Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

WWF: «Στάχτη» το 9% του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς

Σοβαρό πλήγμα στη χλωρίδα αλλά και στην πανίδα του δάσους της Δαδιάς προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα στον Έβρο.
Σύμφωνα με την πρώτη επιτόπια καταγραφή του WWF Ελλάς, η έκταση που επηρεάστηκε από την πυρκαγιά ανέρχεται σε περίπου 60.197 στρέμματα εκ των οποίων τα 38.230 βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (9% της συνολικής έκτασης του ΕΠ).
Οι άκαυτες εκτάσεις αποτελούν το 20-25% περίπου της συνολικής έκτασης. Οι εκτάσεις αυτές διασώθηκαν είτε λόγω των προσπαθειών πυρόσβεσης, ή λόγω της ύπαρξης μικτών ή και αμιγών συστάδων πλατύφυλλων που καθυστέρησαν και τελικά απέτρεψαν την έντονη καύση.
Η ζημιά στη βιοποικιλότητα και στη σύνθεση των βιοτόπων του ΕΠ Δαδιάς εκτιμάται αρχικά ως μέτρια, καθώς στη μεγαλύτερή τους έκταση τα δάση ήταν νεαρά και πυκνά. Εντός Εθνικού Πάρκου από την πυρκαγιά επηρεάστηκαν μικτά δάση κωνοφόρων-πλατύφυλλων κυρίως νεαρά πευκοδάση από αναδασώσεις μαζί με ώριμες δρυς (43%), δάση πλατύφυλλων (35%), δάση κωνοφόρων (10%), μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις (7%), αγροτικές εκτάσεις (4,8%) και ανοίγματα (0,2%).
Κάηκαν ολοσχερώς κάποια ώριμα πευκοδάση στις περιοχές Ιτέα, Βυρίνη και στις πλαγιές πάνω από το Μέγα Ρέμα, καθώς και μικτά ώριμα πευκοδάση με δρυς, βλάστηση πολύ σημαντική για τη βιοποικιλότητα. Τα ώριμα αυτά πευκοδάση συνόρευαν επιπλέον με καλλιέργειες και είχαν ιδιαίτερη σημασία για τα αρπακτικά πουλιά, τα θηλαστικά, τα μικροθηλαστικά και τα ερπετά.
Τα αρπακτικά πουλιά επηρεάστηκαν είτε από την απώλεια βιοτόπου φωλιάσματος ή από την προσωρινή για ορισμένα είδη, απώλεια βιοτόπου τροφοληψίας. Επηρεάστηκε το 12-15% του πληθυσμού των επικρατειακών αρπακτικών πουλιών τα οποία κατανέμονται σε μεγάλους πληθυσμούς εντός του Εθνικού Πάρκου (πάνω από 20 ζευγάρια). Τα υπόλοιπα είδη που διατηρούν μικρούς πληθυσμούς (λιγότερο από 10 ζευγάρια) επηρεάστηκαν στο 25-30% του συνολικού τους πληθυσμού.
Όσον αφορά τον μαυρόγυπα, επηρεάστηκαν δυο φωλιές που αποτελούσαν επί δεκαετίες ένα μικρό πυρήνα 2 επικρατειών στο νότιο μέρος του Εθνικού Πάρκου, σχετικά αποκομμένο από τους κύριους πυρήνες φωλιών που βρίσκονται στην αυστηρή ζώνη προστασίας του Πάρκου. Από την πυρκαγιά κάηκε η μια φωλιά που το ένα από τα δυο ζευγάρια μαυρόγυπα χρησιμοποιούσε για περισσότερα από 15 χρόνια.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η φωτιά έκαψε το 50% των δέντρων του σπάνιου και απειλούμενου είδους αγριομηλιάς Eriolobus trilobatus (εριολόβος η τρίλοβη). Έχουν καταγραφεί συνολικά μόνο 40 ώριμα δέντρα, τα περισσότερα νότια του Εθνικού Πάρκου, και σε περιοχή όπου δυστυχώς η φωτιά κατέκαψε τις πλαγιές.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...