Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Βράχος στην Πέλλα αλλάζει χρώμα και σχήμα συνεχώς

Άλλο σχήμα και άλλο χρώμα είχε ο βράχος στην περιοχή της Αλμωπίας του νομού Πέλλας, κάθε φορά που τον επισκέπτονταν οι μαθητές σχολείου της περιοχής. Αποφάσισαν, λοιπόν, να καλέσουν τους ειδικούς για να τους δώσουν μια λογική εξήγηση.

Τελικά, τίποτα εξωπραγματικό ή ανεξήγητο δεν περιβάλλει το φαινόμενο. Αντίθετα υπάρχει πλήρης επιστημονική εξήγηση για το θέμα: Τα νερά στην περιοχή είναι θερμά, δεσμεύουν δηλαδή σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, τα ασβεστολιθικά πετρώματα διαλύονται και κατά την άνοδό τους στην επιφάνεια, τα άλατα εναποτίθενται στη γη. Δημιουργούνται έτσι πετρώματα ανά στρώματα, σε έκταση ακόμη και δεκάδων μέτρων. Οι αλλαγές στην ποσότητα απόθεσης των αλάτων οδηγούν, επίσης, στην αλλαγή μεγέθους και σχήματος.

Όσον αφορά στις εναλλαγές των χρωμάτων... Αυτό οφείλεται στη ροή του νερού, που αλλάζει με την εποχή, αλλά και σε άλλους διάφορους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς που αναπτύσσονται στην περιοχή. Έτσι, αναλόγως πότε θα επισκεφθεί κανείς την περιοχή ο βράχος μπορεί να είναι λευκός, ροζ, γκρι, πράσινος, κίτρινος ή ροζ.

Ο εν λόγω βράχος, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Πρόμαχοι, μέσα στην κοιλάδα ενός ποταμού που διασχίζει την περιοχή, καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων και έχει ύψος λιγότερο από 50 μέτρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό. Έχει εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές τόσο της χώρας, όσο και του εξωτερικού, που είτε κυριαρχεί ο πωρόλιθος, είτε διαθέτουν θερμές πηγές. Αυτό που είναι όμως μοναδικό στην περιοχή της Πέλλας, είναι ότι το φαινόμενο είναι συνεχές και εξελίσσεται. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Λαζαρίδη, το φαινόμενο του βράχου Προμάχων είναι σπανιότερο.

Αν και το πέτρωμα δεν έχει καμία οικονομική αξία, η περίπτωση του Παμούκαλε της Τουρκίας, δείχνει το δρόμο: Η τουριστική και επιστημονική εκμετάλλευση, θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία για την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...