Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ: Στη βουλή το θέμα της ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων στη ζώνη προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας


Στη βουλή φέρνει το θέμα της ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων στη ζώνη προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας,η "Δημοκρατική Αριστερά",με ερώτηση της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Γιώργο Παπακωσταντίνου.Αναλυτικά,στην ερώτηση που υπογράφουν οι κ.κ. Φώτης Κουβέλης,Θανάσης Λεβέντης,Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός,αναφέρονται τα εξής:"Η έγκριση της κατασκευής τριών μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε εκτός σχεδίου περιοχή που γειτνιάζει με το παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο και σε πολύ μικρή απόσταση από τη λίμνη των Ιωαννίνων, δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα που έρχονται σε αντίθεση με την προστασία της λίμνης των Ιωαννίνων, λίγο πριν υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.Στην συγκεκριμένη περιοχή, η κτηματική εταιρεία του δημοσίου, έχει ορίσει την κόκκινη γραμμή της λίμνης, όχι στην όχθη, αλλά μέσα στη λίμνη στο σημείο που φθάνουν οι λιμνοδεξαμενές εκτροφής της Δ.Ε.Λ.Ι, για να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα της εταιρείας που κατασκεύαζε το παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο. Έτσι τα υπό κατασκευή νέα ξενοδοχεία δεν πληρούν ούτε την ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων που θα έπρεπε να απέχουν από τη λίμνη.Εάν κατασκευαστούν τελικά τα τρία ξενοδοχεία, η περιοχή μετατρέπεται σε καθαρά αστική περιοχή με σημαντική υποβάθμιση του λιμναίου οικοσυστήματος, και μη αναστρέψιμη βλάβη της παρόχθιας ζώνης. Οι σχεδιασμοί της πολιτείας, (το Π.Δ και το ρυθμιστικό σχέδιο), που καρκινοβατούν εδώ και πάρα πολύ καιρό, σε όλες τους τις εκδόσεις, αναφέρονται σε ζώνη προστασίας 300 μέτρων στην συγκεκριμένη περιοχή. Το αρμόδιο όργανο της πολιτείας, που συστήθηκε ακριβώς για την προστασία της λίμνης, ο Φορέας Διαχείρισης λίμνης Παμβώτιδας, έδωσε, και στις τρείς περιπτώσεις αρνητική γνωμοδότηση για την ίδρυση των ξενοδοχείων στην περιοχή.Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός:
-Προτίθεστε να αναστείλετε κάθε έκδοση οικοδομικής άδειας, σε απόσταση 300 μέτρων από τη λίμνη, μέχρι τη θεσμοθέτηση του Π.Δ. λίμνης και του Ρυθμιστικού σχεδίου, καθώς και να επανεξετάσετε την οριοθέτηση της λίμνης στο συγκεκριμένο σημείο;
-Προτίθεστε να ανακαλέσετε τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών μελετών των υπό κατασκευή ξενοδοχείων για να αποτραπεί η μη αναστρέψιμη επιβάρυνση της λίμνης;"

Από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...