Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

SOS από επιστήμονες: Πηγή κινδύνου για την υγεία ο Ασωπός ποταμός

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για το βαθμό επικινδυνότητας του Ασωπού, καθώς, σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί σε έκταση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθιστώντας επιτακτική τη σφράγιση όλων των γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το ποτάμι.

Μάλιστα η Κομισιόν έχει στείλει τελεσίγραφο πως επίκεινται βαριά πρόστιμα αν δεν επιλυθεί το ζήτημα μέχρι το 2013. Όπως επισημαίνει στην Real News ο επικεφαλής Διαχείρισης Αποβλήτων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χούλιο Γκαρσία-Μπουργκές, το πρόβλημα είναι γνωστό από πενταετίας και αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση κακοδιαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων.

Αιτία το εξασθενές χρώμιο το οποίο είναι καρκινογόνο και θέτει σε υψηλό κίνδυνο μία μεγάλη περιοχή, καθώς το υδατικό σύστημα καλύπτει την Εύβοια, την Αττική και τη Βοιωτία.

Εξαιρετικά επιβλαβές για τον οργανισμό, το χρώμιο προσδίδει ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο νερό, ενώ ακόμη κι ένα μικρογραμμάριο ανά λίτρο θεωρείται ικανό να προκαλέσει βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα πορίσματα προέρχονται από μελέτες που έχει αναθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...