Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ελληνική Οικολογική Αριστερά: ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΙΡΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

H φετινή παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον συμπίπτει με τη σύγκληση -σε λίγες ημέρες- της παγκόσμιας διάσκεψης για το περιβάλλον του Ο.Η.Ε. « Ρίο + 20» μάλιστα δε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής κρίσης. Αυτές οι συνθήκες είναι απόρροια του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου μοντέλου που στοχεύει στο βραχυπρόθεσμο οικονομικό όφελος καταστρέφοντας τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και διαλύοντας κάθε δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Όλοι οι λαοί του πλανήτη αναζητούν διέξοδο από αυτή την κρίσιμη κατάσταση που εγκυμονεί μη αναστρέψιμους κινδύνους για τη φύση και τις κοινωνίες. Ήρθε επιτέλους η ώρα για μια ριζική αλλαγή των προτεραιοτήτων σε όλες τις κλίμακες, τοπική, εθνική και διεθνή. Οι δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας έχουν καθήκον να επεξεργαστούν ένα νέο, αντίπαλο προς το υπάρχον, πολιτικό σχέδιο που θα σέβεται το περιβάλλον για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές και θα εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή προβάλλοντας την ανάγκη για:

– Πράσινη ανάπτυξη με επίκεντρο την οργάνωση της παραγωγής και κατανάλωσης σε τοπικό επίπεδο. Μια ανάπτυξη που θα σέβεται τη βιοποικιλότητα, θα διατηρεί τις οικοσυστημικές υπηρεσίες, το κλίμα και τους φυσικούς πόρους του πλανήτη με έμφαση στην προστασία των νερών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

– Επιβολή φόρου στις διεθνείς χρηματιστηριακές συναλλαγές, ώστε οι οικονομικοί πόροι που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία της βιοποικιλότητας και του κλίματος κατά πρώτο λόγο στις φτωχές χώρες. Κατάργηση των επιδοτήσεων που καταστρέφουν το περιβάλλον μέσα από την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

– Ένα νέο μοντέλο δημοκρατικής περιβαλλοντικής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα (τοπικό, εθνικό, διεθνές) με κύρια στοιχεία, α) την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στην πληροφόρηση και τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων β) τη δημιουργία Παγκόσμιου Οργανισμού Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαστηρίου για το Περιβάλλον και γ) την προτεραιότητα των περιβαλλοντικών κανόνων σε σχέση με αυτούς του διεθνούς εμπορίου και εκδημοκρατισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Ελληνική Οικολογική Αριστερά (ΕΛ.ΟΙΚ.Α), η Αριστερά με το Οικολογικό Βλέμμα και την κοινωνικά προσανατολισμένη ριζοσπαστική ατζέντα της, συμμετέχει στις εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ανέξοδα ευχολόγια, με πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας και της δυσκολίας της κατάστασης, περιβαλλοντικής όσο και γενικότερης – αλλά ταυτόχρονα με αισιοδοξία για την επικράτηση αυτής της διαφορετικής «ανάγνωσης» και αντίληψης του κόσμου, και της δικής μας σχέσης με αυτόν. Σε αυτό το δρόμο, της ελπίδας και της βιώσιμης δημιουργίας, ανοίγουμε βηματισμό μέσα στην κοινωνία, στο πλευρό των δυνάμεων της προόδου και της ανατροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...