Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ζητούν εθελοντές για τη νυχτερινή δασοπροστασία της Πάρνηθας

Ανοιχτή πρόσκληση-έκκληση απευθύνουν οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής προς κάθε πολίτη, προκειμένου να συμμετάσχει εθελοντικά στις νυχτερινές πυροφυλάξεις στην Πάρνηθα που ήδη έχουν ξεκινήσει με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Τα μέλη της οργάνωσης επισημαίνουν ότι η συμμετοχή των εθελοντών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς πρέπει να προστατευθεί το 40% του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και σημαντικότατο μέρος της περιφέρειάς του, τα οποία έχουν παραμείνει αλώβητα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

«Πρέπει να τα προστατεύσουμε. Εάν καούν, εκτός των άλλων επιπτώσεων, η θερμοκρασία το καλοκαίρι θα ανέβει ακόμη 1-2 βαθμούς. Η πυρκαγιά άφησε ανέπαφο ολόκληρο το βόρειο και ανατολικό τμήμα του Δρυμού, όπως και τμήματα ανάμεσα στις καμένες περιοχές που γλίτωσαν από τη φωτιά. Συνολικά τα 2/3 περίπου του Εθνικού μας Δρυμού έχουν σωθεί. Ωστόσο, η επιτήρηση περιοχών που πληγώθηκαν από φωτιά έχει μεγάλη σημασία, όπως και η αναδάσωση, διότι εάν καούν ξανά, η φυσική τους αποκατάσταση είναι πια εξαιρετικά δύσκολη», τονίζουν.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι σκοπός των πυροφυλάξεων είναι ο εντοπισμός εστιών πυρκαγιάς που θα μπορούσαν να απειλήσουν το αλώβητο κομμάτι της Πάρνηθας, αλλά και τις καμένες περιοχές που ήδη ξαναπρασινίζουν με νεαρά πεύκα και έλατα: «Ηδη το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δύο πυρκαγιές κοντά στην Πάρνηθα (σε Θρακομακεδόνες και Κρυονέρι) μας θύμισαν ότι ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός».

Οι νυχτερινές δασοπυροφυλάξεις διεξάγονται σε στεγασμένο χώρο (πυροφυλάκια Σκίπιζας και Μόλας) σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Μπορεί να λάβει μέρος σε αυτές οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, καθώς γίνονται υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένων μελών του ΕΔΑΣΑ.

Πέραν της μεγάλης κοινωνικής προσφοράς που αποτελεί η εθελοντική συμμετοχή στις νυχτερινές πυροφυλάξεις, σύμφωνα με τους συντονιστές του ΕΔΑΣΑ Βασίλη Στάμο και Δήμητρα Στάθη, όσοι προστρέξουν στις εθελοντικές ομάδες έχουν να αποκομίσουν εκτός από την εμπειρία της πυροφύλαξης και την ευχαρίστηση που προσφέρει η καλοκαιρινή δροσιά του βουνού στο υψόμετρο των 1.100 μέτρων: «Σίγουρα είναι η εσωτερική ανάγκη να κάνουμε κάτι για την προστασία των δασών μας, ειδικά τώρα που οι κρατικοί πόροι είναι λιγοστοί. Αλλά είναι και η μαγεία της πυροφύλαξης: η δροσιά του βουνού, η μυρωδιά των ελάτων, η θέα, τα αστέρια, η παρέα... Πρέπει να το ζήσεις, για να καταλάβεις!».

Θυμίζουμε ότι ο ΕΔΑΣΑ είναι περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, που δραστηριοποιείται εδώ και 27 χρόνια στην εθελοντική δασοπυροφύλαξη, δασοπυρόσβεση και αναδάσωση των βουνών της Αττικής, καθώς και στην παροχή βοήθειας -στο μέτρο του δυνατού- προς τις υπηρεσίες κατάσβεσης ορεινών δασικών πυρκαγιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...