Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Όχι του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ στην εκμετάλλευση του χρυσού


Συνεδρίασε στην Κομοτηνή την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011 το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τα μέλη του Συμβουλίου και μετά από σχετική εισήγηση του μέλους της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης - Έβρου κατά του Χρυσού, Ανέστη Στρατιάδη, διατύπωσαν για μία ακόμη φορά, κατά συντριπτική πλειοψηφία -δύο λευκά και ένα παρών την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα εκμετάλλευσης χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην περιοχή.

Επίσης συμφώνησαν να συσταθεί μία διαπαραταξιακή και διαθεσμική επιτροπή φορέων που σε άμεσο χρόνο, θα ενημερώσει δια ζώσης στην Αθήνα την πολιτική ηγεσία της χώρας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για την κατηγορηματική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών πάνω στο ζήτημα.
Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν αρνητικά απέναντι στις επενδύσεις χρυσού, οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης.
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου επίσης ενημερώθηκαν για το ατύχημα σε βιομηχανική μονάδα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, για τις ενέργειες των εμπλεκομένων υπηρεσιών τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων σε αυτήν. Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν ομόφωνα την οδύνη τους για τον θάνατο του νεαρού εργαζόμενου καθώς και τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.
Ακόμη στα μέλη του Συμβουλίου έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Βασίλη Πιτσινίγκο για το ΕΠ «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013» (ΕΣΠΑ). Τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν κατά πλειοψηφία την πρόταση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ να αναζητηθούν οι πόροι που απομείωσαν το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜ-Θ για δράσεις - έργα που έπρεπε να καλυφθούν από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, και να διεκδικηθεί η επιστροφή τους σε επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο επίσης έγινε ενημέρωση από τον Διευθυντή Σχεδιασμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστα Καλούδη για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών.
Τέλος στα μέλη του Συμβουλίου απευθύνθηκαν μέλη των Σωματείων Αρτοπαραγωγών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τα οποία ζήτησαν την συμπαράσταση του οργάνου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

http://piazzadelpopolo.blogspot.com

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Το σχέδιο «ήλιος» για την Ελλάδα

Photovoltaic cells produce electricity directl...Image via WikipediaΗ λογική που επικρατεί στην Ευρώπη είναι ότι από τη Σκανδιναβία παίρνουμε νερό, από τη Β. Ευρώπη αέρα και από τον Νότο ήλιο.

Το σχέδιο «ήλιος» για την Ελλάδα εξετάζει επενδύσεις ευρωπαϊκών ομίλων σε φωτοβολταϊκά & δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα προβλέπει επενδύσεις γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών ομίλων στην Ελλάδα για την κατασκευή φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς και εργοστασίων κατασκευής πάνελ ή άλλου εξοπλισμού, με προορισμό την ελληνική αλλά κυρίως την ευρύτερη αγορά της Ε.Ε. ΝΕΑ, 23/7/11

Η πρόταση είναι να «μεταφερθεί» στην Ελλάδα ένα μέρος του φιλόδοξου σχεδίου «Desertec» που είχε γίνει για την παραγωγή στη Σαχάρα ηλιακής ενέργειας και την εν συνεχεία εξαγωγή της στην Ευρώπη με υποβρύχια δίκτυα. Αλλά το «Desertec» έχει εν μέρει παγώσει, τόσο λόγω της πολιτικής αναταραχής στη Β. Αφρική όσο και λόγω του τεράστιου προϋπολογισμού των 400 δισ. €.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ν. Τσούκαλης: «Ανατροπή του θεσμικού πλαισίου για τις λατομικές δραστηριότητες»

«Ανατρέπονται άρδην τα θεσμικά πλαίσια που διέπουν τις λατομικές δραστηριότητες αλλά και τον χωροταξικό σχεδιασμό» επισήμανε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, κατά την τοποθέτησή του επί των άρθρων του Ν/Σ του Υπ. Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αχαΐας υπογράμμισε:

«Τα άρθρα, 181, 182 και 183 του νομοσχεδίου, αφορούν τις παρεμβάσεις στη λατομική νομοθεσία, είναι τρεις διατάξεις με τις οποίες ουσιαστικά εκτιμούμε ότι ανατρέπεται άρδην το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Βεβαίως, λόγω του υπερεπείγοντος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και των πολλών άρθρων που έχει, δεν εδόθη η δυνατότητα για ολοκληρωμένη διαβούλευση των συγκεκριμένων άρθρων, αλλά εκτίμησή μας είναι ότι σύντομα θα υπάρξουν τεράστιες αντιδράσεις. Ανέφερα και στην πρωτομιλία μου ότι θεωρώ σχεδόν βέβαιο πως οι συγκεκριμένες διατάξεις θα ανατραπούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην πρώτη αίτηση ακυρώσεως που θα υποβληθεί.

H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι ανανεώσιμες είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας

Η εκμετάλευση της αιολικής ενέργειας στο μέγιστό της θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα μας ως ενεργειακά ανεξάρτητη. Ξέρετε τι θα πει αυτό;
Ενέργεια = Ανεξαρτησία. Κοιτάξτε να μην γίνονται λαμογιές στα έργα, αλλά κοιτάξτε να γίνονται όσο περισσότερα έργα ΑΠΕ. Ακόμα καλύτερα κοιτάξτε να παράγουμε τα μηχανήματα.

Ιδιώς αυτοί που μένουν σε πόλεις μην μιλάτε περι αισθητικής. Οι στήλοι της ΔΕΗ δεν σας πειράζουν; Τα σύρματα στα χωράφια; Όλες οι κακοτεχνίες των πόλεων αλλά και μερικών χωριών;

Είναι εθνικό ζήτημα η ενέργεια κύριοι. Για αυτό κάποιοι κοιτάζουν να μας την αρπάξουν και κάποιοι να την ξεπουλήσουν. Και για αυτό κάποιοι κοιτάζουν να μας έχουν εξαρτώμενους απο εισαγώμενα πετρέλαια και αέρια.

Αναγνώστης

Ξεκινάει το πρόγραμμα εθελοντικής Δασοπροστασίας στο Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Tην ερχόμενη Κυριακή θα ξεκινήσει στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Β. Πίνδου το εθελοντικό πρόγραμμα Δασοπροστασίας, το οποίο διοργανώνεται για πέμπτη χρονιά από την WWF – Ελλάς και την «Πίνδος Περιβαλλοντική».Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια ενός μήνα και η εργασία των συνολικά 32 εθελοντών που θα φιλοξενηθούν στην Βοβούσα περιλαμβάνει περιπολίες σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου και στελέχωση των πυροφυλακίων με στόχο την παρατήρηση και την έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επιπλέον οι εθελοντές θα ασχοληθούν με την συντήρηση, τον καθαρισμό, την σήμανση και διάνοιξη των υφιστάμενων και παλαιών μονοπατιών.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ. : Η ...δικαίωση της αυθαιρεσίας;

Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς για το θέμα των αυθαιρέτων

Η πολιτική διγλωσσία και ο περιβαλλοντικός αμοραλισμός, τα χρόνια νοσήματα όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αναπαράχθηκαν και στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, που «συζήτησε» το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα. Ασχολήθηκε μόνο με τι φιλοδοξεί να εισπράξει από τα πρόστιμα νομιμοποίησής τους και συζήτησε γενικώς και αορίστως (αφού δεν προτάθηκαν συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα, με βάση και την υπάρχουσα εμπειρία) για την περιβαλλοντική αναβάθμιση που θα επιφέρει, δήθεν, η εφαρμογή του.

Έτσι λειτουργούν ως φύλλο συκής οι προτεινόμενες εξαιρέσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων στους αιγιαλούς, τα δάση, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ρέματα, η θέσπιση του περιβαλλοντικού ταμείου και οι (για πολλοστή φορά) εξαγγελλόμενες προθέσεις ελέγχων και ποινών στους από δω και πέρα δημιουργούς αυθαιρέτων.

Αντίθετα την ίδια ώρα που ανακοινώνεται το νέο ΡΣΑ, το οποίο υποτίθεται (επισήμως) θα σταματήσει την αστική διάχυση και την περαιτέρω καταστροφή της υπαίθρου, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ουσιαστικά θα την αυξήσει και θα την δικαιώσει στην συνείδηση των απανταχού αυθαιρετούχων και αυθαιρετούντων.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ ήταν και είναι μία: Να εισπραχθούν τα πρόστιμα –όσο υψηλά και αν είναι- και να μην υπάρξει καμία ανοχή στην αυθαιρεσία που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και τις αναγκαίες προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν για τον εκσυγχρονισμό των δομών διοίκησης –και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ασχολείται με το σύνολο των αυθαιρέτων και θα στηρίζεται σε έναν καλά οργανωμένο μηχανισμό κατεδαφίσεων.

Καλεί τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και κάθε περιβαλλοντικά ευαίσθητο πολίτη να αντισταθούν στον εκμαυλισμό των πολιτικών μας ηθών και πρακτικών.

Σήμα κινδύνου για ρύπανση σε παραλίες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής

Porto Paradiso, Zografou Beach, Sithonia, Chal...Image via WikipediaΣήμα κινδύνου για τα σκουπίδια και τις οχλήσεις από τουριστικές δραστηριότητες σε παραλίες και προστατευόμενες περιοχές, εκπέμπουν περιβαλλοντικές οργανώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που επικαλούνται η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την ’Aγρια Ζωή και τη Φύση "Καλλιστώ", η "Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης" και η "Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία", αποτελεί ο υγρότοπος του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, που υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, ωστόσο, όπως αναφέρεται, φιλοξενεί εντός των ορίων του περισσότερα από δέκα beach bar (μπιτς μπαρ).
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι η απομάκρυνση της άγριας ζωής και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, λόγω της αποψίλωσης του τοπίου, των αυθαίρετων κατασκευών, της ηχορύπανσης και της κίνησης των οχημάτων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Γιάννενα: Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς επισκέφθηκε το Βιολογικό

Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους Τάσο Βασιλείου, Γιώργο Ζάψα και Γιώργο Σπύρου, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης των Ιωαννίνων και είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο κο Τσιμαράκη από τον οποίο και ενημερώθηκε σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου. Εκτίμηση, μετά τη συνάντηση, είναι ότι το εργοστάσιο λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό, κατά τους θερινούς μήνες και η απόδοσή του θα αυξηθεί με την περαιτέρω προγραμματισμένη επέκτασή του.Το πρόβλημα όμως της ρύπανσης της τάφρου της Λαψίστας και κατ’ επέκταση του ποταμού Καλαμά, θα συνεχίσει να υφίσταται όσο ο έλεγχος των ρυπογόνων δραστηριοτήτων εντός και εκτός ΒΙΠΕ θα είναι ελλιπής, όπως συμβαίνει με τις απευθείας συνδέσεις των επιχειρήσεων στην τάφρο, μετά το Βιολογικό και δεν κατασκευάζονται σήμερα απαραίτητα υποστηρικτικά τεχνικά έργα (δεξαμενή-ές καθίζησης πριν το βιολογικό κ.α.) που θα αντιμετωπίσουν την αδυναμία ανταπόκρισης του εργοστασίου τους μήνες αιχμής, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.Η Δημοκρατική Αριστερά τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας τμήματος της Λίμνης Λαψίστας η οποία θα συμβάλλει στη μερική αποκατάσταση του υγροτόπου της Λαψίστας, στην ισορροπία του οικοσυστήματος του λεκανοπεδίου και στη βελτίωση της ποιότητας των νερών του Καλαμά.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

«Πράσινο νησί» ο Αη Στράτης

Το πρώτο «πράσινο» ελληνικό νησί θα είναι ο Αη Στράτης, αφού υπεγράφη συμφωνία για αποκλειστική παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο δήμος Άη Στράτη υπέγραψαν σήμερα τον προϋπολογισμό των "πράσινων" έργων, ο οποίος αγγίζει τα 8,9 εκατ. ευρώ. Τα έργα θα έχουν ερευνητικό χαρακτήρα και περιλαμβάνουν σχέδιο ενεργειακής αυτάρκειας του νησιού από ανανεώσιμες πηγές και από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Στη συνέχεια των έργων προβλέπονται "πράσινες" μεταφορές, εξοικονόμηση ενέργειας και κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα δημοτικά κτίρια του νησιού.

Οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των έργων θα ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους, ενώ μέρος των επιδεικτικών έργων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει την επέκταση του προγράμματος και σε άλλα μικρά νησιά, όπως οι Λειψοί, καθώς και σε μικρές ορεινές Κοινότητες, όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα "Πράσινο Χωριό".

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η καρέτα-καρέτα επέλεξε την Κουρούτα

Το Χελωνίτη κόλπο, και ειδικότερα την παραλία της Κουρούτας, επέλεξε το απόγευμα του Σαββάτου μία χελώνα καρέτα- καρέτα για να... γεννήσει τα αυγά της, παρουσία μάλιστα πλήθους λουομένων οι οποίοι δεν πίστευαν στα μάτια τους, αφού είχαν μία μοναδική εμπειρία.

Η χελώνα έκανε την εμφάνισή της στην παραλία γύρω στις 8:30 το βράδυ του Σαββάτου, αφήνοντας τους πάντες άφωνους, αφού δεν έδειξε να ενοχλείται καθόλου από το πλήθος. Η καρέτα- καρέτα επέλεξε το μέσον του Χελωνίτη κόλπου για να γεννήσει τα αυγά της και ειδικότερα το σημείο της παραλίας που βρίσκεται το εστιατόριο «Αχίλλειον» του κ. Ντίνου Αναγνωστόπουλου.

Η χελώνα χάραξε το δικό της δρόμο επάνω στην άμμο, πέρασε ανάμεσα στο πλήθος, επέλεξε το σημείο που ήθελε και εκεί γέννησε τα αυγά της, με τους λουόμενους κάθε ηλικίας να παρακολουθούν έκπληκτοι, κάνοντας λόγο για μία μοναδική εμπειρία.
http://www.patrisnews.com

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Περιφέρεια Στερεάς: H προστασία του περιβάλλοντος στην πρώτη γραμμή

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά και της προσκεκλημένης Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτας Καραβασίλη, έγινε η Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, με θέμα τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Στερεάς Ελλάδας.

Στην Ειδική Συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν οι τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών (Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης) όλων των περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών φορέων.

Η Ειδική Συνεδρίαση εξελίχθηκε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικασία, στην οποία παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη Στερεά Ελλάδα και οι ενέργειες που έχουν γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυσή τους.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, καλωσορίζοντας την κ. Καραβασίλη αναφέρθηκε στη μακρόχρονη συνεργασία τους, που χρονολογείται από το 2003. Ο κ. Περγαντάς ως Νομάρχης Βοιωτίας και η κ. Καραβασίλη ως Γενική Επιθεωρήτρια του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος συνεργάστηκαν στενά, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των ελέγχων στην άτυπη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου. Στα 8 χρόνια της Νομαρχιακής θητείας, επιβλήθηκαν πρόστιμα πάνω από 3.000.000 €, ανακλήθηκαν άδειες βιομηχανιών για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και αναδείχθηκε και δρομολογήθηκαν λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα του Ασωπού.

Επίσης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο για την εξυγίανση στην ευρύτερη περιοχή Θήβας – ευρύτερης περιοχής Ασωπού και Μεσσαπίων, τονίζοντας την άμεση κατασκευή έργων υδροδότησης με πόσιμο νερό των οικισμών της περιοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπογραφή της ένταξης και χρηματοδότησης με 5.300.000 € της ύδρευσης στο Νεοχωράκι και Ελαιώνα Βοιωτίας.

Επιπλέον ο κ. Περγαντάς επεσήμανε τα μείζονα περιβαλλοντικά θέματα της Στερεάς Ελλάδας, στην περιοχή των Μεσσαπίων, όπου ξεκινά η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων, στη ΛΑΡΚΟ και στους ορεινούς όγκους με τη λειτουργία μεταλλείων ενώ τόνισε την ανάγκη προστασίας των θαλασσών των Κορινθιακού, Ευβοϊκού και Μαλλιακού κόλπων.

Ακόμα, ο Περιφερειάρχης, επανέφερε την αξιοποίηση του Περιβαλλοντικού Μητρώου Επιχειρήσεων, που είχε εκπονηθεί από τη Νομαρχία Βοιωτίας και είχε αναγνωριστεί από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ως ένα αξιόπιστο εργαλείο ελέγχου, λέγοντας ότι θα πρέπει να καθιερωθεί θεσμικά για τον έλεγχο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις επιχειρήσεις.

Η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, κ. Καραβασίλη, μίλησε για την εποικοδομητική συνεργασία της με τον Περιφερειάρχη, εξαίροντας την καλή δουλειά της Νομαρχίας Βοιωτίας, που συνέβαλε στη δρομολόγηση και εφαρμογή του προγράμματος απορρύπανσης του Ασωπού. Τόνισε επίσης την εξαιρετική δουλειά του Περιβαλλοντικού Μητρώου, που προορίζεται να ενταχθεί στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο, με στόχο την καθιέρωση της «περιβαλλοντικής ενημερότητας» για τις επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Περγαντάς : «Η παρουσία της Ειδικής Γραμματέως κ. Καραβασίλη, στην Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, έχει έναν έντονο συμβολισμό. Ουσιαστικά προχωρούμε στη δεύτερη περίοδο της συνεργασίας μας, που σαν μοναδικό στόχο έχει την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για τη βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος. Βασικό υπόβαθρο της περιβαλλοντικής προστασίας είναι η θέσπιση και εφαρμογή χωροταξικού σχεδιασμού, που επί δεκαετίες έχει λείψει από τη χώρα μας. Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δούμε προσεκτικά το θέμα της ανάπτυξης και να προχωρήσουμε με κανόνες. Ας μην παραγνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη έχει αναφορές σε τρείς τομείς : στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Είναι καθήκον μας να μεριμνήσουμε και να προσπαθήσουμε για όλους»

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ποιες είναι οι επικίνδυνες παραλίες της Αττικής

Ανέμελες βουτιές σε... θολά νερά γεμάτα απόβλητα, σκουπίδια και άκρως επικίνδυνα μικρόβια που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους κάνουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται τις ακατάλληλες για κολύμβηση ακτές της Αττικής! Κάποιοι από αυτούς το κάνουν από συνήθεια, ενώ κάποιοι άλλοι εξαιτίας του άδειου πορτοφολιού τους.

Στριμωγμένοι σε βράχια, δίπλα σε σωρούς από σκουπίδια και μόλις λίγα μέτρα μακριά από τις προειδοποιητικές πινακίδες του υπουργείου Υγείας με το σαφές μήνυμα «Απαγορεύεται η κολύμβηση», κάποιοι επιμένουν να κολυμπούν ακόμη και μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους αγνοώντας ή αδιαφορώντας για το τεράστιο ρίσκο να μπαίνουν μέσα σε θάλασσες που θυμίζουν βούρκο.
Η «Espresso της Κυριακής» βρέθηκε σε μερικές από τις ακατάλληλες, αλλά παράλληλα πολυσύχναστες, παραλίες που απλώνονται στην ακτογραμμή από το Πέραμα μέχρι τα Μέγαρα και κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες.
Στην παραλία Περάματος, σε απόσταση αναπνοής από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και το λιμάνι με τα φεριμπότ που συνδέουν την Αττική με τη Σαλαμίνα, οι λουόμενοι δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για την -υπό κατάρρευση- πινακίδα, η οποία προειδοποιεί για την ακαταλληλότητα των θαλασσινών νερών. Δεκάδες παιδάκια παίζουν στην άμμο, κολυμπούν και κάνουν βουτιές υπό το βλέμμα των γονιών τους που αγνοούν τους κινδύνους μόλυνσης και δηλώνουν ότι η συγκεκριμένη πλαζ δεν ενδείκνυται μόνο για μπάνιο αλλά και για ψάρεμα!
«Οσοι λένε ότι τα νερά δεν είναι καθαρά, δεν ξέρουν τι τους γίνεται» δηλώνει ο κ. Αντώνης Καντιοράνης, κάτοικος Περάματος και πρώην ναυτικός: «Η θάλασσα έχει αλάτι και, ως γνωστόν, το αλάτι θεραπεύει τις πληγές και σκοτώνει όλα τα μικρόβια όπως η χλωρίνη! Οπότε, εδώ τα νερά είναι πεντακάθαρα! Εχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και μπορώ να ξεχωρίσω πποια παραλία είναι βρόμικη και ποια είναι καθαρή!».
Για τις «βαρβάτες» τσιπούρες που ψαρεύει δίπλα από το λιμάνι κάνει λόγο η Εμμανουέλλα, η οποία έχει έρθει στην παραλία από τον Πειραιά μαζί με τον σύντροφό της. «Εχω ακούσει πως τα νερά δεν είναι πολύ καθαρά, αλλά δεν με νοιάζει γιατί δεν έχω πάθει ποτέ τίποτα» λέει η ίδια και συμπληρώνει: «Εκτός από κολύμπι, έρχομαι συχνά και για ψάρεμα αφού η περιοχή έχει μεγάλες και νοστιμότατες τσιπούρες που θυμίζουν νησί του Αιγαίου».
Ασφαλή για τα παιδιά της θεωρεί τα νερά της παραλίας Περάματος η κυρία Σίλβια δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ερχόμαστε οικογενειακώς για περισσότερα από πέντε χρόνια και δεν έχουμε αρρωστήσει ποτέ! Πάντως, αν είχαμε χρήματα θα πηγαίναμε πιο μακριά, σε κάποια καλύτερη ακτή, εκτός Αττικής».
Κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, πάνω στα μαυρισμένα από τα απόβλητα βράχια και με «μαγευτική» θέα τους γερανούς και τα διυλιστήρια Σκαραμαγκά, δεκάδες λουόμενοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους την ώρα που κάποιοι άλλοι ψαρεύουν... σάλπες!
«Οταν τις φτιάχνω στο τηγάνι, γίνονται εξαιρετικά νόστιμες» δηλώνει ο Νίκος επιδεικνύοντας υπερήφανα την αμφιβόλου ποιότητας ψαριά του! «Παλαιότερα είχε πιο πολλά ψάρια, αλλά όσο πάνε μειώνονται. Μην ακούτε τι σας λένε! Τα νερά είναι πεντακάθαρα και ας είναι απέναντι από τα διυλιστήρια. Εγώ έρχομαι κάθε μέρα μετά τη δουλειά μου και κάνω μια βουτιά για να δροσιστώ και να συνέλθω από την κούραση» αναφέρει.
Ιδια άποψη έχει και η κυρία Μαρίνα, που λιάζεται υπό από τους «ειδυλλιακούς» ήχους των φορτηγών, τα οποία περνούν στην εθνική οδό και χωρίς να νοιάζεται για την έντονη δυσωδία όλης της περιοχής. «Είμαι σχετικά νέα στην παραλία, αλλά βλέπω πως εδώ έρχονται για μπάνιο ακόμη και ηλικιωμένοι που έχουν μεγαλώσει σε αυτά τα μέρη» λέει η ίδια και τονίζει: «Μου έχουν πει πως πριν από χρόνια η θάλασσα ήταν ακόμη πιο καθαρή. Σίγουρα, ο Σκαραμαγκάς δεν είναι νησί, αλλά εμείς που μένουμε κοντά και κολυμπάμε κάθε μέρα δεν έχουμε άλλη επιλογή».
Κατευθυνόμενοι προς την Ελευσίνα κάνουμε στάση στην παραλία Ασπροπύργου και παρατηρούμε πως παρά τη σήμανση για την ακαταλληλότητα των νερών, η ακτή έχει λουόμενους! Εκεί κάνει μπάνιο και ο κ. Φάνης με την 6χρονη εγγονή του, η οποία παίζει και «παλεύει» με τα γκριζοπράσινα κύματα. «Δυστυχώς δεν έχω χρήματα για να πάρω ταξί και να πάω σε πιο καθαρή παραλία» μας λέει ο κ. Φάνης. «Πάντως, δεν νομίζω ότι η θάλασσα είναι πολύ βρόμικη και γι' αυτό έρχομαι εδώ με την εγγονή μου. Εντάξει, ίσως να μην είναι και η πιο καθαρή του κόσμου, αλλά δεν γίνεται να κόψουμε και το μπάνιο» καταλήγει.
Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο λιμάνι της Ελευσίνας, η εικόνα σοκάρει! Ακριβώς απέναντι από τα δεκάδες σκουριασμένα πλοία, μέσα στα σκουπίδια και σε μια πλαζ που στερείται ακόμη και... ντουζιέρας, δεκάδες πολίτες και πιτσιρίκια κολυμπούν σε νερά γεμάτα από επικίνδυνα απόβλητα, κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους!
Ο κ. Σοφοκλής πιστεύει πως για όλα ευθύνεται... ο αέρας και, όταν τον ρωτάμε τι ακριβώς εννοεί, μας εξηγεί: «Οταν δεν φυσάει, η θάλασσα είναι λάδι και φαίνεται πεντακάθαρη! Ερχομαι συχνά με τους φίλους μου, κάνουμε το μπάνιο μας, πίνουμε τις μπίρες μας και δεν έχουμε πάθει ποτέ τίποτα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ντουζιέρα για να πλενόμαστε από το αλάτι. Αν κάνετε μια βουτιά, θα δείτε ότι τα νερά δεν είναι καθόλου βρόμικα».
Στη διαδρομή από την Ελευσίνα με κατεύθυνση προς την Κόρινθο, σταματάμε σε άλλες δύο παραλίες, οι οποίες αν και έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλες, είναι γεμάτες από λουόμενους κάθε ηλικίας. Μάλιστα, στην πρώτη από αυτές αντικρίζουμε κάποιους να κολυμπούν δίπλα σε αγωγούς που καταλήγουν στα θολά νερά της θάλασσας. «Ερχόμαστε από την Αθήνα, αφού εδώ έχουμε το εξοχικό μας. Φέτος, τα νερά είναι πιο καθαρά από κάθε άλλη χρονιά! Τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου κολυμπούν σε αυτήν την παραλία και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ας μην ξεχνάμε πως σκουπίδια υπάρχουν σε όλες τις πλαζ» μας λέει η κυρία Αναστασία Κατσιμπάρδη.
Ιδια και χειρότερη η κατάσταση και στη δεύτερη παραλία, στην όποια φιγουράρει μια τεράστια προειδοποιητική ταμπέλα. Η Θεοδώρα ζει στην περιοχή και γνωρίζει καλύτερα από όλους πως η ακτή δεν είναι καθαρή. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε δεν κολυμπάει ποτέ εδώ, ενώ μας λέει χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος ξέρει ότι τα νερά είναι βρόμικα, αλλά επιμένει να κάνει μπάνιο αδιαφορώντας για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του. Εχω ακούσει ιστορίες με ανθρώπους που, ενώ κολυμπούσαν, είδαν δίπλα τους ακόμη και... ακαθαρσίες».
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ
Σοκ προκαλούν τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησε στις παραλίες της Δυτικής Αττικής το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), καθώς το ποσοστό ακαταλληλότητας φτάνει το 61,70%! Αναφορικά με τις παραλίες που επισκεφτήκαμε, οι μετρήσεις μιλάνε από μόνες τους.
1. Πέραμα: Ανιχνεύτηκε πολύ μεγάλο ποσοστό εντερόκοκκων (136 ανά 100ml νερού, ενώ τα επιτρεπόμενο όριο είναι 100 ανά 100ml νερού).
2. Ασπρόπυργος: Τόσο ο αριθμός των κολοβακτηριδίων όσο και των εντερόκοκκων υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια. Συγκεκριμένα, ανιχνεύτηκαν 360 κολοβακτηρίδια ανά 100ml νερού (επιτρεπόμενο όριο 250/100ml νερού) και 285 εντερόκοκκοι ανά 100ml νερού (επιτρεπόμενο όριο 100/100ml νερού).
3. Ελευσίνα: Τραγική είναι η κατάσταση στην Ελευσίνα, καθώς τα κολοβακτηρίδια αγγίζουν τα 350 ανά 100ml νερού (επιτρεπόμενο όριο 250/100ml νερού), ενώ ο αριθμός των εντερόκοκκων είναι... απροσδιόριστος.

Espressonews.gr

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ρύθμιση για αιολικά πάρκα-ηλιακή ενέργεια προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος

Νομοθετική πρωτοβουλία για επιτάχυνση των επενδύσεων σε θαλάσσια αιολικά πάρκα και εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ.Παπακωνσταντίνου.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για την παρουσίαση της μελέτης «Μακροχρόνιες Ενεργειακές Προοπτικές: Οι Προκλήσεις για τον Ενεργειακό Τομέα στην Ελλάδα με ορίζοντα το 2050», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι μετά τον Αύγουστο θα δημοσιοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που θα τεθεί σε διάλογο με τους φορείς της αγοράς.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα καθώς και ότι στις επιλογές που εξετάζονται, που συνδέονται και με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, είναι η πώληση μονάδων ή θυγατρικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε επίσης τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την ενέργεια που ψηφίστηκε την Πέμπτη επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν ενδυνάμωση του ρόλου της ΡΑΕ, προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, απελευθέρωση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Από την πλευρά του ΙΟΒΕ και των επιχειρήσεων τονίστηκε ότι εκείνο που προέχει σήμερα είναι η αποτροπή της χρεοκοπίας και ότι η ενεργειακή πολιτική όπως και η πολιτική μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κρίσης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, πάντως, ότι «ενώ πολλοί θα έλεγαν πως σε περίοδο κρίσης ασκήσεις για τον ενεργειακό σχεδιασμό δεν έχουν νόημα, εγώ θα έλεγα ότι σε περίοδο κρίσης οι ώριμες κοινωνίες προετοιμάζουν το μέλλον τους».

Σε παρέμβασή του, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι κάθε προσπάθεια - ενεργειακού ή άλλου - σχεδιασμού στη χώρα μας, αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, τα οποία αποτρέπουν την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και καθιστούν εκ προοιμίου δυσεπίτευκτους τους στόχους.

Ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ, Ρ.Μωυσής, υπογράμμισε ότι στην παρούσα συγκυρία «υπέρτατος στόχος θα πρέπει να είναι η αποτροπή της χρεοκοπίας μπροστά στο ενδεχόμενο της οποίας όλοι οι άλλοι στόχοι, περιβαλλοντολογικοί, συμβατικοί ή πολιτικοί, πρέπει να θεωρηθούν δευτερεύοντες».

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της Μυρσίνης και του Μεγαδένδρου Πρέβεζας: "Ο ΣΜΑ δεν θα γίνει"

H  Μυρσίνη  Πρέβεζας Στο τελικό στάδιο  βρίσκεται η  κατασκευή  του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην τοπική κοινότητα Μυρσίνης. Έληξε η διαδικασία της έγκρισης της ΜΠΕ και ακολουθεί  η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.
Αδιαφορώντας πλήρως για την άποψη  των κατοίκων, οι αρμόδιοι προχωρούν. Στα ερωτήματα που είχαν απασχολήσει  όλους εμάς τους κατοίκους  Μυρσίνης -Μεγαδένδρου,  για το ποιοι και με ποιες διαδικασίες , έλαβαν την απόφαση να χωροθετήσουν την συγκεκριμένη  περιοχή  και να προχωρήσουν  στην κατασκευή  του έργου, δόθηκαν  οι απαντήσεις .
 
Απαντήσεις που αναδεικνύουν   την προσπάθεια κάποιων να κάνουν τα πάντα  έτσι ώστε  οι  άμεσοι ενδιαφερόμενοι  να πάρουν είδηση ότι το έργο θα κατασκευασθεί  όταν δουν τον εργολάβο να εγκαθίσταται.  Απαντήσεις που αναδεικνύουν  το  μέγεθος της κοροϊδίας  στην οποία επιδίδονται αυτοί που σήμερα  έχουν την πολιτική ευθύνη διοίκησης του Δήμου μας.
Τώρα μάθαμε ότι  το έργο κυοφορείτο από το 2004 και  επιταχύνθηκε η  διαδικασία κατασκευής  του το 2010 σε χώρο που  καθόρισε  κάποιος «γραφειοκράτης» του Συνδέσμου  Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων,  χωρίς να υπάρχει αντίρρηση από τον τότε δήμο Ζαλόγγου. Τώρα μάθαμε πως  οι σχετικές γνωμοδοτήσεις  των υπηρεσιών  που συνοδεύουν την  ΜΠΕ , έγιναν στα «κρυφά» μέσα στο 2010, και όλες -μα όλες- ήταν θετικές για τον συγκεκριμένο χώρο. Αν όμως τις διαβάσουμε καλά  μόνο η  ΛΓ Εφορεία Αρχαιοτήτων διαφωνεί με μια «δεύτερη προτεινόμενη θέση» . Οι άλλες δεν φέρουν καμία αντίρρηση για άλλες προτεινόμενες θέσεις.
Τώρα μάθαμε ότι υπήρχαν και άλλες  δύο προτεινόμενες θέσεις  η ΒΙΠΕ και ο «Κούκος». Την ΒΙΠΕ ακόμα και σήμερα η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας την θεωρεί και υποστηρίζει ότι είναι η πλέον κατάλληλη. Και αν τον «Κούκο» τον αποκλείουν  λόγω «άμεσης οπτικής επαφής» αλλά και γιατί σήμερα είναι στην διαδικασία αποκατάστασης του  ΧΑΔΑ Πρέβεζας, την ΒΙΠΕ γιατί την αποκλείουν;  Η απάντηση είναι απλή  γιατί «ισχυρά οικονομικά τοπικά συμφέροντα»  δεν έχουν πεισθεί για την «ασήμαντη περιβαλλοντική όχληση» που προκαλεί το συγκεκριμένο έργο  και χρησιμοποιούν την «ισχύ τους » για να το αποτρέψουν ακόμα και με αιωρούμενες απειλές στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους. Την ΜΠΕ την γράφουν εκεί που ξέρουν, προφανώς γιατί εξ ιδίας πείρας γνωρίζουν πως εφαρμόζονται στην πράξη οι μελέτες.
Τώρα μάθαμε ότι  «άμεση οπτική επαφή» στον «Κούκο» έχουν πολλοί.
Τώρα μάθαμε ότι το η αρμόδια Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου  γνωμοδότησε αρνητικά για την ΜΠΕ, γνωρίζοντας ότι την «γνώμη» τους, αυτοί που θα αποφασίσουν, δεν την υπολογίζουν.  Στο παρασκήνιο  υπεύθυνοι του έργου ( κρατική περιφέρεια κλπ)  υπόσχονται ότι  με τίποτε δεν θα προχωρήσει το έργο στην Μυρσίνη.
Και το αποκορύφωμα όλων : Ο Δήμαρχος Πρέβεζας  , τον οποίο επισκέπτεται  η  επιτροπή των κατοίκων, δηλώνει ότι  το έργο ΣΜΑ στην Μυρσίνη δεν πρόκειται να γίνει γιατί  ο δήμος Πρέβεζας (για τα σκουπίδια αυτού του δήμου μιλάμε)  κατασκευάζει ΣΜΑ στον «Κούκο».  Οι υποστηριχτές  της θέσης του δημάρχου  περιφέρουν ως «απόδειξη»  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας της  15/6/2011,  στην οποία   ψηφίσθηκε η εισήγηση της  αρμόδιας υπηρεσίας  στο θέμα « Μεταφορά απορριμμάτων δήμου Πρέβεζας στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου» . Όλοι όμως  γνωρίζουν ότι  ΣΜΑ στον «Κούκο» δεν κατασκευάζουν. Τον πρόχειρο τρόπο μεταφοράς των απορριμμάτων της Πρέβεζας αποφασίσανε. Τίποτε άλλο. Ο κ. δήμαρχος το γνωρίζει καλύτερα από όλους. Γιαυτό  λίγες μέρες μετά, σε συγκέντρωση κατοίκων του Μιχαλιτσίου,  λέει ότι ΣΜΑ στον «Κούκο» δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.
Ποιοι κοροϊδεύουν ποιους;
Εμάς τους κατοίκους της Μυρσίνης - Μεγαδένδρου σίγουρα όχι .  Έστω και αργά μάθαμε το μάθημα.  Αυτοί θεωρούν ότι δεν μας πέφτει λόγος.
 Εμείς  είμαστε σίγουροι  ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουμε εμείς. Δεν μας πείθουν  τα μεγάλα λόγια περί «αναγκαιότητας του έργου»  και   «ελάχιστης όχλησης»  στο περιβάλλον.

Το έργο ΣΜΑ στην Μυρσίνη , ανάμεσα στα πολλά προβλήματά του , έχει και ένα,  το πιο σημαντικό .  Πάσχει από  δημοκρατική νομιμοποίηση.
ΓΙ ΑΥΤΟ και ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.

Κάτοικοι της Μυρσίνης και  του Μεγαδένδρου Πρέβεζας.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πρόστιμο 60.00 ευρώ στη ΔΕΗ!

Το πρόστιμο μαμούθ επέβαλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Το πρόστιμο επιβλήθηκε για την εκμετάλλευση του "Ορυχείου Πτολεμαΐδας" με τρόπο που δεν προσδιορίζεται στην εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα για την απαραίτητη διαβροχή στο χώρο των εργασιών του ορυχείου ώστε να μην διαφεύγει η τέφρα στον αέρα.

"Η συμπεριφορά της ΔΕΗ είναι απαράδεκτη και προκλητική. Η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, η αξιοποίηση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών και η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας είναι απαίτηση όλης της κοινωνίας" δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Φ. Κουβέλης για μέτρα προστασίας του Αμβρακικού

Παρέμβαση για τα μέτρα προστασίας του Αμβρακικού κόλπου  από τον  πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, βουλευτή , Φώτη Κουβέλη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Ο βουλευτής με ερώτησή του στη Βουλή αναφέρει στοιχεία πρόσφατης έρευνας που διαπιστώθηκε ότι σε θαλάσσιο βάθος κάτω από τα 30-35 μέτρα έχει δημιουργηθεί μία ανοξική ζώνη, στην οποία δεν υπάρχει ζωή, ενώ οι θαλάσσιοι οργανισμοί που διαβιούν στον πυθμένα της θάλασσας έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ.   Κουβέλης ζητά να μάθει τη θέση των υπουργείων και αν έχουν προγραμματισθεί- σχεδιασθεί έργα και δράσεις, τα οποία θα συμβάλουν στην περιβαλλοντική στήριξη και αναβάθμιση της  περιοχής, ποια είναι  αυτά και ποιό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

191 δήμοι θέλουν να «Εξοικονομήσουν» ενέργεια

Συνολικά 191 δήμοι, υπέβαλαν πρόταση υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ενέργειας από τους ΟΤΑ», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση της πρώτης φάσης τής δράσης, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός διαβίβασε στη Βουλή σχετικό έγγραφο, απαντώντας σε ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση στην αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβάλει οι δήμοι για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα αφορά στην εφαρμογή δράσεων και αποδεδειγμένων καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, με έμφαση στον κτηριακό τομέα (δημόσια κτήρια) και την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων των Δήμων.

Δευτερευόντως, αφορά στον τομέα των δημοτικών και ιδιωτικών μεταφορών και στις ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις, μέσω της υλοποίησης παρεμβάσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης πολιτών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εταιρειών και φορέων.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας προκαλεί κατάθλιψη!

Άκρως επιβαρυντική είναι η μακροχρόνια έκθεση σε μολυσμένο αέρα όπως είναι αυτός που υπάρχει στις μεγαλουπόλεις. Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές ο μολυσμένος αέρας προκαλεί διάφορες εγκεφαλικές βλάβες ανάμεσα στις οποίες μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα μνήμης. Επίσης η έκθεση σε μολυσμένη ατμόσφαιρα έχει και άλλες παρενέργειες όπως την εμφάνιση κατάθλιψης.

Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Οχάιο πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια τα οποία
εξέθεταν σε αέρα ποιότητας ανάλογης με εκείνη που υπάρχει στις μεγαλουπόλεις, «εμπλουτισμένο» δηλαδή με καυσαέρια οχημάτων και βιομηχανιών καθώς και με φυσική σκόνη.

Οι ερευνητές εξέθεταν κάποια από τα πειραματόζωα σε φιλτραρισμένο αέρα και κάποια άλλα σε μολυσμένο αέρα για έξι ώρες την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα για ένα συνολικό διάστημα δέκα μηνών, δηλαδή σχεδόν κατά τη μισή διάρκεια της ζωής τους. Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις του μολυσμένου αέρα στην καρδιά και στους πνεύμονες αυτή την φορά οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία.


Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στον μολυσμένο αέρα ανέπτυξαν τελικά σοβαρά μαθησιακά προβλήματα, όπως και προβλήματα μνήμης.

Επίσης παρουσίασαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε μολυσμένο αέρα έχει ορατές αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για άτομα που ζουν και εργάζονται σε αστικές περιοχές με μολυσμένο αέρα. Η έρευνα μας προσθέτει νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η μόλυνση της ατμόσφαιρας» αναφέρει η Λόρα Φόνκεν, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry.


http://astrikiprovoli.blogspot.com/2011/07/blog-post_4061.html

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Δράσεις για το περιβάλλον σε όλη την Ελλάδα από τα 35 Πολιτιστικά Κέντρα του ΟΤΕ και φέτος

Στον ΟΤΕ πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι και δική μας υπόθεση. Έτσι, όλο το Ιούνιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εργαζόμενοι του ΟΤΕ με τις οικογένειές τους, απλοί πολίτες, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, Δήμοι, Περιφέρειες, συμμετείχαν σε περιβαλλοντικές δράσεις που πραγματοποίησαν τα 35 Πολιτιστικά Κέντρα του ΟΤΕ, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Περισσότερα από 1000 μέλη μαζί με τις οικογένειές τους, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Χανιά και από την Λευκάδα  μέχρι τη Μυτιλήνη, αλλά και με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Ένωσης Εργαζομένων ΟΤΕ, έκαναν πράξη το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον, πραγματοποιώντας:
·         δεντροφυτεύσεις,
·         καθαρισμούς ακτών, λιμνών, δασών κ.α.,
·         καθώς και αποκομιδή απορριμμάτων και διαλογή σε ανακυκλώσιμα και μη.

Ο ΟΤΕ «αναλαμβάνει δράση» και στη δασοπροστασία!

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για το 2011 ήταν αφιερωμένη στην προστασία των δασών. Στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου, που έχει ήδη αρχίσει, ο ΟΤΕ σε συνεργασία με την περιβαλλοντική ΜΚΟ «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», συνέχισε, για δεύτερη χρονιά, την υποστήριξη του προγράμματος εθελοντικής δασοπροστασίας στο δάσος του Σέιχ Σου. Στη δράση, που περιελάμβανε τον καθαρισμό της περιοχής Κρυονερίου σε συνεργασία και με την Πολιτιστική Λέσχη Προσωπικού ΟΤΕ Ν. Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εθελοντές της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και εργαζόμενοι του ΟΤΕ με τις οικογένειες τους.

Ο ΟΤΕ, διαχρονικά έχει συνδέσει την παρουσία του με την κοινωνική προσφορά και την προστασία του περιβάλλοντος. Ως «υπεύθυνος πολίτης» πραγματοποιεί μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις, συμβατές με διεθνείς κανόνες και πρακτικές. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται βάσει ποιοτικών αλλά και μετρήσιμων ποσοτικών στόχων, έχοντας ως απώτερο σκοπό τόσο τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη λειτουργία της ίδιας της εταιρείας, όσο και την καθιέρωση εταιρικής περιβαλλοντικής κουλτούρας.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Το λιμάνι Συβότων καθάρισαν οι Paguristas και οι Syvotistas

Στα Σύβοτα είχαν δώσει χθες ραντεβού τα μέλη των Paguristas, όπου σε συνεργασία με την τοπική ομάδα των Syvotistas προχώρησαν σε μία ακόμη εθελοντική δράση. Συγκεκριμένα, καθάρισαν τον πυθμένα του λιμανιού από σκουπίδια και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν διασκορπισμένα σ’ αυτόν.Για την πραγματοποίηση της νέας αυτής δράσης οι δύο ομάδες είχαν καλέσει ειδικευμένους δύτες, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Έτσι περίπου 15 άτομα βούτηξαν στο λιμάνι και ανέσυραν απ’ τον βυθό του ό,τι βρήκαν (λάστιχα αυτοκινήτων, παλιά σχοινιά, σίδερα κ.α.). Τα αντικείμενα συγκεντρώθηκαν από τους εθελοντές, φορτώθηκαν σε φορτηγάκι και μεταφέρθηκαν σε χωματερή.Στην εθελοντική αυτή προσπάθεια συμμετείχαν περισσότεροι από 20 Γιαννιώτες μέλη των Paguristas που αναχώρησαν νωρίς χθες το πρωί για τα γραφικά Σύβοτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική υπήρξε στην προσπάθεια και η συμβολή του τοπικού Λιμεναρχείου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...