Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πάλι η Λίμνη Παμβώτιδα

Παρουσιάστηκε χθες το βελτιωμένο Προεδρικό Διάταγμα
Παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου το νέο –βελτιωμένο- Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για τη Λίμνη Παμβώτιδα.
 
Παρουσία Τοπικών Αρχών και Φορέων, η αρμόδια υπάλληλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ελένη Γιορταμάκη ανέλυσε το Π.Δ., που χαρακτηρίζει τη Λίμνη, ως περιοχή οικοανάπτυξης και το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση στο αμέσως προσεχές διάστημα.
 
Μεταξύ άλλων, ορίζονται τα όρια χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, καθώς και οι ζώνες προστασίας εντός των ορίων αυτών. Επίσης, καθορίζονται οι όροι για την προστασία των περιοχών, οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί στις χρήσεις γης, στη δόμηση και στην κατάτμηση ακινήτων κ.α.
 
«Ουσιαστικά θέτει ένα τέλος σε παράνομες δραστηριότητες (πχ επιχωματώσεις και επεκτάσεις προς τη Λίμνη) ή μη συμβατές δραστηριότητες με την προστασία της Λίμνης και καθορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στην κάθε ζώνη» σημείωσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Πέτρος Τσουμάνης.Και υπογράμμισε, πως «καθώς το Προεδρικό Διάταγμα αποσαφηνίζει το νομικό πλαίσιο της περιοχής ευθύνης του Φορέα αναμένεται να συμβάλλει στην κατανόηση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων από τους χρήστες της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης».

ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο Προεδρικό Διάταγμα, σκοπός του είναι «η προστασία, η διατήρηση και η διαχείριση της βιοποικιλότητας, της φύσης και του τοπίου, ώστε να διασφαλίζονται οι φυσικές διεργασίες, η αποδοτικότητα των φυσικών πόρων, η ισορροπία και η εξέλιξη των οικοσυστημάτων στην υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας».

ΟΧΙ ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Στη σημασία του να μη χαθεί άλλος χρόνος, στάθηκε και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα. «Το Λιμναίο οικοσύστημα μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και η σύνδεσή του με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων είναι αναπόφευκτη» είπε, μεταξύ άλλων.

Ο ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων και πρώην Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης σε επιστολή του σε τοπικές Αρχές και Φορείς επαναφέρει την πρότασή του, τόσο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, όσο και για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης.Για το τελευταίο σημειώνει χαρακτηριστικά: «πέρασε ένας χρόνος μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, καθώς το σχέδιο που είχε σταλεί πέρυσι από το ΥΠΕΚΑ στους τοπικούς Φορείς για διαβούλευση δεν ενσωμάτωνε καν τις ζώνες και τις ρυθμίσεις της υφιστάμενης Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου.Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι πρώτα πρέπει να θεσμοθετηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων και αμέσως μετά, με βάση τις κατευθύνσεις του, να θεσμοθετηθεί η Παμβώτιδα ως περιοχή οικοανάπτυξης. Μόνον τότε μπορούμε να συζητήσουμε αναλυτικά τις ρυθμίσεις του σχεδίου ΠΔ της Λίμνης. Παράλληλα πρέπει να προωθούνται ειδικότερα σημαντικά θέματα για την Παμβώτιδα, όπως η εξυγίανσή της και η αποξήλωση των αναχωμάτων».Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τόσο ο νυν Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ηπείρου Γιώργος Ρεκατσίνας, όσο και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου Παντελής Κολόκας, που υπογράμμισαν στη χθεσινή παρουσίαση την σημασία του Ρυθμιστικού και του Π.Δ. της Λίμνης, για την ανάπτυξη της περιοχής.

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Να σημειωθεί, τέλος, πως το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Γιάννενα τον περασμένο Ιανουάριο.Οι Φορείς όμως ζήτησαν την διόρθωσή του, γιατί δεν ήταν ακριβείς οι χάρτες της προστατευόμενης περιοχής. Υπενθυμίζεται, πως το 2003 είχε εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) για την προστασία της Λίμνης, όμως μετά την προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων στο ΣτΕ, ακυρώθηκε το 2007. Μέχρι σήμερα, η Λίμνη Προστατεύεται από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου με τις Αρχές τους Φορείς και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να ελπίζουν πως τώρα θα δοθεί οριστική λύση…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...