Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ. : Η ...δικαίωση της αυθαιρεσίας;

Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς για το θέμα των αυθαιρέτων

Η πολιτική διγλωσσία και ο περιβαλλοντικός αμοραλισμός, τα χρόνια νοσήματα όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αναπαράχθηκαν και στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, που «συζήτησε» το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα. Ασχολήθηκε μόνο με τι φιλοδοξεί να εισπράξει από τα πρόστιμα νομιμοποίησής τους και συζήτησε γενικώς και αορίστως (αφού δεν προτάθηκαν συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα, με βάση και την υπάρχουσα εμπειρία) για την περιβαλλοντική αναβάθμιση που θα επιφέρει, δήθεν, η εφαρμογή του.

Έτσι λειτουργούν ως φύλλο συκής οι προτεινόμενες εξαιρέσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων στους αιγιαλούς, τα δάση, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ρέματα, η θέσπιση του περιβαλλοντικού ταμείου και οι (για πολλοστή φορά) εξαγγελλόμενες προθέσεις ελέγχων και ποινών στους από δω και πέρα δημιουργούς αυθαιρέτων.

Αντίθετα την ίδια ώρα που ανακοινώνεται το νέο ΡΣΑ, το οποίο υποτίθεται (επισήμως) θα σταματήσει την αστική διάχυση και την περαιτέρω καταστροφή της υπαίθρου, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ουσιαστικά θα την αυξήσει και θα την δικαιώσει στην συνείδηση των απανταχού αυθαιρετούχων και αυθαιρετούντων.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ ήταν και είναι μία: Να εισπραχθούν τα πρόστιμα –όσο υψηλά και αν είναι- και να μην υπάρξει καμία ανοχή στην αυθαιρεσία που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και τις αναγκαίες προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν για τον εκσυγχρονισμό των δομών διοίκησης –και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ασχολείται με το σύνολο των αυθαιρέτων και θα στηρίζεται σε έναν καλά οργανωμένο μηχανισμό κατεδαφίσεων.

Καλεί τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και κάθε περιβαλλοντικά ευαίσθητο πολίτη να αντισταθούν στον εκμαυλισμό των πολιτικών μας ηθών και πρακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...