Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Φωτοβολταϊκά: ο “λαγός” στη συνάντηση φορέων-Τρόικας για το αναδρομικό “χαράτσι”


Την Πέμπτη 13-06-2013 πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο οικονομικών συνάντηση μεταξύ των φορέων του κλάδου των φωτοβολταϊκών, της Τρόικας, και του ΥΠΕΚΑ.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τηςΠανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, των συλλόγων ΠΑΣΥΦ, ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ, εκπρόσωποι των αιολικών και οι εκπρόσωποι της τρόικας και του ΥΠΕΚΑ.

Η αντιπροσωπεία της Τρόικας στην τοποθέτηση της έκανε αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά ενέργειας από ΑΠΕ στην χώρα μας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματατων οποίων οι αποφάσεις για τον τρόπο επίλυσής τους πρέπει να παρθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Από την πλευρά της τρόικας δηλώθηκε ξεκάθαρα ότι αυτό που θέλουν είναι να εξυγιανθεί ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και να μηδενιστεί το έλλειμμά του. Το τι μέτρα θα παρθούν είναι καθαρά θέμα του ΥΠΕΚΑ.

Πάνω στο θέμα των μέτρων που πρέπει να παρθούν επακολούθησε μια γενική συζήτηση με όλους τους φορείς για τα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, και ειδικότερα για το θέμα της επιβολής της έκτακτης εισφοράς όπως επίσης και για την φημολογούμενη αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών.

Η θέση της Ομοσπονδίας, με την οποία συμφώνησαν και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους φορείς, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για τη μείωση των εγγυημένων τιμών των υπογεγραμμένων συμβολαίων.

Ο κ. Λουμάκης του ΣΠΕΦ δήλωσε ότι διατηρώντας την υπάρχουσα εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών, με την αντικατάσταση της ΟΤΣ από το ΜΜΚ και με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ σε μικρότερα επίπεδα απ’ότι απαιτείται από το μνημόνιο για τον Ιούλιο του 2013, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού θα μηδενιστεί μέχρι το 2014.

Ο κ. Καλογεράκης του ΠΑΣΥΦ δήλωσε ότι σε περίπτωση που γίνει μονομερώς από το ΥΠΕΚΑ ηπροσβολή των υπογεγραμμένων συμβάσεων θα ακολουθήσει πλήθος προσφυγών στα δικαστήρια, πράγμα που θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα ενόψει του ενιαίου ευρωπαϊκού ΑΔΜΗΕ που πρόκειται να δημιουργηθεί από το 2014.

Ο κ. Νίκας της Ομοσπονδίας δήλωσε ότι η οποιαδήποτε οριζόντια εισφορά αλληλεγγύης είναι εξορισμού άδικη καθώς οδηγεί κάποιες εταιρείες σε χρεωκοπία. Πρότεινε να συσταθεί μία ομάδα εργασίας με συμμετοχή όλως των παρευρισκόμενων φορέων αλλά και του ΛΑΓΗΕ και της ΡΑΕ προκειμένου να προκύψει μια κοινή πρόταση επίλυσης του προβλήματος.

Δυστυχώς στην συζήτηση, από τους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ έγινε ο ατυχής παραλληλισμός των επενδύσεων στις ΑΠΕ με τις επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές λέγοντας ότι όπως κάποιοι που επένδυσαν σε ομόλογα και μετοχές ανέλαβαν ρίσκο, έτσι και οι επενδυτές που επένδυσαν στις ΑΠΕ πρέπει να αναλάβουν παρόμοιο ρίσκο.

Απάντηση στα παραπάνω έδωσε ο κ. Τόκας της ομοσπονδίας λέγοντας: « δεν μπορεί να συγκρίνετε άυλες επενδύσεις που έχουν χαρακτήρα τζόγου, με παραγωγικές επενδύσεις σε εξοπλισμό που παράγουν μάλιστα πρωτογενές προϊόν. Τελικά δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, είτε οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ έχουν λάθος ενημέρωση για την αγορά, είτε δεν γνωρίζουν τι σημαίνει τζόγος και τι σημαίνει επένδυση. Ότι από τα δύο και να συμβαίνει είναι εξίσου επικίνδυνο». Στα ίδια πλαίσια με τον κύριο Τόκα τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κ. Παναγής και κ. Ιωαννίδης.

Στη συζήτηση πάνω στο θέμα που έθεσε ο ΣΠΕΦ για την παραμετροποίηση της έκτακτης εισφοράς η εισήγηση της Ομοσπονδίας ήταν ότι για να υπάρχει πλήρης αντικειμενικότητα, στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς, θα πρέπει στον τύπο υπολογισμού που προτείνει ο ΣΠΕΦ, να προστεθεί και μία παράμετρος που θα εισάγει το κόστος χρήματος των επενδύσεων.
Αποφασίστηκε να προχωρήσει η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ η οποία θα συγκληθεί άμεσα προκειμένου να καταλήξει σε μια κοινής αποδοχής λύση του προβλήματος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά ”τελικά από την χθεσινή συνάντηση, βγήκε και …λαγός!”.



econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...