων, 9 στο νομό Θεσπρωτίας, 5 στο νομό Πρέβεζας και 9 στο νομό Άρτας.Πολλοί Δήμαρχοι μάλιστα αγνοούν την ύπαρξη των ΧΑΔΑ, καθώς θεωρούν ότι με την διακοπή μεταφοράς απορριμμάτων εκεί το ζήτημα έχει λήξει. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Παπαγιάννης μπορεί οι περισσότεροι να έχουν τυπικά κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί και έτσι θεωρούνται τόσο για την χώρα μας όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση υφιστάμενοι.
Στην τελική ευθεία

O ΧΥΤΑ Ελληνικού
Διαδικαστικά ζητήματα με στόχο την ταχύτερη έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό συζητήθηκαν στην ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της αποκεντρωμένης διοίκησης.Ουσιαστικά το ζήτημα βρίσκεται στην αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου που θα πρέπει να υπογράψει την προσωρινή αδειοδότηση του έργου, ωστόσο όπως προέκυψε από την σύσκεψη υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ένα από αυτά είναι η μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας που έχει αναλάβει ο ΦΟΣΔΑ, η οποία ωστόσο βρίσκεται στην φάση της προμελέτης, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης αλλά και ο αντιπρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Σάκης Βλέτσας.Απομένει ακόμη μελέτη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και κατασκευαστικές λεπτομέρειες όπως η περίφραξη, ώστε να υπογράψει την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του έργου ο κ. Καχριμάνης.Βέβαια επειδή ο ΦΟΣΔΑ δεν έχει το προσωπικό και τις τεχνικές υπηρεσίες για την μετατροπή της προμελέτης σε οριστική μελέτη θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ιωαννιτών ώστε η μελέτη να γίνει από την ΤΥΔΚ, όπως συμφωνήθηκε με τον Δήμαρχο Φ. Φίλιο.Η δοκιμαστική λειτουργία του έργου θα πρέπει να ξεκινήσει πριν τις 30 Ιουνίου, αφού ήδη έχει παρέλθει η προθεσμία, σύμφωνα με την κα Γεωργακοπούλου η οποία ξεκαθάρισε ότι η ημερομηνία αυτή θα αποτελεί και προθεσμία για το κλείσιμο της χωματερής της Δουρούτης.«Από την έναρξη λειτουργίας του έργου τα σκουπίδια όλου του Δήμου θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ», σημείωσε.Στο θέμα της αποκατάστασης της χωματερής ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε σε προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των διαδικασιών αλλά εξέφρασε και τους προβληματισμούς του για το τι θα γίνει μετά την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από το προσωπικό του αναδόχου.Από την πλευρά του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων ο αντιδήμαρχος Σταύρος Γκορτζής υπογράμμισε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην επιτρέψει την λειτουργία του ΧΥΤΑ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εντός Μαϊου
η προμελέτη για ΧΥΤΥ
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Θανάσης Μανταλόβας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί.Επανέλαβε ότι μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες αναμένεται να κατατεθεί ο φάκελος της προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...