Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ομπάμα: «Η ΒΡ θα πληρώσει, θέλει δε θέλει, για την καταστροφή»

Να δημιουργήσει ένα ταμείο για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού και για την αποπληρωμή αποζημιώσεων, θα ζητήσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος από την ΒΡ. 


Ταυτόχρονα ο Μπάρακ Ομπάμα προτείνει τη μείωση της αμερικανικής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και το εισαγόμενο πετρέλαιο.
Μία ημέρα μετά το τηλεοπτικό του μήνυμα στο οποίο υποσχέθηκε ότι «θα κάνει την ΒΡ να πληρώσει» για την πετρελαιοκηλίδα, κατηγορώντας την για «απροσεξία», ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί σήμερα στο Λευκό Οίκο με στελέχη του ενεργειακού κολοσσού.
Ο Ομπάμα ανέφερε ότι θα «ενημερώσει» τον πρόεδρο της ΒΡ «ότι πρέπει να βάλει στην άκρη τους πόρους που είναι απαραίτητοι προκειμένου να αποζημιώσει τους εργαζομένους και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ως αποτέλεσμα της απροσεξίας της εταιρείας του».
«Και αυτό το ταμείο δεν θα ελέγχεται από την ΒΡ. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι νόμιμες απαιτήσεις θα καταβληθούν με δίκαιο και έγκαιρο τρόπο, τον λογαριασμό πρέπει να διαχειρίζεται κάποιος ανεξάρτητος και έτσι θα γίνει», όπως είπε.
«Ο πρόεδρος δικαιούται να τους υποχρεώσει να το κάνουν, ανεξάρτητα από το εάν το θέλουν ή όχι» έλεγαν απο τον Λευκό Οίκο.
Στο μεταξύ, ανώτατα στελέχη αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών έστρεψαν χθες τα πυρά τους εναντίον της ΒΡ και υπεραμύνθηκαν των δικών τους μεθόδων γεώτρησης, κατά τη διάρκεια κατάθεσής τους ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου.
Τα στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών (MobilShellChevron και ConocoPhillips) ζήτησαν να εξετασθούν κατ’ αντιπαράσταση με τον πρόεδρο της BP Λαμάρ Μακέι, αφού τόνισαν ότι το δυστύχημα του Deepwater Horizon οφείλεται στη φιλοσοφία της εταιρείας ΒΡ που περιστρέφεται γύρω από την περικοπή δαπανών και την αδιαφορία για τους κινδύνους.
Οι εξελιξεις αυτές συμπίπτουν με την έναρξη συζήτησης στο Κογκρέσο για την ψήφιση νέας ενεργειακής νομοθεσίας, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Δείτε ολόκληρο το διάγγελμα του Προέδρου Ομπάμα στον Αμερικανικό λαό 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...