Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ρύθμιση για αιολικά πάρκα-ηλιακή ενέργεια προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος

Νομοθετική πρωτοβουλία για επιτάχυνση των επενδύσεων σε θαλάσσια αιολικά πάρκα και εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ.Παπακωνσταντίνου.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για την παρουσίαση της μελέτης «Μακροχρόνιες Ενεργειακές Προοπτικές: Οι Προκλήσεις για τον Ενεργειακό Τομέα στην Ελλάδα με ορίζοντα το 2050», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι μετά τον Αύγουστο θα δημοσιοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που θα τεθεί σε διάλογο με τους φορείς της αγοράς.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα καθώς και ότι στις επιλογές που εξετάζονται, που συνδέονται και με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, είναι η πώληση μονάδων ή θυγατρικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε επίσης τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την ενέργεια που ψηφίστηκε την Πέμπτη επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν ενδυνάμωση του ρόλου της ΡΑΕ, προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, απελευθέρωση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Από την πλευρά του ΙΟΒΕ και των επιχειρήσεων τονίστηκε ότι εκείνο που προέχει σήμερα είναι η αποτροπή της χρεοκοπίας και ότι η ενεργειακή πολιτική όπως και η πολιτική μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κρίσης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, πάντως, ότι «ενώ πολλοί θα έλεγαν πως σε περίοδο κρίσης ασκήσεις για τον ενεργειακό σχεδιασμό δεν έχουν νόημα, εγώ θα έλεγα ότι σε περίοδο κρίσης οι ώριμες κοινωνίες προετοιμάζουν το μέλλον τους».

Σε παρέμβασή του, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι κάθε προσπάθεια - ενεργειακού ή άλλου - σχεδιασμού στη χώρα μας, αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, τα οποία αποτρέπουν την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και καθιστούν εκ προοιμίου δυσεπίτευκτους τους στόχους.

Ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ, Ρ.Μωυσής, υπογράμμισε ότι στην παρούσα συγκυρία «υπέρτατος στόχος θα πρέπει να είναι η αποτροπή της χρεοκοπίας μπροστά στο ενδεχόμενο της οποίας όλοι οι άλλοι στόχοι, περιβαλλοντολογικοί, συμβατικοί ή πολιτικοί, πρέπει να θεωρηθούν δευτερεύοντες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...