Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Κινηματογράφος με οικολογικές ανησυχίες

Με πλούσιο σινεφιλικό πρόγραμμα ανοίγει η αυλαία του φετινού EcoFilms στη Ρόδο (22-27 Ιουνίου), φέρνοντας στο επίκεντρο έναν κινηματογράφο με οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες.
Όπως τονίζει η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Λουκία Ρικάκη, το φεστιβάλ «διαθέτει ό,τι πιο όµορφο, αισιόδοξο και πολύχρωµο έχει να δείξει ο πλανήτης σε σινεµά που δεν ποζάρει στο ταµείο, αλλά αντανακλά σαν καθαρός καθρέφτης την ψυχή µας, µε κινηµατογραφιστές που επιλέγουν να µιλήσουν µέσα από την τέχνη τους καταθέτοντας στο διεθνές ταµείο της ζωής την αλήθεια τους».
Το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πανόραμα των οικολογικών προβλημάτων του πλανήτη μας, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει 112 ταινίες από 35 χώρες, από τις οποίες οι 20 προβάλλονται σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα και οι 12 σε παγκόσμια πρώτη προβολή. Η θεματική τους αγγίζει ένα ευρύ πεδίο: από την αυθαίρετη αστικοποίηση ως τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την διατάραξη της βιοποικιλότητας. Στο διαγωνιστικό τμήμα 92 ταινίες διεκδικούν το βραβείο «Χρυσό ελάφι».
Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον ανεξάρτητο κινηματογράφο της Ινδίας και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ενότητα «Σύγχρονη Αρχιτεκτονική», με ταινίες που καταγράφουν σημαντικές πρωτοβουλίες αρχιτεκτόνων πολεοδόμων και καλλιτεχνών για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου.
Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου, ενώ την ίδια μέρα θα παρουσιαστούν τα δέκα καλύτερα ντοκιμαντέρ του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ερασιτεχνικού Ντοκιμαντέρ του περιοδικού National Geographic. Στις σημαντικές παρουσίες του Φεστιβάλ συγκαταλέγεται και ο πατέρας του παγκόσμιου χορού «cinemanifestation», Νικ Μπαλτάζαρ ο οποίος θα εξηγήσει πώς οι ταινίες του «The big ask» και «Τhe big ask again-dance for climate» οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο να χορέψουν ώστε να διαμαρτυρηθούν με τον πρωτότυπο αυτό τρόπο για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τους σκηνοθέτες που συμμετέχουν στη διοργάνωση καθώς ο θερινός κινηματογράφος «Ρόδον» θα μετατραπεί σε βήμα ανοιχτών συζητήσεων. Καθημερινά, από την Τετάρτη 23 Ιουνίου μέχρι και τη λήξη του Φεστιβάλ, οι σκηνοθέτες θα δίνουν ραντεβού στις 12:30 για να σχολιάσουν τις ταινίες που προβλήθηκαν την προηγούμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...