Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Οικολογική καταστροφή στη Σκιάθο – Κραυγή αγωνίας των κατοίκων


 Ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα συντελείται τους τελευταίους μήνες στο πανέμορφο νησί του Παπαδιαμάντη.


Ένα μεγάλο τμήμα του πευκοδάσους στη φημισμένη παραλία Μπανάνα έχει ως δια μαγείας εξαφανιστεί!

Το «διά μαγείας» φυσικά έχει εξήγηση, καθώς πίσω από την εξαφάνιση του καταπράσινου πευκοδάσους βρίσκονται οικονομικά και ενδεχομένως πολιτικά συμφέροντα.

Μετά το κόψιμο από τη ρίζα εκατοντάδων δένδρων και θάμνων, άρχισε να ξεπροβάλει η αιτία του οικολογικού εγκλήματος. Μια επιχείρηση μαζικής εστίασης, ένα νυχτερινό κέντρο, άρχισε να στήνεται στη θέση των αιωνόβιων πεύκων.

Η «ανάγκη» πρόσβασης των θαμώνων οδήγησε στην αποψίλωση 750 μέτρων δάσους, προκειμένου να δημιουργηθεί δρόμος.

Παρ' όλα αυτά το κέντρο πήρε από το δήμο άδεια λειτουργίας.

Οι αεροφωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν το μέγεθος της τεράστιας οικολογικής καταστροφής για την οποία προκύπτει σωρεία αναπάντητων ερωτημάτων:

Γιατί επέτρεψε ο Δήμος Σκιάθου στη συγκεκριμένη επιχείρηση να λειτουργεί σε αναδασωτέα έκταση; Γιατί δεν προέβη σε αναστολή οικοδομικής άδειας και γιατί χορήγησε άδεια λειτουργίας;

Ποιος λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του δάσους, τη στιγμή μάλιστα που αυτό έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα έκταση με το ΦΕΚ 649 της 20ης Νοεμβρίου 2012;

Γιατί ο Δήμος επιτρέποντας την λειτουργία αυτής της επιχείρησης οδήγησε ουσιαστικά σε απαξίωση τις θέσεις beachbar που δημοπρατούσε, χάνοντας περίπου 200χιλιάδες ευρώ έσοδα τον χρόνο;

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς επέλεξαν να κωφεύσουν στο άκουσμα των συγκεκριμένων ερωτημάτων. Πέρα από την ανέγερση μιας μάζας από σκυρόδεμα, η οποία προσβάλλει το τοπίο και την αισθητική του επισκέπτη, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης προχώρησαν και σε άλλες εικαστικές παρεμβάσεις όπως το άνοιγμα δρόμου, μέσα από το δάσος, για να εξυπηρετούνται οι πελάτες τους.

Το μέγεθος της αυθαιρεσίας είναι τέτοιο που ξεφεύγει από το πλαίσιο ενός τοπικού σκανδάλου και αγγίζει τα όρια ενός εθνικού, δεδομένου ότι η φύση μας είναι η μοναδική μας περιουσία. Ελπίζουμε η ηγεσία του τόπου να παρέμβει εγκαίρως.

newsbomb.gr

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Η συμβολή της Μεσογειακής Διατροφής στην προστασία του περιβάλλοντος

Καλό για σένα, καλό για τον πλανήτη: To πρόγραμμα της Barilla  

«Good for You, Good for the Planet» ονομάζεται το πρόγραμμα του Ομίλου Barilla που στόχο έχει να αναδείξει τη φιλοσοφία της Μεσογειακής Διατροφής ως πηγή έμπνευσης και οδηγό τόσο για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή, όσο και για την υπεύθυνη λειτουργία του Ομίλου.

Το πρόγραμμα συνοψίζει  τον τρόπο που η Barilla αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της ως εταιρεία αλλά και τον ρόλο της μέσα στην κοινωνία, μέσα στην παγκόσμια κοινότητα εν γένει. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Όμιλος με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, των συνεργατών της και των καταναλωτών διεθνώς, για την προώθηση της αξίας της Μεσογειακής Διατροφής τόσο στο επίπεδο της ευζωίας, όσο και σε σχέση με την προστασία του πλανήτη σε εταιρικό αλλά και προσωπικό επίπεδο.

«Good for You» σημαίνει ότι δεσμευόμαστε να παράγουμε προϊόντα γευστικά, ασφαλή και διατροφικά σωστά. Τα προϊόντα μας βοηθούν όσους τα επιλέγουν να προστατεύουν τη φυσική τους κατάσταση, να απολαμβάνουν καλή ζωή διαχρονικά και να χαίρονται το φαγητό τους. Γι’ αυτό, από την ίδρυσή μας, ότι παράγουμε βασίζεται και ακολουθεί τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής.

«Good for the Planet» σημαίνει ότι πρέπει συνεχώς να μειώνουμε την περιβαλλοντική επίπτωση των προϊόντων μας, από το χωράφι μέχρι την τελική κατανάλωση. Όχι μόνο βελτιώνοντας τις διαδικασίες καλλιέργειας, παραγωγής και διανομής, αλλά επίσης ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν υπεύθυνα. Και σε αυτή την περίπτωση οι αρχές της Μεσογειακής Διατροφής είναι χρήσιμες: τα προϊόντα στη βάση της διατροφικής πυραμίδας είναι εκείνα που έχουν τη χαμηλότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Αυτές είναι  οι βασικές αρχές του προγράμματος «Good for You, Good for the Planet» που αναδεικνύει τη σχέση της διατροφικής πυραμίδας με την περιβαλλοντική πυραμίδα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε τροφίμου. Τα ζυμαρικά βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας έχοντας, μέσω της καλλιέργειας των πρώτων υλών αλλά και της διαδικασίας παραγωγής τους, ελάχιστη επιβάρυνση για το περιβάλλον. Η διπλή πυραμίδα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ομίλου και πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στο site που δημιουργήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό www.goodforyougoodfortheplanet.org.

Εμπνέοντας τους ανθρώπους της να γίνουν, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, πρεσβευτές της Μεσογειακής Διατροφής ως τρόπου ζωής και αντίληψης της σχέσης μας με το περιβάλλον, ο Όμιλος Barilla ξεκινά μία προσπάθεια για να γίνει συνείδηση σε όλους ότι ακόμα και μία απλή καθημερινή δραστηριότητά μας όπως το φαγητό, μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής παγκοσμίως.

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για τη ρύπανση με λιπάσματα

Έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις, η Κομισιόν αποφάσισε την Πέμπτη να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της ρύπανσης με λιπάσματα, η οποία προκαλεί το καταστροφικό φαινόμενο του ευτροφισμού σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες.

Η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν έλαβε τα μέτρα που απαιτεί η κοινοτική νομοθεσία για τη ρύπανση των υδάτων από νιτρικά άλατα, το κύριο συστατικό των περισσότερων λιπασμάτων. Η οδηγία για τη νιτρορύπανση ισχύει από το 1991, ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καθορίσει τις ευπρόσβλητες περιοχές, όπως είναι υποχρεωμένη.

Το άζωτο που περιέχουν τα νιτρικά άλατα είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των φυτών, μαζί με τον φώσφορο και το κάλιο.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν τα νιτρικά άλατα από τα λιπάσματα και την κοπριά διαρρέουν από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και καταλήγουν σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες. Εκεί, το άζωτο λειτουργεί ως λίπασμα για τα φύκια, τα οποία πολλαπλασιάζονται υπέρμετρα. Όταν αργότερα πεθαίνουν, η αποσύνθεσή τους από τα μικρόβια καταναλώνει όλο το διαθέσιμο οξυγόνο, οπότε η υδρόβια ζωή πεθαίνει από ανοξία.

Με στόχο την προστασία από τη νιτρορύπανση, η οδηγία της ΕΕ προωθεί ορθές γεωργικές πρακτικές και μεταξύ άλλων απαιτεί από τις χώρες-μέλη να αναφέρουν τις ευπρόσβλητες περιοχές. Απαιτεί επίσης τη λήψη μέτρων στις ζώνες αυτές, όπως απαγόρευση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και κοπριάς και η αποθήκευση της κοπριάς σε υδατοστεγείς χώρους.

Από τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων προκύπτει ότι ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως ευπρόσβλητες, είναι στην πραγματικότητα είναι. Η Επιτροπή, ως εκ τούτου, καλεί επιτακτικά την Ελλάδα να αναλάβει δράση και να εκπονήσει τα ενδεδειγμένα σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Την 1η Οκτωβρίου 2012, η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, ζητώντας ταχεία δράση για επανόρθωση της κατάστασης. Σε απάντηση στην εν λόγω αιτιολογημένη γνώμη, η Ελλάδα καθόρισε ορισμένες πρόσθετες ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση ζώνες.

Παρόλο που ο νέος αυτός χαρακτηρισμός επιπλέον ζωνών αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν καλύπτει όλες τις αιτιάσεις που έχει διατυπώσει η Επιτροπή, δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιοχές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Ανακύκλωση φιαλών στα Cellier

Τα Cellier πραγματοποιούν πρόγραμμα ανακύκλωσης των φιαλών: για κάθε φιάλη κρασιού Cellier που επιστρέφετε στα καταστήματά μας για να ανακυκλωθούν, κερδίζετε έκπτωση 5%* για τον αντίστοιχο αριθμό φιαλών που θα αγοράσετε.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να δώσουμε στους πελάτες μας ένα κίνητρο για να συνδυάσουν την αγορά του αγαπημένου τους κρασιού με μία κίνηση σημαντική για το περιβάλλον.

Για τα Cellier, το κρασί δεν είναι απλώς ένα ποτό. Είναι ένα σύμβολο της καλής ποιότητας ζωής, που είναι τρόπος σκέψης και καθημερινή συνήθεια και η κατανάλωση των αγαπημένων μας κρασιών μπορεί να έχει οφέλη και για εμάς και για όλους αρκεί να κάνουμε μία απλή κίνηση: να ανακυκλώσουμε τη γυάλινη φιάλη.

Αυτή η δέσμευση να παρέχουμε  προϊόντα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλή ζωή που δεν κοστίζει ακριβά, βρίσκεται στη βάση της  φιλοσοφίας μας στα Cellier. Γι’ αυτό, η πρωτοβουλία μας για ανακύκλωση των φιαλών κρασιού από τα καταστήματά μας, είναι κομμάτι της ευρύτερης «πράσινης» πρακτικής μας.

* Η έκπτωση αυτή  δε συνδυάζεται με άλλη προσφορά

Περισσότεροι από 1.200 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ελλάδα από την καύση λιγνίτη

Περισσότεροι από 1.200 πρόωροι θάνατοι, ετησίως, στην Ελλάδα οφείλονται στη ρύπανση από την καύση λιγνίτη. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η έκθεση «Σιωπηλοί δολοφόνοι» που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης για λογαριασμό της «Greenpeace».

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του μοντέλου EcoSense του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, εξετάζει, σε ετήσια βάση, τις επιπτώσεις των 300 υπαρχόντων μεγάλων ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, εκτιμά τις προβλεπόμενες επιπτώσεις των 50 νέων σταθμών που βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής ή σχεδιασμού, αν τελικά αυτοί τεθούν σε λειτουργία.

Η έκθεση παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Tύπου, ενόψει των σχεδιαζόμενων αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το μέλλον της ΔΕΗ.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 2010 οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ εξέπεμψαν συνολικά 40 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, περισσότερους από 11.000 τόνους μικροσωματιδίων και 140.000 τόνους διοξειδίου του θείου, καθώς και περισσότερους από οκτώ τόνους βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών ουσιών, όπως υδράργυρο, αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, ψευδάργυρο.

Η καύση λιγνίτη ευθύνεται για την απώλεια 260.000 εργατοημερών ετησίως, εξαιτίας της νοσηρότητας του πληθυσμού, επιβαρύνοντας σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία. Η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλείται εκτιμάται ότι κοστίζουν έως και 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία. Εξάλλου, εφόσον κατασκευαστεί η νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα, υπολογίζεται ότι θα ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο 100 ανθρώπων ετησίως.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επίσης, υπολογίζεται ότι το 2010 οι εκτιμώμενες αρνητικές επιδράσεις από τους ρύπους των ανθρακικών σταθμών στη δημόσια υγεία ήταν αντίστοιχες με τις βλάβες που προκλήθηκαν στην υγεία των Ευρωπαίων από το καθημερινό κάπνισμα 22 εκατομμυρίων τσιγάρων για έναν χρόνο.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα εκλύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνους τοξικών αερίων και αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Αυτοί οι ρύποι εισχωρούν στους πνεύμονες και το αίμα των ανθρώπων προκαλώντας αναπνευστικές λοιμώξεις, καρδιακές προσβολές, καρκίνο του πνεύμονα, κρίσεις άσθματος και άλλες βλάβες στην υγεία. «Συστατικά, όπως ο άνθρακας και ενώσεις του θείου, που προκαλούνται και από εκπομπές εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας με καύση λιγνίτη, έχουν συσχετιστεί με τις επιδράσεις των σωματιδίων στην υγεία» εξήγησε η λέκτορας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Σαμολή.

Σύμφωνα με τη «Greenpeace» η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας πρέπει να υπηρετήσει την οριστική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη μετάβαση σε μια σύγχρονη οικονομία μηδενικών εκπομπών.

Επίσης, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, Τάκης Γρηγορίου, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προϋποθέτει την άρση της βασικότερης στρέβλωσης που μέχρι σήμερα επιβαρύνει την ελληνική οικονομία: όποιος επενδυτής επιθυμεί να στραφεί στον λιγνίτη θα πρέπει να πληρώνει το πραγματικό του κόστος και όχι ένα πενιχρό αντίτιμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2012 επιβλήθηκε για πρώτη φορά τέλος λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, που ορίστηκε στα 2,5 ευρώ/MWh, αποφέροντας συνολικά έσοδα για όλη τη λιγνιτική παραγωγή μόλις 55 εκατομμύρια ευρώ.

WWF: "Προβληματική η προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα"

Για «μνημονιακές δεσμεύσεις, που οδηγούν στην οπισθοδρόμηση της πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος, με περικοπές δαπανών σε δασοπροστασία, υποστελέχωση υπηρεσιών και επενδύσεις που καταστρέφουν ήδη ευαίσθητα οικοσυστήματα» κάνει λόγο η συντονίστρια πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου, με αφορμή τη σημερινή (5η Ιουνίου) Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Με δικαιολογία την κρίση, επιτρέπονται όλα» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και σημειώνει πως αντίστοιχο μοντέλο ακολουθείται και σε άλλες χώρες, που πλήττονται από την κρίση, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Η κ. Νάντσου υποστηρίζει πως η ελλειμματική φροντίδα του περιβάλλοντος από την πολιτεία αποτελεί επιλογή, καθώς -όπως λέει- θεωρείται ότι πολλές από τις περιβαλλοντικές διατάξεις αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Η έλλειψη αξιοποίησης των υφιστάμενων πόρων, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, απουσία συντονισμού και προγραμματισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων καθιστούν κάθε μέρα που περνάει πιο προβληματική την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα» σημειώνει από την πλευρά της η Εύη Κορακάκη, υπεύθυνη Δασικών Προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Δεδομένου ότι από το Πράσινο Ταμείο, ποσοστό 97,5% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μέσω της εμπορίας ρύπων και της είσπραξης προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα, θα καταλήγουν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό και μόνο το 2,5% για πολιτικές προστασίας της φύσης, «το ποσό δεν φτάνει ούτε για πασατέμπο», σχολιάζει η κ. Νάντσου, μιας και -όπως σημειώνει- προορίζεται για την προστασία και διαχείριση των δασών, αφού περιλαμβάνει και τον Ειδικό Φορέα Δασών που ενσωματώθηκε στο Πράσινο Ταμείο, παράλληλα με την προστασία φυσικών βιοτόπων και χρηματοδότηση των φορέων διαχείρισης».

Η ίδρυση του Πράσινου Ταμείου με τον ν. 3889/2010, εξηγεί η κ. Νάντσου, αποτέλεσε θετική εξέλιξη για την περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα, καθώς γέννησε ελπίδες πως επιτέλους θα αποδοθούν στο περιβάλλον όσα εισπράττονται για την προστασία του και πως η διάθεση των πόρων σε έργα, όπως αστικές και περιαστικές αναπλάσεις (στο πλαίσιο του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου» της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους), ενεργειακές αναβαθμίσεις του κτιριακού αποθέματος και αποκατάστασης υποβαθμισμένων βιοτόπων θα έδινε την απαραίτητη ώθηση σε «πράσινες» οικονομικές δραστηριότητες που στην Ελλάδα παραμένουν πολύ περιορισμένες.

Στο φλέγον ζήτημα της δασοπροστασίας, μειώθηκαν τα κονδύλια για αντιπυρικές εργασίες, όπως καθαρισμός, διάνοιξη οδικών δικτύων, εξοπλισμού κλπ.

«Πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται καθηλωμένα, γιατί χρειάζονται λάστιχα ή γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για βενζίνη», λέει η κ. Κορακάκη. Το σύνολο των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF, για τη χρονική περίοδο 1983-2008 ανέρχεται σε 13.613.121 στρέμματα, ενώ εκδηλώθηκαν 38.085 πυρκαγιές και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική.

«Από την 1η Μαΐου έπρεπε 1.700 εποχικοί πυροσβέστες και δασικοί υπάλληλοι να βρίσκονται στις θέσεις τους, αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί. Υπολογίζουμε πως στην καλύτερη περίπτωση τέλος Ιουνίου κάποιες ενέργειες θα έχουν γίνει, όμως μιλάμε ήδη για τα μέσα της αντιπυρικής περιόδου. Οι ΟΤΑ έλαβαν μεν κάποιους πόρους, κατά 20% μειωμένους, για έργα πρόληψης πυρκαγιών, ωστόσο ούτε αυτοί έχουν αξιοποιηθεί», λέει η κ. Κορακάκη.

Παρότι υπάρχει κινητικότητα στην αξιοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για έργα αντιπυρικής προστασίας, σημαντικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών δυσχεραίνουν την υλοποίηση του. Επίσης, παρά τις εξαγγελίες για έγκαιρη διάθεση κονδυλίων για τις εργασίες πρόληψης από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου, οι υπηρεσίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις σχετικές πιστώσεις, καθότι εκκρεμεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Χαρακτηριστικό είναι -λέει η κ. Κορακάκη- ότι λόγω της μη έγκαιρης διάθεσης πόρων για την κάλυψη δαπανών μετακίνησης των δασικών υπηρεσιών, τα οχήματά τους παραμένουν καθηλωμένα. Επιπλέον, η αναστολή πληρωμών προς τους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, δεν τους επιτρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά στην πυροφύλαξη των ιδιαίτερα ευαίσθητων και σημαντικών αυτών περιοχών.

Μπροστά στα επιχειρήματα για διέξοδο από την οικονομική κρίση, το περιβάλλον θεωρείται πολυτέλεια Προωθούνται επενδύσεις αποδεδειγμένα καταστροφικές για τη φύση και χωρίς κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία, υποστηρίζει η κ. Νάντσου, παραθέτοντας ως χαρακτηριστική περιπτώση την έξι φορές ακυρωθείσα από το ΣτΕ κατασκευή του φράγματος του Αχελώου.

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Φωτοβολταϊκά: ο “λαγός” στη συνάντηση φορέων-Τρόικας για το αναδρομικό “χαράτσι”


Την Πέμπτη 13-06-2013 πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο οικονομικών συνάντηση μεταξύ των φορέων του κλάδου των φωτοβολταϊκών, της Τρόικας, και του ΥΠΕΚΑ.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τηςΠανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, των συλλόγων ΠΑΣΥΦ, ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ, εκπρόσωποι των αιολικών και οι εκπρόσωποι της τρόικας και του ΥΠΕΚΑ.

Η αντιπροσωπεία της Τρόικας στην τοποθέτηση της έκανε αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά ενέργειας από ΑΠΕ στην χώρα μας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματατων οποίων οι αποφάσεις για τον τρόπο επίλυσής τους πρέπει να παρθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Από την πλευρά της τρόικας δηλώθηκε ξεκάθαρα ότι αυτό που θέλουν είναι να εξυγιανθεί ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και να μηδενιστεί το έλλειμμά του. Το τι μέτρα θα παρθούν είναι καθαρά θέμα του ΥΠΕΚΑ.

Πάνω στο θέμα των μέτρων που πρέπει να παρθούν επακολούθησε μια γενική συζήτηση με όλους τους φορείς για τα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, και ειδικότερα για το θέμα της επιβολής της έκτακτης εισφοράς όπως επίσης και για την φημολογούμενη αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών.

Η θέση της Ομοσπονδίας, με την οποία συμφώνησαν και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους φορείς, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για τη μείωση των εγγυημένων τιμών των υπογεγραμμένων συμβολαίων.

Ο κ. Λουμάκης του ΣΠΕΦ δήλωσε ότι διατηρώντας την υπάρχουσα εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών, με την αντικατάσταση της ΟΤΣ από το ΜΜΚ και με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ σε μικρότερα επίπεδα απ’ότι απαιτείται από το μνημόνιο για τον Ιούλιο του 2013, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού θα μηδενιστεί μέχρι το 2014.

Ο κ. Καλογεράκης του ΠΑΣΥΦ δήλωσε ότι σε περίπτωση που γίνει μονομερώς από το ΥΠΕΚΑ ηπροσβολή των υπογεγραμμένων συμβάσεων θα ακολουθήσει πλήθος προσφυγών στα δικαστήρια, πράγμα που θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα ενόψει του ενιαίου ευρωπαϊκού ΑΔΜΗΕ που πρόκειται να δημιουργηθεί από το 2014.

Ο κ. Νίκας της Ομοσπονδίας δήλωσε ότι η οποιαδήποτε οριζόντια εισφορά αλληλεγγύης είναι εξορισμού άδικη καθώς οδηγεί κάποιες εταιρείες σε χρεωκοπία. Πρότεινε να συσταθεί μία ομάδα εργασίας με συμμετοχή όλως των παρευρισκόμενων φορέων αλλά και του ΛΑΓΗΕ και της ΡΑΕ προκειμένου να προκύψει μια κοινή πρόταση επίλυσης του προβλήματος.

Δυστυχώς στην συζήτηση, από τους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ έγινε ο ατυχής παραλληλισμός των επενδύσεων στις ΑΠΕ με τις επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές λέγοντας ότι όπως κάποιοι που επένδυσαν σε ομόλογα και μετοχές ανέλαβαν ρίσκο, έτσι και οι επενδυτές που επένδυσαν στις ΑΠΕ πρέπει να αναλάβουν παρόμοιο ρίσκο.

Απάντηση στα παραπάνω έδωσε ο κ. Τόκας της ομοσπονδίας λέγοντας: « δεν μπορεί να συγκρίνετε άυλες επενδύσεις που έχουν χαρακτήρα τζόγου, με παραγωγικές επενδύσεις σε εξοπλισμό που παράγουν μάλιστα πρωτογενές προϊόν. Τελικά δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, είτε οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ έχουν λάθος ενημέρωση για την αγορά, είτε δεν γνωρίζουν τι σημαίνει τζόγος και τι σημαίνει επένδυση. Ότι από τα δύο και να συμβαίνει είναι εξίσου επικίνδυνο». Στα ίδια πλαίσια με τον κύριο Τόκα τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κ. Παναγής και κ. Ιωαννίδης.

Στη συζήτηση πάνω στο θέμα που έθεσε ο ΣΠΕΦ για την παραμετροποίηση της έκτακτης εισφοράς η εισήγηση της Ομοσπονδίας ήταν ότι για να υπάρχει πλήρης αντικειμενικότητα, στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς, θα πρέπει στον τύπο υπολογισμού που προτείνει ο ΣΠΕΦ, να προστεθεί και μία παράμετρος που θα εισάγει το κόστος χρήματος των επενδύσεων.
Αποφασίστηκε να προχωρήσει η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ η οποία θα συγκληθεί άμεσα προκειμένου να καταλήξει σε μια κοινής αποδοχής λύση του προβλήματος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά ”τελικά από την χθεσινή συνάντηση, βγήκε και …λαγός!”.econews.gr

Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Δράση: Αυτόφωρο για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα

Θετικό βήμα η εγκύκλιος του Αντεισαγγελέα του ΑΠ για την προστασία του περιβάλλοντος


Η Δράση επικροτεί την εγκύκλιο του Αντεισαγγελέα του ΑΠ  κ. Δ. Δασούλα, σύμφωνα με την οποία, στις περιπτώσεις τέλεσης αυτόφωρων περιβαλλοντικών αδικημάτων, οι παραβάτες θα πρέπει να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ οι σχετικές υποθέσεις θα πρέπει να εκδικάζονται κατ' απόλυτη προτεραιότητα. Η εγκύκλιος αναδεικνύει την αυτονόητη σημασία της  προστασίας του περιβάλλοντος από βλαπτικές ενέργειες που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων μας.

Όπως επισημαίνουν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Δράσης Λενιώ Μυριβήλη και Φίλιππος Δραγούμης, “δεν αρκεί όμως μια εγκύκλιος ούτε και η αυστηροποίηση των ποινών για να βελτιώσουν τη στρεβλή κατάσταση που επικρατεί. Απαιτείται ξεκαθάρισμα του νομικού πλαισίου, καθώς και καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα. Μόνο έτσι θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα όποιος θέλει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει μια δραστηριότητα για το πού και με ποιούς όρους μπορεί. “

Και στον τομέα του περιβάλλοντος, η Δράση ζητά να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των προβλημάτων και την αποτελεσματική και αδιάβλητη λειτουργία των μηχανισμών.  Αυτός είναι ο τρόπος για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, χωρίς να κατασπαταλάμε τους διαθέσιμους πόρους.

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ανακοίνωση  της ΔΗΜΑΡ για την Παγκόσμια  Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα  για το Περιβάλλον βρίσκει φέτος  τον κόσμο περισσότερο αμήχανο  παρά ποτέ: η αναπτυγμένη Δύση ανακαλύπτει  ότι έζησε δεκαετίες μέσα σε μια  δάνεια και σπάταλη ευδαιμονία, εδραιωμένη πάνω στην εκμετάλλευση των πόρων του πλανήτη από μια μικρή μερίδα της ανθρωπότητας.

Σήμερα, τα υπόλοιπα δύο  τρίτα της αναζητούν ορμητικά το δικό τους μερίδιο στην ευημερία. Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν επαρκούν για την άκριτη αναπαραγωγή του δυτικού «προτύπου» της καταναλωτικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που ό,τι παράγει καταλήγει, στο μέγιστο τμήμα του, απόβλητο – ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τις πραγματικές ανισότητες, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και ανάμεσα στις διαφορετικές γωνιές του πλανήτη.

Το περιβάλλον, ο υπέρτατος πόρος  δίχως τον οποίον η επιβίωση του  ανθρώπινου είδους είναι αδύνατη, αποτελεί  κτήμα κοινό. Η πολυπόθητη ανάπτυξη πρέπει αυτή τη φορά να είναι αειφόρος,  να εμφορείται και να προάγει την  οικολογική καινοτομία. Πρέπει να δημιουργεί την απαραίτητη ευημερία για τις παρούσες γενιές από υπάρχοντες πόρους – αλλά να φροντίζει ταυτόχρονα και για τον πλούτο που θα παραδώσουμε στις επόμενες.

Η κοντόφθαλμη, «δανεική»  μεγέθυνση προεξοφλεί και υφαρπάζει  τον πλούτο των παιδιών μας. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, είτε στην πτώχευση μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού, ακόμη και των δυτικών κοινωνιών, σήμερα, είτε στην υποβάθμιση και στην εξάντληση των πόρων του πλανήτη, αύριο.

Η πρωτοβουλία για  αλλαγή πορείας με συνεχώς  επιταχυνόμενα βήματα δεν μπορεί να αξιωθεί παρά να είναι άμεση και από την αναπτυγμένη Δύση, συνιστώντας ταυτόχρονα τη λυδία λίθο και του πολιτισμού της.

Στην πατρίδα μας, η  κρίση εκθέτει το περιβάλλον σε μεγάλους κινδύνους, μπορεί να το καταστήσει ένα από τα πρώτα και μεγάλα θύματά της. Η περαιτέρω χαλάρωση στην τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων σήμερα, θα αναπαράγει τα αίτια αλλά και τα συμπτώματα της κρίσης.

Όσον αφορά το περιβάλλον – αλλά  και όλες τις πλευρές της πολιτικής, οικονομικής και  κοινωνικής μας ζωής –  η θέσπιση και κυρίως η τήρηση κανόνων είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες και αναντικατάστατες προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία πάνω σε σταθερές και βιώσιμες βάσεις.

WWF: Προβληματική η προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Όπως τονίζουν στελέχη της WWF με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Για «μνημονιακές δεσμεύσεις, που οδηγούν στην οπισθοδρόμηση της πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος, με περικοπές δαπανών σε δασοπροστασία, υποστελέχωση υπηρεσιών και επενδύσεις που καταστρέφουν ήδη ευαίσθητα οικοσυστήματα» κάνει λόγο η συντονίστρια πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου, με αφορμή τη σημερινή (5η Ιουνίου) Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Με δικαιολογία την κρίση, επιτρέπονται όλα» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και σημειώνει πως αντίστοιχο μοντέλο ακολουθείται και σε άλλες χώρες, που πλήττονται από την κρίση, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Η κ. Νάντσου υποστηρίζει πως η ελλειμματική φροντίδα του περιβάλλοντος από την πολιτεία αποτελεί επιλογή, καθώς -όπως λέει- θεωρείται ότι πολλές από τις περιβαλλοντικές διατάξεις αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Η έλλειψη αξιοποίησης των υφιστάμενων πόρων, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, απουσία συντονισμού και προγραμματισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων καθιστούν κάθε μέρα που περνάει πιο προβληματική την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα» σημειώνει από την πλευρά της η Εύη Κορακάκη, υπεύθυνη Δασικών Προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Δεδομένου ότι από το Πράσινο Ταμείο, ποσοστό 97,5% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μέσω της εμπορίας ρύπων και της είσπραξης προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα, θα καταλήγουν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό και μόνο το 2,5% για πολιτικές προστασίας της φύσης, «το ποσό δεν φτάνει ούτε για πασατέμπο», σχολιάζει η κ. Νάντσου, μιας και -όπως σημειώνει- προορίζεται για την προστασία και διαχείριση των δασών, αφού περιλαμβάνει και τον Ειδικό Φορέα Δασών που ενσωματώθηκε στο Πράσινο Ταμείο, παράλληλα με την προστασία φυσικών βιοτόπων και χρηματοδότηση των φορέων διαχείρισης».

Η ίδρυση του Πράσινου Ταμείου με τον ν. 3889/2010, εξηγεί η κ. Νάντσου, αποτέλεσε θετική εξέλιξη για την περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα, καθώς γέννησε ελπίδες πως επιτέλους θα αποδοθούν στο περιβάλλον όσα εισπράττονται για την προστασία του και πως η διάθεση των πόρων σε έργα, όπως αστικές και περιαστικές αναπλάσεις (στο πλαίσιο του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου» της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους), ενεργειακές αναβαθμίσεις του κτιριακού αποθέματος και αποκατάστασης υποβαθμισμένων βιοτόπων θα έδινε την απαραίτητη ώθηση σε «πράσινες» οικονομικές δραστηριότητες που στην Ελλάδα παραμένουν πολύ περιορισμένες.

Στο φλέγον ζήτημα της δασοπροστασίας, μειώθηκαν τα κονδύλια για αντιπυρικές εργασίες, όπως καθαρισμός, διάνοιξη οδικών δικτύων, εξοπλισμού κλπ. «Πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται καθηλωμένα, γιατί χρειάζονται λάστιχα ή γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για βενζίνη», λέει η κ. Κορακάκη. Το σύνολο των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF, για τη χρονική περίοδο 1983-2008 ανέρχεται σε 13.613.121 στρέμματα, ενώ εκδηλώθηκαν 38.085 πυρκαγιές και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική.

«Από την 1η Μαΐου έπρεπε 1.700 εποχικοί πυροσβέστες και δασικοί υπάλληλοι να βρίσκονται στις θέσεις τους, αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί. Υπολογίζουμε πως στην καλύτερη περίπτωση τέλος Ιουνίου κάποιες ενέργειες θα έχουν γίνει, όμως μιλάμε ήδη για τα μέσα της αντιπυρικής περιόδου. Οι ΟΤΑ έλαβαν μεν κάποιους πόρους, κατά 20% μειωμένους, για έργα πρόληψης πυρκαγιών, ωστόσο ούτε αυτοί έχουν αξιοποιηθεί», λέει η κ. Κορακάκη.

Παρότι υπάρχει κινητικότητα στην αξιοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για έργα αντιπυρικής προστασίας, σημαντικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών δυσχεραίνουν την υλοποίηση του. Επίσης, παρά τις εξαγγελίες για έγκαιρη διάθεση κονδυλίων για τις εργασίες πρόληψης από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου, οι υπηρεσίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις σχετικές πιστώσεις, καθότι εκκρεμεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Χαρακτηριστικό είναι -λέει η κ. Κορακάκη- ότι λόγω της μη έγκαιρης διάθεσης πόρων για την κάλυψη δαπανών μετακίνησης των δασικών υπηρεσιών, τα οχήματά τους παραμένουν καθηλωμένα. Επιπλέον, η αναστολή πληρωμών προς τους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, δεν τους επιτρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά στην πυροφύλαξη των ιδιαίτερα ευαίσθητων και σημαντικών αυτών περιοχών.

Μπροστά στα επιχειρήματα για διέξοδο από την οικονομική κρίση, το περιβάλλον θεωρείται πολυτέλεια Προωθούνται επενδύσεις αποδεδειγμένα καταστροφικές για τη φύση και χωρίς κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία, υποστηρίζει η κ. Νάντσου, παραθέτοντας ως χαρακτηριστική περιπτώση την έξι φορές ακυρωθείσα από το ΣτΕ κατασκευή του φράγματος του Αχελώου.

Θεματική βραδιά απόψε στην ΕΤ-1: Περιβάλλον μόνο μία μέρα;

Θεματική βραδιά απόψε στην ΕΤ-1:  Περιβάλλον μόνο μία μέρα;

Η Θεματική βραδιά θα ανοίξει στις 21.00 με το ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Ευθυμίου «ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΠΑΝΤΟΥ ΜΗΤΡΑ ΓΗ». 

Αμέσως μετά, στις 21.50, ακολουθεί συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης.

Η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς Θεοδότα Νάντσου και η υπεύθυνη επικοινωνίας της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αρκτούρος» Βάσω Πετρίδου μιλούν για την ευαισθητοποίηση του κοινού στα περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο περιβάλλον.

Η βραδιά θα κλείσει στις 22.35 με το ντοκιμαντέρ του Θόδωρου Μαραγκού «ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ», με θέμα τη μόλυνση, την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στον άνθρωπο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...