Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Φωτοβολταϊκά: Πώς θα γίνει το κούρεμα στις ταρίφες

«Κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί ενέργειας από υφιστάμενενα φωτοβολταϊκά, της τάξης του 45% κατά μέσον όρο και 10% κατά μέσον όρο για τις υπόλοιπες πράσινες τεχνολογίες, όπως αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά κ.λπ. πρότεινε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Μάκης Παπαγεωργίου, στη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των φορέων των ΑΠΕ, με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) ως το τέλος του 2014.

Όπως μεταδίδει η imerisia.gr, το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, το σωρευτικό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα περιοριστεί στα 700 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014, έναντι των 2,66 δισ. ευρώ που θα έφθανε αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα.

Το «κούρεμα» θα γίνει με αναπροσαρμογή των υφιστάμενων συμβολαίων και η νέα τιμή για κάθε κατηγορία ΑΠΕ, αλλά και υποκατηγορία παραγωγού, θα προσδιοριστεί μετά την εξέταση των παραμέτρων, όπως για παράδειγμα το κόστος κτήσης των φωτοβολταϊκών, η επιδότηση ή μη της μονάδας από αναπτυξιακό νόμο κ.λπ.

Από την πλευρά τους οι φορείς των ΑΠΕ θα πρέπει ως τις 5 Αυγούστου να παραδώσουν τις προτάσεις τους επί του βασικού σχεδίου που παρουσίασε ο κ.
Παπαγεωργίου, ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμη η σχετική ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι αν και στη χθεσινή συνάντηση δεν υπήρξαν δεσμεύσεις για χρονική επιμήκυνση των συμβολαίων πώλησης της ενέργειας ή για την άρση της έκτακτης εισφοράς, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το «κούρεμα» θα συνοδευτεί με ανταποδοτικά μέτρα.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η στάση των τραπεζών για μειώσεις του ύψους των δόσεων αλλά και επιμήκυνση του δανείου, έτσι ώστε οι επενδυτές να καταφέρουν να το αποπληρώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...